Cestuje niekto v tomto týždni na Rodos?
My máme odlet tento týždeň.
@janage ja nie som panikár, ale skutočne máš pravdu... už som to tu písala, ak je vietor 3-4 povieš si ako fúka a sú veľké vlny v mori. Pri tomto požiari je najväčším problémom vietor 7-8, aj v noci... Proste bohužiaľ, aj také veci sa stávajú, len niektorí ľudia sa stále tvária a správajú, že však pohoda, nič sa nedeje. Nevedia si to ani len predstaviť. Minulý rok (letná sezóna) bolo v Grécku 140 požiarov za mesiac. Horelo 2 dediny od nás, ležali sme na pláži, vidieť tú akciu naživo, to nebola žiadna sranda, ľudia sa museli vzdialiť od mora (dobrý prístup k vodnej ploche z "našej pláže") nálety lietadiel a vrtuľníkov na vodnú hladinu. Koordinácia tohto typu hasenia tiež nie je pohodička pohoda.
Tento požiar je však gigantický, rýchlo sa šíriaci a ťažko uhasiteľný (dymová clona, horúčosť, spaliny, ťažký prístup technikou (pozemnou aj vzdušnou). Dnes dobrovoľníčka v tv až plakala, šiesty deň vyťahujú vodu z mora do zbernej nádoby ručne= živou reťazou, už nevládzu. Taká je realita.
Pred 6-7 rokmi už neviem presne. V noci vypukol prevrat v Turecku, streľba,.... Sestry s mamou mali ráno letieť do Turecka na dovolenku. Odmietli. O peniaze síce prišli, ale ten kľud v duši u nich bol na nezaplatenie.
@yanni áno to máš pravdu, súhlasím so všetkým ja som pisala na margo podmienok ck, nehadam sa a ani netvrdím že oheň je nič a všetko bude ok, posala som alo je to aktualne. CK aj ministerstvo musí situáciu hodnotiť nonstop a podla toho usúdiť co robiť...úplne chápem obavy každého kto tam ma najbližšie dni ísť. Ja osobne čakám do posledného momentu a potom sa zariadim, ak teda ck nechce riešiť zmenu, alebo zrušenia.
Nevychádzam z údivu, keď čítam diskusie na MK. To naozaj sa matky pýtajú na diskusnych fórach, v cestovkách, odvolávajú sa na vyhlásenia vlády a ďalších štátnych inštitúcii, ako majú naložiť so zdravim a bezpečnosťou svojich deti? Zodpovednosť za naše deti vkladáme do rúk entít, ktorým sú naše deti, ale úplne ukradnuté? Oni nám majú povedať čo máme robiť? Alebo je to len alibizmus, aby sme nemuseli niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutie?
@janage * prečo ak drvivá väčšina vyhodnotí túto destináciu ako vysoko rizikovú, práve Slováci nie *
To by som nepovedal, pozri si prílety na ostrov, dnes prilietajú lietadlá z týchto krajín.
Anglicko, Belgicko, Česko, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Grécko, Holandsko, Írsko, Izrael, Litva, Nemecko, Nórsko, Rakúsko, Rumunsko, Slovinsko, Srbsko, Švajčiarsko, Švédsko, Taliansko
a zo Slovenska ani jedno lietadlo, ibaže by prišlo skoro ráno.
https://www.flightradar24.com/data/airports/rho...
@maranco hlavne že Briti tvrdia, že na ostrove je 10.000 Britov, ktorých chcú dostať domov
@lucila83 cez aku cestovku idete? My mame odlet tiez v piatok a nasa cestovka neriesi ziadnu zmenu terminu/destinacie. Dookola od nich pocut len "100% storno"
@mamicka1313 - Kartago. My sme tam v pondelok volali, povedali, že je v našom hoteli všetko ok a nemáme nárok na storno. Potom sme sa chystali osobne do cestovky včera a oni nám včera ráno volali, že či chceme letieť na Rodos alebo chceme zmenu dátumu alebo destinácie. My sme boli rozhodnutí neletiet aj za cenu plného storna...
@mamicka1313 - vy cez akú CK idete?
@lucila83 Solvex. Ani neviem ako mi to napadlo, bookovali sme to len minuly tyzden a tak som myslela, ze je uplne jedno aka je to cestovka. Volala som tam v pondelok, najskor nechceli zmenit nic, nakoniec nam slubili zmenu destinacie. Ked som volala v utorok rano, co sme si vybrali, tak uz nic neplatilo a neda sa to zmenit.
@mamicka1313 - a kam presne máte letieť? Ešte možno sa niečo zmení zajtra a budú vás kontaktovať. My sme chceli vrátiť peniaze, takú možnosť nám vôbec neponukli, tak aspoň zmenu sme vzali.
@mamicka1313 tak ti majú na nete ale že úplne otrasné recenzie cize nabudúce odporúčam prehodnotiť to “ a tak som myslela, ze je uplne jedno aka je to cestovka…”.
@lucila83 Kolimbia, je to presne na urovni toho poziaru, ziadny sever. Ja som nechcela vratit peniaze, nasli by sme nieco ine.... ale nemyslim si, ze uz s nimi nieco pohne.
@mirkam3 svata pravda. Nikdy sme nechodili cez cestovky, nemala som skusenost. Vobec som nemyslela na komplikacie, pretoze som to bookovala naozaj na poslednu chvilu. Ine CK mali nas hotel tiez, v tej iste cene... proste zatemnenie mozgu a poucenie do zivota
@mamicka1313 - aj my sme mali Kolymbiu. Je to pár km od oblastí, ktoré sú evakuované. Ale CK stále tvrdí, že je to bezpečné 🤷♀️. Ja už som tie peniaze aj orevala, ale aj tak by sme nešli. Držím palce,nech sa to vyrieši.
@lucila83 Dakujem, Vam peknu dovcu 🙂
autorka, písala si, že vám ponúkli inú destináciu, nechceli ste to využiť? škoda peniazí, tiež by ma to mrzelo, nás to vyšlo na 3 tis.
@maranco ano, ale tie lety su tam posielane vacsinou za ucelom evakuacie.. pridu prazdne a odlietaju plne. Treba citat bbc/cnn etc.
Ja mam 2 male deti, mna by tam nikto nedostal ani za cenu ze by som prisla o 6tisic euro. Iba Cesi a Slovaci tam vysielaju ludi na dovolenku, co mi fakt pride uplne mimo, kebo nikto si to nechce zobrat na zodpovednost. Vec sa ma tak, ze ak to ministerstvo vyhladi za nebezpecnu krajinu, tak Ti stat musi preplatit naklady, ak to vyhlasi cestovka, tak cestovka musi zniest naklady. Kedze napr Tui je dolidna cestovka tak zakazala lety za ucelom rekreacie, ale vysiela repatriacne lety.
Ja s cestovkami inal necestujem roky, hotel bookujem napriamo s moznostou cancellation, radsej zoberiem vyssi rate.
@la_dolce_vita - autorka, tuším, písala, že im neponúkli zmenu, oni kontaktovali CK ohľadom zmeny destinácie a CK nereagovala.
V Grécku hrozí extrémne nebezpečenstvo vzniku požiarov, upozorňuje slovenské veľvyslanectvo. „V súlade s mapou predpovedí nebezpečenstiev vzniku požiarov vydal na stredu 26. júla 2023 Generálny sekretariát civilnej ochrany gréckeho Ministerstva pre klimatickú krízu a civilnú ochranu výstrahu v stupnici alarmu kategórie nebezpečenstva číslo 5 v nasledovných regiónoch Grécka: Attika, stredné Grécko (Viotia, Evboia, Fthiotida, Fokida), Peloponéz (Argolida, Korinthia), západné Grécko (Achaia), Thessalia (Larissa, Magnissia) a centrálne Macedónsko (Thessaloniki),“ varuje veľvyslanectvo na sociálnej sieti. (Aktuality.sk)
@lianka123 áno cestovky prídu o peniaze, na druhej strane ak sú si dobre vedomé, že požiare a veľké vznikajú v daných oblastiach už pravidelne, vyvstáva otázka prečo zájazdy vôbec v tom termíne vo veľkom ponúkajú a či svojich klientov na toto riziko vrátane nevrátenia peňazí riadne upozornia. Lebo nie každý chodí do Grécka či k moru každý rok.
Ak cestovky vedome riskujú a predávajú zájazdy do rizikových oblasti či v rizikovým termínoch, tak nech stratu znášajú. Ale asi na Slovensku normálna zhodiť zodpovednosť na klientov, z ktorých mnohí nie sú skúsení cestovatelia a čakať na pokyn z vyšších miest. Takže na vine je klient, vyššie miesta a vyššie sily.
@janage cestovka ti preda aj to co realne nemoze splnit. a potom sa tam natahujes s nejakou tetou na telefone, ktora ma noty od veduceho alebo teda mas delegata, ktory radsej zdrhne z ostrova.
ja cestujem casto a cestujem s detmi / este malymi. cize musim ist na istotu. planujem vsetko sama/ hotely, transfery aj letenky. vsetko bookujem s moznostou prebookovanie a platim az na mieste. cize za to, ze nechcem ist do rizika si priplatim asi o 300-400eur viac celkovo, ale tym ze mam deti mi to stoji za to. aj poistenie si dokupujem vzdy sama.
ale ja uz som v tom zbehla, mam clenstva v skoro vsetkych hotelovych sietach, tak vyuzivam member rates a vselijake benefity.
zatial som si dovolenku vzdy uzila bez stresu.

@ellaella1 - a riešite to ešte s cestovkou? Pozerala som správy na joj, tiež tam boli dovolenkári, ktorí nútene odišli znechutení, a tiež takí, čo odmietli a ich hotel bol už evakuovaný a aj tak ich Tip travel tam aj s deťmi posielal...