icon

Dovolenka - čierna krajina

18. jún 2021

Ahojte baby idem si po radu, už 2 mesiace máme s priateľom kúpenú a zaplatenú dovolenku v Portugalsku. Mali sme ísť na jeseň cele sa to zrušilo lebo korona niečo vrátili ale niečo sme aj prerobili.. Na jar sa začala situácia zlepšovať bookli sme to teda znova tešíme sa a a dnes rano sa dozvien ze Portugalsko odrazu zas čierna zóna. Odchadzane v pondelok Som zufala paniaze ani nič nam uz nikto nevráti reálne sa jedná asi o 1500e co neni málo. Co by ste robili v mojej situácii? Zrušiť to a oplakať peniaze alebo ísť a užíit si to podla možnosti? V práci mi 2 týždne voľno na následnú karanténu nedajú aj sa to bojím povedať, jedine potom to zahrat do outu ze no stalo sa, 2 týždne neprídem? Dilema

hettinka
18. jún 2021

Aj preto sa zvažuje o zaradenie HU na blacklist. Vzhladom na ich relativne vysokú zaockovanost, otestujú vakcíny.

sasha10
18. jún 2021

Áno ja vravím iba o počte, že momentálne mi to nepríde až také odstrašujúce ako to prezentujú v médiách. A tvrdiť že už tam je hrozná mutácia lebo sa zvýšilo nad 1000 ľudí, ved v januári mali aj viac ako 16 000 ludí, to ešte nič neznamená. A v apríli tiež ked pozerám 1 deň mali 100 ľudí a druhý skoro 900 pozitívnych, skáče to hore dole podľa testovaných ľudí. Včera pribudlo tých 1200 ludí a už je z toho hrozný bum, tak prečo v apríli nebolo podozrenie ked z dna na ten to skočilo ako som písala vyššie. Tým ani nechcem povedať že to tak nebude, že sa situácia zhoršovať nebude ale čo si všímam ten graf tak takýto stav je bežný, podľa čísel myslím. Podľa čoho tvrdia že je to nová mutácia, keď je "nová" ako na to majú prispôsobené testy (ako laik nechápem, premýšľam iba sedliackym rozumom) ak by z dňa na den pribudlo tých 16 000 ako v janurári tak by som sa vážne pozastavila že toto je fakt vážna "vlna" šíri sa to rýchlo, horšie, proste je fakt hrozný stav, ale pri tomto stave ktorý trvá ani nie pár dní a čísla nie sú hrôzostrašné...je to proste pre mňa zvláštne 🙂

hettinka
18. jún 2021

@sasha10 ja média sledujem obmedzene, skôr verim Dáta bez pátosu, ti sa väčšinou nemýlia.

sasha10
18. jún 2021

@hettinka A ďakujem za fakt dobrú výmenu názorov, pretože ľudia s opačným názorom zvyknú útočiť a ja si rada prečítam aj iný názor a niečo nové sa dozviem 🙂

lianka123
18. jún 2021

Ok... tak nerozumiem co stresujes. Rakusko je zelena krajina. Na hraniciach povies ze si bola v rakusku u znamych...

sasha10
18. jún 2021

@lianka123 Pred odletom musíš vyplniť formulár odkial ideš a kam, to asi vyžadujú pred vstupom do lietadla a to sa odošle na SK, teda vyplnuje sa to na SK stránkach aby som bola presná. Takže obísť sa to nedá

lianka123
18. jún 2021

@sasha10 co sa odosle na svk? Kde to vyplnas?

ninusa221
18. jún 2021

@sasha10 no keby idu autom dá moj oco to minule zabudol vyplniť a zistil to az v rakusku🤣

sasha10
18. jún 2021

@lianka123 https://www.mindop.sk/covid/forms/edit/495ec8c2...
tento formulár treba vyplniť pred vstupom do lietadla, čiže kontrolujú to asi s letenkami, ale neviem nájsť ten článok kde som čítala že toto treba vyplniť max. 24 hodín pred odletom, v mobile ti odoslaním toho formulára príde QR kód a ten preukážeš pri kontrole...ale neviem to dohľadať, skúsim ešte hľadať a napíšem potom

sasa1310
18. jún 2021

@lianka123 si na veľkom omyle. Je jedno odkiaľ odlieta, ak bola za posledných 14 dní v čiernej krajine 14 dní karanténa bez ohľadu na výsledok PCR testu. A keď ide do lietadla, tak už je zaregistrovaná

lianka123
18. jún 2021

@sasa1310 bububu strach je vacsie zlo ako korona

felicitab
18. jún 2021

@lianka123 Povedz to tým ľuďom, ktorí prišli kvôli Covidu o blízkych alebo majú po prekonaní ochorenia doživotné následky. Tu nejde o strach, ale o zodpovedné správanie, ktoré je ale tebe podľa tvojich komentárov evidentne cudzie.

lianka123
18. jún 2021

@felicitab koronu ma za sebou cela moja rodina vratane 84 rocneho dedka a 78 rocnej babky. Vsetci sme zazrakom prezili iba 3dnovy kasel. Nepodcenujem chronicky chorych, ale Kazdy sa moze ist dat ockovat a byt relativne kludny.
RIP kazdemu, kto zomrel.

sasa1310
18. jún 2021

@lianka123 no to je inteligentná odpoveď. Hlavne, keď sa to teba netýka. Ty necestuješ, čiže tebe je jedno či autorka bude v karanténe alebo nebude. Či zaplatí pokutu alebo nie

kacusik69
18. jún 2021

@sasha10 pre PT to neplati, kazda krajina ma svoj formular a svoje podmienky a v pripade PT staci aj na prilete vyplnit PLF + test nie starsi ako 72 hodin

kikuska63
18. jún 2021

Ak to máte cez booking, treba zavolať, casto zohľadňujú pandemicku situáciu.. a letenky budú Adi problém

martinka13
19. jún 2021

@sasha10 na takomto príspevku sa vždy dobre pobavím. Nech to zaplatí ŠTÁT. Kto je ten štát, žeby som ho aj ja o niečo poprosila.....Ved to platíme MY! Teda tí, ktorí pracujeme samozrejme.

sasha10
19. jún 2021

@martinka13 áno my, plne si to uvedomujem. Ved aj ja každý mesiac prispievam zo svojho príjmu a teda aj moj zamestnávatel nemalé peniaze za soc. poistenie. Ešte chvála Bohu som na dlhšie ako týžden PN za rok nemusela využiť a to samozrejme hradí zamestnávateľ nie štát. Takže ak si ja za odpracovaný rok, čo som odvádzala odvody idem na týždeň oddýchnuť a musím byť v karanténe, počas ktorej si aj tak musím splniť svoje pracovné povinnosti pretože ma nikto nezaskočí (bez ohľadu na to či sa zamestnávateľ rozhodne mi niečo zaplatiť ako bonus alebo nie) keďže nemusí - nie je jeho vinou že musím ostať doma, vymyslel tieto pravidlá štát - tak nech aj štát tú PN uhradí. Ty môžeš taktiež hocikedy využiť PN od štátu a nikto ti to zazlievať nebude. To je môj názor a bez ohľadu na to či idem dovolenkovať po Slovensku, koľko ľudí takto bude a kde je istota že sa človek nenakazí, doba prepuknutia infekcie je približne ta karanténa 14 dní, ktorú by mal dodržať podľa mňa každý človek bez ohľadu na to kde ide dovolenkovať aby hneď po tom nenabehol do práce a ohrozil kolegov. A pochybujem že nejaký ľudia budú takto zodpovedný a ostanú zadarmo doma 14 dní neplateného voľna alebo si vyberú všetkú dovolenku čo majú. Čo je pre zdravie človeka lepšie? Nie náhodou nech mu štát "vráti" časť odvodov za tú karanténu a nech neohrozuje ostatných? Časť je fakt smiešne pretože človek za to dostane možno mesačné odvody. Takže čo si tento mesiac odpracujem to mi "približne vráti". Nevidím na tom nič hrôzostrašného čo by iných ľudí zaťažilo tým že je to z ich odvodov a platu.

sasha10
19. jún 2021

@martinka13 Takže nerozumiem vzťahovačnosť ľudí, že ale veď všetci platíme odvody a ide to z našich na tie PN. Ak popremýšľaš nad tým čo som napísala zistíš že mi to pôjde napríklad z júnových odvodov, ktoré som si sama odpracovala a v júli mi to dajú na PN. Žiadne tvoje ani iných ľudí peniaze "nevezmem" a nehovorím ani o mojich odvedených odvodov od januára do teraz, tie tam "visia". Neriešim kde a na čo sa tie odvody používajú to je druhá vec ide iba o príklad že pracujem celý rok a PN ktorú za karanténu dostanem je max. 1 môj mesiac odvodov ktoré hradím. Nie tvoje ani iné peniaze mi nebudú poslané. Takže netreba sa hnevať na ostatných ľudí že budú mať PN 🙂 aj ked si nie som absolútne istá či sa to vôbec prepláca, ide o to že aj keby...Takže nie môj príspevok je na pobavenie ale vzťahovačnosť ľudí čo si myslia že to ide z ich vrecka.

lianka123
19. jún 2021

@sasa1310 ja cestujem vcelku pravidelne. Pravda je taka, ze na hraniciach stretnes hliadku len ked tocia do sprav. Ty keby si cestovala tak by si to vedela...

stanulienkat
19. jún 2021

Ono sa to povie, že karanténa, alebo budem čerpať pn-ku, alebo niečo iné. Zoberte si to z druhej strany, kolegyne chcú ísť tiež na dovolenku a tiež sú veľmi vyčerpané. Ja zas nechápem to, ako v dnešnej situácii, ktorá tu je vyše roka, si môže niekto zabookovať dovolenku v takej destinácii, keď viem, že minimálne ešte rok ten vírus tu bude. Veď to sa dalo očakávať, že sa nebude dať do niektorých krajín stále cestovať, treba trochu porozmýšľať v akej dobe a kam sa plánujem vybrať cez dovolenku. A ja sa túžim ísť raz pozrieť do Portugalska, ale hlava by mi nebrala, keby som si niečo zabookovala cez koronu.

hettinka
19. jún 2021

@lianka123 to, že sa nekontroluje, neznamena, že to ľudia nemajú dodržiavať.
Ale po tvojich príspevkoch sa nečudujem, že lockdown nefunguje a karanténa je pre mnohých len slovo.

hettinka
19. jún 2021

@stanulienkat písala, že to bookovali to už dávno a viackrát prekladali.
Ja nechápem, že ľudia ešte stále ešte plánujú a nakupujú dovolenky mesiace dopredu. Teraz môže byt zo dňa na deň všetko inak. Dovoleniek je mrte, lastminute ponuky majú cestovky za polku ceny, ale ľudia si nedajú povedať a potom nariekajú, že nevyšlo. Keby aspoň bookovali s možnosťou storna … ale na vlastnú päsť, bez poistky, hm…

sasha10
19. jún 2021

@hettinka Preto plánovali, pretože štát nakecával ľudom to že ak sú zaočkovaný nič im nehrozí, môžu ísť do zahraničia bez problémov a podobné veci. Takže ľudia ktorí boli očkovaný medzi prvými si potom spokojne tie dovolenky aj objednali. Iba počúvali to čo im bolo sľúbené, takže nech si spraví každý názor o tomto sám a nečudovať sa takým ľudom prečo si tú dovolenku objednali dopredu.

hettinka
19. jún 2021

@sasha10 ja dom ockovana a cele to sledujem a davno som sa naučila, že sľuby a tlačovky sú o ničom. Verím tomu, čo vyjde oficialne v nariadení vlády a vo vyhláške. Od začiatku sa práveže hovorí, že ockovani nebudú mat extra slobody, lebo by to bolo diskriminačne pre neockovanych.
Moja jediná “sloboda” a “výhoda” je, že som nemusela do karantény po kontakte s pozitívnym teraz a PCR test som si mohla zaplatiť zo svojho, stat ho ockovanemu nepreplatí, ak ho chce pre istotu.

sasha10
19. jún 2021

@hettinka to vážne nepreplatí? Tak toto už je fakt sila... to máte pravdu sľuby netreba počúvať, len niektorí fakt asi tajne dúfali že čo im sľúbia to bude platiť, ale od všetkého sa upustilo. Netreba mať veľké oči to budúcna pretože sa zmení všetko zo dňa na deň. A to pre všetkých, výnimky nebudú ako bolo sľubované.

hettinka
19. jún 2021

@sasha10 nie, iba keby mám príznaky a v tom prípade by som musela aj do tej karantény a všetko, cely proces.
Inak, ten kontakt bol viachodinový a blízky v uzavretej miestnosti (hoci cez rusko), dokonca sme prehodili pár slov aj bez ruska v exteriéri asi na 2 metre a nenakazila som sa. Takze vakcína u mna zafungovala tentokrát.

kikaaa444
19. jún 2021

Ja by som isla🙂 na just … uz je to celé take trápne s tou koronou že je to až smiešne . Aj tie krajiny .. čierne zelené a neviem ešte ake . Veď hocikde ideš tak sú tam turisti z dalších xy krajín. Takze to je úplne jedno. Chod a uzi si !!

fiafia
19. jún 2021

Neviem či je nemocnica kde je nadstav. Personálu malo a ešte teraz dovolenkové obdobie. Pôjdeš na dva týždne plus povinná karantena dva týždne čo ti ostatni na oddelení, ktorý tu stratu budú musieť vykrit.nemaju aj oni právo na dovolenku? Robila som v nemocnici, viem čo znamena keď niekto vypadne. Navyše aby som sa celú dovolenku bála či a za akých podmienok sa vrátim domov. Stačí sa pozrieť nie tak veľmi do minulosti koľki ľudia ostali uväznení v cudzej zemi. Moja známa pre jednu hodinu ostala takto v Anglicku. Keby to lietadlo išlo o hodinu skôr ako to všetko zavreli tak by sa stihla vrátiť. Mne osobne by to za tie stresy nestalo