icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

jenny318
3. mar 2017

@lenka2613 No... áno, teoreticky to môže pôsobiť takým dojmom. Ale neboj, určite mu krídla neodpadnú. 😝😀

lenka2613
3. mar 2017

@jenny318 to si myslim 🙂 ono je to iba fakt velmi neprijemne ked som nevidela aku mame vysku tak som stale mala pocit ze padame ale potom ked som sledovala vysku tak som zistila ze to je iba pocit 🙂

jenny318
3. mar 2017

@lenka2613 No... áno, teoreticky to môže pôsobiť takým dojmom, akoby mali lietadlu krídla odpadnúť. Ale neboj, určite mu neodpadnú. 😝😀 Ani krídla, a ani nič iné. 😉 Ono je fakt asi dosť veľa vecí, ktoré môžu pasažierov zbytočne vystrašiť, pretože im to nikdy nikto nevysvetlil. Naposledy z mojej praxe napr. zdesený cestujúci zalarmoval ešte pred vzletom posádku (a samozrejme svojou"neprehliadnutosťou" aj polovicu lietadla), lebo si všimol námrazu z vnútornej strany okien a dverí a teda logicky sa domnieval, že tie okná a dvere netesnia. Takže sme jemu a celému zvyšku lietadla vysvetľovali, že kým je lietadlo na zemi, skutočne tie dvere a okná netesnia. Ako však lietadlo stúpa, vzduch v ňom sa rozpína, v dôsledku čoho sa celé lietadlo akoby "nafúkne" - a vtedy tie okná a dvere dosadnú a tesnia dokonale. Ak by to tak nebolo (teda ak by boli "na fest" napasované v ráme už na zemi), vo vzduchu by ich to roztrhlo. 😖😝 Inak... len pre zaujímavosť - pretlak vzduchu v kabíne lietadla je taký silný, že vzduch v lietadle pôsobí silou 5000kg na centimeter štvorcový. Preto sú napríklad aj okná v lietadle oválne. Keby mali rohy v 90° uhle, nevydržali by to. 😝

lenka2613
4. mar 2017

@jenny318 no pekne som vedela ze sa tam meni tlak mne je z toho vzdy zle. Inak co by sa stalo ak by som v lietadle odpadla?

221girl
4. mar 2017

@jenny318 tak tá informácia s tlakom, s oknami a so všetkým ma dostala, to som ani len netusila

jenny318
4. mar 2017

@lenka2613 postarala by si sa o núdzového pristátie. 😝 Ak tesne po vzlete, vrátilo by sa lietadlo späť. Ak niekde na polceste, sadlo by na najbližšom náhradnom letisku. A ak pred pristátím, doletelo by už do cieľa. No a samozrejme by ti medzitým bola poskytnutá prvá pomoc. No aj keby si sa prebrala a cítila sa subjektívne ok, aj tak by lietadlo núdzovo pristálo. Hoci má posádka zabsolvovaný výcvik prvej pomoci, no nie sme lekári a nevieme zhodnotiť príčinu, prečo si odpadla. Nikto by si nevzal na triko prípadné ešte väčšie zdravotné komplikácie, či nebodaj niečo horšie. 😨

jenny318
4. mar 2017

@221girl veď toto... bežní ľudia toho veľa netušia. A potom majú zbytočné obavy a sú zbytočne vystresovaní. 🙄 Čo je teda mne osobne naozaj dosť ľúto. 😕 No aspoň takto sa snažím pomôcť a ukľudniť ich. 🙂

lenka2613
8. mar 2017

@jenny318 no to ja iba aby som vedela ze mi tam niekto prvu pomoc da. Ci letusky maju nejaky trening aj v prvej pomoci. No rano nas to caka som trocha nervozna ale to bude ok. Tak pisem potom z new yorku ze ako sme to zvladli

jenny318
8. mar 2017

@lenka2613 Jasnačka, neboj, keby niečo, prvú pomoc ti určite poskytnú. No verím, že to v pohodke zvládneš a nebudeš ju potrebovať. 😉🙂 Držím palčeky. A ozvi sa. 🙂

lenka2613
8. mar 2017

@jenny318 urcite ozvem
Ja mam trosku viac strach kboli tomu ze budeme vacsinu letu nad oceanom ale som citala ze vzdy letia tak aby neboli viac ako 2 hod od letiska vzdialeny.

jenny318
9. mar 2017

Taaak Lenku už máme vo vzduchu, vo výške 36000ft a uháňa si to takmer 700-vkou do NY. 😀😉👍
Aspoň dúfam... že neostala na letisku. 😝

azbestova
9. mar 2017

@jenny318 dufam ze sa s lenkou niekde narazime na letisku)))) aj ja dnes idlietam do NY a nedelu konecne domov🙏🏻🙏🏻 Dufam ze aj tieto dam dak ako ten prvy let😉

jenny318
9. mar 2017

@azbestova Lenka bude pristávať tak do hodinky. To sa asi miniete. 😝
A určite to dáš úúúplne v pohodke. 😉😀 Ozvi sa potom. 🙂 Prajem príjemný let. 🙂

jenny318
9. mar 2017

@azbestova Akurát som si omrkla Lenku. 😉 Do pol hoďky sú na zemi. Pekne už pomaly zostupujú z FL 400 (t.j. 40000 stôp). 😀

azbestova
9. mar 2017

@jenny318 no super, my sme uz mali vzlietat ale mame meskanie a az o 2 floridskeho casu ideme 🙈

jenny318
10. mar 2017

@azbestova
@lenka2613
Vitajte na zemi dievčence! 😀 Ako ste to zvládli? 😉

azbestova
10. mar 2017

@jenny318 dakujem😘 No my sme mali nie velmi dobry let, celu cestu boli turbolencie, fakt som sa bala ale dal som to nejak😉 Dufam ze cesta domov bude lepsia🙂)) aj ked tu dost snezi , dufam ze do nedelu bude lepsie pocasie aby bol dobry let 😉 Vcera som celu cestu na teba myslela, fak velky ale obrovsky respekt a obdiv 😉

jenny318
10. mar 2017

@azbestova jej ďakujeeeem! 😘 🙂 Keď bude vetrík a termoprúdy blbnúť aj cestou späť, len si povedz, že to na tej oblohe vyzerá ako na slovenských cestách. 😅 A vlastne lepšie! Iba nepríjemné... ale nie nebezpečné (na rozdiel od tých našich "asfaltiek") 😝

lenka2613
10. mar 2017

@jenny318 zvladli sme to..nad kanadou trochu turbulencie a potom pri pristavani. Pri pristavani som drahemu stiskala ruku. Lebo to bol 747 a ja som videla ako sa ten motor hybe ze to vyzerá ako keby sa malo kridlo zlomit. Ale skor to bol neprijemny pocit ako strach
Dakujem
@azbestova no my sme chceli dnes na sochu slobody ale snezi tak pojdeme iba pozret ground 0

jenny318
10. mar 2017
azbestova
11. mar 2017

@lenka2613 my sme boli dnes vo voskovom muzeu a zajtra aj my asi dame sochu slobody))

lenka2613
11. mar 2017

@azbestova taxikar vravel vraj bude riadna zima. Ale maleho zababusim

maykaaa1122
11. mar 2017

Hlavne ked v spravach hovoria o Ryanair, nic pozitivne. Ale ked uz je clovek na palube, tak je to super pocit, ked sa lietadlo rozbieha, super rychlost a na 80% je strach prec... pokial nepridu slabe turbulencie..vsetko to je v hlave..sustred sa na nieco pozitivne..🙂

jenny318
11. mar 2017

@maykaaa1122 ak myslíš to medializované, neplánované, medzipristátie v Shanonne na trase z Madridu do Doublinu asi pred dvoma týždňami, tak to nebolo núdzové pristátie. Cez turbulencie preleteli normálne. Tam boli trochu iné okolnosti. Naposledy núdzovo sadali pred pár dňami kvôli pasažierovi, ktorému prišlo zle a potreboval lekársku pomoc.

lenka2613
11. mar 2017

@jenny318 my mame odlietat v utorok ale ma prist nejaka snehova burka tak mam z toho obavy ale tak snad uz ked vyletime nad oblaky bude dobre

azbestova
12. mar 2017

@lenka2613 noo my sme dnes zamrzli😫 Potom sme uz len z auta chodili pozerat🙈😂

lenka2613
12. mar 2017

@azbestova iba tak pre ukazku ako som mrzla ale aspon maly bol v teple

sticker
jenny318
12. mar 2017

@lenka2613 Fujha... 😖 snehové búrky nemáme v láske. 😒 V takých podmienkach je meškanie viac než isté, častokrát snehová búrka i uzatvára letiská. Pri slabom alebo stredne silnom snežení je to ešte relatívne v pohode, ale keď sneží jak besné a ešte aj fúka - to je hnus . 😖 A tiež keď padá mrznúce mrholenie alebo prší drobný dážď a teploty sú okolo 0°C. No Leni... držím vám palce. Každopádne sa preventívne vyzbrojte trpezlivosťou. 😝

lenka2613
12. mar 2017

@jenny318 no pekne 😐 som z toho na nervy snad to nebude take zle a nebudu velke turbulencie. Zatiaľ nam pise na let ze by malo byt na cas lebo vraj niektore aerolinky uz rusia lety. Nas zatial nie je. Ba0174 odlet 14.3 jfk-lhr je nas let

jenny318
12. mar 2017

@lenka2613 Leni, z priebehu letu musíš mať nervy - aj keby boli turbulencie, maximálne budete mať Disneyland v cene letenky 😝😅 ale lietadlu sa nič nestane 😉 . Skôr z nekonečného meškania, alebo v tom horšom prípade zrušenia letu či uzavretia letiska. 🙄