Do Chorvátska s 10 mesačným dieťatkom. Na čo nezabudnúť?
Mamičky, ktoré ste už boli na dovolenke s dieťatkom do jedného roka, poraďte mi prosím s Vašimi skúsenosťami. My ideme do Tučepi, do penziónu. Cestovať budeme autobusom od večera celú noc, takže to by mal viacmenej prespať (doma spinká pekne, len raz v noci papka), ale predsa len.. ak viete o nejakých nepredvídaných udalostiach počas cesty, ktoré sa môžu prihodiť napíšte mi o nich. Idú s nami naši mladí známi a kamaráti, na ktorých je malý už zvyknutý, takže na ňho nebudeme celý čas samy. Musíme pre malého zbaliť jedlo, plienky a všetko na celý pobyt, alebo je tam dostať v obchodoch nejaké zeleninové výživky a dobré plienky? Sú tam pre malé detičky nejaké ihriská a podobne? Mali Vaše detičky problém s vysokými teplotami vzduchu, alebo tam nezvykne byť nejako extra horúco? Poraďte mi prosím, čo Vás napadne a napíšte mi Vaše skúsenosti a postrehy, či už konkrétne z tejto oblasti, alebo aj celkovo z dovolenky ak máte niečo dôležité na čo nezabudnúť. Ďakujem pekne 🙂
ešte ma napadlo - dostať tam v obchodoch kojenecké vody na prevarenie, alebo treba zbaliť so sebou niekoľko fliaš? ceny v obchodoch sú tam celkovo primerané, alebo o dosť drahšie a radšej si čo najviac nabaliť z domu?
@jarmila_h nedostat, len v DM..ja som svojej nikdy nedavala kojenecku vodu, pije z vodovodu..plienky kupis v supermarkete, vyzivy v DM, ale to ja som svojej nikdy nedavala..a 10 mesacne ti nepotrebuje ihrisko 😉 zober jej maly bazenik na plaz, ked je chladne more aby sa mohla clapkat a genialna vec je samorozkladaci stan, donho nahadzes na plazi vsetko a aj babo si sedii v tieni
s malým sme boli krát keď mal 7 mesiacov, plienky, výživky, jogurty sme nekupovali tu ale priamo na mieste, je tam toho spústu v obchodoch ako aj u nás, klasika, nestlé, hami, nutrilon, plienky pampers a ich značky, takže to nekupuj, kojeneckú vodu oni nemajú aspoň ja som nenašla, kupovali sme balenú neperlivú a tú sme prevárali. Na cestu zobrať viac jedla keby niečo. Teplo tam nebýva extra veľké takže toto bude v pohode. Čo sa týka detských ihrisok tak záleži kde ideš to si musíš sama pozrieť ale nie je s tým problém a ani na odpočívadlach aj tam sú 😀
A tam je spústu čerstvého ovocia a zeleniny, nektarinky, hrozno melóny majú o 100 krát lepšiu chuť jako to naše.
Prajem krásnu dovolenku, my ideme na budúci víkend 😀
luci, dakujem za tip, ten bazenik je dobry napad 🙂
katus, dakujem, trocha si ma ukludnila ze s potravinami je to podobne ako u nas 🙂 btw. buduci vikend myslis od 12.? a na ake miesto?
my sme brali aj plienky na kupanie 🙂 a super vec to je,nenasiakli velmi a ked sa stala nehoda,tak vsetko ostalo kde malo :D
Bazenik nekupuj tu, v chorvátsku ho zoženieš za facku na každej pláži. Inak v chorvátsku funguje LIDL, zoženieš tam 80 % vecí ako v našom Lidli. A myslím že som tam videla aj DM Drogeriu. Cena potravín a drogérie je porovnaťeľná, zoženieš to čo aj tu, obchody sú na každom kroku, kúpiš všetko, čo budeš potrebovať. Ja som zobrala veci na prvý deň, potom sme išli do obchodu. Akurát radím zistiť si, kde v meste má bankomat tvoja banka, aby si potom nebehala zbytočne ako my. Nakoniec sme mali bankomat 100 m od penziónu.... 🙂
cestujem autobusom dlhé roky,ale 10mes. som v autobuse na dov.nestretla,poraď sa s jej lekárom,či netreba dať na cestu Kinedryl/neviem,od koľko r. sa môže/ alebo niečo podobné, synova 3r. prvá cesta autobusom dopadla biedne,kým som nepoužila Kinedryl....odporúčam čiapku legionárku,ktorá kryje aj krk a základné naše lieky a teplomer a dobrý krém /pre nás je naj Daylong kids/
@jarmila_h popravde nie my sme boli v hoteli tak vsetko sme mali hotove , a aj minuly rok sme boli v Pule v hoteli a bolo super aj ked sa mladsia bala mora tak sa kupala v detskom bazene a ja s nou 🙂 tento rok ideme na Pasman je to len o 50 km dalej ako chodime vzdy a ternto rok uz stravu nemame tak uvidime ako to bude ale urcite v restauraciach sa da najest,
Vodu z vodovodu sme nikdy nepili kupovali sme si . Lieky sme mali zbalene pre pripad teploty, vracania, ustipnutia, a aj pre nas dospelych vsetko ti povie detska co mas kupit a niektore lieky ti aj predpise ako fenistil kvapky , hlavne my sme autobusom nechceli ist a ani sme nad tym nerozmyslali, my hlavne koli chorobam aby sme sa vedeli co najskor dostat domov minuly rok nam tam mladsia ochorela ale nastatsie posledny den a uz sme isli s nadchou :-/ koli klime co bola pustena v jedalni :-/
Hlavne nezabudni aj opalovaci krem s vysokym faktorom moje mali vysoky , aj tak sme tam nesli lezat na plazi a opalovat ale isli sme koli zdraviu k moru
Prajem krasnu dovolenku 🙂 uzite si more, slniecko a stastnuw cestu domov nas to caka az v polke augusta 🙂
Ja mám 10 mes.dieťa,rozmýšlala som na dovolekou autobusom a mňa odrádzala klíma v autobuse,ktorá sa nedá vypnúť.
@jarmila_h tak ma napadlo, ze ako to poriesite s autosedackou? beriete si svoju? mate overene, ako ju pripnete v autobuse na pasy? tam obvykle nemaju trojbodove pasy a zase nechat dieta len tak sediet na sedacke alebo kolenach...
My sme boli v tucepoch ked mal maly 2 mesiace , vsetko som mu kupila tam v Dmke, bol na nutrilone tak jedine ten som brala a tiez 2 balíky vody lucku, doktorka mi vtedy poradila aby sme zobrali z domu na aku je zvyknutý , ale inak ostatne vsetko tam zozenies bez problemov , prajem peknu dovolenku 😉
dakujem pekne baby za vsetky vase rady a postrehy 🙂 ..vsetko dolezite som si pozapisovala, tak snad to dobre dopadne 🙂
@hradnapani
pani, ktora vybavuje zajazd vravela, ze mu mame vziat autosedacku, ze s detmi tam cestuju takto. este pre istotu zistim ci moze byt aj vajicko, alebo uz zozenieme väcsiu sedacku, ktora ide v smere jazdy. dobre ze si pripomenula.
@jarmila_h my sme boli minuly rok na makarskej, mala mala 8 mesiacov. vyzivy mali aj v potravinach nie len v dm, a maju tam okrem inych kojenecku vodu jana baby, ktoru som uz kupovala aj tu na slovensku. ak maly nie je velmi velky, tak mu zober radsej vajicko, predsa sa mu v tom bude lepsie spinkat ako vo velkej sedacke, nasa je dost velka a tiez som jej autosedacku menila az ked sme sa vratili z dovolenky. a mali sme zo sebou aj ten plazovy stan, do toho som jej dala maly bazenik a tam sa macala, alebo som ju tam kojila. spat spala cez den na plazi v kociku 🙂
@jarmila_h tesim sa ze si nacala tuto temu;) my ideme v auguste ked bude mat mala 8 mesiacov, takze tiez ma zaujimaju rady od bab 😉 hlavne asi aby sme my rodicia boli v pohode, nie nervozni a 50% uspechu zaruceneho 😉 😝
@jarmila_h
Urcite nezabudni na fenistil gel 🙂 Inak je tu v Chorvatsku vsetko dostupne ... ja tu zijem, tak ak potrebujes nejake rady, kludne sa pytaj ... Inak mamicky dovolenkarky Ti poradili takmer vsetko ... 🙂
@jarmila_h a do prirucnej batoziny si zober aj par ks triciek (kratky ale dlhy rukav ) na prezlecenie,ale dve bavlnene plienky, ked sa spoti v sedacke tak das za chrbat, my chodievame autom krizom krazom o Chorvatsku, a teda vzdy sa maly poti v sedacke, tak ked mame prestavky sa vacsinou zobudi a napapal sa a teda hnedka som ho musela prezliect, aj ked ideme vzdy na noc.
Detske ihrisko je za pristavom, na takej pesej zone, hnedka pri nom je skvela zmrzka a hlavne dobra lekaren, ak bude treba nieco kupit.
ked sa ubytujete obkuknite si plaz, podla toho kolko bude ludi, my sme boli ubytovani na kamenej ceste- to je na konci tucepov, a chodili sme kazdy vecer na prechadzky do centra, az na opacnu stranu - k tomu hotelu Afrodita a spat. ked budete chodit rano na plaz, miesto hladajte pod stromami, ked tam bude plno, zober strarsiu deku a na vecer si ju tam nechaj, obloz s kamenami, a budes ju tam mat rano ked prides. inak ked dodjes neskor tak uz len slniecku budete , tak zobrat stan kam sa schovate aj s drobcom.
@katarina3011 ked radis fenistil tak to znamena ze su tam komare a ine hmyzy?! 😖 😕 to nemam rada 😠 preventivne urcite beriem, jasne, ale dufam, ze nas tam ziadne zvieratka nebudu otravovat 😎
a co sa tyka bezpecnosti - kradne sa tam?! samozrejme na veci si davame pozor, ale da sa v pohode si nechat nieco na plazi a ist napr na obed??
@michellka85 lehatka a take veci si nechavame na plazi po cely den. niektore miesta su take, ze aj v noci si tam mozete nechat karimatky. ak sa kradne, tak nie domaci, ale slovaci. zoberte si elektricky odpudzovac hmyu. komare tam su. odkomarovac je nasa povinna vybava.
Ahojte baby,ja mam 17 mes. dcerku, chceme ist tiez na dovolenku len manzela odradza ta cesta. Cestovali by sme len v noci, v Chorvatsku sme zatial neboli, ale potom to manzel musi dospat,tak sa mi to zda unavne.este sa obavam ako by celu noc vyspala dcerka v aute, sice v aute spi dobre ale nesli sme este celu noc. Ako to riesite vy s cestou? Nie ste potom na druhy den nevyspate?
@lubica137 rosim vas, kde je tam {v tucepoch} dm? od tucepov ako sa ide na makarsku, tak niekde na zaciatku? alebo ...?
@stanislavao s tym kradnutim som si myslela, ze to bude tak 😒 a diki - ODKOMAROVAC!! 😀 😎
@jarmila_h vsetko kupite tam, nic nemusite nosit. a horuco tam je, ako aj u nas. treba si pozriet na nete predpoved pocasia, ale na tento mesiac hlasia stale slnecno a teplo. tesim sa.
@michellka85 ja viem ,ze sa to tak nevola, ale vyrobila som si vlastne slovo, lebo to odpudzuje komare. ked sme boli so starsim synom, mal necele 3 roky a tak ho dostipaly, ze mal opuchnutu celu tvar. som myslela, ze pohotovost nam bude treba. preto viem, ze odkomarovat nesmie chybat.
Boli sme pred rokom s 10mesacnou, tam sme mali polpenziu a na desiatu,olovrant,obed sme kupili jogurty,pecivo;syr ceny amo u nas...plienky sme mali z domu ale sli sme autom..brali sme kociar,malu sme v nom vozili a kedze spala este 2x denne,spala dopoludnia v kociari so slnecnikom a klasicku plienku som prehodila cez kociar. Nezabudni plienky na mupanie,myslim ze je to vhodne aby nepisala kde pride,potom topanocky na nohy al.nej.sandalky do mora,krem na opalovanie a nej.po opalovani,kojila som len vecer,rano mi na hoteli ohriali mlieko,kt.som tam kupila ako u nas. Ur ite niecona teplotu,od hnacky,naplast na bolacky 🙂 tam kupis malu lodku nafukovaciu,na plazi sa v nej moze capkat na .ori vozit v nej,my sme mali aj rukavniky,super s nimi santila v mori. Mali sme vedierko s lopatkou a poharikom prelievala si vodu,naberala kamienky. Ale hlavne chcela byt v mori. Na hlavu klobucik te nky s UV filtrom,zakryl jej aj krk zadu. Ramienka poriadne a casto natierat,inak rychlo pripecie. Flasu,z kt.pije 2x ak by sa nieco stalo.. gel na dasienka ked rastu zubky. Inak vajicko je tak do 6-7m,u 10m uz nie je bezpecne! Sedacku v smere jazdy s 5bod.pasom,ina je teda riadny risk. Navyse je polohovacia,takze ked zaspi,nevadi to.. ak sa cestuje dlho je vhodne ked sa zobudi vybrat a chvilu mat na rukach,aby nebola vkuse v sedacke. A nezabudnut oblubenu hracku 🙂
Zatial som nemala skusenosti, ze by mi nieco zmizlo z plaze, ale je pravda, ze ak planujes ist na obed, tak si radsej veci ber so sebou ... Hlavne na plazach vo velmi navstevovanych destinaciach ... Komare tie su tu normalne, ale ked budes pouzivat repelent a mat pri sebe fenistil, ktory sa mimochodom hodi aj na alergiu na slniecko, tak si to ani neuvedomis .... Hlavne si nerob stresy z takychto malickosti ... 🙂 Dovolenku si uzivaj naplnoooooooooooo 🙂
joj to som si pomylila :( v tucepoch neviem kde je DM vlastne vtedy sme ju ani nepotrebovali, o rok neskor sme kupovali v dm ale to sme boli inde. ale tie obchodiky co su v ulickach popri plazi tak v nich sa da kupit vela veci pre deti to urcite, a je tam lidl, niekde na zaciatku,
@stanislavao jasne ja som na tom tak isto,ked ma nieco postipe ☹ neznasam to a skrabem sa este tyzden, tak sa bojim co mala, ci to nebude mat take neznasanlive po mne 😖 takze odkomarovac urcite berieme 😉 😝

Ahoj my sme boli s mladsou v Chorvatsku ked mala 4 mesiace. Cestovali sme v noci, isli sme ale autom autobusom si to neviem predstavit. Brali sme pre nu vsetko, bola kojena ak o stravu mala postarane🙂
peknu dovolenku