Mám stornovať aprílový zájazd do Egypta kvôli aktuálnej situácii?
Ahojte, na prelome apríla a mája máme ísť do Egypta. V aktuálnej situácii sa mi tam ale vôbec ísť nechce. Decká máme ešte v škôlke, vôbec si neviem predstaviť čo by sa udialo, keby sme tam napr. museli zostať, v prípade, že by napr. uzavreli vzdušný priestor. Cestovka sa tvári, že to je ešte strašne ďaleko ale samozrejme storno poplatok bude rásť.
USA vyzyva svojich obcanov opustit mimo ine aj Egypt.
Od jesene maju vsetci obdiv, co tam cestuju.
Kazdeho vec.
@anonym_9bd491 ale je od tade trosku dalej, nie v tej oblasti, vsak :D aj nemecko ma, aj spanielsko ma... kadekto ma..
@simca06022011 to že je ďalej nič neznamená. Základňa tam je. 😃
@anonym_f5c6e5 v podstate máš pravdu. Mne sa tam len nepáči, že íranci strieľajú takpovediac "hlava nehlava" okolo seba.
@anonym_autor USA zaradilo Egypt na zoznam krajin, ktore maju Americania opustit.
No práve si to čítam, že na zozname je aj Egypt. Ja si nemyslím, že by tam priamo prepukli boje. Mám strach o uzavretie vzdušného priestoru.
A ten stupidny komentár o "naškriabaní na dovolenku". No si predstav, že sme na nič neškriabali. Akurát sme sa tento rok rozhodli pre zmenu destinácie a vymenili obvyklé Turecko za niečo, kde je pekné aj more, keďže máme dve deti, ktoré sú z kúpania v ňom úplne nadšené.
nepanikarila by som a tesila sa na dovolenku
@anonym_autor nestrieľajú hlava nehlava ale Irán reagoval tým, že vypálil rakety a poslal drony na viaceré krajiny regiónu, vrátane spojencov USA, ako sú Saudská Arábia, Bahrajn, Katar či SAE. čiže nieje to že len tak tam vypálili rakety.
@anonym_9bd491
Suhlasim ked odstreluju vojenske ciele, ale strielat krizom krazom po civilnych cieloch? Amazon v Dubai , vodarne Oman, na Egyt nebudu utocit nie su tam Americke vojenske ciele aj ked Americania dotuju Egyptsku armadu financne.
@simca06022011 to že je ďalej nič neznamená. Základňa tam je. 😃
@anonym_9bd491 myslim, ze je tu skoda debaty :DDD ale tak skusim.. Egypt je od iranu cca 400km? Maroko 5000... :DD naozaj triast sa tam musia od strachu. Dolet rakiet Iranu je nejaka. Tak kde realne hrozia utoky? :D Ak by bolo najhorsie, najviac je ohrozne Nemecko... s ich Ramsteinom, ktory je hadam uzol celeho nato.
Inak pogooglila som oficalne ma usa cca 800 zakladni v 80krajinach (neoficialne viac), takze vsetci maju byt v pozore?
@anonym_9bd491
Suhlasim ked odstreluju vojenske ciele, ale strielat krizom krazom po civilnych cieloch? Amazon v Dubai , vodarne Oman, na Egyt nebudu utocit nie su tam Americke vojenske ciele aj ked Americania dotuju Egyptsku armadu financne.
@anonym_f24e93 Toto mi vyplula AI, na tie ciele, neciele:
Tu je presný zoznam toho, čo by v prípade veľkej vojny mohlo byť „terčom“:
1. Letisko Káhira-Západ (West Cairo Air Base)
Toto je asi najväčší „cieľ“. Hoci je to egyptská základňa, USA ju dlhodobo využívajú ako logistický uzol. Sú tam uskladnené americké zásoby, palivo a technika. V prípade eskalácie by odtiaľ mohli štartovať americké transportné lietadlá.
2. Prístavy a Suezský prieplav
Toto je kritický bod. Americké vojnové lode a lietadlové lode neustále prechádzajú cez Suezský prieplav. Ak by Irán alebo Húsíovia chceli Američanov naozaj zasiahnuť, útok na loď v prieplave alebo v egyptských prístavoch (ako Port Said) je strategicky logický krok.
3. Logistické sklady (Pre-positioned stocks)
USA majú v Egypte (podľa dohôd z čias studenej vojny a neskôr) obrovské sklady vojenského materiálu, aby ho v prípade vojny na Blízkom východe nemuseli voziť z Ameriky. Tieto sklady sú rozosiate na viacerých vojenských základniach po celom Egypte.
4. MFO (Multinational Force and Observers) na Sinaji
Na Sinajskom polostrove (to je ten trojuholník medzi Egyptom a Izraelom) pôsobia medzinárodné sily, ktoré dohliadajú na mier medzi Egyptom a Izraelom. USA tam majú stovky vojakov. Ich základne na Sinaji (North Camp a South Camp) sú relatívne blízko k hraniciam s Izraelom a Gazou.
To je teraz na Tom blbé, že aj keď sa teraz situácia upokojí, vieš čo bude práve v apríli? Ja by som nešla, ale tak mne sa dobre dáva rada z domu, keď nemám zaplatenú dovolenku.. 🫤 ale tak čo ja viem... S deťmi by som sa ale obzvlášť bála ísť.
@anonym_9bd491
@anonym_f24e93 na toto som sa inak pytala, mne sa uz nechce ani citat spravy :DD najma ked hoaxove su kadetade a fotky poprerabane: "V Dubaji má Amazon obrovské dátové centrá. Cez ne beží komunikácia firiem, štátnej správy aj niektorých vojenských dodávateľov v celom Perzskom zálive. Útok na Amazon znamená odpojenie regiónu od digitálnych služieb" a zaroven zasobuje retazce, a tiez je to symbol americkeho kapitalizmu.. nejdem to sem cele kopirovat... na infrastrukturu utoci, premyslene. Voda je vystraha pre krajiny v tej oblasit, budete podporovat usa, vypneme vodu. Su zavisli na odsolovani a vodarnach, tak preto...
@anonym_autor nedokážu evakuovať Rusov z Dubaja, odporučili im nech si nájdu lacné ubytovanie a čakajú
@anonym_854903 To není pravda. Pro Rusy v Dubaji jsou také zajištěny repatriační lety. 🙄
https://tvspb.ru/news/2026/03/3/zastryavshih-v-...
ja by som tento rok nešla nikde, nikto nevie kde sa čo zomelie
Tiež máme objednanú dovolenku v Marsa alam, zatiaľ nič nerušíme
@anonym_f24e93 Toto mi vyplula AI, na tie ciele, neciele:
Tu je presný zoznam toho, čo by v prípade veľkej vojny mohlo byť „terčom“:
1. Letisko Káhira-Západ (West Cairo Air Base)
Toto je asi najväčší „cieľ“. Hoci je to egyptská základňa, USA ju dlhodobo využívajú ako logistický uzol. Sú tam uskladnené americké zásoby, palivo a technika. V prípade eskalácie by odtiaľ mohli štartovať americké transportné lietadlá.
2. Prístavy a Suezský prieplav
Toto je kritický bod. Americké vojnové lode a lietadlové lode neustále prechádzajú cez Suezský prieplav. Ak by Irán alebo Húsíovia chceli Američanov naozaj zasiahnuť, útok na loď v prieplave alebo v egyptských prístavoch (ako Port Said) je strategicky logický krok.
3. Logistické sklady (Pre-positioned stocks)
USA majú v Egypte (podľa dohôd z čias studenej vojny a neskôr) obrovské sklady vojenského materiálu, aby ho v prípade vojny na Blízkom východe nemuseli voziť z Ameriky. Tieto sklady sú rozosiate na viacerých vojenských základniach po celom Egypte.
4. MFO (Multinational Force and Observers) na Sinaji
Na Sinajskom polostrove (to je ten trojuholník medzi Egyptom a Izraelom) pôsobia medzinárodné sily, ktoré dohliadajú na mier medzi Egyptom a Izraelom. USA tam majú stovky vojakov. Ich základne na Sinaji (North Camp a South Camp) sú relatívne blízko k hraniciam s Izraelom a Gazou.
@simca06022011
Este na jednu velmi dolezitu otazku si sa zabudla opytat oni sa historicky nemusia Iran je shia, Egyt, Kuwat ,UAE ,Oman, Saudi su sunni,
@anonym_autor ved Emirates a Etihad uz pomaly obnovuju lety. Egypt je uplne mimo diania. Nerob paniku a normalne chodte na dovolenku.
@guudy úplne mimo diania asi nie je keď usa sťahujú na prekvapenie civilistov aj z egypta, ale treba sledovať ako sa to vyvinie a nie hneď rušiť dovolenku
Pravdu povedať, ja by som veru necestovala do Egypta...je to príliš blízko nepokojov a Trump sa vyjadril, že "akcia" bude trvať aj 5 týždňov. Celý svet je hore nohami, žiaľ. Ešte sama by som išla, ale ťahať niekam malé detí??? V žiadnom prípade. Inak Trump dnes dal pokyny pre Američanov, že majú opustiť určite krajiny...je medzi nimi aj Egypt 😱
@anonym_f24e93 na toto som sa inak pytala, mne sa uz nechce ani citat spravy :DD najma ked hoaxove su kadetade a fotky poprerabane: "V Dubaji má Amazon obrovské dátové centrá. Cez ne beží komunikácia firiem, štátnej správy aj niektorých vojenských dodávateľov v celom Perzskom zálive. Útok na Amazon znamená odpojenie regiónu od digitálnych služieb" a zaroven zasobuje retazce, a tiez je to symbol americkeho kapitalizmu.. nejdem to sem cele kopirovat... na infrastrukturu utoci, premyslene. Voda je vystraha pre krajiny v tej oblasit, budete podporovat usa, vypneme vodu. Su zavisli na odsolovani a vodarnach, tak preto...
@simca06022011
Jedine realne spravy je ignorovat socialne media to su hoaxy z jednej aj z druhej strany typicka vojenska propaganda , ja kontrolujem mieste noviny v Dubai a v Tel Avive
No práve si to čítam, že na zozname je aj Egypt. Ja si nemyslím, že by tam priamo prepukli boje. Mám strach o uzavretie vzdušného priestoru.
A ten stupidny komentár o "naškriabaní na dovolenku". No si predstav, že sme na nič neškriabali. Akurát sme sa tento rok rozhodli pre zmenu destinácie a vymenili obvyklé Turecko za niečo, kde je pekné aj more, keďže máme dve deti, ktoré sú z kúpania v ňom úplne nadšené.
@anonym_autor prečo nejdete do vyspelej krajiny,načo do tých hnusných osád?
Problémom je odlet z krajín, ktoré sa bombardujú a sú ich plné turisztv, bez možnosti návratu. Je otázka času, kedy ich prepravia morom do Egypta a odtiaľ odletia. Potom problém dostať sa domov budú mať aj turisti z Egypta. Mnohé známe luxusné destinácie v okolí sú úplne rozbombardované, turisti v neutešenej situácii.
V Egypte sú hnusné osady iba pre tých najchudobnejších turistov. No dovolenkovať sa tam dá aj v luxusných destináciách, aké napr. v Chorvátsku ani nie sú. To je naozaj len pre chudobných. Na severe Egypta pri Stredozemnom mori sa nachádzajú miesta, ktoré inde nenájdete, len to chce poriadne priplatiť, aj tisíckami na osobu. No keď dovolenka, tak na nej netreba šetriť.
My sme sa rozhodli tento rok dovolenku zrušiť, mali sme objednaný Egypt a Cyprus. Dohodli sme sa že pôjdeme autom do Poľska a Maďarska.
@guudy úplne mimo diania asi nie je keď usa sťahujú na prekvapenie civilistov aj z egypta, ale treba sledovať ako sa to vyvinie a nie hneď rušiť dovolenku
@alenka58 letime o par tyzdnov na dovolenku ponad Egypt a nerobime paniku, nic nerusime.
Minule leto sme leteli cez Abu Dhabi chvilku po tom, co tam vystrajal Iran. Ak sa lieta, je to bezpecne. Teraz sa dana oblast oblietava. Nevidim v tom problem.
Zazili sme horsiu situaciu, ked na zaciatku covidu zatvorili hranice, cely vzdusny priestor a my sme mali v tom case 16 rocne dieta v UK na strednej skole. To bol problem dostat dieta domov (nelietalo sa v celej europe), nie toto, co sa deje teraz.
Ludia zbytocne panikaria.
@anonym_autor ved ked sa tam nieco udeje a MZV zakaze lietat, tak si vonku z obliga a peniaze dostanes naspat.. a ano, je to este strasne daleko... my mame letiet v aprili do Omanu...
@anonym_cede33 aj my. 4.4. Ale isto nepôjdeme.
My sme sa rozhodli tento rok dovolenku zrušiť, mali sme objednaný Egypt a Cyprus. Dohodli sme sa že pôjdeme autom do Poľska a Maďarska.
@anonym_d90e35 Pravdaže načo riskovať, v Maďarsku je celkom teplo a pekne, ja som tam chodila aj so synom keď bol malý a vydržal to ľahko.
@anonym_autor prečo nejdete do vyspelej krajiny,načo do tých hnusných osád?
@guudy ak máte letieť ponad Egypt, tak je to v pohode. Stále sa to dá obletieť. Ak tam potrebuješ pristáť alebo vzlietnuť je to problém ( áno, zatiaľ nie je).
@sisska96 neviem o žiadnej vyspelej krajine s obdobnou dĺžkou letu, ktorá by ponúkala koralové útesy. Už som v Egypte bola niekoľkokrát ale v hnusnej osade ani raz. Nemusíš to hejtovať len preto, že Tebe sa to nepáči. Ak si tam vôbec niekedy bola.
@anonym_854903 To není pravda. Pro Rusy v Dubaji jsou také zajištěny repatriační lety. 🙄
https://tvspb.ru/news/2026/03/3/zastryavshih-v-...

@simca06022011 aj maroko ma us základne
@anonym_9bd491 ale je od tade trosku dalej, nie v tej oblasti, vsak :D aj nemecko ma, aj spanielsko ma... kadekto ma..