icon

Ako precestovať svet bez stáleho zamestnania?

21. jún 2025

ahojte vsetci. mozno som blba ale mne fakt nejde do hlavy ako ludia cestuju po svete ked nemaju staly job? ked napriklad niekto po skole alebo po tom co ho vyhodia sa rozhodne cestovat zaroven aj nakratko pracovat, to nemusi chodit na urad prace? alebo ma urad nieco pre cestovatelov? alebo si platia odvody sami?

bludna
21. jún 2025
@miskakyska

@martinkatinka možno známa na úrade, možno obáločka 😁🤷

@miskakyska sklamem tvoju predstavivost, nebolo to ani jedno z toho. Random uradnicka na Vazovovej 🤷‍♀️ Popravde som vtedy ani nevedela, ze to funguje tak, ze sa tam musim chodit hlasit. Ona na nicom takom netrvala a ja som jej rovno(nevedomky) povedala, ze budem v zahranici. Je to aj dost absurdne v dnesnom online svete.

martinkatinka
21. jún 2025
@bludna

@martinkatinka Ja som si aktivne pracu hladala a aj som nasla. Remote. Nechodila som sa hlasit na UP. Bola som tam len na zaciatku kvoli registracii a potom tusim na konci. Neviem presne ake su podmienky ale tie 4 mesiace som mala off. Na zaciatku som povedala pridelenej pracovnicke, ze nebudem na Slovensku a ked som si po dvoch mesiacoch nasla job, rovno som jej poslala ponuku ktoru mi dali. S nastupom o dva mesiace.

@bludna ale logicky, ak si v inom state, preco ma za teba platit tento stat poistenie?

bludna
21. jún 2025
@martinkatinka

@bludna ale logicky, ak si v inom state, preco ma za teba platit tento stat poistenie?

@martinkatinka vobec netusim 🤷‍♀️

lujza123
21. jún 2025

Ja som toto robila často v mladosti, zarobila našetrila a potom sa pár mesiacov flákala po svete.
Povinne poistenie si zaplatíš a dôchodok ma netrápi, prinajhoršom predám dom a vyžijem z toho.
Ešte sa na jednu veľkú cestu chystám o pár rokov ked dieťa vyrastie. Na bicykli 🙂

Vtipne ako niektorim dvíha tlak pri pomyslení na takýto spôsob života. Mňa zase oblieva pot pri predstave života stráveného každodenným chodenim do prace s pár týždňami dovolenky

alica110
21. jún 2025
@lujza123

Ja som toto robila často v mladosti, zarobila našetrila a potom sa pár mesiacov flákala po svete.
Povinne poistenie si zaplatíš a dôchodok ma netrápi, prinajhoršom predám dom a vyžijem z toho.
Ešte sa na jednu veľkú cestu chystám o pár rokov ked dieťa vyrastie. Na bicykli 🙂

Vtipne ako niektorim dvíha tlak pri pomyslení na takýto spôsob života. Mňa zase oblieva pot pri predstave života stráveného každodenným chodenim do prace s pár týždňami dovolenky

@lujza123 To je tá mentalita - makať od pondelka do piatku, kúpiť byt na hypo a takto až do dôchodku. Pre mňa šialená predstava.

cimage
21. jún 2025
@lujza123

@lujza123 uplne suhlasim a tiez cestujeme ked sa nam da a nikto to v okoli nechape. Vsetci sa priviazu k domu a jedine co ich zaujima je travnik a co bude na dochodku. Lenze si neuvedomuju, ze sa ho ani dozit nemusia. Potom zistia, ze su stari a nevladzu. Pritom vo svete sme stretli veeela dochodcov co cestuje. Predaju vsetko co maju, kupia luxusny karavan a idu. My na to nemame mentalitu. Tu sa len maka a maka za nic.

pieksamaki
21. jún 2025
@lujza123

@lujza123 na bicykli? Waw.....

miadi
21. jún 2025
@hellwant

@miadi Mame viac nez dost, vybudovane vdaka praci aj vdaka stastnej nahode, ale zadarilo sa. Ale vzdy sa tu najde niekto, co nechape, ze niekoho nieco len zaujima a nejde o zavist.

@hellwant Ja nehovorim o ziadnej zavisti 😃ale ze zbytocne sa trapis nad niecim co sa ta netyka . Keby sa kazdy staral o seba bol by krajsi svet . To ti moze byt uplne jedno ako si druhi zariadia zivot . Ale teda mne to je tiez jedno ked ta toto zaujima a trapi nech sa paci . Ja si vyberam zaujmy ktore ovplyvnit viem ale to som ja.

pieksamaki
21. jún 2025
@cimage

@lujza123 uplne suhlasim a tiez cestujeme ked sa nam da a nikto to v okoli nechape. Vsetci sa priviazu k domu a jedine co ich zaujima je travnik a co bude na dochodku. Lenze si neuvedomuju, ze sa ho ani dozit nemusia. Potom zistia, ze su stari a nevladzu. Pritom vo svete sme stretli veeela dochodcov co cestuje. Predaju vsetko co maju, kupia luxusny karavan a idu. My na to nemame mentalitu. Tu sa len maka a maka za nic.

@cimage presne tak......pritom naozaj clovek nevie co bude zajtra

natalifatali
21. jún 2025
@viestta

@hellwant uprimne? Aj my, co poctivo platime odvody na dochodok, nemame ziadnu istotu na starobu, ze z tych dochodkov vobec vyzijeme. Len v naivnej viere dufame, ze budeme zabezpeceni. Na druhej strane ak si platis dochodkove v cudzine, tak dostanes dochodok z cudziny.

@viestta dôchodok nebude už určite, nie je z čoho ho vyplácať a keď všetci mladí pôjdu preč no tak z čoho

natalifatali
21. jún 2025
@kernel

Cestuju taky ktorym to prosto zaplatia bohaty rodicia / rodina, umelo sa vychvaľujú po socialnych sietach, drazdia normalnych ludi, ked pocujem ako niekto cez po svete a este opakovane pritaka ze bez penazi, viem ze je to clovek hodny do ustavu, jasne ze to nieco stoji, letenka, jedlo, ubytovanie, viza, lieky, oblecenie, ubytovanie...

@kernel cestujú aj mladi ludia, ktorí si idú zarobiť to zahraničia a potom si peniaze takto užijú..nie je vsetko o bohatých rodičoch 🙂

30majka71
21. jún 2025
@hellwant

@cimage suhlas, spoznaju svet, zaziju, ale nevies mi povedat ako riesia takyto ludia dôchodok? Ci skôr neriesia (Ale to ich pocka). Ci zas budeme svedkami mam malo pomôzte mi, ved som pracoval ( brigady sem a tam , niekedy mozno na ruku). Len sa pytam, nemyslim to zle, ci ten chalan napr. aspon investoval.
Viem ze typkovia ako Milan bez mapy su iny pripad, ale ti obycajni...

@hellwant tí obyčajní všetko obabru, mám spolužiačku, nikdy nepracovala, má 4 deti a pri druhom sa vychvalovala ako jej dal prácu bratranec a ona má materskú super .. podotýkam, tá žena doteraz nepohla ani prstom...

abdn16
21. jún 2025

pol roka som bola mimo SK, ked som nemala pracu a platila som si zdrav.poistenie sama. Co robia ostatni to neviem.

vevesh
21. jún 2025
@kernel

@vevesh ono to nakoniec vzdy skonci tak ze ked sa nieco stane, uz aj vyplakava rodina dotycneho turistu v style "precestujem svet zadarmo" do medii a ziada vladny special, nie, neposlala by som, prave takyto hrdinovsky cestovatelia nemaju cestovne poistenie.

@kernel a preco nie? Radsej poslem special ludom v nudzi ako nasim statnikom na futbal, pardon pracovne rokovanie🫢 mne sa paci ako to maju v kulture mojho muza - prevoz pozostattkov stoji cca. 6-8tisic€. Ked clovek zomrie, sklada sa cela komunita na prevoz. Kazdy jeden kurd, ktory chcel byt pochovany v domovine, aj tam lezi. Inac neexistuje take pracovne poistenie, ze budes si cestovat larom-farom cez zemegulu a oni ti za smiesnu turisticku sumu budu platit kade tade zdravotne tazkosti, prevozy ci prevoz tvojich pozostatkov...🤨🤨🤨

zobaka
21. jún 2025

kazdy je slobodna bytost, moze si robit co chce, nie kazdy je odkazany na urad prace, niekto sa zivi cez socialne siete, iny zase podedil, nemusis chodit na urady kazdy mesiac

zobaka
21. jún 2025

raz som pozerala youtube a hodil mi tam taky parik, ktori ziju na Bali, nepracuju, len si uzivaju zivot, obaja predali svoje byty v Cechach a odisli na blint

riyadh
21. jún 2025
@kernel

@vevesh ono to nakoniec vzdy skonci tak ze ked sa nieco stane, uz aj vyplakava rodina dotycneho turistu v style "precestujem svet zadarmo" do medii a ziada vladny special, nie, neposlala by som, prave takyto hrdinovsky cestovatelia nemaju cestovne poistenie.

@kernel presne, ked vidim vyplakavat na nete ako mame prispiet na prevoz, liecbu ma ide rozdrapit.. Ked sa viem zabavat v zahranici, a zarabat treba aj poistku, nie ze uzivat bez poistky a potom tu plakaju rodina ze prispejte..mnoo neprispejem, zaloz si poistku pred odchodom do zahranicia...

hellwant
22. jún 2025
@30majka71

@hellwant tí obyčajní všetko obabru, mám spolužiačku, nikdy nepracovala, má 4 deti a pri druhom sa vychvalovala ako jej dal prácu bratranec a ona má materskú super .. podotýkam, tá žena doteraz nepohla ani prstom...

@30majka71 mna by moja kopla do zadnice 😁, keby som sa tak spraval. Odhliadnuc od toho, že takýto zivot je nic moc z hladiska standardu aky mame so zenou radi, este aj zly priklad dava deťom. No nič, idem aj ja odskrtavat na kalendari poslednych 14 dni do letnej dovolenky. 🏝😎

alica110
22. jún 2025
@hellwant

@30majka71 mna by moja kopla do zadnice 😁, keby som sa tak spraval. Odhliadnuc od toho, že takýto zivot je nic moc z hladiska standardu aky mame so zenou radi, este aj zly priklad dava deťom. No nič, idem aj ja odskrtavat na kalendari poslednych 14 dni do letnej dovolenky. 🏝😎

@hellwant Prvá a posledná v tomto roku? Tak užívajte 😎

alica110
22. jún 2025
@riyadh

@kernel presne, ked vidim vyplakavat na nete ako mame prispiet na prevoz, liecbu ma ide rozdrapit.. Ked sa viem zabavat v zahranici, a zarabat treba aj poistku, nie ze uzivat bez poistky a potom tu plakaju rodina ze prispejte..mnoo neprispejem, zaloz si poistku pred odchodom do zahranicia...

@riyadh Vyplakávajú aj takí čo si v zahraničí poistenie platili, ale na prevoz pozostatkov musíš mať zvlášť poistenie. Tak tu nekecaj, ináč to hovorí dosť o tebe.

libusak
22. jún 2025

Je aj svetova zdravotna poistovna. Stalo to (mozno stale stoji) 150€ mesacne. U lekara zaplatis ak sa nieco stane a poistovna preplati.

miskakyska
22. jún 2025
@bludna

@miskakyska sklamem tvoju predstavivost, nebolo to ani jedno z toho. Random uradnicka na Vazovovej 🤷‍♀️ Popravde som vtedy ani nevedela, ze to funguje tak, ze sa tam musim chodit hlasit. Ona na nicom takom netrvala a ja som jej rovno(nevedomky) povedala, ze budem v zahranici. Je to aj dost absurdne v dnesnom online svete.

@bludna konkrétne v Za neexistuje, že odideš z kancelárie bez dátumu ďalšej návštevy..myslela som, že to funguje všade tak.. dcéra má prechodný pobyt v B.B. a pred materskou musela kvôli každej kravine bežať do Žiliny osobne .. žiadne elektronicky....ale všetko je o ľuďoch

hellwant
22. jún 2025
@alica110

@hellwant Prvá a posledná v tomto roku? Tak užívajte 😎

@alica110 nie, este mame Cesky Krumlov, tento rok som si na zac. februara zlomil predkolenie - obe kosti na prechadzke😥 a mam zelezne vystuze v nohe, tak je toho pomenej. 4 mesiace som marodoval a 28 dni budem este v kupelnej liecbe od 28.7. v Bojniciach. Cize dovca mi padne aj na toto.

namornicka
22. jún 2025
@vevesh

@kernel a preco nie? Radsej poslem special ludom v nudzi ako nasim statnikom na futbal, pardon pracovne rokovanie🫢 mne sa paci ako to maju v kulture mojho muza - prevoz pozostattkov stoji cca. 6-8tisic€. Ked clovek zomrie, sklada sa cela komunita na prevoz. Kazdy jeden kurd, ktory chcel byt pochovany v domovine, aj tam lezi. Inac neexistuje take pracovne poistenie, ze budes si cestovat larom-farom cez zemegulu a oni ti za smiesnu turisticku sumu budu platit kade tade zdravotne tazkosti, prevozy ci prevoz tvojich pozostatkov...🤨🤨🤨

@vevesh urcite existuje globalne zdravotne poistenie, ktore vyuzivaju najma digitalni nomadi a celkovo ludia, co sa presuvaju z krajiny do krajiny. Take co nie je viazane na konkretnu krajinu. Maju rozne krytia a rozne podmienky, na youtube mas kopec videi s porovnanim, so skusenostami a tak. Dnes uz narasta aj pocet rodin s detmi, co takto cestuju a presuvaju sa a teda su aj pre nich poistenia, kryju porody a pediatrov. Netvrdim, ze su za par drobnych, ale da sa to zaplatit. Na Slovensku stale vladne iluzia, ze ta spasi nas lacny/zadarmo zdravotny system, ale ked v inych diskusiach citam, ako ludia nevedia ziskat termin k lekarom a aj ked uz ziskaju, tak vsade cvakaju poplatok. Ak by to zratali, za tie prachy mas slusne zdravotne poistenie s kvalitnym krytim vselicoho.

sisaka
22. jún 2025
@namornicka

@vevesh urcite existuje globalne zdravotne poistenie, ktore vyuzivaju najma digitalni nomadi a celkovo ludia, co sa presuvaju z krajiny do krajiny. Take co nie je viazane na konkretnu krajinu. Maju rozne krytia a rozne podmienky, na youtube mas kopec videi s porovnanim, so skusenostami a tak. Dnes uz narasta aj pocet rodin s detmi, co takto cestuju a presuvaju sa a teda su aj pre nich poistenia, kryju porody a pediatrov. Netvrdim, ze su za par drobnych, ale da sa to zaplatit. Na Slovensku stale vladne iluzia, ze ta spasi nas lacny/zadarmo zdravotny system, ale ked v inych diskusiach citam, ako ludia nevedia ziskat termin k lekarom a aj ked uz ziskaju, tak vsade cvakaju poplatok. Ak by to zratali, za tie prachy mas slusne zdravotne poistenie s kvalitnym krytim vselicoho.

@namornicka alebo zavolaš domov rodine, nech sa vyzbiera, lebo potrebuješ súrne lekára a nemáš ani groš.
Poznám taký prípad, však cestujem, aj keď nemám peniaze, je to cool, nejak sa pretlčiem a potom ho rozbolel zub a rodina pošlite mi čím skôr peniaze, potrebujem zubára. Ešte že len zubár a nie že mal som autonehodu a musia ma “poskladať” …

alica110
22. jún 2025
@sisaka

@namornicka alebo zavolaš domov rodine, nech sa vyzbiera, lebo potrebuješ súrne lekára a nemáš ani groš.
Poznám taký prípad, však cestujem, aj keď nemám peniaze, je to cool, nejak sa pretlčiem a potom ho rozbolel zub a rodina pošlite mi čím skôr peniaze, potrebujem zubára. Ešte že len zubár a nie že mal som autonehodu a musia ma “poskladať” …

@sisaka Toto mám v rodine a cestovateľ to nie je, ale normálny zamestnanec. Takže niekde v tvojom zmýšľaní je chyba.

sisaka
22. jún 2025
@alica110

@sisaka Toto mám v rodine a cestovateľ to nie je, ale normálny zamestnanec. Takže niekde v tvojom zmýšľaní je chyba.

@alica110 v mojom zmýšľaní je chyba? Nechápem?
Ty máš inú skúsenosť a tým pádom ja mám chybné zmýšľanie? A kde je tam moje zmýšľanie. Napísala som, s čím som sa stretla. Kde je tam moja myšlienka?

vevesh
22. jún 2025
@namornicka

@namornicka jasne, ale na toto musis mat financne zazemie- cize zarabat alebo mat slusne prachy. Ja som rozpravala o lacnom cestovani, ze je to mozne aj bez toho a ludia nejake poistenia neriesia - nie vsade existuje totiz to nieco take...

namornicka
22. jún 2025
@vevesh

@namornicka jasne, ale na toto musis mat financne zazemie- cize zarabat alebo mat slusne prachy. Ja som rozpravala o lacnom cestovani, ze je to mozne aj bez toho a ludia nejake poistenia neriesia - nie vsade existuje totiz to nieco take...

@vevesh podla mna vsade, kde mas moznost kupit si letenku, tam mas moznost kupit si cestovne poistenie. Nekryte krajiny su iba tie, kde prebieha konflikt a pod. Ci co myslis ako lacne cestovanie? Stopom a prespavanie v klastoroch a stanoch? Lebo minule som pocuvala podcast, ze typek takto cestoval zopar mesiacov. Ja myslim, ze to poistenie zas az taka polozka nie je.

namornicka
22. jún 2025
@sisaka

@sisaka ak si niekto nezabezpeci poistenie, to je ina tema. To je ako ked si nedas pas v aute, ides na cervenu, ci uz inak riskujes. Vzdy budu taki ludia, ale to je ich problem. Ja som sa skor vyjadrovala k otazke, ci existuje cestovne poistenie s poriadnym krytim, platne kdekolvek na svete.