Dovolenka s mužom a 7-ročným synom

31. jan 2024

Ahojte, dievčatá cestovateľky 🙂
Tento rok som konečne muža presvedčila na dovolenku v zahraničí - doteraz sme chodili len po Slovensku.
Keďže mame syna 7r, chcela som aby už aj on konečne videl more 🙂
Cez Inviu sme si teda vybrali krajinu, hotel, zaplatili.. no lenže na mňa teraz prišiel stres. Nikdy som nikde poriadne nebola (muž detto) takže keď si na tu dovolenku ktorá má byť až v auguste spomeniem som v úplnom kŕči. Cestovka nám má poslať bližšie info až 3-7 dní pred odletom co mi príde dosť málo (áno asi preto lebo som nikdy nikde nebola a stresuje ma teda to ze neviem ako to bude).. čo letenky? Tie nám "dajú do ruky" až na letisku pracovníci CK? (Aspoň tak som to pochopila) neviem vôbec akú veľkú batožinu môžme mat a ak to zistím 3 dní pred odletom tak neviem ci sa stihnem zariadiť... neviem ani aký bude transfer z letiska (predpokladám autobus ale zatiaľ tiež info nebolo)..
Prosím tie ktoré cestujete s cestovkou, alebo ste aspoň niekedy cestovali, viete mi to stručne zhrnúť? Bola by som veľmi vďačná a možno trochu menej v strese 🙂
Pekný deň.

kikulienka94
31. jan 2024

Všetky informácie musis mať napísané v potvrdení o dovolenke - info o batožine myslím. Letenky ti daju do ruky po fyzickom check ine na letisku. Vtedy odovzdávaš podlabunú batožinu. Info o batožine musis mať napísané v potvrdení. Príručná batožina ide s tebou hore do lietadla, je to spravidla rovnaké pre všetky aerolinky. Ked nejaké info neviem nájsť, zavolaj priamo do Invie. Do akej krajiny letíte?

lenka0305
31. jan 2024

Ahoj, bežne posielajú CK pokyny k odletu 7-10 dní pred odletom. Pokiaľ náhodou už teraz vieš akou leteckou spoločnosťou poletíte, ľahko si na ich stránke pozrieš popredu aké rozmery batožiny sú povolené. Každá letecká spoločnosť to má inak - ale netreba zbytočne stresovať, všetko určite v kľude zariadiš. Čo sa týka leteniek, tak oni sú už kvázi v tých elektronických pokynoch. Vy už dáte len na letisku Vaše pasy či občianske a oni Vás už budú mať zaevidovaných v systéme a pridelia Vám čísla sedadiel. Treba mať ale tieto elektronické pokyny vytlačené - niekedy ich zvyknú pýtať pri odbavovaní na letisku. Čo sa ták transferu, keď vyjdete z letiska potom ako si väzmete batožinu tak by sa vonku pre halou mali nachádzať stánky s rôznymi názvami CK - vy si nájdete ten Váš stánok s CK akou ste riešili dovolenku a tam Vám pracovník dá ďaľšie papiere k ubytovaniu a povie Vám číslo autobusu, ktorým pôjdete na hotel. Asi takto nejako to funguje 🙂

aj47456
31. jan 2024

Baby ti to krasne napisali. Strasne to dopredu riesis, ked budes takto v strese zo vsetkeho, tak si tu dovolenku ani neuzijes.

kikulienka94
31. jan 2024

@lenka0305 príručna batozina je približne rovnaka pre všetky aerolinky a na charterovych letoch mi nikdy presne cm neriešili, pokiaľ to bolo aspoň približne v rozmeroch. Váhu podanej batožiny musia mať už teraz uvedenú v informáciach o pobyte.

veronikacernickova
31. jan 2024

Hlavne aby ste mali platné pasy, resp. občianske - treba si zistiť podmienky konkrétnej krajiny, do ktorej letíte. Niekde vyžadujú platnosť ešte 6 mes. po odchode. Toto vám povedia aj v cestovke. Ešte ma napadla jedna vec - treba si vopred rezervovať parkovanie pri letisku (ak je to BA). Prajem peknú dovolenku 🙂

madeincssr
31. jan 2024

Ved nemusis sa stresovat. Zatial si spisuj "bodak" (najlepsie do mobilu), co si na dovolenku nezabudnut zobrat (vouchery, propozicie, OP/pasy, nabijacky, redukcie na miestne zasuvky...), skontroluj si platnost pasov (ak treba resp. chcete si zobrat). Dieta ma ten detsky OP, alebo pas? Skuseni poradia ako je to teraz s neplnoletym dietatom. Dobre je zistit si s akou leteckou spolocnostou letite, ci mate v cene letenky podpalubnu batozinu a na webe tej spolocnosti pozistovat maximalne rozmery a vahy podpalubnej a kabinovej batoziny. A podla toho si pozhanat (pozicat) tzv. 'Cabin size' kufriky. K nim byva spravidla este do lietadla povolena mala prirucna batozina - kabelka, maly batozok. Do lietadla nesmu ziadne tekutiny (napoje, kozmetika), kozmetika len do 100ml v priehladnych flastickach (poprelievate si) a vsetky najlepsie v jednom priehladnom uzatvaratelnom sacku. Ziadne noziky, noznicky a pod. Vsetko to moze ist len do podpalubneho kufra. Napoje si mozete kupit na letisku, ked budete v cakacom medzipriestore (po odovzdani podpalubnej batoziny a obdrzani tzv. 'Boarding tickets" (vytlacenych leteniek/miesteniek) pri Check-in-e).

lenka0305
31. jan 2024

@kikulienka94 kľudne môže byť nehádam sa, ani nám nikto nikdy nekontrolval rozmery, váha samozrejme nesmie byť presiahnutá.

lauraa
3. feb 2024

Kam vobec letite a kedy? Mozno letite niekto tu z mamiciek tiez a mala by si trochu menej stresu. Ale vseobecne tes sa vsetko bude OK. Neboj vsetko zvladnete