icon

Boli ste s mesačným bábätkom na dovolenke?

barnica
30. júl 2015

Babenky idem si po radu... alebi teda skor o vase skusenosti s dovolenkou s babatkom ktore ma iba mesiac. Ci ste niekde boli v zahranici,ci ste leteli alebo sli autom a podobne a ako to deticky zvladali. Manzel premysla silou mocou ist niekam s detmi jeden ma vyse dvoch rokov ale druhy len mesiac a teda niesom presvedcena o tom ze je ti dobry napad sam nechce ist s malym. Tak neviem

jabadaba
30. júl 2015

@vevesh ano, na oko posobia letiska cistejsie nez metro. No nie je to len o dezinfekcii ploch, ale aj a najma o vzduchotechnike. No, proste letiska mam sice rada kvoli tej rozmanitosti co sa tam melie, dokazala by som sediet hodiny a len cumiet na ludi a na ten frmol, ale s tak malym dietatom by som neriskovala. (sme sa zakecali 😅 )

barnica
autor
31. júl 2015

Ja som po sekcii a kojim a kojenie sa nam kvazi este rozbieha ked to tak vezmem cize ta cesta autom by bola horor. Navyse plus starsi syn o ktoreho sa starat kedze manzel by soferoval vsetko by bolo na mne. Ja nad tym ani nerozmyslam zeby som sla skor nad tym ako presvedcit manzela aby nesiel vobec alebo popripade s tym starsim ak chce. On je hrozne dovolenkovy typ a kedysi chodieval dvakrat do roka kdekade ale teraz sme neboli kvoli tehu a nechcem ist s tak malym bobom. Takze je nervozny. Ja beriem ze v robote ma toho vela ale viem ze by to bola dovolenka len pre neho nie pre nas. Mozno este starsi by mal radost ze more a piesok a kamienky a podobne ale to je tak vsetko. Vcera sme sa bavili o tom a jasne som povedala ze ja s malym nikam nejdem tvaril sa ze to chape ale chodi teraz okolo ako male stena ked zrobi mlacku a zazera smutnymi ocami.

horana
31. júl 2015

@barnica Este ma napadlo ci nema muz vhodnu mamu (svokru) na ktoru by bol 2 rocny zvyknuty ako tak? To by mozno bola cesta, ty s mimcom doma a muz ktory uz je aj tak duchom nepritomny,a doma v myslienkach nie je, skor na dovci, nech vybehne s babkou a vnukom k moru na nejaky ten tyzdnik. Prezit to tam maly s nimi prezije a muz mozno sam uvidi kolko je s tym starosti a do buducna bude krotkejsi?

me_to_you
31. júl 2015

@barnica no iné mi nenapadá, len keď je sebec, nech sa dá vypchať ☹ ja by som mu žalúdok vyčistila, nech sa pozrie na tvoju ranu po sekcii, na to malé dieťa, to mu príde normálne sa terigať niekam k moru ?! keď si chcel nezávazne užívať, nemal si vyrobiť závazky!
Nech vezme auto a každý deň nech ide so starším na výlet niekam blízko - ale to mu asi nevonia že by sa počas dovolenky musel starať....juuuuuj pobúril ma hrozne a bola by som veľmi sklamaná

me_to_you
31. júl 2015

@horana a načo babka? Chce dovolenkovať? Nech sa páči! Ako s tebou me bavi svet - nabaliť staršieho a nech ide sám s ním, je rodič....

sorciera24
31. júl 2015

@barnica sorry, ako ale tvoj chlap sa sprava ako 10rocny.....som rada, ze toto nemam doma a moj si vie uvedomit rizika rovnako ako ja.....a nie drankat, lebo ON CHCE! ....ako male decko....ked tak velmi chce, nech vezme starsieho a napr. idu stanovat....maly by mal isto zazitok...pod stanom...chlapi...len on s ockom.....moj by bol nadseny.....
ja mam pocit z niektorych, ze fakt myslia len na seba.....lebo parmesacne dieta z dovolenky nema nic (to je jasne) a len sebecke dovody ich na dovolenku vedu...ale tak naco mali deti, ked nevedia 1 -2 podrbane roky vydrzat? (aj to kvoli vlastnemu dietatu a jeho zdraviu?)...nechapem...(asi som mimozemstan) 😕 🤐

labajka
31. júl 2015

nešla by som vôbec

henikav
31. júl 2015

@barnica tak po sekcii a s problemami s kojenim by som nesla, ani to viac neries To mu rovno oznam ze nejdes, ak chce nech ide sam, i so synom a nevsimaj si pohlady zbiteho psika 😉 Nad tymto by som fakt uvazovala len ak by bolo vsetko uplne idealne a hlavne keby som ja chcela ist.

asocial
31. júl 2015

@barnica ja by som nesla...mne sa zda mesacne babatko velmi malicke..okrem toho, ked si predstavim seba, ze fakt, dva mesaice po porode (vyvovalanom) som nemohla ani sediet, ledva som chodila...tak nie..
muz je asi dost egositicky sebec

peneloppe
31. júl 2015

@barnica

Teraz pozeram ze si mala sekciu, tak to urcite nie. Ani o tom nediskutuj, nie je o com. Manzel ked chce tak nech vezme syna niekam na predlzeny vikend, ved aj na SK sa da hocikam ist, pocasie je krasne. Dovolenku pri mori bude musiet ozeliet alebo si urobite dovolenku koncom septembra - v oktobri, keby to nevedel prezit

alexanotbad
31. júl 2015

@vevesh praveze nie - na letisku mas ludi, ktori cestuju oficialne, hygienicke standardy, podmienky ockovania pri cestovani, otvoreny priestor v hale..
?????? prepac, ale to su riadne bludy. Najvacsi sajrat mas v klime v lietadle a co sa letisk tyka je to to iste v blede modrom, kvanta ludi, ktore sa tam denne premelu, prevezu, preletia, z roznych krajin, s roznymi mikroorganizmami v sebe, na sebe, na ktore su oni zvyknuti, ale pre druhych su nebezpecne.
A este NIKDY som nezazila, zeby si na letisku spolu s pasom a letenkou pytali ockovaci preukaz!!!!

Letiet s novorodencom ci s malym dojcatom je HAZARD. Ja tiez vlacim svojej deti kde kade, ale mam zdravy rozum a vsetko s mierou. Aspon do 6m som ich nechala "volne dychat". Matky, ktore riskuju zdravie takych malickych deti mozu dakovat kade chodia, ze im tie deti neochoreli.

horana
31. júl 2015

@me_to_you Jasne, chapem, slo mi o blaho maleho, ze by nanho boli viaceri. Aj ked na vyuku ocka a zasvatenie ho do toho ako to chodi na dovcach s detmi by iste bolo lepsie poslat ho sameho 😀 len ci by si na to aj trufol, podla mna nie, preto lanari zenu. Kompromis by mohla byt ta babka...

mmoni89
31. júl 2015

Ja neviem ale mám pocit že je taká doba že človek má pocit že keď nejde na dovolenku k moru tak nieje in alebo čo?? Poviem ti vždy ma rozčúlilo keď prišli maminka že má malinke bábo 1,2,3 mesačne a idú k moru a čo treba zobrať keby niečo.. Vždy som mala sto chutí jej opýtať že kde má rozum. Čo budeš mať z toho ty? Nervy, stresy.. Ako vieš ako bude malý reagovať na zmenu a podobne? Nas malý má 15mesiacov a nejdeme na dovolenku, proste by mal porazilo s ním cestovať a tiež viem že by som bola viacej unavena z dovolenky ako keď tam nepojdeme. A ak to chlap nepochopí keď mu to normálne vysvetlis tak fakt neviem čo si o ňom mysliet, sorry

eri150
31. júl 2015

@barnica ty by si z tej dovolenky nemala absolutne nic. Vratila by si sa viac unavena, ako keby si mala byt doma. Manzel by mal na to brat ohlad. Postav si hlavu, musi to pochopit a prisposobit sa, ako kazdy clen rodiny pri novorodencovi

moni244
31. júl 2015

@mmoni89 presne, toto nechápem ani ja, je leto, musíme ísť na dovolenku, toto nebývalo, aj tu často čítam, ani minulý rok sme neboli a teraz mám výčitky, že zase nejdeme, zabudli, že leto nie je o tom, byť pri mori, ale byť s rodinou a užívať si čas s nimi, po výletoch, kúpaliskach a podobne

mmoni89
31. júl 2015

@moni244 no presne, veď buď chcem deti a venovať sa im a mysliet na to že čo je v prvom rade dobré a bezpečne pre nich, alebo chcem chodiť po dovolenkách. Veď tie deti nebudú večne maličké. A už vôbec nechápem logiku tohoto národu že budeme nariekat ako nemáme peniaze ale na dovolenku cez leto to áno a potom zase sa ide šetriť aby bolo budúci rok. Ako rozum sa mi zastavuje 😠teraz sa nechcem nikoho dotknúť ale poznám takých ľudí a nie málo

m.i.r.i
31. júl 2015

@moni244 ked ono ti chlapi asi niektori to vidia tak, ze cely rok pracuju a chcu potom dovolenku..zvlast ked boli zvyknuti stale..a nejako im nedochadza ze je ina situacia a ze aj ta zena by potrebovala oddych ale nema ho..ze mozno by tu dovolenku jeden rok mohol radsej stravit tym, ze pomoze aspon trochu manzelke doma..v tomto pripade napriklad so starsim synom, ktoremu sa bude naplno venovat a nie vyvalovat sa pri mori, lebo on je tak zvyknuty....to nemal mat ani deti potom, ked nemoze prijat zmeny a trosku sa obetovat...takto si postavit hlavu...

moni244
31. júl 2015

@m.i.r.i tak ja asi poznám divných chlapov, ale nik v mojom okolí nelipne na dovolenkách pri mori, stačí, že sú doma 2 týždne, vypnú a nejaké more k tomu nepotrebujú

mmoni89
31. júl 2015

@m.i.r.i no veď áno to nieje o mori. Aj môj muž maka celý rok, zatiaľ mal dovolenku celý rok ale doteraz mi nepovedal či bude mať a kedy. Ale nikam sa nechystáme len proste bude s nami doma
A to prijdes z práce, ide vyvencit malého, do obchodu, poprípade navarí večeru, keďže cakame druhé a mam trochu problémy. Rodina je o niečom inom

m.i.r.i
31. júl 2015

@mmoni89 ved to...no vidis, ludia su rozni...moj tiez take nemusi..ale my zas celkovo nemusime tie vylihovacie dovolenky pri mori...my radsej chodine po vyletoch alebo na predlzene vikendy...a teraz ako je syn uz vacsi tak proste autom alebo vlakom, ked mame svoju volnost, navstivime co chceme...a moj muz absolutne na ziadnych dovolenkach nelipne..my sme do 4 roky odkedy sa syn narodil neboli nikde na takej akoze dovolenke...len take tie vylety a vikendy...vlani sme prvy krat dali autom alpy + 3 dni Taliansko, nech maly skusi more..ale aj to sme tam vacsinou mali program, akvaria, vylet do Benatok a tak...more poobede trosku sa okupat, vyclapkat..a proste situacia aka je, tak sa prisposobime a nie tlacit a tlacit...teraz kedze pracujeme obaja, tak musime latat prazdniny....ja som mala 2 tyzdne dovolenku teraz a boli take horucavy ze ani na vylet sa nedalo..tak sme vacsinou len doma boli, hrali sa v zahrade, clapali v bazene, hrali spolocenske hry....buduci tyzden ma manzel dovolenku, tak sa bude synovi venovat on...spolocny cas mame len jeden tyzden, inak by bolo tazko polatat cele prazdniny...to tiez niekedy nechapem, ked si ludia musia silou mocou vybrat 2 tyzdne v lete spoocnej dovolenky a potom tyzden na lyzovacku...a tyzden na Vianoce..20 dni fuc ako nic a potom bedakaju ze nevedia co s detmi cez prazdniny...celkovo maju deti tolko prazdnin ze to rodicia nevykryju ale tak 2 tyzdne jeden, 2 druhy...jarne jeden, zimne druhu.ak samozrejme su babky a tetky co pomahaju, tak ok..ale casto pocuvam, ze neviem co s detmi, ale 2 dovolenky spolocne v roku a vsetka dovolenka vycerpana...to je uz ina tema, ale na margo toho, ze proste niekto MUSI - mat 2x v roku dovolenku rodinnu pri mori a druhy na horach..a aj keby kamene padali tak za kazdu cenu...

vevesh
31. júl 2015

@alexanotbad Co v dnesnej dobe nie je hazard-? a zvlast pre dieta ? To, ze ty vnimas lietadlo ako katastrofu, je v pohode - ale v zahranici je to normalny dopravny prostriedok, a nikto to nebere za hazard, ak ides s malym zdravym dietatom...
kazda krajina ma svoje zauzivane stereotypy, Co sa s novorodencom smie a co nie.... A slovensko ich ma najprisnejsie, ale zasa chorobnost deti najvacsiu... Ako povedal jeden neonatolog, dieta nie je porcelanova babika, aby sme si ju dali do skrine a na vystavu a iba pre urcitych ludi ci pre urcite prilezitosti, potrebuje cvicit a ziskat odolnost - a pre mna je to to iste ci pojdem mhd, metrom, lietadlom - pohybujem sa totizto v multikulturnom prostredi a aj v roznych statoch (aj 3. Sveta)

alexanotbad
31. júl 2015

To je uplne jasne, ze dieta nie je porcelanova babika, ktoru treba drzat vo vitrine a pravidelne z nej utierat prach.

Ja na Slovensku nezijem, rovnako ako Ty. deti chodia k doktorom tu, kde byvame, poznam viacero zdravotnych systemov, kedze sme sa uz par krat stahovali a viem to velmi dobre porovnat. Kazdy nadava na nase zdravotnictvo, ale v zahranici je starostlivost vacsinou horsia. A to sa nebavime o krajinach 3.tieho sveta.
A ano, pre mna je lietadlo vacsie riziko ako MHD alebo vlak. Pretoze viem o com hovorim. Ja tiez s detmi lietam, od 8m, ale nebudem riskovat novorodenca ci nezaockovane dojca, ked nikto nevie, aku ma to dieta imunitu.

jabadaba
31. júl 2015

@alexanotbad presne tak, som rada, ze je tu este niekto kto je v obraze co za humus su letiska.

ajka30
31. júl 2015

@barnica v ziadnom pripade! moj maly ked mal 2 mesiace, tak muz isiel so starsim synom a pribuznymi do chorvatska a my s malinkym sme bolli doma....

junovka
31. júl 2015

prepac, ale...ty tomu vravis dovolenka??A pre koho prosim ta? Pre teba ci tvojho muza?Ja som prvykrat na dovce bola s dcerou ked mala starsia 4 roky, skor by som nesla ani omylom.

jabadaba
31. júl 2015

@vevesh tusim si nedas pokoj, co? 😅 😅 😅 Myslene s davkou srandy, ber tak. 😉 Nie, dieta nie je babika, to mas pravdu, zbytocne uzkostne tanecky nie su dobre, ale ista davka obozretnosti a opatrnosti, vzhladom na vek dietata a vyzretost jeho imunitneho systemu na mieste je. 🙂 Mam pocit, ze mas tie letiska prilis idealizovane. Nerob si tolke iluzie o dodrziavani nejakych hygienickych noriem. To nie je ani mozne pri tom pocte ludi co sa tam premelie. A ze sa to melie a z roznorodych klimatickych pasiem, pre ktore su specificke urcite druhy bakterii ci virusov, to sa popriet neda. Dospely clovek ma imunitu vyzretu, tam nie je o com. Cize ten kokteil vseobecne ustoji. 4 tyzdnove dieta nema imunitu ziadnu. Ta sa vyvija do jedneho roka veku dietata. Starsie dieta je ok, ale aj tak je na mieste mat oci na stopkach co chyta, co olizuje....

Lietadlo samo o sebe je tiez fasa. V uzkej plechovej rure aky vzduch ti prudi? Ved tam cirkuluje to dokola to co sa tam vydycha od 300 a viac osob. Nic moc. Z MHD vystupis po par minutach, z lietadla najskor o hodinu a viac. V buse mozes castokrat otvorit okno a mas prud cerstveho, nerecyklovaneho vzduchu. To v lietadle nehrozi. Si teda odkazana na klimatizacne zariadenia. O nezdravo nastavenej klime v lietadlach si asi ani netreba hovorit. To je v uplnom rozpore s tym co dokola tvrdia lekari, ze pre ludsky organizmus je zdravy nanajvys 7 stupnovy rozdiel medzi vonkajsou teplotu a klimatizovanym priestorom.

Metro je specifikum samo osebe, ved sme sa o tom bavili. Stale mi ale najhorsie vychadza to lietadlo s letiskom. Co sa vytazenosti tyka.

Inak, ak sa uz tu takto bavime zo siroka - moj otec zasadne z jedneho a toho isteho letiska prisiel vzdy chory. Jeho sluzobky z a do Izralea si chudak zakazdym odlezal! Ako nebyva bezne pocas roka chory, tak po navrate z Izraelskych letisk si to odkrutil naplno a take pliagy, z ktorych sa dostaval tyzdne. Tak mi povedz...proste urcite prostredie, s urcitym pohybom mas z istych koncin sveta a prask, nezvyknuty organizmus dostava zabrat! A nerobme si iluzie o dnesnej dobe globalizovanej, kedy krizom krazom putuju ludia - v case prepuknutia eboly neboli zatvorene ziadne letiska v Belgicku,veselo tam prudili ludia z krajin, kde pandemia eboly prepukla! Tak co, bola cela ebola vymyslena aj celou pandemiou, alebo sa niekde inde stala chyba? Ja som v tom case nemala ani najmensiou chut cestovat. Aj keby ziadne pandemie podchvilou neprepukali, aj tak ten mega rozsah cestovania je dnes uz co do rizika, neunosny. Ale to je moj nazor. Prepojeny svet je krasny, no nie bezpecny ako kedysi. 🙂

Jo, a ked sme preberali tie belgicke letiska - tak tada moje posledne skusenosti z pred par tyzdnov . Charleroi tak preplnene, ze si niet kam sadnut, dve kaviarne s plne obsadenymi stolickami, poskromne popri stenach stolicky v hale a zufalo plne. Do toho mela ludi pochodujuca hore dole, pobyt na tom letisku je pre otrlych.

mmoni89
31. júl 2015

Cvičiť imunitu ok ale nie takýmto spôsobom že s mesačným bábätkom ktoré má nulovú imunitu. A vôbec keď náhodou prijde nejaký problem čo nikdy pri takých detickach človek nevie, potom tam behať po lekároch, no ja by som sa bála. Ale tu ide aj o to že čo to je zase dovolenku a pre koho??? Ešte mamička píše že je po sekcii..

m.i.r.i
31. júl 2015

cvicenie imunity je ok, ale asi zvazim na akom dietati...a tiez, naco je toto dobre pre dieta? Ja viem, ze niekdy ludia proste nemaju na vyber, musia sa stahovat, musia niekam odcestovat napriklad za oteckom za pracou, kedze je urcite lepsie mat rodinu pokope atd..su situacie kedy to je nevyhnutne...vtedy sa treba snazit mat vsetko dopredu zistene pre kazdy pripad
Ale co je dobre na tom vystavovat male deti rizikam kvoli "cviceniu imunity"..ako som uz aj ja par krat spominala, rocne, dvojrocne deti nesnivaju o dovolenke pri mori..o cviceni svojej imunity, o chytani cudzich bacilov...ani o pamiatkach a hoteloch....na tieto dovolenky ich vlacime my....lebo sak kazdy rok musi byt dovolenka, lebo musim mysliet aj na seba, ved aj ja ako matka potrebujem oddych od hrncov a upratovania..a ved musim na FB nahodit pekne fotky ako moje rocne dieta sedi v piesku na plazi pri mori...a ako sa mu to strasne paci...aj ked tomu by sa pacilo a mal by ten isty blazeny vyraz v pieskovisku v zahrade a v nafuknutom bazeniku...pre tie deti je to uplne zbytocne taketo dovolenky...a len vystavovanie rizikam...len preto, ze rodicia sa nevedia par rokov zmestit do koze a vychutnat si babatko kym je male a poskytnut mu domace prostredie a ukazat mozno nejake krasy Slovenska....keby sa nieco stalo, sup domov, k svojmu lekarovi, domov sa zotavit...keby uz posilnovalo tu imunitu...nase deti posilnuju imunitu az az pri starsich surodencoch, ktori nosia bacily zo skolky, v obchodoch a kade-tade a samozrejme ked sami idu do kolektivu....nemyslim, ze bacily z letiska v 3 mesiacoch alebo prekonany rotavirus v 6 im posilni imunitu natolko, ze budu v skolke zdrave ako buk..moze to sposobit skor velke mnozstvo komplikacii aj nasledkov do buducna

barnica
autor
31. júl 2015

Tak mi dnes po prichode domov ohlasil ze ide s kamaratmi na stvorkolke sam do rumunska na desat dni jazdit rally. Takze my s detmi ostavame doma a oddychneme si spolocne na dvore. Teoreticky aj svokra aj moja mama by s nim bez problemov isli niekam na dovolenku ale to on nechce zda sa mu to divne... takze si zmyslel nieco v akcnom style len chlapska partia v lese na stvorkolkach v bahne a podobne...

peneloppe
31. júl 2015

@barnica

Tvoj manzel je teda riadne tvrda hlava, bez urazky 😀 Ja by som cakala a teda od mojho som to ocakavala, nastastie sa tak aj stalo, ze ti bude oporou, pomocou pocas prvych mesiacov, zvlast po sekcii. Ved si treba zvyknut na nove babo, aby aj starsi surodenec ho prijal a tak, mohli ste si to spolocne uzit doma ale tak nech ide ked mu to neda
Dufam ze si oddychnes a ze aspon babky ti pridu na pomoc 🙂