icon

Kde je lepšie žiť s deťmi: Praha alebo Budapešť?

6. nov 2023

Prosím o porovnanie týchto dvoch hlavných miest, nie ako cieľ dovolenky ale ako miesto pre dlhodobé bývanie s malými deťmi.
S manželom žijeme v Prahe. Mužovi bola ponúknutá vyššia pracovná pozícia s lepším finančným ohodnotením.

vanilkovazmrzka
•
6. nov 2023

Tak chodte tam, kde mate tie lepsie pracovne moznosti 🙂 v kazdom meste najdes casti lepsie a horsie pre zivot.

bolarazjedna
•
6. nov 2023

A viete po maďarsky? Co by bolo s tvojou prácou, so školou detí? Samozrejme, naučiť sa to dá, sle je to ťažký jazyk, nie ako angličtina.
Ak viete po maďarsky alebo máte poznost prace/školy po slovensky resp v jazyku, ktorú ovládate, tak by som neváhala.
Budapest je pekne mesto, na bývanie podľa mňa porovnávaťelne s Prahou.

pribinak
•
6. nov 2023

Aký veľký je ten finančný rozdiel?

V Prahe sa ľahko dohovoris, česká kultúra a mentalita je nám bližšia ako madarska
Čo škola? Či škôlka? A tvoja praca?

liz_lemon
•
6. nov 2023

ostala by som v Prahe

h2
•
6. nov 2023

Chýba zásadná informácia, či viete po maďarsky. Nechcem nikoho podceňovať, ale naučiť sa tento jazyk, pokiaľ ho nemáš "od kolísky" je sakra zaberák.

autor
•
6. nov 2023

Manžel vie, ako tak, ja skôr iba rozumiem. Máme ročnú dcéru,čakám ďalšie. Rozdiel je väčší, firma je zahraničná, všetka komunikácie je v anj

angelovka
•
6. nov 2023

Kamoska sla z prahy do peste, madarsky sa nenaucila za 2 roky nic, na zivot v budapesti jej hravo stacila anglictina. Potom isla ,, dalej,, do sveta

diewcatqoo
•
6. nov 2023

Moj muz dostal pred casom tiez pracovnu ponuku do Budapesti. Tiez sme v CR a finacne to bolo vyhodnejsie ist do Madarska. Ale nesli sme. Nevieme si predstavit, ze by sme tam zili. Na vylet ano, ale byt tam dlhsie a riesit kazdodenne starosti, tak to nie. Mne sa strasne nepaci ten jazyk, nedokazala by som tam ani zatat (aj ked praca samozrejme v anglictine, ale na riesenie kazdodennych veci predpokladam, ze su potrebne aspon zaklady madarciny), ani Budapest sa mi okrem centra nezda nejaka uzasna a ta Orbanova politika je des.

barbora01
•
6. nov 2023

Ja milujem aj Prahu, aj Budapešť, ale len ako turista. Ale dcéra keď žila v Pešti najprv z nej bola nadšená, ale po čase mi vravela, že si nevie predstaviť tam žiť a vychovávať deti, pretože je veľmi špinavá, je tam veľká chudoba, veľa bezdomovcov a pochybných indivíduí. Za mňa to môžte skúsiť, keď to manželovi pomôže v kariére (to zo mňa hovorí láska k Budapešti) a po čase sa presťahovať inde. Každý máme iné preferencie a možno vám sa tam bude páčiť a tebe je asi jedno, kde budeš na materskej.

kornelies
•
6. nov 2023

Prvorodene dieta pojde o 5-6 rokov do skoly. Zatial mozete byvat v Budapesti. Horsie to bude pre teba. Na ihrisku tazko niekoho najdes na pokec, aj ked to nevylucujem

autor
•
6. nov 2023

@liz_lemon môžem vedieť prečo?
Najviac ma láka blízkosť domova, rodiny.

liz_lemon
•
6. nov 2023

uz len kvoli tomu, akym smerom sa Madarsko ubera, inak su tie mesta pre mna osobne dost podobne, v oboch citit vplyv komunizmu, ale obe su pekne

bolarazjedna
•
6. nov 2023

@barbora01 ja si myslím, že vo vacsine metropolit je veľa bezdomovcov a pochybných indivíduí, taktiež nemyslím si, že sídliská Prahy by boli menej špinavé ako tie v Budapešti.
Co sa týka chudoby, tak majú niektoré veci drahšie, sestra napr z Maďarska chodí na nákupy potravín do Štúrova, že je to tam lacnejšie

autor
•
7. nov 2023

@liz_lemon správy až tak nesledujem,.ale niečo na tých ľudí vie, lebo viac krát zvolili Orbána, v tomto by som ho prirovnala s k vláde smeru, každý hovorí aké to je zle, a predsa ho ľudia volili.