icon

Ako riešiť ubytovanie u súkromných osôb v Chorvátsku?

charlottee
20. júl 2024

Ahojte, mohol by mi niekto prosím vysvetliť ako funguje ubytovanie u súkromných osôb ? Som na FB v kope skupín ale nič som sa nedocitala.. potrebujem vedieť všetko čo sa deje odkedy vy alebo váš prenajímateľ kontaktujte. Po až odchod vlastne.
Ja som našla ponuku, pani vyzerá byť dôveryhodna, poslala mi foto. Info. Prenajímajú vraj prvý krát cudzím leboze tam je stále niekto z rodiny. Zmluvu že mi vie urobiť keď treba.. zálohu pýta polovicu z celej sumy vopred. Číslo účtu a meno som si ako tak overila no nie je o nej nič nikde..
Tvrdí že jej píšem platbu, ona mne potvrdenie o platbe a info . Na mieste príchodu si vraj len vyberiem kľúče na recepcii.
No na základe čoho mi tie kľúče dajú ? Že im ona zavolá ?
Zatiaľ som nič nezaplatila. Ubytko sa zdá byť fajn.
Som naivná ? Či len paranoidna ? 😃😃

darinkaninka
20. júl 2024

@charlottee Nie si paranoidna, ešte nikdy sme neplatili polovicu z ceny ubytovania vopred, záloha je bežne cca 100 Eur. Zvyšok pri príchode. A rozprávky, ako prenajíma prvý krát lebo prenajimala rodine, to tiež neznie vierohodne. Skús hľadať ďalej.

ullala
20. júl 2024

My sme platili minuly rok polovicu. Ale tento vas pripad sa mi vobec nepozdava.

darinkaninka
20. júl 2024

@ullala Ja osobne by som polovicu uhradila vopred len tomu, ku komu idem už aspoň druhý krát. Viem, že je reálny a seriózny.

ullala
20. júl 2024

@darinkaninka My sme to riesili cez booking, takze som nemala velke obavy. Povodne sa podla bookingu malo zaplatit viac, ale majitel si vypytal iba polovicu. Ja som si to overovala aj v bookingu, ci je takyto postup bezny. Keby som to riesila cez facebook, tak tam by som obavy mala.

jana_eyre_2
20. júl 2024

A prečo nejdeš cez booking? Cestujeme tak roky a nikdy sme nemali problém s ničím..

lneviemmeno
20. júl 2024

@charlottee preto pouzivam buď booking alebo AirBnb - tam sú tiež fajn ceny a je to chránené

mirka17
20. júl 2024

@charlottee keď sme ešte nemali deti chodili sme do chorvátska na blint. V každom meste máš agentury ktoré ponukaju ubytovanie. vošli sme do agentury, povedali sme že bud hladame izbu alebo apartman pre tolko a tolko osôb a vždy sme niečo našli. oni nam na mape ukazali kde su voľné domy a išli sme sa pozrieť, ak sa nam to pačilo ostali sme. za tie roky sme spoznali domácich, chodíme pravidelne na tie isté miesta, takže tento rok sme napisali majitelovi že prídeme vtedy a vtedy a on nam to zarezervoval , žiaden poplatok nechce. Poznáme sa. Minulý rok som to riešila cez booking. bezproblémov. Takto ako píšeš by som nikdy nešla. To radšej na blint,

charlottee
autor
20. júl 2024

@darinkaninka vďaka za odpoveď. Mali ste aj nejaku zmluvu alebo niečo ? Ako to má vyzerať ? Na bookingu som nenašla nič čo by bolo podla mojich predstáv.

charlottee
autor
20. júl 2024

@mirka17 my máme 7 ročnú a 14 mesačnú. Keby sme šli bez detí idem a nájdem niečo ale tak s deťmi sa bojím. Chcela by som na istotu no bojím sa aby som neostala bez peňazí a bez ubytka .
Čo sa platby týka keď chodíte prvý krát na nejaké miesto je tam nejaká zmluva ? Alebo niečo ? Či je to len ústna dohoda do kedy ste a koľko platíte .. ?

charlottee
autor
20. júl 2024

@lneviemmeno Na blok som nenasla čo by mi vyhovovalo. Ale skúsim mrknut aj to druhé. Dík

lauriinkaa
20. júl 2024

@charlottee my sme vždy hľadali cez booking, ale tentokrát sme šli cez hrvatska.sk , sú tam kontakty priamo na majiteľov a platili sme možno 20% z ceny ako zálohu, zvyšok po príchode.

zoopzoop
20. júl 2024

Skus napr. https://www.direct-croatia.com (pozeraj na recenzie) alebo si najdi lokalnu agenturu podla miesta, kam chces ist. Uz sa Chorvati zlepsili vo weboch a komunikacii. Agentura ti posle aj zalohovu fakturu. Potom sa hlasis v agenture, ta ta prihlasi (dan z pobytu), doplatia zbytok a ukazi ti kde je apartman. S malymi detmi urcite dopredu apartman rezervovat. Kam sa chystate?

luccija
20. júl 2024

Nikomu neprenajima a kľúče vyberieš na recepcii?
Akej v agentúre, ktorý ich majú v ponuke?divné ..my sme boli iba raz na súkromí pani nás tam čakala ukázala kde sú hodiny, keby nešla elektrika, ako sa zapína vírivka a také veci.Zalohu by som určite polovicu neuhradila

darinkaninka
20. júl 2024

@charlottee My hľadáme cez vip-apartmany.sk , komunikácia mailom priamo s majiteľmi. Oslovíme s dopytom, ak majú voľné, pošlú ponuku. Zmluvu nemáme. Cez Google maps vidíš presne, kde sa apartmán nachádza, ako ďaleko je pláž, centrum, reštaurácie, obchody.

darinkaninka
20. júl 2024

@charlottee Ešte doplním, že si samozrejme vždy vymeníme telefónne čísla, po príchode väčšinou aj voláme, či sa môžeme prípadne ubytovať aj skôr.

cukroska
20. júl 2024

@charlottee my vždy iba zásadne cez Booking. Nikdy nie cez všelijaké "pofidérne" Nám to vyhovuje. Vždy hľadáme dopredu a veľmi veľa krat3sne našli aj na poslednú chvíľu za super cenu a presne také akl chceme. Ale samozrejme nir všetky destinácie. Také Chorvátsko ke bez šance väčšinou za dobrú cenu a lepšie destinácie.

ysseba
20. júl 2024

My to robíme takto.... Nájdeme si niečo pekné cez Booking a jeden rok ideme cez nich. Síce zaplatíme oveľa viac, ale je to "investícia do budúcnosti" 😂 Potom keď sme tam, tak si od majiteľa vypýtame kontakt a ďalší rok sa mu ozývame súkromne. Je to aj o 30-40% lacnejšie. Vždy ešte mesiac predtým mu píšeme, že z našej strany rezervácia platí, oni vždy odpíšu, že počítajú s nami. A raz keď sme boli v HR a chceli sme si ešte predĺžiť pobyt a náš domáci nemal voľné, tak sme našli voľné apartmány cez Booking alebo niečo podobné, podľa fotiek sme vypátrali, ktorý je to dom (to je dosť náročné 😂) a išli sme klopať domácim 🙂 Ale ja osobne by som cez FB nešla. A hlavne... treba to riešiť začiatkom roka a nie koncom júla

keiko33
20. júl 2024

Chodíme už 12 rokov. Na začiatku na blint,potom cez booking a teraz buď hrvatska.sk , alebo chotvatskeubytovani.cz. Raz sme tiež platili 50%, ale cez overený portál. Ten tvoj postup sa mi zdá podozrivý. Ja mám celkovo pochybnosti len cez FB, to by som sa asi bála. Väčšinou platíme 10-30% sumy, alebo suma za jednu noc.

katika82
22. júl 2024

@charlottee toto vaše vyzerá naozaj podozrivo, hlavne na FB je veľa falošných profilov, na ktoré upozorňujú aj samotní majitelia. Touto cestou by som určite nešla. Ak tak booking, alebo portály s ubytovaním apartmaniija.hr alebo hrvatska.sk. Tam komunikujete vždy priamo s majiteľom. Záloha sa platieva ako u koho, my sme zatiaľ najviac platili 30%. Skúste si nájsť na FB skupinu apartmáy v chorvátku - ponuka súkromných apartmánov a v príspevkoch pani Ana Povolni Stano. Je to slovenka žijúca v chorvátsku a ona pridáva naozaj overené ubytovania, častokrát teraz aj uvolnené termíny. Čo sa týka tej recepcie a kľúčov, stretla som sa s niečím podobným cez booking, že kľúče od apartmánu boli vedľa vchodových dverí z trezore, od ktorého prišiel pin kod takto to mala minulý rok sesternica. Ale tiež jej lepilo či tam tie kľúče naozaj budú. Ja si vždy dané ubytovanie ešte overím google panáčikom ak sa tam dá dostať, či naozaj foto sedí, prípadne fotky pláže či sú také ako na fotkách.

Určite najbezpečnejšie je komunikácia priamo s majiteľmi, ktorý Vás privítajú, ukážu čo kde v apartmáne je čo a ako máte používať. Od nás si vždy po príchode vypýtajú doklady, aby si zapísali do knihy hostí a zaevidovali nás. Povedia nám kde ich nájde v prípade potreby.

charlottee
autor
22. júl 2024

@katika82 vďaka za radu. Ja som tú pani nakoniec zrušila.. no včera ešte inzerát mala. Ponúkala kade tade po skupinách kopa ľudí jej písali, asi každého odradil ten "prístup". Prvý krát takto pôjdeme s deťmi a asi by som sa poskladala kebyže prídem tam. Kľúče mi nikto nedá veď nemám doklad nic o tom.. a ona tam samozrejme nie je. Bývajú na sk a že tam majú chatku. Ako "dôkaz" som dostala foto z dovolenky.. reku .. ktokoľvek si môže pofotit apartmán po príchode . Prakticky denne vidím že sú podvodné profil ktoré ubytko ponúkajú. Ona sa mi zdala byť dôveryhodna. Profil založený pred x rokmi. Foto detí, rodina a tak.. no každopádne som to nechala tak a pozriem niečo na hrvatska.sk to sami najviac pozdáva. Ďakujem za radu 😊😊

katika82
22. júl 2024

@charlottee naozaj sa neoplatí riskovať a hlavne keď máte malé deti. My chodíme do Pakoštane a tiež majú skupinu na FB je tam jedna pani z Čiech a tiež stále píše dookola, že ľudia neverte na FB rôznym čo ponúkajú ubytovanie ak to nieje overené. Stále tam píše, že prídu ľudia na ubytovanie ale to je už dávno obsadené a oni tam zrazu stoja bez ubytka aj peňazí čo zaplatili za zálohu. Dokonca aj ich vlastný apartmán niekto stiahol foto z FB a web stránky, založil si profil a ponúkal ubytovanie, ľudia posielali zálohy ale ubytko po príchode sa nekonalo. Ale skúste prípadne ešte tú skupinu apartmáy v chorvátku - ponuka súkromných apartmánov a v príspevkoch pani Ana Povolni Stano, ona naozaj už veľa ľuďom našla ubytovanie, aj tam píšu na ňu samé dobré rezenzie, dokonca ona sama vyhľadáva týchto podvodníkov a označuje ich profily a spisuje zoznamy a pridáva na FB aby si ľudia dali pozor. Držím palce nech sa vám niečo podarí, lebo je dosť plné ale vždy sa sem tam nájde niečo čo niekto na poslednú chvíľu zruší.
Ja so zajednávala už koncom decembra keďže mám podmienku ubytko priamo pri pláži, a veru už nebolo veľmi z čoho vyberať, a to som hľadala na koniec júna začiatok júla. Top sezona beznádejne plná.