icon

Ako na zahraničnú dovolenku bez povinného očkovania?

usiko
21. júl 2011

Ahojte,

myslim, ze by sa zisla tato tema...teda aspon pre par z nas....

Rada by som sa s vami podelila o skusenosti /ktore este nemam,ale uvitam/ ,poznatky a nazory, ako s neockovanym dietatom na dovolenke alebo pobyte v zahranici. Na co ste davali obzvlast pozor, ako ste riesili stravu, pobyt vonku, kontakt z ludmi, /aj konkretne v jednotlivych krajinach/...aby vase dietatko nechytilo nejaku chorobu,proti ktorej sa bezne ockuje /lebo jeden nikdy nevie/......nejde len o info ktore siprecitate v letakoch, alebo ktore vam povie lekarka, alebo bilboardy, lebo kazdy z nich chce predat vakcinu, ale aj o prakticke objektivne rady a skusenosti.

Je to tema pre tych, ktori maju svoje dieta ciastocne alebo uplne neockovane povinnymi vakcinami /z roznych dovodov/ , alebo aj pre tych,ktori k tomu maju co povedat /samozrejme k teme/.Nezaujimaju ma odsudzovania, posmesky a ironicke poznamky na fakt, ze nase dieta zaockovanie nie je. Kazdy z nas ma na to vazny dovod, takze toto ani podobne zalezitosti tu riesit nechcem, na to je ina tema.

Dakujem za odpovede.

usiko
autor
21. júl 2011

Tak kedze nikto,...tak budem prva......ideme do chorvatska,a kedze pre dcerku robim stravu doma /cerstve ovocie, varena stravaa tak/ a nekupujem vyzivy, tak by ma zaujimalo, ci podmienky,voda a hygiena atak su tam take ako u nas,alebo ci treba na nieco davat pozor. vacsinu zeleniny, kyslomliecnychvyrobkov a ovocia berieme so sebou,ale ked sa minu,tak asi bude treba nakupit. Ideme do apartmanovych domov, s kuchynkou.Nikdy som tam nebola,takze skusenosti nemam, aj ked uz miktosi povedal, ze je to tamtake iste ako tuna....ale kedze nie su clenom EU...tak neviem....no......uvitam nejake reakcie...dakujem 🙂

sisaha
21. júl 2011

@usiko ja svoje dieta povinne zaockovane mam, ale aj tak mam co k teme povedat. Hygiena, voda aj podmienky su tam ok, vodu treba pit kupovanu. Co sa tyka potravin z obchodu, tak su bezproblemove. No co sa tyka chorob, tak nemas nikde ziadnu istotu ci nieco tvoje dieta nechyti, kedze takisto sa tam vyskytuju iní dovolenkari z roznych krajin. A to aj takych, kde sa proti niektorym chorobam neockuje. Takze ti len mozem popriat stastnu cestu a nech nic nechytite...

tin007
21. júl 2011

@usiko minuly rok sme isli do turecka, tuniska a francuzska (okrem vyletov po slovensku) s ciastocne zaockovanym dietatom a vobec sme to neriesili. jednoducho sme riesili standardnu hygienu, pestru a zdravu stravu a to bolo asi tak vsetko. ovela viac, ako chorob, proti ktorym je ockovanie, sa bojim urazov.

usiko
autor
21. júl 2011

@sisaha dakujem...takze vodu kupovat...no a ked tam chcem varit,tak hm......z kohutika je oki? alebo prevarat a tak umyvat riady a oplachovat v prevarenej? pre malu myslim..... 🙂

anjelicek26
21. júl 2011

Nase deti nemaju MMR ockovanie a problem s nimi kvoli tomu chodit na dovolenky nevidim, ostatne maju, komplet povinny nemecky ockovaci kalendar, co je tusim viac, ako na Slovensku 😝

Do hotelov kategorie, kde chodime my, sa snad nejakej znizenej hygieny bat nemusim.

usiko
autor
21. júl 2011

@tin007 dakujem....ved hej...tiez si myslim, ze uz to mam tak hlboko zakorenene, ten strach z TYCH chorob,ze riesim asi prilis vela veci a zbytocne......ale zalezitost s balenou vodou je asi dobry napad.......

aliza
21. júl 2011

@usiko my ideme do Turecka a syn nema ziadne ockovanie. Vodu budeme len kupovanu a to je asi vsetko. pri vareni by som davala dlho vodu prevarit, ale riady mozes normalne umyvat, ved aj pri sprchovani a umyvani sa dostane dietatu voda do tvare, do nosa, do pusy...

tin007
21. júl 2011

@anjelicek26 v nemecku nie je ockovanie povinne! ten, kto ti to tvrdi, ten klame!

desszi
22. júl 2011

@usiko tiez ideme o 2 tyzdne do Chorvatska, mame ciastocne zaockovane dieta, s dost prisnou dietou, preto sme sa rozhodli pre sukromne ubytko - jemu mozem totiz prakticky dat jedine to, co ja navarim. Co sa tyka vody, pred par rokmi sme boli v Chorvatsku, vtedy este bez dietata, my ako dospeli, sme v tej vode varili, pit sme z nej nepili, aspon myslim, nepamatam si presne. Ale tento rok to budeme riesit co sa vody pre nas dospelych tyka tak, ze berieme filtracnu konvicu - vodu tam prevarime a potom este prefiltrujeme. Myslim, ze to staci. Pre najmensie deti budeme mat vodu kupovanu. A z chorob strach nemam 😉 samozrejme je dobre byt v v strehu, ale aj zaockovany moze ochoriet, navyse ockovanie niekedy moze davat falosnu istotu a clovek si moze mysliet, ze uz sa mu nic nemoze stat.

desszi
22. júl 2011

@usiko nasla som na webe tuto informaciu, takze myslim, ze skutocne sa netreba bat nejakych problemov z vody
http://www.hellotourist.net/info.php?nyelv=9 na konci stranky je uvedena veta:
Pitná voda: Voda z vodovodu po celom území Chorvátska je pitná.

tea333
22. júl 2011

Ahojte,
tiez nie sme ockovani, a dufam ze problemy nebudu..boli sme na kanarskych na mesiac a bolo to v pohode, teraz na september zas chystame 3 tyzdne asi v Barcelone..

sisaha
22. júl 2011

@usiko myslim, ze vodu z kohutika na varenie a umyvanie zubov mozes v pohode pouzivat. Treba si uvedomit, ze Chorvatsko je Europa, nie Egypt, alebo Turecko, kde z kohutikov tecie upravena morska voda. Bez obav vodu v Chorvatsku pouzivaj, na pitie vsak balene...pre istotu. 😉

sisaha
22. júl 2011

ja len este dodam, ze sa do nasej krajiny rozsiril cierny kasel vraj z Ukrajiny a hoci nasa generacia nemusi ochoriet, lebo sme boli ockovaní, riziko podstupuju deti, ktore prave zaockovane proti ciernemu kaslu neboli. Ale to len tak na okraj...

sorciera24
22. júl 2011

@usiko tiez mam dieta len ciastocne ockovane....a uz sme absolvovali dovolenku v Taliansku....myslim, ze obavy nemas mat preco...my sme dodrziavali presne tie iste hygienicke navyky ako keby bol plne ockovany.....varili sme si sami, vodu na pitie sme kupovali, na caj, polievku, sme prevarali normalne z vodovodu....ako pecivo a ovocie sme kupovali tam.....myslim, ze sa nemas coho bat a v Chorvatsku duplom 😉

usiko
autor
22. júl 2011

Dakujem vsetkym za prispevky.....takto nejako som si to predstavovala 🙂

@sorciera24
v zime s nou planujeme lyzovacku v taliansku.....ale tam chodime pravidelne,takze tam tiez mam pocit ,ze je to oki.......len v Chorvatsku som este nebola,preto neviem posudit.....dakujem este raz

sorciera24
22. júl 2011

@usiko my sme boli pri mori...a ked porovnam Chorvatsko a Taliansko, co sa tohto tyka, je to to iste, na tej istej urovni.....nemas sa coho bat....kupuj akurat balenu vodu...

anjelicek26
22. júl 2011

@tin007 - no ja viem, ze tam nie je povinne, aj tak som ich dala zaockovat 😀 Ja si vzdy zvazujem pre a proti, aka by bola zavazna choroba pre moje dieta a ake su mozne nasledky ockovania. A u takej MMR zivej vakciny troch virusov myslim nebolo o com uvazovat, uz vzhladom na mozne vedlajsie ucinky a minimalny prinos... ale nedat zaockovat tetanus? obrnu? meningitidu? Hepatitidu? To ma ani nenapadlo.