Ako precestovať svet bez stáleho zamestnania?
ahojte vsetci. mozno som blba ale mne fakt nejde do hlavy ako ludia cestuju po svete ked nemaju staly job? ked napriklad niekto po skole alebo po tom co ho vyhodia sa rozhodne cestovat zaroven aj nakratko pracovat, to nemusi chodit na urad prace? alebo ma urad nieco pre cestovatelov? alebo si platia odvody sami?
Nie je žiadna povinnosť byť na úrade, len platiť zdravotné poistenie aj to sa dá neplatiť len si to dotyčného počká. Respektíve byť poistený v inej krajine.
No tak urcite ma urad prace nieco pre cestovatelov 😂 Ty nemusis byt nezamestnana cez UP, zaplatis si zdravotne poistenie (lebo to je tu povinne) a mozes si ist kam chces. Alebo mas poistenie v krajine, kde sa rozhodnes zotrvat niekolko mesiacov napriklad. A potom su ludia, co pracuju zo zahranicia a robia sami na seba, su to freelanceri a svoje sluzby fakturuju.
Sami si platia zdravotnu. Ak sa dlhodobo zamestnaju v zahranici, tak sa u nas odhlasia. Ja poznam chalana z Ciech, co 7rokov stopoval. Isiel do Australie, tam pracoval a potom pokracoval do Azie. Vydal par knih. Teraz stopol lod a je v Juznej Amerike. Za mna parada pre single cloveka.
Ked sa clovek na dlhsie usadi v nejakej krajine, tak si zvykne riesit poistenie tam. To treba dokladovat slovenskej poistovni a potom netreba platit zdravotne poistenie doma. Ale je tam minimalna doba 6 mesiacov (ak sa to nezmenilo). Ak ide clovek cestovat na kratsie, tak si plati sam zdravotne poistenie na Slovensku. Alebo su to potom zivnostnici a ti uz maju vacsiu slobodu pri cestovani/pracovani zo zahranicia.
Sami si platia zdravotnu. Ak sa dlhodobo zamestnaju v zahranici, tak sa u nas odhlasia. Ja poznam chalana z Ciech, co 7rokov stopoval. Isiel do Australie, tam pracoval a potom pokracoval do Azie. Vydal par knih. Teraz stopol lod a je v Juznej Amerike. Za mna parada pre single cloveka.
@cimage suhlas, spoznaju svet, zaziju, ale nevies mi povedat ako riesia takyto ludia dôchodok? Ci skôr neriesia (Ale to ich pocka). Ci zas budeme svedkami mam malo pomôzte mi, ved som pracoval ( brigady sem a tam , niekedy mozno na ruku). Len sa pytam, nemyslim to zle, ci ten chalan napr. aspon investoval.
Viem ze typkovia ako Milan bez mapy su iny pripad, ale ti obycajni...
@cimage suhlas, spoznaju svet, zaziju, ale nevies mi povedat ako riesia takyto ludia dôchodok? Ci skôr neriesia (Ale to ich pocka). Ci zas budeme svedkami mam malo pomôzte mi, ved som pracoval ( brigady sem a tam , niekedy mozno na ruku). Len sa pytam, nemyslim to zle, ci ten chalan napr. aspon investoval.
@hellwant uprimne? Aj my, co poctivo platime odvody na dochodok, nemame ziadnu istotu na starobu, ze z tych dochodkov vobec vyzijeme. Len v naivnej viere dufame, ze budeme zabezpeceni. Na druhej strane ak si platis dochodkove v cudzine, tak dostanes dochodok z cudziny.
@hellwant uprimne? Aj my, co poctivo platime odvody na dochodok, nemame ziadnu istotu na starobu, ze z tych dochodkov vobec vyzijeme. Len v naivnej viere dufame, ze budeme zabezpeceni. Na druhej strane ak si platis dochodkove v cudzine, tak dostanes dochodok z cudziny.
@viestta v cudzine, tak ako aj u nas musis roky zit v jednom state a platit odvody. O to mi ide, oni chodia sem a tam po rôznych krajinach a 10 rokov fuc a nemas nic. Nemyslel som statne, to vieme ake asi (ne)bude. Skôr fin. gramotnost. Ze z toho co zarobia po brigadach snad investuju. 🤔🙂
@viestta v cudzine, tak ako aj u nas musis roky zit v jednom state a platit odvody. O to mi ide, oni chodia sem a tam po rôznych krajinach a 10 rokov fuc a nemas nic. Nemyslel som statne, to vieme ake asi (ne)bude. Skôr fin. gramotnost. Ze z toho co zarobia po brigadach snad investuju. 🤔🙂
Platia si sami, majú našetrené a mladým veľa netreba.Pracuju na diaľku, majú firmu a deleguju prácu.
@hellwant tá cudzinca im dá jazyk, skúsenosti nie každý myslí na dôchodok.Taki čo cestujú málokedy sa po návrate zamestnajú od do majú iný životný štýl.Zdedia, predaju...
Platia si sami, majú našetrené a mladým veľa netreba.Pracuju na diaľku, majú firmu a deleguju prácu.
@hellwant tá cudzinca im dá jazyk, skúsenosti nie každý myslí na dôchodok.Taki čo cestujú málokedy sa po návrate zamestnajú od do majú iný životný štýl.Zdedia, predaju...
@luccija ak clovek ostabe zit v zahranici v 1 krajine, ci zuroci jazyk a skusenosti po navrate, vtedy ano. Napr. mala firmicka a dobehne zameskane. Dufam, ze takych je najviac. Lebo ak sa vrati len k priemernemu zamestnaniu, cize len si siel uzit, minut a vidiet, mal by to tazke. 🙂
@luccija ak clovek ostabe zit v zahranici v 1 krajine, ci zuroci jazyk a skusenosti po navrate, vtedy ano. Napr. mala firmicka a dobehne zameskane. Dufam, ze takych je najviac. Lebo ak sa vrati len k priemernemu zamestnaniu, cize len si siel uzit, minut a vidiet, mal by to tazke. 🙂
@hellwant aj medzi tymi co paty za hranice okresu nevytiahli najddes zodpovednych aj neodpovednych. Nie je to len o tom, ze ti co idu za hranice su nezodpovedni. Kazdy ako si sam zariadi.
@hellwant vacsina tychto ludi nerata s dochodkom (respektive rataju s tym, ze budu pracovat, pokial budu zit). Vo velmi vela krajinach dochodky ani nie su- bum, pride vojna, a s dochodkom ci pohodlnym zivotom sa mozes rozlucit a musis ist "o dom dalej". A takito ludia su scestovani a otvoreni moznosti, zit v kazdek krajine- aj v takej, kam by klasicky slovak-europan nesiel...
Ludia pracujuci remote pre zahranicne firmy. Tam je jedno ci mas homeoffice z HornejMarikovej alebo z plaze na Bali. Ak ti vyhovuju casove posuny na meetingy, tak si OK. ITckari, marketeri, obchodnici, socialne siete a content creators, prekladatelia a podobne. V dnesnej digitalnej dobe je to uplne jedno odkial pracujes, co nam potvrdila najma korona.
Rano pracujes, poobede uz surfujes na vlnach. Na IG das iba to surfovanie ;). Dalsi den fotky z kaviarne na plazi s vylozenymi nohami. O pol noci sa pripojis na meeting s americanmi a vybavis co treba.
Zas akoze neni to taky problem a ani nic 'extra'. Vobec nemusis byt ziaden exot ani hipik ;) Funguju tak desiatky vysokokvalifikovanych ludi okolo mna. A normalne maju aj nehnutelnosti, aj investovane na dochodok...
Ked som sa po vypovedi v praci rozhodla cerpat podporu, pani na urade som povedala, ze budem najblizsie mesiace v azii a nebudem sa moct prist hlasit na urad. Popriala mi vela stastia. Kedze som cerpala podporu, tak zdravotne odvody za mna tusim platil stat. Po par mesiacoch som sa vratila a nastupila do prace. Ked som presla na zivnost, tak si viem lepsie zadelit cas a pracovat odkiakolvek. Aj zo zahranicia.
Dobrovolnictvo za noclah a jedlo napr. V azii ubytovanie ani nie je drahe, da sa pokryt celkom dlha doba za nejaky nasetreny peniaz
@hellwant zbytocne sa bojis ze budes svedkom “ pomozte mi .” Ludia co cestuju po svete su sikovni a sebestacni. To ta vobec nemusi trapit ako sa zariadia na starobu .Radsej sa zameraj na seba .
Myslím si, že mnohí to vôbec neriešia, žijú tu a teraz a myslia si, že 60ka je v nedohľadne.
Mám jednu známu, 50tničku, cely život viac menej behala kade tade, rôzne štáty, sem tam aj nejake odvody platila, ale krátko. Zabezpečenie na starobu nemá žiadne a dufa, že nájde nejakeho prachateho, na ktorého sa pricucne a bude mať postarané o príjem…
To len kontrast k tomu, ako tito scestovani ľudia majú všetko poriešené…
@bludna toto sa ti ako podarilo? Pretoze ak si na UP, mas si aktivne hladat pracu a tam ti ospravedlnia max 2 tyzdne mimo SR, musis sa pravidelne hlasit na UP. Nie ze stat za teba plati zdravotku a ty sup hore-dole bez povinnosti.
Cestuju taky ktorym to prosto zaplatia bohaty rodicia / rodina, umelo sa vychvaľujú po socialnych sietach, drazdia normalnych ludi, ked pocujem ako niekto cez po svete a este opakovane pritaka ze bez penazi, viem ze je to clovek hodny do ustavu, jasne ze to nieco stoji, letenka, jedlo, ubytovanie, viza, lieky, oblecenie, ubytovanie...
Cestuju taky ktorym to prosto zaplatia bohaty rodicia / rodina, umelo sa vychvaľujú po socialnych sietach, drazdia normalnych ludi, ked pocujem ako niekto cez po svete a este opakovane pritaka ze bez penazi, viem ze je to clovek hodny do ustavu, jasne ze to nieco stoji, letenka, jedlo, ubytovanie, viza, lieky, oblecenie, ubytovanie...
@kernel kopec týchto ľudí sú “vyžírky”. Zneužívajú pohostinnosť ľudí v chudobných krajinách - vyžerú ich, prespia u nich a potom z toho urobia vlog alebo napíšu knihu a majú na letenky… a tak dokola.
@kernel myslela som to tak, ze cestuju zo statu do statu, maju sezonne prace a tak. alebo stopuju.
Moja sesternica pracuje len na sezóny. Zarobí si, všetko si odloží a za tie peniaze cestuje. A vôbec sa jej nedivím, urobila by som to isté. Cestovanie a zážitky je to naj čo môže byť, ak teda nerátam rodinu, ale určite mi je sympatickejší jej život ako niekoho, kto maká od pondelka do piatku a ide raz za rok k moru, ak vôbec našetrí.
Myslím si, že mnohí to vôbec neriešia, žijú tu a teraz a myslia si, že 60ka je v nedohľadne.
Mám jednu známu, 50tničku, cely život viac menej behala kade tade, rôzne štáty, sem tam aj nejake odvody platila, ale krátko. Zabezpečenie na starobu nemá žiadne a dufa, že nájde nejakeho prachateho, na ktorého sa pricucne a bude mať postarané o príjem…
To len kontrast k tomu, ako tito scestovani ľudia majú všetko poriešené…
@kernel nie, nemusi to byt drahe, otazka je, ci mas dost adrenalinu na taketo veci bez penazi. Ja ako zena by som sa takto napriec nepustila, ako muz preco nie (spoluziak takto precestoval severnu afriku, dalsi zapadnu europu). Ist vies ist aj stopom, na viza si zarobis v meste pred hranicami (alebo pojdes na cierno cez les ci mrtavy prechod). Letenky kupujes vo velkom predstihu za par €, pracujes za stravu a noclah. Inac takmer v kazdom state je zadarmo noclah na farach/ mesitach/ nabozenskych chramoch. Ked nie, vytahuju ludia stany naozaj aj pod tym slavnym mostom. Lieky a zdravotne poistenie riesis az vtedy, ked si chory (alebo neriesis a tu bolest vydrzis a ked nie, tak holt zomries). No nie je to pre kazdeho, otazka je, nakolko ti je sloboda prednejsia ako komfort a ako nizko dokazes zist zo svojho osobneho komfortu (spat na zemi, na clne, spolocne sprchy s 50 ludmi ci rychle poumyvanie sa na toalete a pod.).
@alica110 ver mi, že ma netrápi nikoho staroba, ani koľko budú mať na ňu našetrené, ani kde ju budú tráviť, ani či sa dožijú.
@alica110 nie vsetci, ja poznam takych, aj som mala kolegov, co mali 20 rokov a vobec nemysleli na to, co bude zajtra. Proste ruka hore, co zarobili to vsetko minuli a bolo im to jedno. A tiez takto pracovali v Azii ako freelanceri /grafika, copywriting/.
@kernel nie, nemusi to byt drahe, otazka je, ci mas dost adrenalinu na taketo veci bez penazi. Ja ako zena by som sa takto napriec nepustila, ako muz preco nie (spoluziak takto precestoval severnu afriku, dalsi zapadnu europu). Ist vies ist aj stopom, na viza si zarobis v meste pred hranicami (alebo pojdes na cierno cez les ci mrtavy prechod). Letenky kupujes vo velkom predstihu za par €, pracujes za stravu a noclah. Inac takmer v kazdom state je zadarmo noclah na farach/ mesitach/ nabozenskych chramoch. Ked nie, vytahuju ludia stany naozaj aj pod tym slavnym mostom. Lieky a zdravotne poistenie riesis az vtedy, ked si chory (alebo neriesis a tu bolest vydrzis a ked nie, tak holt zomries). No nie je to pre kazdeho, otazka je, nakolko ti je sloboda prednejsia ako komfort a ako nizko dokazes zist zo svojho osobneho komfortu (spat na zemi, na clne, spolocne sprchy s 50 ludmi ci rychle poumyvanie sa na toalete a pod.).
@vevesh ono to nakoniec vzdy skonci tak ze ked sa nieco stane, uz aj vyplakava rodina dotycneho turistu v style "precestujem svet zadarmo" do medii a ziada vladny special, nie, neposlala by som, prave takyto hrdinovsky cestovatelia nemaju cestovne poistenie.
@hellwant zbytocne sa bojis ze budes svedkom “ pomozte mi .” Ludia co cestuju po svete su sikovni a sebestacni. To ta vobec nemusi trapit ako sa zariadia na starobu .Radsej sa zameraj na seba .
@miadi Mame viac nez dost, vybudovane vdaka praci aj vdaka stastnej nahode, ale zadarilo sa. Ale vzdy sa tu najde niekto, co nechape, ze niekoho nieco len zaujima a nejde o zavist.
@bludna toto sa ti ako podarilo? Pretoze ak si na UP, mas si aktivne hladat pracu a tam ti ospravedlnia max 2 tyzdne mimo SR, musis sa pravidelne hlasit na UP. Nie ze stat za teba plati zdravotku a ty sup hore-dole bez povinnosti.
@martinkatinka možno známa na úrade, možno obáločka 😁🤷
@martinkatinka Ja som si aktivne pracu hladala a aj som nasla. Remote. Nechodila som sa hlasit na UP. Bola som tam len na zaciatku kvoli registracii a potom tusim na konci. Neviem presne ake su podmienky ale tie 4 mesiace som mala off. Na zaciatku som povedala pridelenej pracovnicke, ze nebudem na Slovensku a ked som si po dvoch mesiacoch nasla job, rovno som jej poslala ponuku ktoru mi dali. S nastupom o dva mesiace.

Nie, na UP nie si povinna sa hlasit. Hlasi sa am dobrovolne ako osoba hladajuca zamestnanie. Ked sa nenahlasis, tak staci platit ZP a mozes si robit co len chces, kde len chces a ako chces. Hoci aj cestovat po svete a prilezitostne si zarabat zbieranim poharov v krcme. Kludne aj na druhom konci sveta.