Ako pripraviť bábätko na prvý let do Tunisu?
Ahojte mamaičky prvý krát sme sa tento rok vybrali na dovolenku do Tunisu. Prvý krát tak daleko a prvý krát lietadlom. Dcérka bude mat 1 rok a 2 mesiace keď budeme odchádzať. Určite ešte bude potrebovať mlieko (sunar) ako ste si poradili koľko toho mozem zobrať do príručnej batožiny ? a ako to bude s dojčenskou vodou a kto mi ju ohreje a kúpim tam vôbec dojčensku ? … mám strašne vela otázok… bude tam take jedlo ktoré by jej neuškodilo? Čím ste kŕmili svoje babatka tak ďalekej krajine ? Odchod z letiska mame 4:30 a priletime 6:20. Mozem si zobrať do lietadla do príručnej termosku so zohriatou vodou a aj jednu celu dojcensku ? Alebo ako ? A koľko plienok mozem zobrať ? Alebo tam viem kúpiť plienky ? Jediného toho sa bojím…
Poraďte mi mamičky ako ste toto všetko risili vy a čo všetko ste pobalili bábätku do príručnej a čo k vám do kufra.
S tak malym babom si vybrala hroznu destinaciu...
Prvé dieťa? Nuž dovolenky s deťmi sú už iné ako bez. Snáď sa nájde niekto, kto ti poradí. Pre budúcnosť, najskôr treba doriešiť tieto otázky ohľadom dieťaťa a až potom rezervovať dovolenku. Nie každá destinácia je úplne vhodná pre deti istého veku. Za mňa medzi ne patrí jednoznačne aj Tunis.
Sice nie v Tunise ale boli sme v Turecku, mal tesne pred 1 rokom. Skusim ti odpovedat. Aj ked teda ano ta destinacia je taka...ale co uz teraz
Do lietadla si mozes zobrat dojcensku vodu, prasok na UM, nejake ine jedlo ale adekvatne na dlzku letu = sest dojcenskych flias neprejde. Kludne aj termosku ale letusky ti vodu uplne v pohode zohreju v mikrovlnke, staci ich poprosit.
Do prirucnej batoziny kludne vezmi aj UM len idealne v originalnom baleni, radsej by som dala pixlu do velkeho kufra. Dojcensku vodu tam urcite kupis, ak nie tak prevaris balenu (co v tom Tunise no moze byt take). Skus pogooglit pripadne nech s fotkou potom hladas. Pripadne v hoteli ti urcite poradia, v lepsich hoteloch su ochotni aj zabezpecit ti. V Turecku su tak baby friendly zariadenia, ze varili specialne pre mensie deti, davali aj UM aj prikrmy aj vodu ale tak to ti zbytocne vravim.
Plienky ak pouzivas specialne zbalila by som. Ja som si napr. brala so sebou, lebo miesto v batozine bolo a nechcelo sa mi ich tam kupovat ale isto tam aj kupis.
V prirucnej som mala nahradne oblecenie, deku, ciapku (klima v lietadle), UM, vodu, nejake kapsicky a snacky co uz vtedy jedol, vacsinu letu aj tak zvykne prespat.
V normalnej batozine som ja teda na prvu dovolenku brala plienky, 2 dojcenske vody, nech vydrzime do nakupu (nakoniec som ale balenu prevarenu davala ale tak nebol to Tunis), oblubene kapsicky, instantnu kasu a snacky, to pre pripad, ze by sa sekol a nechcel nic lokalne. Ale teda s jedlom problem nebol.
Riešili sme to tak, že sme s tak malým dieťaťom neleteli do horúcej destinácie, kde sa človek musí obávať čo zjesť/vypit aby nemal problém. S tak malým dieťatkom ma toho človek dosť aj pri kratších cestách autom. Nie ešte Tunis letecky. A to sme teda dosť rozcestovana rodina.
Na stránke leteckej spol.najdes čo môžeš brat a čo nie. Plienky predpokladám že kúpiš aj tam. Ale radšej by som zabalila viac so sebou a pre seba radšej len totálne minimum veci.
Mozes prosim napisat, co vas viedlo k vyberu destinacie? Podla prepoctov pojdete cca zaciatkom jula, kedy bude tych 30+ stupnov aj v ramci trebars EU. Osobne by som s tak malym este tak daleko nesla... Nevies, ci nechyti crevnu virozu. Ja si pamatam tento pripad:
https://www.aktuality.sk/clanok/509073/vladny-s...
Tak ale uz bolo poradene, drzim palce, nech si to uzijete.
@majka99999 áno, presne odtiaľ je ten screenshot. Treba si zistiť aj to v akom stave sú blízke nemocnice a či budú schopné podať adekvátnu pomoc v prípade zdravotných problémov a nie potom riešiť prepravu vládnym špeciálom. 🤷
@evahunkova15 ako nehnevaj sa, ale toto mi pripada ako otazky hodne niekoho z pomocnej skoly a nie od nejakej mamy. A tvoj muz tiez nema pat pohromade, ze sa musis na toto pytat? 🤷♀️
1r2m uz nebude ziadne babatko ale minimalne loziace, pripadne zacinajuci chodec az chodec -batola, si predstav. Uz mozno vobec nebude na UM tak vela, ale ak no tak hmm...
Vezmi si kludne dake dojcenske vody do kufra, aj tak ti to nevystaci, co s tym chces robit? Budes musiet kupit tam balenu alebo furt pytat od nich, v Tirecku mali vsade vodu v chladnickach na zobratie, v Tunisku sme pytali stale a noli v sklenenych flaciach (len tak na okraj). Vymyvat flase od UM niekde v joteli s uzitkovou vodou, tak to vela stastia, na to si myslela? Mozno kanvicu na vodu budete mat na izbe, uz sa ro ale vytraca zo zariadenia mam pocit.
Bude ti okrem UM uz asi aj jest normalne jedlo, tak sa s trochou stastia nebudes musiet trapit s tolko UM, ovocia, zeleniny cestovin a okrajov pizze tam bude do aleluja.
Odporucam zobrat termosku so slamkou, aby si tam dietatu dala vlaznu vodu na pitie a ona ti aj vlazna zostane, v obycajnej sa ti to ohreje ani nevies ako. O trickach a klobuku s UV filtrom si pocula? To kup tiez a ak chcete ist s dietatom do mora a bazenu, tak rukavky (my sme mali strasne koleso co muz bez mojho vedomia kupil, ty si vyber ci koleso ci rukavky - zn. Cherek) by som volila ako lepsiu variantu. Na nohy aspon slip stopy sj ked este chodit nebude.
Plienky vezmi, tam mavaju, ale predrazene. Kapsicky si pober tiez, maju aj hotove jedla, ze nemusis scjovavat z obeda normalne ( lebo ti asi na obed bude spavat).
Lopticku, kyblik, daco ku vode? My sme mali aj maly UV stan a bazenik, ten sme moc nevyuzili, tazko sa naplnal.
Lehatka su len pri vode a pri bazene? Pripravena na sport hladania miestaa, ktore ti vyhovuje?
Letisko je kapitola sama o sebe, mate nositko ci beriete len kocik? Ten sa zmesti na palubu ci do podpalubia pojde? Pocitaj s tym, ze skor ako na obed na hoteli aj tak nebudete. Do lietadla oblec dlhy rukav a dlhe gate, kludne tenky ciapocku - klimatizacia. Do prirucnej si daj kratky rukav pre male ze prezlecies ked uz zacne vypek. Transfer z letiska bude tiez epicky, v sedacke v autobuse ti asi nevydrzi pekne sediet - rozpravky/pesnicky maj v teelfone nachystane, alebo uvidis vo bude bavit v tom case.
Mozno este niekto prida nejake prakticke rady. Mozno toto vsetko vies, ale uvodny prispevok ako od neznalej a bez sedliackeho rozumu
Uff, no ako uz pisali baby, rozhodne by som tam nesla, ale ja teda ani so starsim dietatom 🙈 nasa dcera raz dostala crevnu chripku a to bolo tu na Slovensku, lezala ako handrova babika, bola hospitalizovana tyzden...urcite by som to este zvazila
Ja som síce nemusela cestovať s našim vtedy jeden a polročným do Tuniska, lebo podarilo sa mu chytiť jedno horúce leto salmonelozu aj u nás (a to som brutálne čistotna a doteraz proste nechápeme, ale máme len tip, kde a kedy, ale prstom ukazovať sme nechceli ani vtedy) a poviem ti, veľa šťastia: s malým som v to leto bola za dva a pol týždňa hospitalizovaná dva krát kvôli tomuto (pri črevných problémoch pri tak maličkých deťoch si doplň horúčavy a brutálny problém s dehydratáciou) a sakra nebolo jedno, čo sme mu dali jesť. Takto oslabený schytal v nemocnici pre istotu aj zlatého stafylokoka. Skúšaj dávať antibiotiká dieťaťu, z ktorého doslova tečie všetko von. Nechcem strašiť, ale ja som sa už bála že naozaj a nikdy tak v živote, ako vtedy, fakt nikdy. V živote by mi preto nenapadlo takto riskovať. Dlhé roky mi prišlo az fyzicky zle, keď mal len sporadicky redšiu stolicu. Chápem, že sú krajiny, ktoré sú zaujímavé, možno taký Egypt by som vo dvojici ako mladý pár s mužom kedysi dala, ale s tak malým dieťaťom, keď počuješ odvšadial, že to je buď hop alebo trop, tak ja ozaj nechápem.
Čo by som ale ja robila (okrem pokusu prebookovať tu dovolenku do inej destinácie, ak sa dá), poradila sa s pediatričkou vopred. Zabaliť nejaké rehydratacne roztoky pre istotu, niečo na hnačku pre také malé deti keby náhodou (či sú vôbec tie naše na tie ich veci dosť účinné), zistiť, ako ďaleko je od hotela nemocnica a aká (ak by náhodou), preveriť poriadne poistenie. Možno vám uz ani nebude piť UM, môj syn už v Tom veku nechcel. Také kapsicky, či hotové jedlo vo fľaši?
@evahunkova15 prosím ťa na základe čoho ste vybrali Tunisko, keď je kvantum bezpečnejších destinácií s tak malým dieťaťom. My ideme so 17m k moru, a Tunisko bolo prvé čo sme vylúčili, resp. ani sme o tom neuvažovali. Viem, že na toto si sa nepýtala, ale nechápem prečo idete tam. Či chcete mať vzrúšo keby čosi?
@evahunkova15 V cestovke vám to odporučili pre také malé dieťa?
Či im je jedno, lebo biznis.
Brali sme termosku s prevarenou vodou a sunarom do kapsy,teda prirucnej batoziny,co sme brali do lietadla.Do flasky len sunar zaliali a maly mal jedlo hovote.Tak isto sme brali kanvicu do hotela,uvarili do termosky a aj pri mori sme to tak robili.Teraz to bude zaujimave,maly je zvyknuty na kakao,a ako to urobim tiez neviem.Snad sa na tych 11dni zaobide aj bez neho.Co sme videli foto,izby uz maju kanvice vsetky ale pre istotu aj tak zoberieme.
Myslím si, že po vašich komentároch autorka ani na dovolenku nepôjde 🤣🤣 ale súhlasím s vami
Ale tak k otázkam - dojcesnsku vodu som zobrala asi liter, potom na apartmáne prevarala ci brala balenú, nikde s tým problém nebol
- jedlo.. No ak pije veľa um, tak zober do kufra dve pixle, ak pekne papa, tak ja som vždy poprosila v restike ci neurobia napr pyré s Batatu alebo tak, pri spôsobovala som jedlo podľa toho aké je dieťa staré.
- do príručnej batožiny si zober um a vodu, nemal by byt s tým problém. Pripadne nejakú kapsicku. Tých by som zobrala viac, na celý pobyt v Tunise.
@evahunkova15 Nikdy by som nešla s takým malým dieťaťom do Tunisu, Egypta a pod. Všade počuješ, koľko ľudí tam chytí črevnú chrípku, sú v nemocnici na infúziach. Ani jeden zo známych, čo tam boli, sa tomu nevyhli. Po pár batoliat letel aj vládny špeciál, ako sa spomína vyššie. Vybrala by som si určite inú destináciu. Áno, je to lacné, ale tak to potom tam aj vyzerá.
Malemu nic nebolo,ani nam v Tunisku nic nebolo,v tom case mal len pol roka,takze ozaj len sunar a cajik a tien ale aj bazen,aj more.Ockovania mal asi 2 povinne pred odletom.Cestu prespal.Aj nocny let,co sme prisli o 3rano.
Ja som bola v Tunise so synom, ked mal rok a 3 mesiace. Ja som ho este kojila, takze so sunarom neporadim. Ale ostatna strava - ja som mu zobrala z domu pudingy, presnidavky, hotove jedla vo flaskach. Ano, zabralo to trochu miesta v kufri, ale ked treba tak treba. Tam jedaval normalne pecivo, ovocie, zeleninu, cestoviny. To iste co doma. Boli sme na dva tyzdne na prelome jul/august. Dovolenka bola perfektna. Od vtedy sme boli v Tunise este dva krat, potom Egypt, Turecko a zasa Egypt, okrem koronoveho roku, sme vzdy na dovolenke. Zivi a zdravi. Komentare si nevsimaj, predminule leto zomrel chlapec v Chorvatsku na nejaku bakteriu. Zober bezne lieky do kufra, zaplat si cestovne poistenie. V Susse maju novu lekarsku kliniku, cistu, modernu. A uzite si dovolenku 🙂
Plienok zober kolko chces, ale kupis aj tam. Neviem kam idete, tak skus pozriet na Googlemaps lokalitu a co je v okoli, podla toho sa rozhodni.
@jozinzbazin22 pri pol ročnom máš aspoň istotu že nezje nejakú volovinu keď je len čisto na mlieku a čajíčku. Tu sa jedná o dieťa, čo už okrem mlieka konzumuje aj normálnu stravu takže byť na mlieku a čaji im asi veľmi nepomôže.
Ešte by ma zaujímalo koľko * hotel vybrali.
A bolo to v polke jula,takze sezona,aj teraz to tak mame od 16.7 do 27.7 ale iny hotel.
@evaachesa 4hviezdickovy,teraz mame tiez 4hviezdickovy,oba hotely presli rekonstrukciou.Mali sme tam dost vyberu jedal,nikomu nic nebolo.Za to napr.v tom chorvatsku sme mali grcajuce,a hnackovane dni.
Mozes vziat flasku aj s UM do lietadla, iba to otestuju na security checks. Deti maju vynimku a mozu mat na palube tekutiny. Tiez sme to tak mali, mal caj, uz mal 2 roky vtedy. Odporucam oblubene veci, oblubenu deku, dieta casto cely let prespi a cumel/ flasku, aby mohlo dudlat a tak nebudu boliet uska z tlaku. Je to kratky let, to zmaknete lavou zadnou. Plienky by som vzala so sebou, urcite tam kupis, ale radsej mat svoje. Ja som vtedy brala prvy raz plienky. Vzala som zopar baleni. Plus si nejake vezmi na palubu, rovnako utierky. Na toalete je vzdy prebalovak.
A vezmi dvoje plavky, aj tri tricka s uv sby nebol v mokrom
My sme boli v Turecku a bol tam bazen so strechou pre deti, ale bol teda chladnejsi aj detske ihrisko pod strechou. Kam idete? Bude tam nejake vyzitie?
Určite v prvom rade zmeňte destináciu... za nejakú európsku napr...
trepat sa do afriky s rocnym dietatom pricom ocividne nevies ako lietanie funguje je fakt odvazne ... doeta si priza ijes miestnou virozou a polovicu veci ta prinutia vylozit na letisku ... ja fakt nerozumiem tomu preco mate potrebu cestovat s tak malymi detmi ... to dieta moze ohluchnut kvoli zmene tlaku vo vzduchu a nema dostatocnu imunitu na zahranicne choroby ... to si fakt chces dokalicit decko lebo mas potrebu sa odfotit na plazi??? to si si ho radsej nemala vobec robit
@evahunkova15ahoj ja som videla v tunise dovolenkarov aj s menšimi deťmi a boli v pohode ..ničoho sa neboj je jedno či pojdeš do tunisu.egyptu turecka grecka grcačky možeš dostať všade baby to tu nejako prehaňaju ...plienky tam zoženieš v pohode aj v hotelovom obchode aj v meste ...kam presne cestujete ...a ak sa bojiš kojenecku vodu si zbal do batoziny ale aj tu tam urcite kúpiš je tam dostať všetko ako u nas ...

Tieto otazky si si mala polozit pred vyberom destinacie.