icon

Ako sa zbaviť fóbie z lietadla?

lully1
8. júl 2019

Ahojte baby prosím vás má niektorá taký strach z lietadla ako ja ? Mala som zopár núdzových pristátí. Zlyhávanie elektriky atd. Počas letu a odvtedy mám blok lietať.
Sestra býva na ostrove priateľ veľmi chce tam ísť len neviem sa zbavit stresu.

prevenar
8. júl 2019

@lully1 ..pouzi lod 🙂

ivi2891
8. júl 2019

@lully1 to sa ani nečudujem že e máš fóbiu z lietadla veď v správach pravidelne ukazujú ako spadlo lietadlo . Ja zvyknem dokonca pozerať program letecké katastrofy a hovorím ti že fóbiu mám aj ja keď idem niekam tak buď vlakom alebo autom lebo tie sú na zemi a pri havárii je väčšia šanca na prežitie pri havárii ako pri páde lietadla ✈️

lully1
autor
9. júl 2019

@ivi2891 presne moja reč ja to pozeravam tiež 😂 tak tak nohama na zemi radcsej ako vo vzduchu hoci je to trojhodinový let lenže už sa mi stalo že mi prepadli 4 letenky, raz som prešla cez kontrolu a tesne pred lietadlom som sa otočila a vrátila 😂 priateľ chce ísť na Cyprus na dovolenku, k mojej sestre, ja veľmi chcem ísť len ten strach neviem ovládnuť. Už som skúšala aj lieky tie mi v lietadle absolútne nezabrali :/ nakoľko som zažila zlyhávanie elektriky a všetko blikalo Jak vianočný stromček, alebo týždeň po tom ako zostrelili v Turecku lietadlo, som letela nad Tureckom a ešte pilot oznámil že letíme nad Tureckom no ďakujem pekne ... a o turbulenciách hovoriť nemusím je to bežne alw keď klesne letadlo nízko tak totálny strach keď viem že osud má pilot v rukách 😔😂

lully1
autor
9. júl 2019

@prevenar na Cyprus práveže nieje taká možnosť, už som vyhľadávala keď som chcela sa vrátiť na Slovensko odtiaľ 😂

zuzumajko
9. júl 2019

Likey na spanie, alkohol... 🙂 no moc si nepomahas pozerat letecke katastrify teda....

tova
9. júl 2019

a necitas kolko ludi sa v aute domlati kazdy den na Slovensku??? A co vyletna lod v Rakusku co sa potopila??? Vies kolko lietadiel leta denne? Normalne chod, vobec to namas viac bezpecnejsie v aute ako v lietadle.

abbey1
9. júl 2019

@lully1 V Prahe robia niečo ako kurz na zvládanie strachu z lietania. Je v tom psychologické poradenstvo, simulácia letu aj s komplikáciami na simulátore. Bol jeden známy a celkom pomohlo. On lieta pravidelne a nemôže si dovoliť neísť. Strach mal pôvodne neskutočný, iracionálny, ale už ho zvláda.

kikaaa444
9. júl 2019

Áno autonehodu skôr prežiješ , pád lietadla nie . Ale zato autnehody sú na dennom poriadku a lietadlo každý deň nepadá . Niekde som citala že pravdepodobnosť aby ste umreli pri páde lietadla je taká nízka že to by ste museli žiť 200 rokov a lietať každý deň aby sa to stalo .

natuska87
9. júl 2019

@lully1 Pozerať katastrofy nie je najlepšie riešenie...lietadlá sú považované za najbezp.dopravu.Viem, strach je strach.Ja mám strach z výšo😉k, ale v lietadle som bola v pohode.Ako radila diskutérka hore, sú lieky, pomôže aj kalíšok alkoholu...

ivkazba
9. júl 2019

Poznám to. Ja mám pred každým letom a počas vzletu a pristávania pocity že zomriem. Ale napriek tomu som tento rok bola už 4x letecky pri mori a ešte 2x pôjdem. Inak ako letecky sa tam nedostanem. Štatistiky sú jasné, skôr sa zabijem v aute. Ako píše aj kika. Ale hlavne nelietam s nizkonakladovkami. Neverím im. Radšej si priplatim pár stoviek za poriadnu leteckú spoločnosť ktoré nemávajú núdzové stavy ako nízkonakladovky.

vikusjk
9. júl 2019

@lully1 skusala si aj lieky na predpis? Nejaky xanax, alebo neurol? Daj si to predpisat, je to na uzkostne stavy, aj na strach a fobie. Poprosila by som dr o nejake stredne silne balenie, alebo nech ti len odstrihne zo styri kusy zo svojeho, lekari mavaju kadejake lieky v ambulancii. A urcite prestan pozerat letecke katastrofy ;) Nemas sa coho bat, lebo akonahle sa odlepis od zeme, uz je to v rukach pilota a on predsa sam ma rodinu a ma pre koho zit a vidis, ze si prezila aj tie blikajuce svetielka a nudzove pristatia ;) Napriek vsetkym katastrofam je letecka doprava stale ta najbezpecnejsia.

prevenar
9. júl 2019

@lully1 ..neviem si predstavit, ze na Cypre neexistuje osobna lodna doprava 🙂 mozes pouzit vlak a lodnu dopravu z talianska ci chorvatska , tam aj spat 🙂

nicoli02
9. júl 2019

@lully1 daj si nejaké lieky pred cestou alebo za dva a aj ťa to bude baviť, ja som sa tiež bála, dávala som si od psychiatra lieky iba keď sme išli lietať a už to nepotrebujem 🙂

puticka7
9. júl 2019

@lully1 ak tam budes chciet ist, budes ten strach musiet prekonat. treba si jednoducho povedat, ze ked sa ma nieco zla stat, tak sa stane aj ked ostanes doma. ja si to tak vzdy hovorim, ked niekam ideme.

bogierka
9. júl 2019

ako necudujem sa ti po pravde, ak si tolko toho s lietadlami zazila. no ako vies, bud to v sebe zlomis alebo nie. no mozno by ti doktor vedel dat nieco na upokojenie

queen_mary
9. júl 2019

Ja mam. Pred letom sa vzdy pripijem. Potom mam taku dobru naladu, ze je mi jedno, ci spadneme 😅

aivlis18
9. júl 2019

@lully1 mne pred rokmi pomohol captain stacey 😀 www.fearofflyinghelp.com

tenerifka
9. júl 2019

@queen_mary aj ja, ale len trosku, lebo ak by naozaj bolo nudzove, nevies spravne zareagovat a to je este horsie ako par hodin strachu
@lully1 nam pred mesiacom v Barcelone menili lietadlo, uz sme boli nastupeni a priputani, a zrazu nam oznamili, ze je technicky problem. Do pol hodiny pristavili ine lietadlo, a previezli nas busom priamo k nemu. Ja si hovorim, ze vdakabohu za tie prisne kontroly v EU, inde by tu poruchu mozno nezistili. Ked si pozries Flightradar, kolko lietadiel je naraz vo vzduchu, a an v papui ci Congu nic nespadne, je minimalna pravdepodobnost, aby nieco rachlo v civilizovanom svete. A ak letis cez deñ, je to uplna malina, ja som pred tyzdñom letela v noci 10 hodin z Mexika ponad Bermudsky trojuholnik, a nebolo mi vsetko jedno

lully1
autor
9. júl 2019

Ďakujem 😀 niečo vyskúšam

bubchen86
10. júl 2019

@ivkazba presne to som chcela napísať , aj ja sa bojím , nie až tak veľmi , ale obavy sú vždy a preto si tiež vyberáme lepšie letecké spoločnosti a nie nízkonákladové a neznáme spoločnosti ... ešte ani raz sme nemali problém , zato moja sestra letela už s kadečím , aj do Turecka letela s tureckou nízkonákladovou spoločnosťou a dopadlo to tak , že mali núdzové pristátie , strasne turbulencie , prepadávali sa dole , museli dýchať do masiek a ludia kolabovali 😱😱😱 tak to už je moc aj na mna 😀

tenerifka
10. júl 2019

@bubchen86 Ethiopian je najvacsia africka letecka spolocnost, clen Star Alliance, lieta do EU, a lietadlo spadlo v marci tohto roku.
Air France nemusim nejako viac opisovat, spadlo im lietadlo v Atlantiku v r.2009.
Emirates mal havariu na letisku v Dubaji v r.2016
To, ze nelietas nizkonakladovkami ti nezaruci absolutne nc

bubchen86
11. júl 2019

@tenerifka ja nehovorim, že to tak musí byt , ani že to lietadlo spadne , len tiež počúvam z každej strany zážitky z týchto nizkonakladoviek a mám dosť a tiež celkový prístup , nedostaneš ani napiť a tak ...

tenerifka
11. júl 2019

@bubchen86 no vacsina ludi lieta po Europe a to su vo vacsine pripadov nizkonakladovky, tak o tych "normalnych" leteckych spolocnostiach sa az tak casto nerozprava. Celkovy pristup v niektorych nizkonakladovkach je naozaj zly, ale uz ani v normalnych spolocnostiach nedostanes na kratke trasy jest ani pit, len ked si priplatis. A neprijemny personal moze byt vsade, ja som zazila v Ryane velmi milych stewartov a naproti tomu v Austrian strasnu kravu letusku, toto neriesim. Ale bezpecnostne predpisy platia v celej EU rovnako pre vsetkych, aj ked mas aj "normalne" letecke spolocnosti, co lietaju na Tupolevoch a naopak, nizkonakladovky maju najnovsie Airbusy

bubchen86
12. júl 2019

@tenerifka no veď jasnacka , ja sa nehádam , všade sa nájdu výnimky , ja som len chcela napísať , že keď sa bojím tak prihliadam na to s kým letím a akým lietadlom budem letieť , mne osobne to znižuje strach keď viem že letím s niekym čo nemá problém momentálne s financiami , o lietadla sa starajú a majú super prístup k pasažierom už na letisku ... to je všetko , vo mne to vyvoláva pokoj s väčší strach by som mala keby som mala letieť s nejakým tureckým lietadlom , čo pristalo niekde v poli pred pár rokmi a už majú hlásených x problémov od vtedy 😷

janne318
20. júl 2019

Ahoj. Lietania sa naozaj nemusíš báť. Je to nielen štatisticky, ale aj reálne najbezpečnejšia forma transportu. To, že si zažila núdzové pristátie, neznamená, že ste boli v ohrození života. Keď si chceš na ceste pre istotu skontrolovať auto, odstavíš na krajnici, mrkneš a ideš ďalej. Lenže lietadlo nemôžu piloti odstaviť na najbližšom obláčiku, takže ak sa im niečo nepozdáva, sadnú s ním na náhradnom letisku. Denne "núdzovo pristáva" desiatky lietadiel (žiaľ, vo väčšine prípadov majú núdzaky na svedomí opití pasažieri, ktorí sa nevedia vpratať do kože). Všetky systémy sú v lietadle zabezpečené niekoľkonásobne, takže ak jeden zlyhá, nahradí ho iný, nezávisle fungujúci. Dokonca, ak u viacmotorového lietadla vysadí jeden motor, cestujúci si to anilen nevšimnú - lietadlo v pohode letí ďalej a v normálne pristane. Len pre úplnosť dodám - všetky dopravné lietadlá sú viacmotorové. Keď už spomínaš napr. to "zlyhávanie elektriky", tak elektrický prúd, jednoducho povedané, generujú motory lietadiel (každý sólo). Pokiaľ by tento spôsob zlyhal, je tu ešte tzv. APU systém (Auxiliary Power Unit - pomocná energetická jednotka), a tiež záložný generátor. V lietadle letiacom na záložný systém Vám síce kávu neuvaria, ale fungujú vďaka nemu pilotom všetky dôležité prístroje. Čiže spomínané zlyhávanie elektriky mohol byť napríklad banálny problém s elektrickým ističom, pre ktorý mohol pilotovi zhasnúť display na jednom prístroji. Rovnakú avioniku má ale pred sebou ešte aj druhý pilot, a pokiaľ ide o dôležité prístroje (ako napríklad umelý horizont), tie sú dokonca v kokpite tri. Len ono je trochu nepraktické sledovať prístroj odvedľa, alebo sa na danú vec každú chvíľu pýtať kolegu. Takže pokiaľ to okolnosti dovoľujú, môže kapitán rozhodnúť aj o mimoriadnom (núdzovom) pristátí - aj keď fakticky v takýchto prípadoch nejde o "emergency landing" v pravom zmysle slova, ale len o letecký incident. Ak by si sa chcela čokoľvek opýtať, prekonzultovať, poradiť, ukľudniť - kľudne píš, kľudne sa pýtaj. 😊 A hlavne kľud! Skutočne sa nemáš čoho báť. 😉

janne318
20. júl 2019

@tenerifka
@bubchen86 čo sa technického stavu lietadiel týka, nie je to ani tak vecou spoločnosti, ale vecou prísne legislatívnou, podliehajúcou kontrole dopravného úradu (resp. leteckého úradu). Pokiaľ by u lietadla nebola dodržaná predpísaná technická údržba, prišlo by o letovú spôsobilosť a ostalo by na zemi - asi nemusím zdôrazňovať, že finančná ujma spoločnosti v dôsledku uzemnenia lietadla by bola mnohonásobne vyššia, než sú náklady na jeho údržbu (nehovoriac o pokute). Nízkonákladovky práve preto šetria na ľuďoch, lebo na strojoch nemôžu. Navyše väčšinu jetov majú buď v prenájme alebo na leasing - a ani prenajímateľ, ani leasingovka a ani poisťovňa takéto "prehrešky" nepardonujú. To, že je lietadlo povedzme staršie, alebo vyzerá navonok "ošumtelo" nie je známka toho, že je v technicky nevyhovujúcom stave. Pri predpísanej údržbe môže byť pokojne v rovnako dobrej technickej kondícii, dokonca v lepšej, ako nové jety. A pokiaľ ide o výmenu lietadla pred odletom pre technickú poruchu - tiež to neznamená, že lietadlo by sa cestou zrútilo. No pokiaľ ju piloti zistia na domovskom letisku v rámci predletovej kontroly, nepoletia s tým niekam, kde to budú opravovať mechanici inej spoločnosti za ťažké prachy, keď doma na to majú svoje hangáre a svojich zamestnancov.

evica01
20. júl 2019

@bubchen86 uz si pocula ze by ryanair alebo wizzair padol?
Ja nie.
Nedostanes tam "ZADARMO" najest ani napit lebo letis kratko.
Navyse kupit si mozes kadeco. Aj hot dog za 5€ 😁

@lully1 mala si zazitkove lietanie, ale nie take ze by niekto umel. Piloti vzdy vsetko zvladli.
Ja sa tiez bojim lietat. Niekedy som aj 2x denne a cuduj sa svete zijem.
Musis to len prekonat. Hlavne nepozeraj tie blbosti. Ved tk by sa zacal aj kon bat.
Vies kolko je lietadiel prave teraz vo vzduchu? Stiahni si aplikaciu na to a sleduj lietadielka ako pekne prepravuju ludi alebo naklad.
Moj znamy ma sestru na Mallorke. No nejde.
Nemysli si, vela ludi sa boji. To je normalne. Si predstav, ze mas 50 rokov a si odkazana chodit pracovat do vzdialenej krajiny. No co maju tie zeny robit. Len sadnut a ist a zarobit peniaze pre rodinu.
Kup si kvapky Valeriana. Zaberaju na stres, psychicke vypatie a pod.
Len uz prestan pozerat tie katastrofy. A prekonaj sa. Budes na seba taka hrda, ze si to zasluzi novu kabelku za odmenu.

lully1
autor
21. júl 2019

@evica01 máš pravdu spravím to tak 😀

premiovavalaska
Odpoveď bola odstránená