icon

Ako zvládnuť strach z tsunami pri mori?

20. júl 2024

Som na dovolenke pri mori, a neustále sa bojím že nás zasiahne tsunami. Zdá sa mi, že už vidím vrchol niekde v diaľke...
Čo vám pomôže , keď sa niečoho bojíte?

Strana
z2
simona20201309
20. júl 2024

@yosi a pred tsunami nie je najprv odliv?

refly
20. júl 2024

V Grécku tsunami asi ťažko :D
A ináč tsunami (a iné obrovské mega vlny) majú symptómy pár minút pred tým. A hlavne to ani nie je vysoká vlna. Odporúčam si pozrieť videá, ako to vyzerá...
Zemetrasenia, veľmi hlasný zvuk a hlavne pred tsunami na pár minút zmizne more. Ako úplne extrémny odliv. A potom sa to privalí, ale skôr ako záplava, nie gigantická mega vlna.

yosi
20. júl 2024

@fantaghiro21 Taká poriadna vlna môže byť nebezpečná. Mňa v Chorvátsku vyplavila taká silnejšia vlna z mora na pobrežie ako vorvaňa. A keď som prišiel domov, mal som z toho také menšie zranenie ktoré sa nechcelo hojiť, stále to hnisalo. Až raz som silnejšie stlačil aby vytiekol hnis a z rany na zem padol kamienok 😂

yosi
20. júl 2024

@simona20201309 Vraj áno, ale to je už tá vlna blízko

annm81
20. júl 2024

Tie, čo považujú tsunami v Grécku za takmer nemožné, sa dosť mýlia. Grécko je v tektonicky značne aktívnej oblasti a na pobreží. Tsunami sú tam v porovnani s inými časťami sveta celkom časté.

Ale autorka, smrtiacej vlny sa nijako zvlášť obávať nemusiš. Predpokladám, že je menej pravdepodobná ako že padne to lietadlo, ktorým si sa tam dostala a omnoho menej pravdepodobná, ako že sa zabiješ v aute cestou na letisko. Tvoj strach je teda iracionálny. Predpokladám, že Gréci majú nejaký systém včasného varovania. Tak si pre pokoj duše pozri evakuačné koridory a potom si užívaj dovolenku.

fantaghiro21
20. júl 2024

@yosi no... my sa chodime potapat ale len laicky, plavat dlhe streky...
Ked byvaju obrovske vlny, sli sme sa na ne pohupat 🙂 Samozrejme sme boli v bezpecnej vzdialenosti od mola a skal... Nuž, poucil si sa. Ak si sa v obrovských vlnach teperil tam , kde to hrozilo urazom ...

danyelia
20. júl 2024

...a koľko máš rokov, 10? 🤔

kristina2412
20. júl 2024

Nekaz dovolenku sebe ani spoludovolenkujúcim, prežila som na dovolenke v Grécku aj zemetrasenie,ale žiadna tragédia , nikdy nevieš čo ťa stretne, treba si uvedomiť, že nič nemáš v moci a tvoj strach tomu nepomôže . Preto mysli pozitívne a užívaj si prítomný okamih...

rozculena
20. júl 2024

tak prečo si šla k moru?

guliver19
20. júl 2024

Len sa boj, dobre ti tak😄. A nabuduce na dovolenku, len niekam za humna.

jumama
21. júl 2024

Racionalizuj si to.
Vies ako a preco vznika tsunami? Vacsinoou ak je niekde zemetrasenie. Ak si necitila zemetrasenie a nebolo nikde v okoli ohlasene, tak tsunami sa obavat nemusis.
Vies ako sa prejavuje prichadzajuca Tsunami? Ze more zmizne. Pretoze ta tsunami potrebuje nabrat vodu, casto sa to prejavi tak, ze napriklad aj kilometer od pobrezia je voda najprv vtiahnuta do mora a potom az pride vlna. Daj si to ako pomocku, kym sa nic take nedeje, tak bud v pohode.

hellwant
21. júl 2024

keby si bola v Maledivach, Sumatre, Japonsku, Kalifornii atd tak chapem, ale v stredomori je obrovske tsunami, ktore by desattisice ludi zabilo uplne minimalne. Nicive tsunami bolo cca v 1908 myslim v Kalabrii( z 80 000 ludi iba 2000 zabila vlna, ostatbe zemetrasenie) To zo 60 rokov pri Benatkach nepocitam- 2000 ludi umrelo- kedze to bolo spôsobene zosuvom pôdy a lesa do priehrady a voda pretiekla- tam pravdepodobne ludia stavbou tej priehrady porusili svah- uz po 2 rokoch sa to zosunulo.

hellwant
21. júl 2024

@jumama aj sopka môže spôsobiť, vraj aj vtaky sa divne spravaju, kto vie, ci to je pravda

laurita285
21. júl 2024

Netreba sa báť ,len si dať do mobilu pripomienku, v pondelok 17:24 prichádza jedna tsunami a potom druhá približne v stredu doobeda, skús si vygoogliť že kedy to je. Aby ste neboli na pláži.

zuzinka888
21. júl 2024

Vies ako vznika tsunami? Najprv zemetrasenie- erupcia- to citit nemusis moze byt na morskom dne 100ky km daleko. Potom nastane prudky odliv vody z brehu aj niekolko metrov 100- 150 aj viac a to by si si vsimla ze boda kde si sa kupala odtiekla. A " zakon mora" voda co odtecie sa aj vrati - no vo velkej vlne dvoch. ... Vo vyspelych krajinach uz maju senzory na morskom dne a aj ucinnu vystrahu takze ak nie si niekde v tretich krajinach nemusus sa bat.

macekovam
3. aug 2024

Normálne som sa nahlas rozosmiala..ešte že mám koníka..
A tie komentáre..super..

Strana
z2