icon

Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

jenny318
6. jún 2017

@sarita20 Tak to som rada. 😀

jenny318
6. jún 2017

@babulka82 je pravda, že podmienky v lietadle sú iné, ako na zemi. Pokiaľ ide o tlak vzduchu, na zemi je to približne 1,013 barov na m2, kým v lietadle je to cca 0,7 bar/m2. Zdraví ľudia to ani nevnímajú, avšak ľudia so zdravotnými problémami to môžu pociťovať. Taktiež môže vplývať na ľudský organizmus rozdielnosť teplôt vzduchu - kým na zemi v letných horúčavách nie sú "tridsiatky" ničím výnimočným, teplota v lietadle je len okolo 20°C. Osobitne by som ešte poukázala na nízku vlhkosť vzduchu v lietadle - tá činí cca 10%, zatiaľ čo na zemi je to okolo 60%. Preto je veľmi dôležitý zvýšený príjem tekutín, ideálne vody - treba sa napiť, aj keď nepociťujete smäd. No keďže nie som lekárka, nedovolím si bližšie posudzovať vplyvy lietania na ľudský organizmus. Pokiaľ má ale niekto naozaj vážne zdravotné problémy, určite by mal cestu lietadlom vopred prekonzultovať so svojím lekárom.

azbestova
7. jún 2017

@sarita20 aj moj to bol sen a chystali sme sa tam uz niekolko rokov ale vsetky dovolenky kde trebalo sadnut do lietadla son odmietala😂😂😂 a potom som si povedala ze ked nie teraz tak nikdy))))

sarita20
7. jún 2017

@azbestova ale stalo to zati nie???😉😉urcite tam bolo nadherne

azbestova
7. jún 2017

@sarita20 bolo uzasne👌🏻 Nadherne mesto, uplny klud , a potom sme odtial sli do NY a to je zas uplne nieco ine))) oplatilo sa prezit ten strach😂

lenka2613
7. jún 2017

@azbestova presne
@jenny318 a jej prispevky velmi pomohli. Az tak ze letim sama s 2 malymi detmi do orlanda na. dalsi rok 😊

ataz
7. jún 2017

@lenka2613 wau! 🙂 super

sarita20
7. jún 2017

@azbestova no ak zvladne dovolenku tak budem setrit 💶💶💶na Miami 😉😉

sarita20
7. jún 2017

@jenny318 ja mam tiez problem s tlakom beriem aj lieky ale to by ma ani nenapadlo ze ti moze mat nieco s lietadlom spolocne....ale asi chodia ludia bezne lietadlom a maju vysoky tlak ci???...inac kukam ze baby pisu ze si pilotka tak to klobuk dolu fakt 😉😉

jenny318
7. jún 2017

@lenka2613 Ďakujeeem Lenka! 😘🙂 Naozaj nesmierne ma to teší. 😀😉

jenny318
7. jún 2017

@sarita20 Áno, vysoký krvný tlak je v dnešnej dobe bohužiaľ pomerne častá záležitosť. Ak je liečený, nemyslím si, že by si mala mať počas letu komplikácie. Ono to zas až taká drastická zmena nie je - zvládajú to v pohode malé deti, seniori, aj kardiaci. Hlavne nemaj zbytočné obavy - aby sa napokon nestalo, že Ti problémy neprihodí samotný let, ale Tvoj subjektívny stres a negatívne psychické rozpoloženie.
A ďakujem veľmi pekne za uznanie. 🙂

sarita20
8. jún 2017

@jenny318 aj tak si ma uz dost ukludnila stale mam v hlave tvoj clanok a som uz ok 😉😉👍🏻

nebrasca
11. jún 2017

@jenny318 ďakujem Ti veľmi.i pekne za povzbudivé príspevky, čítam si ich stále dookola, a pomáhajú mi prekonať strach z blížiaceho letu, letela som viac krát, no môj strach je každým letom väčší. Mám strach z kombinácie zlyhania technického a ľudského faktora. Ty si ma trochu upokojila priblížením profesionálneho pohľadu a vysvetlenia neznámych zvukov v lietadle, ako aj neznámych pocitov. Veľmi vnímam zvuk motorov, ktoré občas akoby ,zaradili neutrál a stichnu, alebo akoby ubrali na výkone, a ja neviem, či lietadlo vládze ešte stúpať, a takto sa trápim počas celého letu a skúmam tváre letusiek, či sú v ešte v pohode, a nikdy neidem ani na wc, bojím sa postaviť, teraz pôjdeme do Egypta egyptskými linkami, a radšej som si obstarala krabičku silnejších liekov, nech nevnímam, s manželom sme pred každou dovolenkou rozhadani, posielam ho samého, ale už ma fakt ten môj strach nebaví, a zmierujem sa s tým, že večne tu aj tak nebudem. Jenny, prosím, poznáš aj egyptske linky a ich pilotov? Ešte aj predsudky sa mi teraz pridali ku strachu

winnerka
11. jún 2017

@nebrasca ja som išla pred dvoma rokmi s egyptair a napriek môjmu veľkému strachu a predsudkom to vo jeden z najlepších letov. A to v posledných rokoch lietame temer výlučne so špičkovými Emirates

nebrasca
11. jún 2017

@winnerka ďakujem pekne, tie predsudky spôsobuje nepoznanost a zblazneny svet, preto mi pomáhajú všetky užitočné informácie

xlenkaxx
11. jún 2017

Moja mama berie neurol. A povinne pri pristavani zuje zuvacku. Sama tiez nelieta, iba so mnou alebo s ocinom, sama by to asi nezvladla, no vzdy jej hovorime, ze ide s nami, nie sama, ze je to ok, nema sa coho bat...

jenny318
14. jún 2017

@nebrasca Ahoj nebrasca, ospravedlňujem sa, že reagujem až teraz, no nejak nestíííham... 😖 Ja ďakujem, že som mohla ďalšiemu vystresovanému človiečiku trošku pomôcť. 🙂 Vždy ma to poteší, jednak z osobného hľadiska, a jednak aj z toho profesného - čím viac pokojných pasažierov na palube, tým lepšie. 😉
K Tvojmu príspevku - zvukov v lietadle je pomerne dosť..., aj keď cestujúci ich vďaka kvalitnej zvukovej izolácii počujú podstatne menej a slabšie, než piloti v kokpite. Čo je samozrejme logické, keďže v prípade pasažierov je prioritný komfort a podľa možností čo najväčšie pohodlie. Na rozdiel od pilotov, ktorí musia v prvom rade sledovať let a lietadlo - okrem iného aj akusticky samozrejme. Ono je dosť bežné a normálne, že keď sa chcú kolegovci "v prvej rade" počuť, buď po sebe hulákajú, alebo sa bavia cez vysielačky (aj keď veľa závisí od typu lietadla). No každopádne Ťa môžem ubezpečiť, že motory určite zvládajú poháňať lietadlo, aj keď sa Ti zdá, že "stíchnu". Ten dojem "stíchnutia motorov" má na svedomí viacero faktorov - prioritne to, že pri vzlete v nízkych výškach a v gradiente stúpania sa zvuk odráža od zeme a okolitého terénu (stavby, cesty, pohoria, atď.), zatiaľ čo vo vyšších výškach sa ten zvuk už nemá od čoho odrážať, takže sa rozplýva do okolia a akoby "zaniká". Ďalším faktorom môže byť momentálny výkon motorov, ktorý je pri rozjazde, vzlete a stúpaní takmer alebo úplne maximálny. No a tiež to môže byť spôsobené aktuálnou polohou aerodynamických prvkov, ako sú klapky, sloty, trimovacie plôšky, atď., vďaka ktorým lietadlo vystúpa do potrebnej výšky. Ono sa to síce možno na prvý pohľad nezdá, no prúdenie vzduchu ovplyvnené nastavenou aerodynamikou je naozaj silné a teda i počuteľné. Po dosiahnutí letovej hladiny, pri priamom horizontálnom lete, sú už krídla takpovediac "vyhladené", lietadlo je vo vzduchu kde sa zvuk už neodráža od terénu a výkon je fixne nastavený podľa rýchlosti a poveternostných podmienok. Počas letu párkrát dochádza k zmene letovej hladiny napr. o 2000 alebo 4000 stôp (môže tak byť na pokyn dispečera, alebo na margo predpisov, keď sa prelieta napríklad cez obmedzenú zónu, ako sú chránené krajinné oblasti a pod.), a taktiež počas letu lietadlo mení kurz, čiže akoby zatáča doprava alebo doľava a tým mení aj náklon - to všetko za pomoci motorov a aerodynamických prvkov, čo asi tiež neunikne pozornosti pozorného "poslucháča". 😝 😉 Okrem toho môžeš počuť čerpadlá tlakujúce hydrauliku, ventilátor klímy,.. skrátka čokoľvek. No musím uznať, že máš výborný postreh a sluch, keď to všetko vnímaš a dokonca tie zvuky aj rozlišuješ. 😀 Pokiaľ ide o rôznorodosť zvukov motorov, neviem si dosť dobre predstaviť, ako by som to dokázala v skratke jasne a zrozumiteľne vysvetliť. Obávam sa, že by sa mi to v jednom príspevku zrejme nepodarilo. 😕 Môžeš však byť naozaj úplne pokojná - aj keď sa ti zdá, že motory nepracujú, oni určite fičia tak, ako majú.
A pokiaľ ide o konkrétne letecké spoločnosti, v zásade Ti z hľadiska bezpečnosti môže byť jedno, či je to EgyptAir alebo niečo iné. Medzinárodné pravidlá a predpisy platila pre všetkých rovnako. A v letectve je taký kolobeh ľudí, že egyptské lietadlo môže pokojne pilotovať aj slovák. 😉
Taaakže... kľud, pohoda, a šťastný let! 😀

nebrasca
15. jún 2017

@jenny318 ďakujem veľmi pekne, si úžasná, diky, že si dávaš námahu nas ustrachancov upokojiť a priblížiť nám tvoj svet, možno budem mať odvahu sa pozrieť aj von oknom, nikdy som sa totiž von nepozrela. Jenny, vyuzivas leteckú dopravu v súkromnom živote bezne? Sadnes si ako pasažier úplne bez obáv? Alebo si vyberas spoločnosť, typ lietadla a pilotov?

zltyslonik
Odpoveď bola odstránená
nebrasca
15. jún 2017

🙂

jenny318
15. jún 2017

@zltyslonik vďaka za príspevok. Že si tak "v obraze"...žeby roky praxe v káhirskom hangáre? Alebo si na dobrú noc namiesto knižného bestsellerového trháku čítaš záznamy prevádzkovej spôsobilosti lietadiel? Nikomu neberiem jeho názor, no pokiaľ ho tak sebaisto odprezentuje, mohol by ho aj hodnoverne a hlavne objektívne zdôvodniť. Mimochodom - EgyptAir je členom skupiny Star Alliance, rovnako ako napríklad Lufthansa alebo Austrian.
A pokiaľ ide o radikálov a bezpečnostné riziká súčasnej doby, tiež by možno nebolo od veci zaostriť sluch a rozpoznať, v akom jazyku si to ten "niekto" mumle pri nastupovaní. 😠

jenny318
15. jún 2017

@nebrasca ďakujem Ti za podporu, naozaj si to veľmi vážim. 😀 Vždy ma poteší, keď mi niekto dodá pocit, že môžem byť aspoň trochu nápomocná - hoci len takto "virtuálne". 😝🙂
A k Tvojej otázke - úplne otvorene a úprimne - lietam s našimi, pretože to mám zadara. 😎😝 Najčastejšie a najradšej domooov! 💃😀

jenny318
16. jún 2017

Všetkým prajem krásne dobré ráno! 🌞🙂

nebrasca
16. jún 2017

@jenny318, krásny deň, výhľad z tvojej pracovne je krasny a jedinečný🙂, kam behom dňa stihneš nalietat?

moni73
16. jún 2017

@nebrasca haha. Aj ja skumam tvare letusiek - to mi pride ako istota. Naj nervak som zazila v ryan, leteli sme kos-oslo a dve letusky pre pilotnou kabinou, zrazu sa pridal jeden z pilotov a za chvilku aj druhy... srdce v gatiach😆

jenny318
16. jún 2017

@nebrasca ďakujem. 🙂 Ja osobne mám typovú kvalifikáciu na Airbus A320 (je to niečo ako "vodičák" na konkrétny typ lietadla), čiže môžem lietať len na jetoch patriacich do rodiny A320 - patrí sem všetko od Airbusu A318 po A321. Keďže tento typ lietadla je určený na krátke a stredne dlhé lety, denne sa v priemere spravia tak 2 - 3 otočky. Pre A320 sú najoptimálnejšie lety trvajúce zhruba okolo tých 2 hodín. Najkratší robievame 40-minútový, najdlhší niečo cez 5 hodín. Teoreticky síce má toto lietadlo dolet 6200 km, no také tripy sa s A320 nelietajú, pretože by to bolo ekonomicky veľmi nerentabilné. No... ono keď si vezmeš, že predletová príprava trvá cca hodinu a pol, a ukončenie letu ďalšiu slabú hodinku..., povedala by som, že sa v práci teda zrovna nenudíme. 😝

jenny318
16. jún 2017

@moni73 😂😂😂 Ešteže si autopilot nepovedal, že on si teda zatiaľ zdriemne. 😝😂
Ale teraz vážne. Aj keď veľmi nerada hodnotím počínanie mojich kolegov (jednak preto, že nepoznám okolnosti ktoré ich k tomu viedli, a jednak tiež etického hľadiska), ale faktom je, že v dvojčlennej posádke by sa nemalo také niečo stávať, 😖 že obaja piloti súčasne opustia kokpit. No na druhej strane - ak by aj náhodou došlo k tomu, že sa autopilot z nejakého dôvodu deaktivuje, je to sprevádzané výstražnou zvukovou signalizáciou, ktorú by stopro počuli aj za dverami a isto by hneď i reagovali. 😉

moni73
17. jún 2017

@sarita20 v lietadle je to ok. Ja sa velmi bojim vysok: na balkone som len pri stene, pri vesani pradla sa nemozem otocit, po moste peso neprejdem a ked si spomenula lanovku, tak peso so nesla, ale v najvacsej horucave sme mali stiahnuty aspon ten kryt na sneh. Ozaj, v auparku prejst po tych presklenych spojovacich mostikoch...fuuuj
V lietadle tuto fobiu vobec necitim. Pozeram aj pri vzlete ako sa vzdalujeme od zeme (skor ma vyrusuju zvuky ako tu niekto spominal) a pri prilete duplom - to sa uz k zemi priblizujeme a hovorim si, ze to by sme uz dali.
Paradoxne mne pomaha sledovanie leteckych katastrof. Mam ich detailne nastudovane😃 zvladnes, neboj

jenny318
20. jún 2017

Aha! 😀 Nový kolega v kokpite 😀✈😂

nebrasca
2. júl 2017

@jenny318 ahoj jenny, v prvom rade ti ešte raz ďakujem za cenné informácie a povzbudenia, práve som doletela z Egypta. Je pravda, že pred letom som si pomohla dvoma tabletkami, ale dôležité je, že tvoje informácie mi spôsobili, že let som si doslova užívala. Tabletky má trochu uvoľnili, a technickú stránku letu som si vykladala na základe teba, najprv výkon, piloti vedia čo robia, potom dosiahnutie výšky, potom let, prvý krát som pozerala s nadšením z okna, aj fotky som robila, nadhera,. Mám ešte otázky: po vzlete sa mi zdalo, že lietadlo ostalo príliš nízko, bolo vidno aj auta, a takto dosť dlho letelo, a zdalo sa mi, že veľmi pomaly, to sa dá lietať aj v takej nízkej výške? Až o dosť dlhý čas lietadlo vyletelo vysoko, a to už sme dávno boli nad morom, ďalšia otázka, zdalo sa mi občas, akoby sme stáli, veľmi pomaličky sme sa posúvali, dalo sa to porovnať, lebo potom tie isté kopce sme už míňali rýchlo,, a ešte zatiaľ posledná otázka, keď už boli oblaky - nádherne ako šľahačka, v diaľke som videla mračná, ktoré pôsobili ako hora v nebi, my sme ich obišli, ale čo to bolo? Dá sa aj cez nich lietať? Boli to búrkové mraky? A naozaj som sa vôbec nebála, bolo to nadherne