Cestuje niekto v tomto týždni na Rodos?
My máme odlet tento týždeň.
@triss83 O pár minút pristane lietadlo z Bratislavy a dnes priletí lietadlo z Košíc.
Dnešný let zrušil Ryanair z Poľska, včera na dnes boli zrušené 3 lety zo Švajčiarska a ešte z jednej krajiny nezapamätal som si ktorá to bola.
Tu sú prílety na Rodos https://www.flightradar24.com/data/airports/rho...
@ellaella1 celý deň to ide v tv.... fakt strašné... Silný vietor aj dnes 😒 Pozrite grécke správy. Nemyslím si, že to je stav na prísun ďalších turistov...
https://www.ertflix.gr/epg/channel/ept1-live
sever ostrova pri hlavnom meste, kde je veľa letovísk, normálne funguje.
Ja osobne by som v živote nikdy nebrala dieťa tam, kde viem, že horí...veď to je choré 🤔🥵. Keby som mala ísť len ja sama, tak by som to možno riskla, nie že by ma lákalo nebezpečenstvo, ale som dobrodružná povaha...no ťahať tam dieťa je nonsens
@la_dolce_vita Keď vlani horel Národný park České Švajčiarsko, ľudia nemohli kvôli dymu otvárať okná ani v cca 100 km vzdialenej Prahe. Rhodos má cca 76 km na dĺžku o polovicu menej na šírku a horí v strede........
@lucila83 a to ministerstvo nevyhlási
@oliverceky - áno, viem. Možno požiadame o storno, nič nám nevrátia, tak budeme sa potom s CK súdiť, že porušili zákon, keď nás nútia cestovať do nebezpečnej oblasti 🤷♀️. Čítala som na českej stránke, že chystajú hromadnú žalobu na cestovku, ktorá ich tam poslala, aj keď vedeli, čo sa tam deje a hneď na druhý deň boli evakuovaní.
Riešení je viacero, len tu ide o peniaze a nikto nechce o ne prísť.
Hotel môže zrušiť pobyt.
Grécke úrady môžu zakázať prílety, aby im nepribúdali turisti s ktorými majú potom navyše prácu a odškodňovať podnikateľov.
Cestovka môže zrušiť pobyt.
Slovenské úrady môžu vydať "zákaz cestovať".
Keď si pozrieš prílety https://www.flightradar24.com/data/airports/rho... tak "všetko ide podľa plánu".
30km je preboha nic! Nechapem ako to cestovky mozu brat takto na lahku vahu. Ohen eskaluje z minuty na minutu. A to ze poziar nie je na severe,no zajtra tam uz moze byt. To nie je sranda toto. My sme mali v australii poziare 3 roky dozadu, to bolo nieco strasne ako rychlo sa to sirilo. Cestovne poistenie nekryje klienta v pripade poziarov?
@maranco - veď to je problém, peniaze. My sme ochotní sa s cestovku dohodnúť na nejakom storno poplatku, že napr. sumu za letenky by sme nechali, keby nám vrátili aspoň peniaze za služby hotela... Teraz vraj zdvihli Gréci ceny za ubytovanie aj 3x, kde nie je požiar, iste by tu izbu vedeli ešte raz predať.
Kaslala by som na peniaze, je vrcholne nezodpovedne cestovat tam teraz
Teraz som si dala len tak skúšobne do Google mapy dedina Masari, ktorá je teraz evakuovaná a Kolymbia (naša oblasť) cestná vzdialenosť 14km. Bezpečné???
Presne pred týždňom sme sa z Kolymbie vrátili... počas nášho pobytu sme sledovali v správach požiare v okolí Atén a sme sa utešovali, že chvalabohu to nie je tam. No... ledva sme odišli. Teraz by som určite nešla, Rhodos je malý ostrov a ten minulý týždeň tam bolo veľmi veľmi teplo a všetko vyprahnuté, suché. Stačí iskierka a ide to. Ak požiar nedostanú pod kontrolu, alebo ak tam nezačne poriadne pršať, tak neviem neviem... Je to strašné inak, veľmi mi je ľúto domácich, nepredstaviteľné škody toto ☹
@lucila83 My ideme z Budapešte, resp. mali sme íst 😁 samozrejme nepôjdeme...CK nerieši, lebo tam kde sme mali ísť to je podľa CK "bezpečné". Ale mne je to jedno, ja nebudem riskovať to, že moje 5 ročné dieťa bude mať z dovolenky traumu...tak som sa rozhodla kašlať aj na peniaze (možno do soboty sa niečo zmení, vyhlásia oblasť za nebezpečnú a peniaze vrátia - čo neverím), už som si zabookovala hotel v Budapešti pre mňa a dcéru a strávime týždeň tam 🙂 veď aj tam je veľa možností na peknú dovolenku....
@ellaella1 pozri § 21 ods. 2 zákona o zájazdoch:
Cestujúci je oprávnený odstúpiť od zmluvy o zájazde pred začatím zájazdu bez zaplatenia odstupného, ak v cieľovom mieste alebo v jeho bezprostrednej blízkosti nastanú neodvrátiteľné a mimoriadne okolnosti, ktoré významne ovplyvnia poskytovanie zájazdu alebo prepravu cestujúcich do cieľového miesta; pri odstúpení od zmluvy o zájazde má cestujúci nárok na vrátenie všetkých platieb, ktoré za zájazd zaplatil.
Je to zase o slovičkárení - čo je bezprostredná blízkosť atď, ale ak nechcete ísť, môžete písomne odstúpiť od zmluvy
No, volali nám z cestovky a ponúkli možnosť bezplatnej zmeny destinácie 🙂
Píšete tu o tom, čo môže spraviť ministerstvo. A kontaktoval už niekto z vás to ministerstvo? Tak ako neustále kontaktujete cestovky, kontaktujte ministerstvo, tú dámu z paláca a ďalších. Každý deň, niekoľko krát s priloženými odkazmi na reakcie iných štátov.. 🤦♀️
@misulka1989 je to o slovíčkareni a presne preto nestačí, keď ľudia majú pocit nebezpecia, takto storno nefunguje. Musí prísť vyhlásenie štátu, resp. rozhodnutie zo strany CK
My ideme do Kolymbie 15.8 zatiaľ som úplne v klude,, ak by som mala ísť tento týždeň tak asi nejdem,, kolegyňa na severe si užíva dovolenku, že je to také čudne, všetci sledujú čo sa deje ale necítia a nevidia nič žiadny dym..
@lucila83 destinácia znamená čo, inde na Rodose alebo v Grécku alebo aj iná krajina?
@jarmilka86 tiež čítam, že hore nič necítia aj dovolenkujú, asi je to vetrom, ktorý smeruje na juh, tak ja som zatiaľ v pohode, keďže Faliraki je na severe.

Nerozumiem postoju ministerstva zahraničných vecí, ostatné krajiny predvídavo chránia svojích občanov, len SR musí byť znova ,, za blázna,, vo svete.
Ísť na dovolenku, kde sú požiare a nebezpečenstvo to je skutočne ,, dovolenka,,🤔