icon

Dovolenka pri mori s ročným dieťaťom a nesúhlas rodiny

bobula46
18. jún 2019

Ahojte maminky, možno som jediná ktorú to trápi no tento rok sme sa s manželom rozhodli že pôjdeme na dovolenku aj s ročným synom. Manžel so synom pri mori ešte nikdy neboli, ja som bola kedysi dávno s rodičmi. Chceme ísť pravdepodobne last minute niekde na sever Talianska, prípadne možno Chorvátsko no tam to vôbec nepoznám len problém nastal taký, že keď som to spomenula pred mojou maminou tak tá oči plné strachu a sĺz že kde tam chcem s takým drobcom ísť, či sa nebojím že dostane hnačky, teploty, choroby a čo tam s ním budem robiť keby sa mu niečo stane a podobne. Chceme ísť autom keďže manžel by do lietadla nevstúpil a autobus nás neláka. Tam tiež nastal problém že čo keď nebude chcieť toľko sedieť v aute, čo keď bude veľmi teplo.... Syn v aute pohode vydrží, samozrejme ešte sme nešli takú diaľku ale však keď bude plakať zastavíme, keď bude chcieť pobehať to isté. Keď nebude chcieť spať tak zastavíme a uspime v kočíku, z toho zatiaľ strach nemám. Stravu chcem tiež vlastnú, doma by som si namrazila jeho papanie a nedávala by som mu nič odtiaľ. Ja neviem teraz ako reagovať. Svokre sme ani nespomínali lebo to je moja mamina krát tri 😁 takže tam jedine na hotovú vec že ideme.
Môj manžel je teraz na vážkach lebo samozrejme počúva aj moju maminu a teda už má obavy aj on.
Išli by ste s ročným dieťaťom takto alebo chodíte? Dá sa to zvládnuť aj s tým že si tam oddycnete?

fantinka
19. jún 2019

My sme boli s rocnym v Portorozi, Slovinsko a pohoda. Snad by nam niekto nezakazoval, my sme rodicia, ci? Keby bolo podla mojej svokry, tak do 15tich nejde syn nikam 🤣🤣🤣 ja by som nepocuvala inych, ved si nabalite lieky a v pripade potreby sa otocite a idete autom dom. Plus aj tam su lekari ci 🤣

kinlly7
19. jún 2019

Ja by som nemala odvahu ísť napr. 3mesacnym bábätkom niekde mimo SR, vlastne asi ani v SR. Moje dieťa je uplakane nepokojne..... Mala by som tam nervy v kybli.... Možno záleží od dieťaťa aké je.

kristella
19. jún 2019

@bobula46 Ja Ti zo svojej skúsenosti poradím, choďte, ničoho sa nebojte a riadne si to užite 🙂. Som asi skôr z tých opatrnejších a ustrašenejších mamín ale napriek tomu som za cestovanie s drobcami všetkými desiatimi. Samozrejme každý musím urobiť podľa seba, aby bol spokojný a kľudný, lebo ak máte byť pol dovči v strese, že čo všetko sa ide stať, tak to nemá zmysel. Ničmenej kamoši dali s 18mesačným poznávačku Maurícius a boli nadšení- toto by som si ja asi netrúfla ale my sme minulý rok v lete boli na mesiac autom v Caorle, v Taliansku (manžel tam bol pracovne) a bolo to skvelé. Cestu sme zvládli ako nič, malému som varila z krásnej miestnej zeleniny a ovocia z lokálneho trhu a nemali sme s ničím problém. K moru sme chodili len ráno a podvečer. Taliansko nie je žiadna exotika, zdravotníctvo bez problémov (opäť vlastná skúsenosť ako tehotná na gyn na Sardínii)a hlavne keď pôjdete autom, keby sa čokoľvek nebodaj dialo, tak hocikedy sadnete a za 10 hod ste doma. Teraz v marci sme boli s juniorom aj v Dolomitoch lyžovať, mal už rok a štvrť, tak sme boli zvedaví, čo cesta a bolo to snáď ešte lepšie ako predtým v lete. Takže my máme len dobré skúsenosti. A rodičia aj svokrovci sa tiež báli, ako to bude ale nakoniec boli radi, že sme šli a užili si to.

majah212
19. jún 2019

Choďte.uzijete si to 🙂 my sme boli so synom keď mal rok v USA a teraz opäť s dcérou tiež keď mala rok.dolezite je že vy dvaja fungujete ako celok 🙂 nejde do zaostalej krajiny.taliansko je super,nie je to ďaleko a more a pláž sú dobré. Malé deti prekvapivo znášajú výlety lepšie ako rodičia 🙂

guiseppinka
19. jún 2019

Tak byvame tak, ze ci ideme k nasim/svokre alebo do it/hr, tak to mame jedno. Dokonca neviem ci do it/hr nemame blizsie.
Ale k veci - ked mala starsia 14 mesiacov, boli sme v hr. Tiez som odsudzovala dovce s tak malymi detmi, ze ti je zbytocne a dieta "trpi" a prd. Vyrazali sme o 3 rano, to som ju zobudila, prebalila, odniesla do sedacky a hodku kukala co sa deje, ale potom zaspala. Ranajkovali sme na at-slo hranici, prestavka, pohrala sa a o 11 sme uz boli v zatone. Co sa tyka jedla, tak ja som bola neskutocne leniva na varenie extra a jedla hippky, co pri cestovani bolo neskutocne uzasne. Prehrala sa krasne s kamenmi a vedrom. Rezim mala ako doma (v tomto som zasadova). Naspat sme odchadzali kvoli bore v piatok vecer, smerom do hr boli neskutocne kolony a vyrazili sme asi o pol 6 a ju hned za zatonom zalomilo a spala celu cestu do 2, kym sme nedosli domov. Pre mna to bola dovolenka, lebo som zmenila vzduch a prostredie.
Minuly rok sme boli na vikend s kamosmi v it, nase decka mali 3 a skoro 1 a ich maly mal 2.5. A potom o 2 tyzdne sme sli do hr, ale uz sami. Cesta bola relativne v pohode, ale narocnejsia, lebo mladsia nespava az tak dobre ako starsia. Dovolenka bola fajn, rezim bol tiez dodrziavany a vsetci sme si uzili. Toho roku sme mali ist na siciliu, ale sme to museli zrusit, ale buduci rok isto niekam pojdeme. Mimochodom minuly rok ma neskutocne bolelo hrdlo, pred dovcou som na jeden den stratila hlas a tam som musela ist k dr, lebo to bola desna bolest. Osetrili ma cez eu karticku a musela som zaplatit 10!!! Kun (slovom desat). Lieky, ktore sli cez poistovnu, tak si lekaren poriesila s mojou poistovnou a ostatne som si zaplatila. Kedze osetrenie bolo v prepocte euro nieco, tak som to neriesila s poistovnou vobec.
Takze vobec by som sa nebala, hlavne ak cestovanie zvlada dieta v pohode.

elementissa
19. jún 2019

@nickina14 ak to doktor odporučí, tak to pre také malé dieťa beriem ako ozdravny pobyt, uricte nie ako dovolenku pre seba a take mam potom aj očakávania od tej dovolenky 🙂

guiseppinka
19. jún 2019

A este som zabudla, ze teda ja neberiem pol lekarne a milion veci "pre pripad, ze sa nieco stane"

elementissa
19. jún 2019

@malasandrika niektorí nenechajú spat dieťa samé v izbe ani keď je doma a rodičia sú vo svojej izne v byte 😉 ale to už je otázka nastavenia a výchovy. Každý podla seba

jenny04
19. jún 2019

My mame tento rok ist tiez prvykrat do Chorvatska autom s detmi 3r5m a 1r5m.Tiez som sa obavala no moj otec vravel aby sme isli lebo mala je dost prieduskarka,tak ze jej to len prospeje a nam tiez kedze stale je toho vela.Stat sa moze aj doma ak by nahodou

katrin21
19. jún 2019

Mne sa najviac páči ako každá druhá argumentuje Aký je pobyt pri mori pre dieťa zdravy.🤪😎😎😎😎 Ono je to síce pravda ,ale platí to pokiaľ to pobyt trvá minimálne tri týždne.... za taký týždeň sa dieťa nestihne ani aklimatizovať takže o nejakých benefitoch nemôže byť reči , ale evidentne to funguje ako argument ako si zdôvodniť dovolenku pred celou rodinou takže pohoda. 😂😂😂
Moje skúsenosti keď boli baby, dnes už dospelé ,menšie tak väčšinou po príchode z dovolenky ochoreli ,....uz doma😂😂

kvikina087
19. jún 2019

@bobula46 mam dvoch synov... chodime kazde leto, aj ked jeden mal 9m a dalsi 2r, aj ked sme mali len jedneho a druhy bol v bruchu ....starsi mal presne rok. Doma je to s nimi celkom zaaaahul, ale na dovolenkach nikdy ziadny problem. Su radi ze su v novom, vsetko ich bavi. ziadne hnacky ani nic ine.... raz mal starsi kasel, kupili sme syrup v lekarni a za dva dni bolo uplne ok.
Podla mna je to super takto chodit s detmi. Jasneee nikdy nevies co sa stane, ale to moze aj doma.
Boli sme len letecky (bulharsko, korfu, ) tento rok ideme autom taliansko bibione. Ideme na noc, aby prespali.

bobula46
autor
19. jún 2019

Určite keď pôjdeme ku moru počítam s tým že sa budeme prispôsobovať malému. Neodlozila by som malého ku mojej alebo manželovej mamine keďže obe chodia do práce a verím že svoju dovolenku si chcú užiť aj inak ako len strazenim vnúčaťa a ani ja by som si dovolenku neužila bez malého a bola myšlienkami stále pri ňom. So sebou ich tiež nechceme brať keďže sme spolu nonstop a chceme vypadnúť a užiť si len my traja. Synovi narúšať čas a systém nemienim, on má super režim a toho sa chcem aj držať. Zatiaľ nám vychádza spanie od jednej do štvrtej čiže cez najväčšie horúčavy pekne na apartmáne a potom môžem ísť na pláž prípadne na výlet (napríklad Benátky, podmorský svet...)
Je mi jasné že dovolenka nebude taká že ľahnem na lehátko, syna posadím vedľa seba a týždeň sa nepohneme. Je mi jasné že sa bude chcieť čľapkať v mori, hrabať sa v piesku, že bude chcieť všade chodiť ale s týmto akosi počítame. Lieky tiež nejaké zoberieme no musím sa doktorky opýtať čo odporúča keďže môj syn mal doteraz maximálne čipok pri očkovaní a ostatné nás obchádza :D
Mamine nebudeme teraz spomínať a pripomenieme len pár dní pred aby som ju zbytočne nestresovala a to isté aj s manželovou maminou 🙂 verím že si dovolenku užijeme a splní naše očakávania

ganatovci
19. jún 2019

My mame 3 deti a chodime autom Chorvatsko uz 9 rokov.S najstarsim som bola ked mal 4 mesiace s druhym 12mesac. a najmladsim sme cestovali 8.mesacnym.Som tiez posero z chorob ale co som zbalila lieky zatial nikdy sme nepouzili.Ale stravu mame vzdy v hotely,Chorvati vyborne varia,vyberies si aj pre drobca,vzdy kopa zeleniny,masa a priloh tak nemusis nic doma zavarat a voda z vodovodu je zdrava a more lieci.Takze aj ked mali sople do 2 dni bolo po nich,keby nieco sadnete do auta a za par hodin ste na SR. Urcite netreba vahat a namyslat si okolo toho rozne baje, treba vycestovat a hotovo.

pericolosa
19. jún 2019

MY sme boli s rocnym dietatom na mesiac v Taliansku....to bola taka polovicna dovolenka lebo manzel 2 tyzdne z toho pracoval kedze pracuje z domu a dalsie 2 tyzdne bol s nami...takze sme tam stravili mesiac....a vsetko v pohode. iba si zoberte nevyhnutne lieky keby nieco......a v klude chodte. Oddych to nebude ale psychicky urcite....Oddych s dietatom neexistuje.....

bobula46
autor
19. jún 2019

A keďže syn je kočíkové dieťa tak kľudne o siedmej môžeme kočikovať po pešej zóne až do deviatej kedy chodí bežne spať a my s manželom môžeme večer posedieť na terase a malého budeme mať na očiach 🙂

montemotherone
19. jún 2019

@bobula46 s obidvoma deťmi som bola pri Jadrane keď mali rok. Na severe Chorvátska. Keď mali 2 na severe Talianska. Jediné, čo by som zvážila je termín. My sme tam boli koncom júna a to je veľmi príjemné počko, lepšie ako u nás. Taliansko je trochu teplejšie, keďže tam sú rozľahlé pieskové pláže, slnečník ti nepomôže ako stromy v Chorvátsku, ale more je zas pre takýchto drobcov ako stvorené. Plytké, kopec miesta, postupne sa zvažuje... Cesta do Talianska je rýchlejšia, cez noc ste tam v pohode. Ak nájdete apartmán ďalej od mora, v tieni stromov, a nebudete na pláži od rána do večera 😉 je to naozaj príjemná dovolenka. My ideme tento rok do Caorle. Lignano a Bibione je bližšie, a trochu väčšie centrá. Mne príde táto možnosť ideálna pre rodiny s malými deťmi, práve kvôli plážam a moru. Jediné také miesto v Chorvátsku (na severe) som zažila v Rovinji (Villas Rubin) Bezbariérové, nepreplnené pláže, stromy, tieň... Inak ale do Talianska si zoberte dobré repelenty proti komárom, (najlepší ten elektrický do zástrčky, plus na telo. Hlavne večer to môže byť des ak trafíte také obdobie

eeffka
19. jún 2019

@bobula46 a uz ste niekde boli? Ja som za cestovanie s detmi ale moje cestovali od 2mesiacov po slovensku,po lyzovackach a chorvatsko odomna z ke tak 10hod uz bolo natrenovane a dcery boli zvyknute na cestovanie a my dost chodime do hr len tak ze sa zbalime a rano napiseme babkam ze sme pri mori 🤣
Ak si s dietatom eate nikde nebola muz tiez nie nepoznate cestu zvazte. Posledne roky to nie je take cestocanie ako byvavalo. Naposledy sme sa dzubali z Umagu do ke co je bezne 9-10hod skoro 12. A to uz nemam male deti.
Inak HR som preferovala kvoli tomu ze sadnem do auta a do 9hod som doma. Lieky som bravala klasicke paralen,teplomer,diazepan,dithiaden,sprej do nosa

elementissa
19. jún 2019

@katrin21 toto presne. Moja teta je detská alregologicka a ešte par rokov dozadu (teraz sú už na to starí) každý rok spolu s manželom organizovala ozdravne pobyty pre deti s alergiami pri mori. Zobrala muža, syna a 20 deti, od každého rodiča informovaný súhlas, mali to ako detský tábor a boli vždy pri mori (striedali myslím Chorvátsko a Bulharsko) mesiac. Sama vravela, že nejaké ozdravne účinky mora sa dostavuju najskor po 3 tyzdnoch. Ale oni bravali až väčšie deti, od 6 rokov, menšie muselo ísť a rodičmi. Takže ísť "pre zdravotné benefity" s malým dieťaťom k moru na týždeň je akurát dobrá výhovorka pre tých, čo o tom nič nevedia.

bobula46
autor
19. jún 2019

@eeffka ešte sme neboli 8-10 hodín vkuse v aute ale chodíme autom často a syn nemá problém, dokonca sa už naučil aj spať v aute takže ďalší úspech :D budeme sa snažiť vyraziť niekedy ráno okolo štvrtej aby bol trochu aj manžel vyspaný a aby syn na začiatku čosi pospal a potom už budeme cestu prispôsobovať malému, keď bude chcieť zastaviť, pobehať tak zastavíme 🙂 veď je veľa odpočívadiel kde je park a dá sa posedieť 🙂

alex2018
19. jún 2019

@bobula46 my tiez ideme s rocnym do Chorvatska,. Boli sme aj minuly rok ked mal 3 mesiace a bolo super 😂 Chodime na noc ked deti spia a je to super. Tento rok budem okrem toho v 30tt a nebojime sa ist. Prenajimame si vzdy dom na plazi, v borovicovom lese, je tam chladok, varime si a pre deti je tam raj. Starsi chyta ryby, mladsi si poplava, vodu miluje, chodime na baby plavanie. Vzdy sme si dovolenku uzili s detmi, neboli chore, ani neviem kde by tam nieco chytili 😆 a lekarne su predsa vsade 😛

chichi29
19. jún 2019

Urcite chodte, my sme boli s rocnym v Chorvatsku. Cestovali sme na noc aj tam aj spat a celu cestu prespal. Byvali sme v sukromnom apartmane, plaz aj vylety okolo super. Ochoriet moze aj doma, podstatne, aby ste vy dvaja boli nastaveni, ze chcete vypadnut. Nejde o to, ze si nejako extra oddychnes, ale u mna to bolo hlavne o tom, ze som vypadla. Lebo uprimne budes tam robit to co doma len na inom mieste 😉

kingab
19. jún 2019

My sme cestovali so 4m synom z USA na SK a este sme dali predlzeny vikend v Chorvatsku, bez najmensich problemov... zvladal to cele lepsie ako vtedy 3r dcera...

luciageclerova
19. jún 2019

@bobula46 ja idem s 7 mesacnym o par dni. je to len a len na vas ak vy nemate strach, nemate haklive dieta a jediny problem je nazor mami a svokry nemate nad cim vahat 🙂

mamkabeika
19. jún 2019

@bobula46 Presne z tohto dôvodu už rodičom nevešiam na nos, kam ideme na dovolenku. Prvú dovolenku nám prekazili, reagovali presne ako tvoja mama, medzi sebou si to odkomunikovali a pri každom stretnutí do nás hučali. Ani sme potom nemali chuť niekam ísť. Vtedy sme mali 18 mesačného syna a bola som v 14. týždni s mladším.
O dva roky sme to už neriešili s rodičmi, šli sme akože do Štúrova a boli sme v Chorvátsku s 2 synmi a bola som tehu - 15. týždeň. Naši by kvôli tomu týždeň nespali, takto sme boli všetci spokojní.
Minulý rok sme už boli s 5 deťmi, 6,5,2,1 a 5 mesiacov a bola to ešte lepšia dovča ako predtým. Deti sa hrali na pláži takmer celý deň, vo vode sa im páčilo, dokonca najmenšie deti hodinový spánok prespali vo vode, v tom kolese s opierkou, do ktorého sa strčia nožičky. Mali sme aj 2 člny, ktoré sme využili na večerné kúpanie.
Bol to pre nás oddych, omnoho lepšie ako doma.
Jedlo som mala navarené dopredu a zavarené, jedli sme ho večer a obedy na pláži sme mali suché + ovocie a zelenina. Kúpili sme tam v obchode.

malasandrika
19. jún 2019

@elementissa tak iné je nechať spať dieťa samé v izbe doma a iné v hoteli na izbe a ja sa idem zabávať 🤷🏼‍♀️ To už je skôr otázka bezpečnosti. Ale Tvoja vec.

minutka
19. jún 2019

pardon a vy ste co nesvojpravni? vobec by som s rodicmi toto neriesila.aspon nie v mojom veku

staromodna
19. jún 2019

Moje deti su na pol taliani a na pol Slováci. Malý má 3 mesiace a o mesiac poletime do Talianska k moru. Lietajú ešte s mladšími deťmi. Myslím, že prehnaný strach nepomáha nikde a nikomu. Ochoriet môže dieťa aj z obyčajnej prechádzky vonku. Babky su prehnane citlivé na svoje vnúčatá niekedy

mykka
19. jún 2019

vykasli sa na celú dovolenku na SVK...tu su sami nenazranci a ani ten sracák ti nedaju zadarmo 😅 ani milého slova tu pre teba nikto nebude mať, vsecia sa tvária že ich praca otravuje......za stejnu cenu sa vylebedite krásne pri mori...možno nie úplne relax, ale treba zmeniť prostredie a klímu 😊 .....naša mala 7mesiacov keď sme prvý krát vycestovali - autom do HR a keď mala 9mes tak letecky do egypta... je to vaše dieťa, vy rozhodujete, ak je teraz v pohode zdravé a nebudeš mu meniť režim a pod., bude mu jedno či je doma alebo niekde inde...bude predsa s vami... 😘

dajana555
19. jún 2019

@eliska13 Rimini môžem aj ja odporučiť,dieťa sa tam prebaví v piesku.Kýblik,lopatka,opaľovací,klobúčik a idem

dkethe
19. jún 2019

Jooj. My sme isli s 10m na korfu letecky (autom by som ja nesla) a nielenze som sa od vsetkych napocuvala, ze som nezodpovedna a decko mi ochorie isto, ale este som aj sebecka a vsetko su to len mpje vrtochy a hlupe napady 😃 nenabrala som odvahu na takyto test, ale bola som si ista ze ked poviem "mila svokra/mama/babka, sak pod s nami" prveee by mali kufor zabaleny 😃