Ako na zahraničnú dovolenku bez povinného očkovania?
Ahojte,
myslim, ze by sa zisla tato tema...teda aspon pre par z nas....
Rada by som sa s vami podelila o skusenosti /ktore este nemam,ale uvitam/ ,poznatky a nazory, ako s neockovanym dietatom na dovolenke alebo pobyte v zahranici. Na co ste davali obzvlast pozor, ako ste riesili stravu, pobyt vonku, kontakt z ludmi, /aj konkretne v jednotlivych krajinach/...aby vase dietatko nechytilo nejaku chorobu,proti ktorej sa bezne ockuje /lebo jeden nikdy nevie/......nejde len o info ktore siprecitate v letakoch, alebo ktore vam povie lekarka, alebo bilboardy, lebo kazdy z nich chce predat vakcinu, ale aj o prakticke objektivne rady a skusenosti.
Je to tema pre tych, ktori maju svoje dieta ciastocne alebo uplne neockovane povinnymi vakcinami /z roznych dovodov/ , alebo aj pre tych,ktori k tomu maju co povedat /samozrejme k teme/.Nezaujimaju ma odsudzovania, posmesky a ironicke poznamky na fakt, ze nase dieta zaockovanie nie je. Kazdy z nas ma na to vazny dovod, takze toto ani podobne zalezitosti tu riesit nechcem, na to je ina tema.
Dakujem za odpovede.
@usiko ja svoje dieta povinne zaockovane mam, ale aj tak mam co k teme povedat. Hygiena, voda aj podmienky su tam ok, vodu treba pit kupovanu. Co sa tyka potravin z obchodu, tak su bezproblemove. No co sa tyka chorob, tak nemas nikde ziadnu istotu ci nieco tvoje dieta nechyti, kedze takisto sa tam vyskytuju iní dovolenkari z roznych krajin. A to aj takych, kde sa proti niektorym chorobam neockuje. Takze ti len mozem popriat stastnu cestu a nech nic nechytite...
@usiko minuly rok sme isli do turecka, tuniska a francuzska (okrem vyletov po slovensku) s ciastocne zaockovanym dietatom a vobec sme to neriesili. jednoducho sme riesili standardnu hygienu, pestru a zdravu stravu a to bolo asi tak vsetko. ovela viac, ako chorob, proti ktorym je ockovanie, sa bojim urazov.
Nase deti nemaju MMR ockovanie a problem s nimi kvoli tomu chodit na dovolenky nevidim, ostatne maju, komplet povinny nemecky ockovaci kalendar, co je tusim viac, ako na Slovensku 😝
Do hotelov kategorie, kde chodime my, sa snad nejakej znizenej hygieny bat nemusim.
@anjelicek26 v nemecku nie je ockovanie povinne! ten, kto ti to tvrdi, ten klame!
@usiko tiez ideme o 2 tyzdne do Chorvatska, mame ciastocne zaockovane dieta, s dost prisnou dietou, preto sme sa rozhodli pre sukromne ubytko - jemu mozem totiz prakticky dat jedine to, co ja navarim. Co sa tyka vody, pred par rokmi sme boli v Chorvatsku, vtedy este bez dietata, my ako dospeli, sme v tej vode varili, pit sme z nej nepili, aspon myslim, nepamatam si presne. Ale tento rok to budeme riesit co sa vody pre nas dospelych tyka tak, ze berieme filtracnu konvicu - vodu tam prevarime a potom este prefiltrujeme. Myslim, ze to staci. Pre najmensie deti budeme mat vodu kupovanu. A z chorob strach nemam 😉 samozrejme je dobre byt v v strehu, ale aj zaockovany moze ochoriet, navyse ockovanie niekedy moze davat falosnu istotu a clovek si moze mysliet, ze uz sa mu nic nemoze stat.
@usiko nasla som na webe tuto informaciu, takze myslim, ze skutocne sa netreba bat nejakych problemov z vody
http://www.hellotourist.net/info.php?nyelv=9 na konci stranky je uvedena veta:
Pitná voda: Voda z vodovodu po celom území Chorvátska je pitná.
Ahojte,
tiez nie sme ockovani, a dufam ze problemy nebudu..boli sme na kanarskych na mesiac a bolo to v pohode, teraz na september zas chystame 3 tyzdne asi v Barcelone..
ja len este dodam, ze sa do nasej krajiny rozsiril cierny kasel vraj z Ukrajiny a hoci nasa generacia nemusi ochoriet, lebo sme boli ockovaní, riziko podstupuju deti, ktore prave zaockovane proti ciernemu kaslu neboli. Ale to len tak na okraj...
@usiko tiez mam dieta len ciastocne ockovane....a uz sme absolvovali dovolenku v Taliansku....myslim, ze obavy nemas mat preco...my sme dodrziavali presne tie iste hygienicke navyky ako keby bol plne ockovany.....varili sme si sami, vodu na pitie sme kupovali, na caj, polievku, sme prevarali normalne z vodovodu....ako pecivo a ovocie sme kupovali tam.....myslim, ze sa nemas coho bat a v Chorvatsku duplom 😉
Dakujem vsetkym za prispevky.....takto nejako som si to predstavovala 🙂
@sorciera24
v zime s nou planujeme lyzovacku v taliansku.....ale tam chodime pravidelne,takze tam tiez mam pocit ,ze je to oki.......len v Chorvatsku som este nebola,preto neviem posudit.....dakujem este raz
@usiko my sme boli pri mori...a ked porovnam Chorvatsko a Taliansko, co sa tohto tyka, je to to iste, na tej istej urovni.....nemas sa coho bat....kupuj akurat balenu vodu...
@tin007 - no ja viem, ze tam nie je povinne, aj tak som ich dala zaockovat 😀 Ja si vzdy zvazujem pre a proti, aka by bola zavazna choroba pre moje dieta a ake su mozne nasledky ockovania. A u takej MMR zivej vakciny troch virusov myslim nebolo o com uvazovat, uz vzhladom na mozne vedlajsie ucinky a minimalny prinos... ale nedat zaockovat tetanus? obrnu? meningitidu? Hepatitidu? To ma ani nenapadlo.

Tak kedze nikto,...tak budem prva......ideme do chorvatska,a kedze pre dcerku robim stravu doma /cerstve ovocie, varena stravaa tak/ a nekupujem vyzivy, tak by ma zaujimalo, ci podmienky,voda a hygiena atak su tam take ako u nas,alebo ci treba na nieco davat pozor. vacsinu zeleniny, kyslomliecnychvyrobkov a ovocia berieme so sebou,ale ked sa minu,tak asi bude treba nakupit. Ideme do apartmanovych domov, s kuchynkou.Nikdy som tam nebola,takze skusenosti nemam, aj ked uz miktosi povedal, ze je to tamtake iste ako tuna....ale kedze nie su clenom EU...tak neviem....no......uvitam nejake reakcie...dakujem 🙂