icon

Ako znovu nájsť radosť z cestovania?

30. mar 2025

Stalo sa to niektorej z Vás? Vždy keď sme mali možnosť, zarezervovali sme si nejaký pobyt. V lete k moru, počas roka nejaké Európske mesto. Dovolenky som si neskutočne užívala. V poslednej dobe síce strávim na webe čas s hľadaním dovolenky, ale pociťujem, že cestovanie ma už nebaví ako kedysi. Viac si užívam dobré jedlo v okolí v nejakej reštike, začala som chodiť do fitka. Ak ste na tom boli podobne, vrátilo sa to nadšenie z cestovania? Trochu ma mrzi, že to takto cítim.

Strana
z2
zeldia
30. mar 2025

“Cestovanie” sa neskutočne preceňuje.

lindous
30. mar 2025

My veľmi radi cestujeme, spoznávame, ale niekedy máme vyslovene chuť si užiť dovolenku aj doma, nič nerobením a prechádzkami po vlastnom meste... mne to príde normálne, že nie vždy sa ti chce cestovať... keď ťa to aktuálne nebaví a nemáš chuť, nenúť sa do toho, nepozeraj nasilu kam ísť, len aby ste išli, nech si to úplne neznechutíš a ono to určite zase príde, že budeš mať chuť aj vypadnúť, osloví ťa nejaká destinácia a pôjdeš s nadšením

marca12
30. mar 2025

Ani mne sa uz nechce cestovat tak ako volakedy. Ale idem,lebo potrebujem vypadnut z domu. U mna sa to prejavuje tak,ze ked som niekde bola,potrebovala som vidiet vsetko,co dana oblast ponukala. Dnes uz nepotrebujem vidiet vsetko,uz si viac uzivam ten pobyt. Jedine,kam sa ozaj tesim je letna dovolenka. Cas straveny pri mori a na slnku ma dobija energiou.

autor
30. mar 2025

Blíži sa Veľká noc, konečne pár dní voľna. Dosť možné, že aj počasie bude veľmi príjemné. Príde mi to zvláštne tých pár dní nevyužiť na spoznávanie, zážitky. Preto začnem hľadať na webe, ešte vždy sa dajú nájsť ponuky. Keď aj nájdem niečo, kde si pomyslím, že toto by nebolo zlé, niečo vo vnútri ma stopne Taký pocit, že mne sa tam vlastne ani nechce ísť. Možno aj fakt, že všetci okolo vždy niekam idú, každý cestuje a ja si pripadám divne takto 'premrhať" voľnom.

ciernysokol
30. mar 2025

Mne sa stalo podobne. Teda, stale rada cestujem, ale akonahle chcem objednat letnu dovolenku, nieco ma stopne. A to chodime vzdy, kazde leto ( niekedy 2x). Tak to pocuvam. Neviem sice dovod, ale asi teraz nemame ist.

vanilkovazmrzka
30. mar 2025

No tak uz si na to stara, to je normalne ze sa cloveku casom zmenia zaluby a zacne ho naplnat nieco ine

doriiis
30. mar 2025

Áno,aj ja som najradšej už doma.Sama,maximálne s rodinou.Pracujem s ľuďmi a čím ďalej tým viac sa mimo práce vyhýbam davom,ľuďom.
Dovolenka u mora je strašne precenovana vec.

lindous
30. mar 2025

Tak možno skús naplánovať nejaké zážitky iba na okolí, môžete si voľno aj aktívne užiť, aj byť každý deň doma vo svojej posteli a mať taký väčší kľud... niekedy sa to človeku proste pýta 😀 a vypni sociálne siete, na ktorých každý niekde je 🙂

mandzula
30. mar 2025

Niekoho bavi cestovat len v urcitej zivotnej etape, potom proste pride ina, s inymi prioritami, je to prirodzena vec. Dnes je vsak cestovanie v mode, ludia nim ukazuju svoj status, su akoze hodnotnejsi, a to na cloveka vytvara tlak, lebo ak necestuje, citi sa menejcenny.

autor
30. mar 2025

@mandzula asi máš pravdu. Cítim ten tlak. Hlavne preto, lebo aj ja som bola jednou z tých, ktoré mali cestovanie ako prioritu.

mk1111111111
30. mar 2025

Ani mne sa uz akosi nechce. A v poslednej dobe, ked uz, tak radsej autom. Tiez nechapem. Asi starnem 🤔🤣

grof_monte_christo
30. mar 2025

Mňa cestovanie nikdy extra nebavilo, takže žiadna zmena. Užívam si skôr kratšie výlety do okolia ako sa niekam trepať.

wolf_
30. mar 2025

Človek sa mení, okolnosti sa menia, priority sa menia, záľuby sa menia... Proste život 🙂 Ja som toho precestovala dosť. A teraz posledné roky sme neboli nikde. A rovnako viem, že niekedy zas sa niekam vyberieme... Raz tak, raz onak. Nie som (a ani ty) o nič lepšia/horšia, ak cestujem alebo necestujem. Voľno sa dá tráviť aj inak ako cestovaním 🙂

lucia13022023
30. mar 2025

Ja cestovanie milujem, pred par dnami sme sa vrátili z Talianska a za pár dní ideme do môjho milovaného Ománu..ale teda my s mužom mame radi také pokojne dovolenky, nebaví nás dokola objavovať a chodiť každý deň na výlety atď.. Teraz v Taliansku sme si vyslovene užívali restiky, prechádzky, chodili sme tam do fitka atď..napĺňa ma to, ale to neznamená, že o 10 rokov to bude stále takto. Ak nechceš ísť nikam cez veľkonočné sviatky nechoď. Nie si povinná robiť to, čo ostatní

oli_gapelodiegant
30. mar 2025

@zeldia odvaha napísať to sem tak. Ale súhlasim, ak človek necestuje, nie je dostatočne in, hromadné cestovanie aktuálne je obrovskou záťažou pre planétu, toe peniaze sa dali investovať do niečoho, čo sa nerozplynie po týždni atď. Tiez cítim ten tlak ako autorka...cestujem rada, ale s mierou ... Niektorí ľudia sa ani nevedia o ničom inom rozprávať, len o tom, kde boli a kde pôjdu

pieksamaki
30. mar 2025

Ja si myslím ze všetkého sa raz clovek nasýtiť.....proste mas teraz inu fázu......a tak...znova o pol roka budeš zase inak vnímať a cestovat

fajnova
30. mar 2025

Ja tiež tak. Najlepšie mi je doma, keď nemusím nikam ísť a nikoho stretnúť. Vôbec to nepokladám za stratený čas, skôr naopak, užívam si to a nemám zlé svedomie. A už vôbec nehladim na iných, nech si idú kam chcú, je mi to úplne jedno.

cukroska
30. mar 2025

Tak nechod. Pôjdeš keď sa ti bude chcieť a budeš mať chuť. Je to úplne normálne.

mapa
30. mar 2025

Ak niekto cestuje, alebo cestoval len preto, že "všetci naokolo" cestujú, prípadne aby ukázal svoj status, alebo aby zavesil dokonalé fotky na sociálne siete, tak je to veľmi slabá motivácia, aby sa z toho vedel tešiť dlhodobo, alebo celý život. A je to v poriadku, cítiť že už cestovanie neprináša radosť a chcieť sedieť doma.
Rovnako je ale v poriadku cestovať veľa a často (a ak človek vie ako, tak aj pomerne lacno), ak sa zo zážitkov človek teší oveľa viac ako z drahého šperku, investičnej nehnuteľnosti, či komplet prerábky bytu každých 10 rokov (to sú pre cestovateľov pominuteľné veci, na rozdiel od pre niekoho "neviditeľných" zážitkov)...

luccija
30. mar 2025

Cítiš tlak, že ostatní cestujú a ty teraz nemáš chuť?
Tak to je zvláštne, ale možno si sa presytila dáš si oddych iného druhu.

autor
30. mar 2025

Ďakujem Vám za Vaše názory, komenty. Asi budem musieť prijať akúsi zmenu osobnosti a pochopiť, že to čo bolo moje najväčšie hobby ma už nenapĺňa na 100%. Diskusiu som založila preto, či sa s takymto niečim stretol aj iny. Krásny večer prajem Vám všetkým.

pralinka25
30. mar 2025

stalo a nie len s cestovanim. aj s inymi konickami. ale je to super. pretoze sa tak otvori priestor na nove veci. navyse casom sa k tomu da vratit.

marca12
30. mar 2025

@doriiis Ako u koho. Ja by som velmi tazko znasala nevidiet more. Niekomu to nechyba,no mne by velmi chybala letna dovolenka.

marca12
30. mar 2025

Skus menej cestovat,uzit si ten cas doma. Aj to treba,byt doma a zrelaxovat vo svojom prostredi,nikam sa nenahanat,uzit si pritomnost. Ja na sviatky padam z domu,aby som si oddychla od varenia,prijimania navstev a podobne. Este nie som v takej faze ako ty,ale smerujem tam.

marcellka32
30. mar 2025

Mám po 40, ale stále keď môžem cestujem, bavilo ma to a stále baví, videli sme už veľa krajín, miest, ale stále platí: nezáleží kde si, ale s kým si ;) máš sa cítiť dobre, užívať si to, ak to nechceš robiť nerob to...máš určite iné zaujímavé záľuby, ja cestovanie nepovažujem za záľubu, ale za najlepšie investovane peniaze do zážitkov

marianarem
30. mar 2025

Ja to mam uz tiez inac ako kedysi. Cestovavala som velmi vela, navstivila som cca 40 krajin, z toho niektore velakrat, krizom-krazom. Teraz este mam sice zopar cestovatelskych snov, ale uz to nie je to, co byvalo. Jednak mam pocit, ze uz som toho dost videla, a jednak mi to pripada take coraz komercnejsie, ze clovek niekam pride a je akoby v turistickej rezervacii. Mna vzdy najviac bavilo prist do krajiny, zoznamit sa tam s domacimi, travit cas a nimi a dozvediet sa nieco o tom, ako sa tam zije. Cesty, kde sa mi toto podarilo, povazujem za tie najlepsie. Teraz s dietatom je to uz aj komplikovane takto fungovat, chodime sa skor kupat k moru a ochutnavat jedla, byt na peknom mieste. Druha vec je, ze teraz je fakt vsade strasne vela cestovatelov a uz sa ani domacim nechce az tak s kazdym bavit. Pred 20 rokmi bolo este bezne, ze nas niekto aj pozval len tak z ulice k sebe na kus reci, alebo aj na prespatie som parkrat zazila, to uz teraz nevidim taketo veci.

zuzinabila
31. mar 2025

Skus midfulness pristup k zivotu a myslim,ze aj cestovat sa ti znova zapaci. Co sa tyka nejakych pocitov, tak ci som v prirode nedaleko domu a vychutnavam naplno alebo v nejakej dovolenkovej destinacii,moj celkovy zazitok je porovnatelny😀 ale to je vekom a prezivanim krasna ako hodnoty. No,toto vyznelo trochu filozoficky asi😁

podbel2512
31. mar 2025

My aj ked niekam obcas ideme tak sa tesim vzdy na domov. Na moju postel,moju kupelnu. Mne sa hnusi spar v cudzich perinach,pouzivat cudziu kupelnu

kremlicka250
31. mar 2025

Tak jednoducho nechodte...uzite si cas doma, spolu. Ved ak je par dni volno neznamena,ze sa musia vsetci hned balit a cestovat. Cas sa da stravit prijemne aj doma🙂
Mozno proste potrebujes len dovolenku od dovoleniek🙂
Tak nikam nechodte a lenoste🙂

tiezjedna
31. mar 2025

@autorka mňa teda nadšenie z cestovania nikdy neomrzelo, ale ak myslíš, že ťa to znovu nakopne, tak ako milovníčka dobrého jedla si to spoj práve s jedlom👍 Ja zbožňujem ochutnávať lokálnu kuchyňu v každom kúte sveta, kam zavítam (niekde opatrnejšie samozrejme 😀 )

zeldia
31. mar 2025

Mňa by zaujímalo koľko ma autorka rokov a tiež rodinný stav🙂))) Myslim si že cestovat treba keď je človek mladý lebo letieť po 50tke v tretej triede do Patagónie je podľa mňa už úplne mimo aj keď takých poznám a je mi ich ľúto (nemohli keď boli mladi koli komačom a tak to doháňajú v 70tke). V určitom veku človek už ma štandard a toto presúvanie sa do zbytočného nepohodlia nie je pre každého.

Strana
z2