icon

Ako prekonať strach z lietania: Tipy a rady

terezia98
16. apr 2025

Ahojte prosím je tu niekdo kdo mal naozaj panicky strach z lietadla že to bol jeho najväčší strach a podarilo sa to niekomu prekonať ? 21 mája na další mesiac odlietam do Turecka z mužom je to naša prvá dovolenka nikdy predtým som neletela a príznam sa že mi nieje všetko jedno mám tetaniu takze o to je to pre mna horšie :/ záchvat mám možno raz za rok ani to nie ale z tohoto som pokakaná doslova..na jednu stranu tam chcem ísť a aj sa teším a robím to aj pre svojho muža na druhu stranu mám pocit že to nedam a utečiem že mna nikdo nedostane do toho lietadla..mám strach z výšok bojím sa aký bude v lietadle vzduch aký tam bude tlak proste všetkého lebo je to niečo nové pre mna a bojím sa aj toho že budem tak ďaleko od domova že co ak sa mi niečo stane a ako sa potom dostanem domov znova do lietadla 🤦🏻‍♀️ ja viem že je to len strach viem že nemôžem dostať infarkt alebo mŕtvicu ale bojím sa toho ako my bude ..uvažujem že si nechám predpísať lieky na ukľudnenie ale nechcem prespať celu cestu a na druhu stranu my po tých liekoch je ešte horšie

Strana
z2
simona1998
16. apr 2025

@terezia98 vypiť si :D alebo nejaké lieky na ukľudnenie 🍀 moja svokra mala to iste ako ty , dokonca revala v lietadle , že zomrie , no potom skonštatovala , ze to nebolo až také zle 😊

terezia98
autor
16. apr 2025

@simona1998 revala že zomrie :D jaaaj tak to mna mrzí prepáč ale toto je dosť vtipne ale super že to prekonala 🙂 mne alkohol dráždi nervový systém a sám o sebe my vyvolava úzkosť takze alkohol neprichádza v úvahu

isis234
16. apr 2025

@simona1998 obvodný lekár nech predpíše lieky na ukludnenie.
Niet sa čoho obávať. Ja sa cítim bezpečnejšie v lietadle ako na ceste. Zober si časopis a čítaj, alebo sa rozprávaj s mužom. Možno budeš spať a zobudíš sa až v Turecku.
Nemysli na to, že sa môže niečo zlé stať. nič si neprivolávaj.
Neboj, z dovolenky sa dopravíte včas domov.
Obuj si pohodlnú obuv- tenisky, Ja si beriem i sveter, podkolienky silonové. Je tam chladnejšie. Dýcha sa dobre.

jajanka31
16. apr 2025

Mne pomohlo letiet cez den, sediet pri ulicke nie pri okne, sledovat cas a vzdialenost ak sa da. Niektore lietadla maju aj znazornene.
Ja som sa nebala pred 1.letom az po nom. Bol strasny, dokonca to bolo aj v TV..neskor som si zistila vsetko mozne o lietani, ber to tak ze vsetky veci co sa tam deju su normalne. Strach z lietania maju ludia z nevedomosti. Nieco praskne a vam prve co napadne ze prasklo kridlo. No nie neprasklo len si proste mozno niekto sadol, stlacil flasu, zakopol. Aj v autach mame rozne zvuky, lenze vacsina ho vie aj soferovat tak sa neboji. Potom mi pomohlo sediet, pokial som neletela viac nez 3 hodiny tak som sa nepostavila a neodopla pas. Cim vacsie lietadlo tym mensie turbulencie. Od mojho 1.letu som letela uz vela krat. Nieco bolo lepsie nieco horsie. Pozrite si aj mapku letov.kludne letisko vieden zadajte cislo letu ( su aj aplikacie) a pozrite tu mapku v tej sekunde ako sa pozriete uvidite na oblohe ( tej mapke) mozno aj 30 liedadiel.. a kazde si ide svoje.vedia co robia ako robia.

terezia98
autor
16. apr 2025

@isis234 ďakujem krásne určite si predpisom nejaký neurol alebo lexaurin aby som mala nejakú poistku 🙂 keď bude zle dám si na letisku keď nie až v lietadle

jajanka31
16. apr 2025

@terezia98 aj ja som mala ked som letela z dominikanskej ze 11 hodin. Vravim si aspon polovicu kebyze prespim. Zacal ucinkovat presne ked som sadla na letisku Vieden do auta cestou domov som spala a este dalsich 10 hodin.. 🙂

terezia98
autor
16. apr 2025

@jajanka31 ja tomu rozumiem len som ten typ že až veľmi rozmýšľam a až moc sa stresujem nikdy som nebola takto v zahraničí tak ďaleko od domova a ešte v lietadle veľa veci nových naraz a vôbec neviem ako to zvládnem ale budem musieť len sa bojím že v deň D príde na mna taká panika že na letisko ani nepôjdem

betulinka1
16. apr 2025

@terezia98 zober si sluchadla a pocuvaj nejaky podcast, spievaj si v duchu pesničku alebo sa modli. Modlenie pomaha ako rozhovor s Bohom, anjelmi to je jedno ako to nazves. Ale s tym, ze som v bezpeci, myslim to tak, ze to ma byt vysledok.

terezia98
autor
16. apr 2025

@betulinka1 no možno a aj prvý krát v živote poriadne pomodlím

jajanka31
16. apr 2025

@terezia98 a mas strach z uzavretych priestoroch? Vtedy kazu sediet vzadu aby ste mali pred sebou velky otvoreny pristor. Ak sa bojite vysky tak do ulicky ak ze lietadlo spadne tak v prednej casti su najmensie turbulencie, ak tmy a divnych zvukov urcite letiet cez den, treba zistit aj to co ti vadi. Coho sa bojis.. neboj sa cudzej krajiny ved tam neides sama. A v turecku je kopec slovakov cechov a tiez mame ambasadu. Do ktorej casti ides? Zisti si ambasadu kde je. Uloz si tel cislo. Poistite sa, uloz si cislo aj od poistovne maju 24 hodinovu linku. Samozrejme volat len ked sa nieco stane ale pomozu. Pomoct ti vedia aj z domu. Telefon,internet, powerbanka a hlavne si uzivat a tesit sa.

terezia98
autor
16. apr 2025

@jajanka31 ideme cez cestovku mame zaplatenú poistku a budeme tam mat aj cez cestovku toto poručníka či ako sa tomu hovorí uzatvorení priestor mi asi problém nerobí aspoň o tom neviem ideme do kemer ale pristávať budeme v antalya letisko

terezia98
autor
16. apr 2025

@jajanka31 ja nemám ani nejaký strach z turbulenci lebo som to nikdy nezažila proste vidím lietadlo len na oblohe a mám stiahnutý žalúdok najväčší strach je ta výška nemám pevnú zem pod nohami potom ta diaľka od domova a bojím sa ako sa budem cítiť v lietadle co sa môže stať

leonifarbiarova
16. apr 2025

@terezia98 na prekonanie strachu je vždy dôležité robiť veci z čoho máme strach. Uvidiš, možno sa ti lietanie zapáči. Dôležite je aj obklopiť sa ľuďmi, ktorí nemajú strach z lietania. Ja osobne som bola pred prvý letom dosť v strese. Bola som ešte síce dieťa, ale tým že mali rodičia stres a dosť veľký tak sa to prenieslo aj na mňa. A na posledy som šla s kamarátkou,ktorá miluje lietanie a ja som bola úplne v pohode. Ale je pravda, že panicke záchvaty som z toho nikdy nemala. I keď mám tiež extrémny problém s vyškami ( na rebrík vyleziem tak na 3-4 stupienky max) ale v lietadle som strach z výšok nemala nikdy.

jajanka31
16. apr 2025

@terezia98 neboj sa, moze sa tam stat vsetko co na zemy. Mozes sa podknut, zvracat, spat, citat, kreslit, nemozes fajcit 🙂 ak sa stane nieco fakt zle moze sa ti stat to ze zomries to sa ti tiez moze stat aj na zemy.. ako vazne zomriet mozes vsade aj v nemocnici aj hocikde. A tiez su ludia co prezili aj letecke nestastia. Neboj sa. Ak idete cez cestovku o vsetko bude postarane, mate poistku, delegata a v oblastiach co si pisala je fakt veeela slovakov a cechov.. bude dobre

terezia98
autor
16. apr 2025

@jajanka31 ďakujem krásne ukludnila si má 🙂 snáď to bude všetko v poriadku nakopnem sa a dám to a neutečiem z letiska ale robím to aj pre seba 🙂

isis234
16. apr 2025

@terezia98 nemysli na zlé, to by si si pritiahla. Mysli na pekné. V Turecku je krásne, teplúčko.
Tak si predstav, že lietadlo je na ceste... tie obláčiky- akože príroda. Môže byť že budú len biele oblaky- ako rozliate mlieko. Alebo modrá obloha. Počúvaj hudbu ktorú máš rada, alebo sa v duchu modli, v duchu sa prihováraj Bohu, Ježišovi, popros anjelov aby ťa chránili. Ver, že budeš cítiť POKOJ - akoby ťa krídlami obopli. Budú pri lietadle, aby ste sa bezpečne dostali na miesto. Užívaj si dovolenku a tam nemysli na cestu späť. Doma to bez teba vydržia. Zapáči sa ti v cudzine a zistíš, že v lietadle je to bezpečnejšie ako na zemi

terezia98
autor
16. apr 2025

@leonifarbiarova to súhlasím že strachu sa človek zbaví najlepšie keď sa prekoná no co sa týka ísť z niekym kdo už v lietadle bol je horšie môj manžel tiež nikdy neletel ale on to zvládne na 1tku o tom nepochybujem verím že mi bude oporou sme spolu už 8 rokov 🙂 som rada že si prekonala svoj strach a nebojis sa už lietať 🙂

leonifarbiarova
16. apr 2025

@terezia98 hlavne nepozeraj predtým letecké katastrofy a bude dobre 😂 je aj taká dýchacie technika na uskladnenie 4-7-8. Kukni na internete. Mne to celkom pomáha pri veľmi stresových situáciách. A Dnes sa fakt môže stať nešťastie hocikde, a ked vidím ako niektorí jazdia na autách , je to oveľa nebezpečnejšie.

jajanka31
16. apr 2025

@leonifarbiarova nahodou to co sa stalo v castiach letecke katastrofi by sa uz nemalo stat..vraj po tom nasleduje velka analyza a robia sa opatrenia aby sa to viac nemohlo zopakovat. Ale mas pravdu neodporucam pozerat.najlepsie nikdy.

terezkaarthuramax
16. apr 2025

Ja ta obdivujem ja by som to nedala. Veľmi sa tiez bojim.. lietania sice pre taku blbost, ale bojim sa. Mam vsugerovane v hlave ze budem mat ten hrozný pocit v bruchu ktory som mala na takej lodi na kolotococh a ked ide auto dole kopcom... Ja sa aj bojim ze kebyze mam letiet hoc som aj vo viedni mozog sposobi ze sa ani nepohnem z miesta... Stalo sa mi na jednom výlete ze som sa bala na tobogan a proste som sa ani pohnut nedokázala...byvame na najvyssom poschodí takze sa vyšky nebojim.. bojim sa toho pocitu a ja by som na taku dovolenku ist nedokazala.som aj veriaca ale aj s vedomim modlitby by som sa bala.. si statočná žena prajem ti peknú dovolenku
@leonifarbiarova aj ja sa bojim na rebriku. Ale z dovodu ze sa bojim ze padnem .

abdn16
16. apr 2025

Moja mama ma tento problem. Pred cestou si vezme neurol a zvladne to 🙂

sisaka
16. apr 2025

@terezia98 ak nemáš vyslovene fóbiu nie je sa čoho obávať, ani dôvod stresovať. Najväčší stres je pre teba asi to, že ideš prvý krat a nevieš, čo očakávať. To stresuje väčšina a fakt nie je dôvod.
Osobne neznášam výšky, nevyliezla som na Eiffelovku, mala som dosť na Empire State Building, ale v lietadle mi to nejak nevadí. Ak sa obavaš, že by ti to mohlo vadiť, tak si sadni do uličky, alebo zatiahni okno. Budeš sa cítiť ako v autobuse, akurát tá jazda je plynulejšia. Čítaj si knihu, započuvaj sa do audioknihy alebo podcastu a ani sa nenazdáš a si v Turecku. Keď pristaneš, tak sa budeš smiať, že čo si zbytočne koli tomu stresovala

sisaka
16. apr 2025

@terezkaarthuramax prosím ťa, zbytočne tu nestresuj autorku, ona na rozdiel od teba nemá psychické problémy, nie je žiaden dôvod, aby sedela na zadku, lebo sa bojí neznámeho.

katulienkax
16. apr 2025

Ženy, čo sa bojíte , v aute vás skôr niekto zmarni, sama havária každý den mŕtvi alebo zranení. V lietadle to je len naozaj občas a vo vyspelých aerolíniách veľmi malo ak nerátame Indiu a Bangladéš aerolinky.

lulu0123
17. apr 2025

Kamoske s tym pomohol az psycholog.U nej sa to stupnovalo.Teraz lieta bezne velmi casto.

guudy
17. apr 2025
terezia98
autor
17. apr 2025

@jajanka31 to som pozerala keď som bola mala letecké katastrofy :D

terezia98
autor
17. apr 2025

@terezkaarthuramax nieje co obdivovať na jednu stranu sa tak bojím že to nieje pravda n druhu stranu si hovorím že je to len v nové umelo vytvorený strach ktorý proste musím prekonať ja sa tam aj teším a zároveň tam aj nechcem ísť kvôli tomu lietadlu ale keď to nezvládnem teraz tak už asi nikdy

terezia98
autor
17. apr 2025

@guudy ako môžeš porovnávať prvý let a nákup oblečenia 🙃

Strana
z2