icon

Ako dlho ste už neboli na dovolenke?

iwesska
9. júl 2013

Rozhodla som sa zalozit tuto diskusiu, pre vsetky, ktore sa potrebuju trosku postazovat 🙂 My sme s manzelom spolu uz 8 rokov, z toho 4 sme manzelia. Za cely ten cas sme boli 1x v Chorvatsku a 1x v Besenovej, este ako slobodni, bezdetni. Odvtedy - uz je tomu 5 rokov sme sa nepohli z miesta 😒 Neboli sme ani na svadobnej ceste, lebo sme na nu nemali, kedze sme si setrili na byt a zariadenie, no a potom ako sme ho kupili a zadlzili sa, tak uz o akomkolvek vylete nemohla byt ani rec ☹ Do toho sa nam narodil maly, takze vydavky narastli. Do dnesneho dna este nie sme uplne zariadeni - setrime z kazdej vyplaty a do toho mam este ja dlhodobe zdravotne problemy, ktore mi znemoznuju vycestovat mimo domov, tak sa tu citim ako pes priviazany k bude ☹ Denne tie iste prechadzky po okoli, ten isty stereotyp, zmena by mi fakt padla vhod. A nepotrebujem k tomu Dubai ani Egypt, Turecko...max. to Chorvatsko, ale stacili by mi aj Tatry....zial, financne ani zdravotne sa to neda a vyzera to tak ze ani dlho dat nebude. Ktore ste na tom podobne, ze ste uz dlho nikde neboli, lebo sa skratka z roznych dovodov neda? Ako to riesite, aby ste vypli? Budem rada ked si pokecame a vzajomne sa povzbudime 😉

dai
9. júl 2013

@povuma turistiku my inak robime od narodenia deti - toto sa s nosicom v pohode da - mame 6 rocnu dceru a 2 rocneho syna ale teda maju uz prelezene pomaly cele tatry, fatru, raj a mensie tury aj tu v ba robime stale - teraz cez vikend sme mali napr. cykloturu na zeleznej studienke s opekackou na klepaci - mala na biku a maly v nosici😉

povuma
9. júl 2013

@dai moj už má 10rokov 😀 , ten hrad sme teda absolvovali asi pred rokom prvýkrát, ale zasa také Bojnice so strašidlami aj skor....jasné že všetko treba prisposobit veku, mojho syna tiež nebaví vela vecí, čo ho bavilo, ked bol menší...na preliezky už nechodíme 😅

dai
9. júl 2013

@povuma hej hej... ja sa uz tesim ked bude maly vaecsi, lebo mala uz hrady v pohode zvlada - do bojnic chodi zo starymi rodicmi stale - my sme odtial... a aj hrady ju strasne zaujimaju, len maleho teda dost nie🙂 takze u nas to tie plaze istia - tam sa vyhraju obaja ( zatial striktne vyberame pieskove aby sa v tom mohli hrabat ), je tam vaecsinou program aj pre malu aj preliezky pre maleho... a k tomu ta papa a nestaranie sa o nic - preto u nas vyhravaju v lete pobytove zajazdy - ale teda tie su uz financne narocne... ale take ako ty spominas, tak take robime do mesiaca najmenej 2😉

mummy01
9. júl 2013

@barcelona94901 nemas pravdu...porovnaj si vstupne na atrakcie ci ZOO u nas a v zahranici,stale je to doma lacnejsie+usetris na benzine a pod.tak isto aj cestovne je vsade o dost drahsie.Ja chodim s detmi casto na vylety,dopredu sa s nimi dohodnem kam ideme a co budeme robit,vyberu si aky kolacik im mam upiect na cestu,co im vezmem pit a papat...a na mieste si urobime svoj piknik...jasne ze im aj nieco kupim ale teda 3-4e na zmrzku ci sladkost ma hadam kazdy.
Nieje problem niekam ist ked ma clovek plnu penazenku,ale ja aj ked mam prazdnu tak s detmi idem,vieme si spravit pekny den aj za par eur 😉

959touareg
9. júl 2013

@povuma
presne tak, ja tiez nepovazujem dovolenku iba tu pri mori. vyvalovat sa na plazi a od rana do vecera sa opalovat, kupat -ee. mozno za mladi ma to bavilo, teraz uz nie. posledne mavame aktivne dovolenky a tie su ovela lepsie ako vyvalovanie na plazi. sice pochopim ludi, co idu raz do roka k moru, ze si chcu to more a plaz uzit. ja uz toho mam po krk, hladam nieco ine. okupat sa v mori - to ano, kusok povyvalovat na lehatku, ale nie od rana do vecera. to nas uz nebavi.
@iwesska
ono neviem ake mas zdrav.problemy,no myslim si, ze az to nie je tak vazne, tak naozaj skuste nejake wellnes pobyty, predlzene vikendy na zlavomatoch. tie su lacne a mozno nejaky wellnes ti pomoze aj po zdrav. stranke,pokial je to termalna voda a je urcena na tie zdrav. problemy, ktore mas.
pozri sa, my sme tiez ani neuvazovali o dvl kym sme si nezariadili byt, nekupili auto, proste sa nejak nezabezpecili.....vy to iba robite, onoked deti povyrastu, pozicky posplacate, uvidis, ze bude aj na dvl. , kazdy rozumny clovek si predsa v prvom rade kupi a zabezpeci tie najdolezitejsie veci a dvl je to posledne, co by som riesila.urcite,keby sme na nu nemali,nejdeme nikam, nechapem ludi, co si kvoli dvl vyberaju pozicky,len aby ju mohli absolvovat. a ked po nej tak tuzis, je kopa miest aj u nas, ktore mozes na par dni navstivit, ved aj to je dvl. este raz pisem, hladaj zlavomaty, tam je toho fura, aj zahranicie za facku ked ho tak velmi chces.

fra
9. júl 2013

minule sme stretli chlapíka na bicykli, chlapík mal už cca 70 rokov, bývalý športovec a bolo zjavné že ma veľmi nízky dochodok- napriek tomu neskutočne sršal optimizmom, krásne sme sa porozprávali, taký optimistický dochodca by som raz chcela byť.... vravel, že ráno z domu vyrazil okolo šiestej, prešiel na bicykli (a to bol starý rároh, nie že nejaký super extra bicykel) cca 30 km ku hrobu svojej mamy, upratal ho, išiel dalej na putnicke miesto, pomodlil sa , zaplával si v jazere, dojedol jedlo čo si doma nachystal a zberal sa naspať 30 km ... stavím sa, že tento vylet ho nevyšiel ani 1€ navyše oproti tomu ak by sedel doma, ale mal celodenný zážitok... myslím, že zmena vzduchu nemusí stáť až tak veľa a človek pri tom veľmi pookreje... slovenská príroda je krásna a vždy sa dá niečo vymyslieť...

dedenini
9. júl 2013

nikdy som nebola pri mori na dovolenke , ked neratam to nase anglicke hnusne more kde sa neda kupat a kde nam vacsinu prsi... vzdy ked by aj boli peniaze tak sme museli ist na slovensko .... takze snad sa uz buduci rok dockam 🙂 nastastie aspon o nejake vylety , alebo kratke dovolenky nam vychadzaju-teda ako par dni v karavane, alebo amsterdam ked sme este nemali dieta... ale inak uz len male vyletiky v okoli anglicka kde zijeme 🙂

vejula
9. júl 2013

@iwesska my sme boli s mm raz v chorvatsku pred 5 rokmi. OD vtedy vždy len planujeme, ale nakoniec peniaze vrazime do niečoho potrebnejšieho. Na buduci rok by sme už chceli isť, ak do toho zas čosi nepríde. Ale neberem to tragicky. O rok si aj detičky už viac užiju more, teda hlavne Dominko, teraz by len reval ak by mu slana voda šplechla do oči 😀

mummy01
9. júl 2013

A este ma napadlo ze je to aj otazka priorit.Poznam rodinku ktora zije ako my -z RP a jedneho platu z ktoreho polka ide na hypoteku ale pritom aj fajcia,detom len znackove oblecko kupuju a kazdy den len mäso varia a potom sa divia ze im nevychadza ani raz za cas deti niekam vziat,nieto este aspon na Slovensku na dovcu vybehnut 😖 Ja si chcem s detmi uzit,snazim sa trocha aj na strave usetrit,detom nemam problem tu v bazari nakupit a teda nefajcime...tym padom viem par eur minut aj na zabavu a pekne chvile 🙂

emilia25
9. júl 2013

my sme tiez nikdy neboli pri mori ale ako dieta som bola v chorvatsku.tento rok som chcela aby sme sli aj peniaze boli ale sme sa rozhodli ze chceme domcek tak sme museli si dat vysoke dane a samozrejme aj zaplatit.a buduci rok asi tiez nikam lebo od decembra chceme dalsie babatko takze zase nic.hadam ten dalsi rok ale aspon pojdeme na vylet do besenovej aspon tam chodime kazdy rok a je tam super.

vejula
9. júl 2013

@fra hihi to ako môj starky, až na to, že ten už bude mať 82 rokov. Tiež vela na bicykli chodí, hlavne ked starka niečo potrebuje. Ale na dovolenky nikdy nebol. Mama spomina, že ako deti sa raz vybrali niekam na dovolenku ku vode, a po 2 dnoch starky zavelil, že ideme domov a aj išli. LEbo ho nebavilo to ničnerobenie. To su proste iní ludia, inak vyrastali, bezprace si nevedia predstaviť život, nebaví ich lenošenie

959touareg
9. júl 2013

@hori
napisem ti takto, kedze problem by neboli financie:
- tie zdrav.problemy su rozne u ludi, to ano,no aj pre tych su liecebne pobyty,kupele, aj ako som vyssie pisala wellnes pobyty, kde su rozne liecive vody

- male dieta na dvl...exzistuju strari rodicia pokial si manzelsky par nechce brat dieta so sebou a pokial zlyha moznost stary rodic, tak co, nebudu ani prvi, ani posledni predsa, pockaju par rokov a pojdu potom, musia si to predsa uvedomit, ze teraz sa neda a neplakat nad takou situaciou...a ked je dvl prednejsia ako dieta, mali uvazovat skor a bud potom nemali mat deti a mohli behat po dvl, alebo mali si uzivat skor dvl a keby jej mali uz po krk,vtedy by prislo na rad dieta blbo napisane, ale to je fakt. my sme tiez mali male deti a kedze som nie typ rodicia vlaciaci deti po dvl od narodenia, prvych par rokov sme ich ozeleli.

- a posledna otazka....ze jeden chce to iny hento...tak bohuzial, su manzelia,musia najst kompromis, teraz sa prisposobis ty mne,potom ja tebe nabuduce, alebo ked aj to nepojde,tak ideme na dvl kazdy sam a vtedy sa da aj postarat o decko doma. raz je jeden s nim, potom druhy.
u nas dvl zo zaciatku tiez bola o kompromisoch. MM je akcny, ja som sa najradsej iba valala na lehatku a opalovala. takze sme museli hladat riesenia, ako sa na dvl nepovrazdit a islo to. 😉

takze moj nazor na toto vsetko je, ze pokial financie nie su problem, na dvl sa da ist za kazdych okolnosti. 😕

talula
9. júl 2013

odkedy som otehotnela a dnes ma mala uz 4roky. Jaaaj, tak rada by som isla k moru, ale nemam za co kedze sa o dceru staram sama a ani to poondate vyzivne nevie ex poslat! - hlavne, ze pan milostivy byva pri mori.... to je ale ironia... 😒

fra
9. júl 2013

inak napríklad kedysi sme mali krúžok mladých ochrancov prírody, každé leto sme robili týždenný tábor, jeho cena na dieťa bola v prepočte na dnešné peniaze tak do 10€ - odviezli sme sa autobusom na vzdialenejšie miesto Malých Karpát a odtial sme šli peši domov, mali sme stany, vodu pili zo studničiek, každý den spali na inej lúke, deckám sme každý den navarili polievku (dokonca sme vliekli poctivú domácku zápražku z domu, žiaden sáčkový glutaman 😀 ), puding čo sme varili sme ochucovali nazbieranými lesnými plodmi ... raz sme napríklad spali pod jednou zrucaninou a práve tam boli nejakí trampovia a tí nám pomohli zorganizovať takú supernú nočnú hru so strašidlami, že myslím že čosi podobné by nezorganizovali ani v Bojiciach 😀 ... takže si stále myslím, že pekné zážitky nemusia byť otázkou penazí....

barcelona94901
9. júl 2013

@mummy01 my cestujeme dosť často Slovensko,Morava,Madarsko ,Rakusko,Nemecko .plus more ..rovnako chodia aj k nám rodiny čo žiju dlhodobo vonku,napríklad také Švajčiarsko a vždy nadávaju na naše nekresťanské ceny potravín ,vstupného,služieb

porovnaj si cenu europarku ,ktorý má všetky možné atrakcie,programy,tam sa ti zabaví dieťa aj dospelák celý den ,od rána do večera zaplatíš cca 40 eur ,aj v týchto zábavnych parkoch bývaju zľavy ,akcie..
a porovnaj si jeden kolotoč polo-rozpadnutý z čias kristusa kde za minutu dáš 2 eurá 😉 Slovensko je najdrahšie
aquaparky si skus pobehať a porovnaj ceny Slovensko,Madarsko ,Polsko ,Rakusko..okolité štáty ,plus služby ..a sme doma , 😝 pre bežnu rodinu je to drahý špás

my radi turistiku ,no nie každý ju musí

aj bicyklovanie je tiež super,no musíš mať oči fakt všade ,dnes ti ho ukradnu aj spod zadku 😝

a tie 3.-4 eurá na zmrzku skutočne každá rodina nemá,si to zober mesačne,zato maju niektorí vyplatený nejaký učet..to,že my na niečo máme,neznamená,že to maju automaticky všetci ,len som chcela autorke potľapkať po pleci,že v tom nie je určite sama a nemusí vešať hlavu dole,takých rodín je veľa

959touareg
9. júl 2013

@talula
juuj tak to je naozaj ironia. 😔
byt slobodna, alebo rozvedena mamicka - tak sa ani ja na dvl nedostanem nikam. ani za nas okres. taketo zienky to maju ozaj tazke. to viem pochopit. takych mi je luto a snimam klobuk pred nimi, ze dokazu fungovat a suplovat aj druheho rodica. na strane druhej nepochopim niektorych otcov - doslova haj@lov, co odidu a nedaju ani cent na dieta. takych by som vrazdila, alebo zavesila do prievanu za...... zodpovednost ziadna. ze dokazu zit s cistym svedomim. 😔 😔

barcelona94901
9. júl 2013

@povuma no napríklad naše západné Slovensko,okolie Nitry nemá vodné nádrže vhodné na kupanie a už vobec nie s deťmi ,kupalisko máme 2,50,- plus si prinesieš zápal očí,uší,pupáčiky,hnačku atd 😝 ale máme v okolí dosť termálov ,"aquaparkov "kde nenecháš 50 eur ale 25 ...

my nepatríme k rodičom čo sebe dopraju a deťom nie 😉 to su tiež priority

určite by som nenechala moje dieťa pozerať sa na zvyšných sto ako lížu nanuk a ja mu ho nekupim,lebo je z reklamy...
ale su maminky,ktoré daju 50 -100eur za fake handričku,zapália si cigaretku,daju si kávičku a "šopinguju" až do večera s deťmi na hambáčoch ,nie každý može naše krásne hory ,aj to im príde drahé a nudné a možno je to o tom,že sa tam neni komu ukázať 😝

iwesska
autor
9. júl 2013

@nivi My nie sme stanovacie typy...a priatelia...no to je ina kapitola, tych falosnych sme sa vzdali a inu rodinu s dietatom zial nepozname ☹ Keby sme mali, tak aj vikend s nimi niekde postaci. Ja viem, ze moznosti su, ale momentalne sme na tom tak, ze potrebujeme kupit malemu velku postel, skrinu do izby, dvere do bytu, nehovoriac o tom, ze mame male, stare - sustavne sa kaziace auto /dostali sme od svokra, aby sme boli aspon pojazdni s malym/, do ktoreho vopchame akurat tak 2 nakupne tasky a sme plni. Takze setrime aj na to. Okrem toho tie moje zdravotne problemy nas tiez nieco stoja. Obcas si manzel vezme den-dva volna a mame predlzeny vikend, ale to sa zas pohybujeme len v ramci BA a vybavujeme co nestihame inokedy, kedze je cele dni v robote...Ono moznosti samozrejme su, zlavove portaly su super vec, len nejak mi to pride momentalne ako luxus, ktory si mozeme odpustit, no...

iwesska
autor
9. júl 2013

@959touareg 200E na osobu....no, pre niekoho za facku....my cakame 2 vyplaty aby sme si za to kupili polku skrine...Takze to nie je o tom, ze moznosti by neboli, viem ze sa da ist na dovolenku, len skor ma zaujimaju alternativy, ked na nu nie je - a ako som uz pisala, nie je to len otazka financii, ale aj mojho sucasneho zdravotneho stavu - ako sa nezblaznit na jednom mieste 🙂

iwesska
autor
9. júl 2013

@sympa1 Aj taka chata je fajn, hlavne vypadnut 🙂 A ked ma clovek k tomu dobry kolektiv, urcite netreba ani more. Lenze aj ten kolektiv nam uplne chyba ☹ Akurat sme s mm hovorili, ako by nam padlo fajn poznat este taku rodinu s malym dietatom, aby sa aj maly zabavil...ale nemame stastie...v zivote sme natrafili, zial len na tych falosnych...

959touareg
9. júl 2013

@iwesska
😔 😔 tak to potom tazko radit. uz vam neostava nic ine, iba pockat. casom uvidite. sama pises, ze treba este vela veci do bytu pokupit, auto kupit...ono to pohlti dost penazi. ale myslim si, ze to je prednejsie ak dvl.. ked vsetko pokupite, posplace, tak uvidis, ze casom ostanu peniaze aj na tu dvl.. len musis byt trpezliva, neda sa vsetko naraz a nie si jedina, co je na tom takto. takych rodin je ,bolo a bude tisice.
ale kus nechapem o co ti ide. radi ti tu kopa zien, su tu naozaj rozne moznosti ako prezit dovolenku a ako to tak vidim, nic ti nie je dobre. tak potom nechapem. raz pises, ze financie nemate, potom uz aj by boli, ale mas zly zdrav. stav, potom odrazu cakas nejake alternativy ked nie su peniaze...ale preboha, ved tych alternativ ako lacno stravit chvile s rodinou ti tu zeny dali kooopisko, tak co este cakas a co vlasne chces???????

dai
9. júl 2013

@fra s tymto plne suhlasim - ako nasa mala miluje lietadlo - bez toho to ani nerata za dovolenku... ale na druhej strane kazdy rok robime take chaty s priatelmi a na tie sa tesi asi este viac ako na dovolenku - lebo je tam strasne vela deti a strasne sa vyblazni - pritom tie chaty su robene velmi lowcostovo - prisposobene financne tym co maju najmenej - takze standart velmi nizky ale zazitkov straaaasne vela🙂

onlika
9. júl 2013

Tak ja neviem, ja som ina kapitola, my na dovolenku chodime naozaj kazdy rok. A sli sme, aj ked bol maly este maly (6 mesiacov), nemam s tym problem. Vlastne raz sme neboli, to som bola tesne pred porodom a s novorodencom by som nesla.
Ako uz niektori napisali, je to o prioritach. Samozrejme chapem, ze v sucasnej dobe ma takmer kazdy hypoteku na krku, potraviny nestoja malo a mat deti tiez nieco stoji. Ale tiez si myslim, ze nejake rozumne riesenie sa najde, ked sa chce. Nemusim ist k moru, aspon na ten predlzeny vikend niekam, vypadnut, pretoze stereotyp je to najhorsie, co moze byt. A to, ze male deti su na dovolenke len na starosti, to je podla mna blbost. Zalezi od toho, ako sa k tomu postavim a kam idem.

Ja som ako mala bola pri mori 1x. Ale kazdy rok sme chodili s rodicmi na dovolenku, vacsinou to bola chata na Orave, parkrat nejake tie termaly na SK. A nevadilo mi to, ze nie sme pri mori, zazitky sme mali aj tak super 🙂

dai
9. júl 2013

@iwesska nemate nejakych priatelov z detstva? zo skoly? treba tie priatelstva mozno len ozivit, pripadne rodinu s kym si rozumiete...

iwesska
autor
9. júl 2013

@hajajanka No, zalezi, kedy si mala svadobnu cestu 🙂 Inak to ti verim s tymi detmi...mna najviac unavuje to balenie...staci ze ideme ku svokrovcom - 30km od BA a tolko raroh mame pre maleho so sebou, ze ked ideme od nich a pribalia nam nejaku zeleninu, ovocie, tak to nemame kam natlacit. Mame take mikro-auticko - skrupinu staru - ze ani bezpecne sa v tom necitim. Raz sme uz aj havarku mali - v malej rychlosti sme buchli do auta pred nami a skoro sme si kolena rozdrvili - az tolko miesta tam je. Takze odvtedy som ako na strunkach ked niekam ideme.

dai
9. júl 2013

@onlika my sme vzdy boli kazdy rok - aj ked ja som v lete rodila tak muz s malou isli🙂
a presne ako ty pises - ja som bola s mojimi rodicmi len raz za cele detstvo pri mori - ale v taboroch kazdy rok a kazdy rok sme boli s rodicmi niekde aspon na tyzden na slovensku - nikdy tam nebola strava, vzdy sme si varili sami - a mam teda len krasne spomienky - to more mi nejak tym, ze som ho nepoznala , ani nechybalo... u nas tiez nikto nemal soferak, nemali sme ani auto... prve more bolo ked mal brat 18 a spravil si vodicak - nasi kupili auto a oslavili sme to dovolenkou pri mori - takou rozluckovou🙂 odvtedy sme vlastne uz ako cela rodina na dovolenke spolu neboli 🙂 teraz vaecsinou robime rodinne chaty - predlzene vikendy🙂

onlika
9. júl 2013

@iwesska , no a zoznamit sa s niekym na ihrisku, v materskom centre? Ja priatelov mam tiez len par, ale aspon nieco, lebo byt takto sama, tak to ma nacisto svihne 😝.

A auto by sa nedalo na tych par dni pozicat? Od svokra, napr.?

barcelona94901
9. júl 2013

@iwesska náš známy dostal k narodkám wellness pobyt a veľa ľudí sa čudovalo prečo tam nechcel ísť,ved mu chceli pomocť,aby si užil pekný víkend..no nikoho nenapadlo,že si tam nemal čo poriadné obliecť ,ako sa tam dopraviť a doplatiť si napríklad obedy ..nemal na to...no dostal aj rybársky lístok na ten sme sa ma skladali,to neni až tak lacná záležitosť ako sa na prvý pohľad zdá ,ale je to na celý rok ,ide tam aj so synom a oddychnu si pri vode,spravia večer ohník,uvaria si gulášik ,ich to baví ..nás napríklad nie,treba skušať
popri turistike sme prišli aj ku zbieraniu "kešiek" ale to može chytiť,nemusí,záleži naozaj aj od veku detí a možností
http://www.geocaching.sk/

dai
9. júl 2013

@iwesska ono ale uz zase nie je velky rozdiel zbalit na dovolenku a ku svokre🙂 ja mam pocit ze rovnako vela balim na vikend ku nasim ako na 2tyzdnovu dovolenku v zahranici😉

nivi
9. júl 2013

@iwesska tak si spravte aspon jednodnove vyletiky zatial kym sa to utrasie. Do Hainburgu, do Stupavy na ten salas, k Dunaju pri Cunove, do lesa k Plaveckemu hradu, na Pajstun. do Marianky proste po okoli.......mozete si urobit piknik, poopekat.
Alebo do Vojky tam je aj jazero a ubytko sa da zohnat aj lacno tam.