icon

Drahé dovolenky v zahraničí sú len snobizmus

7. máj 2025

Neviem no... v poslednom čase mám pocit, že sa z cestovania do exotiky stal len ďalší spôsob, ako sa predvádzať. Každý rok vidím tie isté fotky — palmy, kokteily, ležadlá a podobne. Je to naozaj o zážitkoch alebo skôr o tom, kto má lepší feed na Instagrame?

Osobne si myslím, že oddýchnuť si dá aj u nás. Hory, príroda, pokoj — a hlavne bez stresu z letísk, presunov a vyhadzovania tisícok eur za niečo, čo trvá týždeň. Kedy sa dovolenka zmenila z "potrebujem vypnúť" na "potrebujem všetkým ukázať kde som"?

Jasné, každý nech si robí čo chce, ale niekedy mám pocit, že ľudia už necestujú pre seba. Skôr pre uznanie. Nemýlim sa? Alebo to len vidím moc kriticky? Povedzte svoj názor — úprimne, zaujíma ma to...

Strana
z4
sisa_s
7. máj 2025

A to sa vylucuje ist do exotiky a "vypnut"?

petracandle
7. máj 2025

A čo sa ty staráš, kde kto chodí na dovolenky?? 😃 Niekto potrebuje ležať pri mori a nič nerobiť, niekto chodí žúrovať, niekoho viac baví road trip, niekto zas len horské túry...zato, že teba niečo nebaví neznamená, že ani ostatných! Ja chodím na všetko z toho a ani nikde nepridávam fotky - šok, čo? 😃

nyusika
7. máj 2025

dalsi/a, co malo zaraba a zavidi 😀 😀 😀 😀

maca1984
7. máj 2025

To sa vylučuje exotika a oddych ?
A vieš, že existujú aj ľudia čo nevešajú každý svoj krok na net ?

simsalabim
7. máj 2025

Nezavid. Kolko ludi, tolko chuti. Niekto sa rad predvadza, niekto nie. Niekto lubi pokoj, niekto ruch. Niekto chce ist k moru, niekto do hor. Niekto pod stan, niekto do 5* rezortu.

oriesocek
7. máj 2025

my chodime na dovolenky, ale do exotiky nejdem, kedze je to daleko na lietanie - takze iba tu EU.... ja si foto rada pozriem a vzdy aj trochu zavidim, ale potom sa rozhodnem, ze letiet 15 hodin sa mi nechce a skoncim v Europe.. a kazdy rok chodime na par tyzdnov k rodicom s detmi (teraz uz iba k mame), decka tam maju sesternice, obrovsky dvor, ovocne stromy, nasadeny hrasok.. takze mne vyhovuje aj jedno aj druhe a nepotrebujem sa chválit...

saxana000
7. máj 2025

Ja si oddychnem aj vo vani staci ked mi tam nikto 15 minut nevleze. na Karibik nemam.ale keby mam idem aj ja a aj fotku do pribehu by som dala...

beabelisova
7. máj 2025

Ja si viac oddychnem ked lezim na deke na makkej pieskovej plazi, hreju ma teple luce slnka a driemem pri sume mora 😉

isis234
7. máj 2025

Mno, odkedy som bola pri mori, dovolenka pre mňa relax, pohodlie, teplúčko, výborná strava LEN more, ktoré lieči. Rada sa zahrabem i do piesku.
Dovolenka na SK, v Čechách. I v lete si treba zobrať sebou teplejšie oblečenie. Počasie sa tu rýchlo mení a ochladí.
K moru: len letné veci. Tam, keď ráno operie, na obed je to suché.
Pri mori: v noci búrka, ďalší deň ráno o 10 hod. sme boli na pláži. Kúpali, slnili.
Na SK ked naprší, nie je možno ísť k vode.
Strava: Výborná, zdravá. I ovocie- v marketoch sa to nedá porovnať, pretože je dovezené nezrelé, bez vône a vitamínov.
Nebanujem ani cent, čo som dala za dovolenku.
Nie je to len o tom, kto aké dá foto na svoju nástenku- ako píšeš. Možno je to len lákadlo,,, ľudia, je tam výborne, cestujte...
Kto nezažije, nepochopí.

jankalukasova
7. máj 2025

Ak podľa nejakých neviem koľko jedincov hodnotíš celú populáciu... Vieš koľko ľudí sa v tých destináciách počas roka vystrieda a koľko z nich svoje fotky nezdieľa vôbec nikde (napr. ja...). Pre niekoho je oddych more a pre niekoho hory. Pre mňa hory nie sú dovolenka a už vôbec nie oddych. Sú pekný výlet. A zabite ma ale nie tie slovenské... Príroda áno ale ceny, služby a ľudia nie. Hory mám rada v zime ako lyžovačku ale ako píšem vyššie,.nie na Slovensku.

lucia13022023
7. máj 2025

Oddýchnuť si vie človek co vani, v horách, na deke a aj pri mori. Ja teda neviem, na ig mam svoj okruh ľudí, rodinu a priateľov, kde spoločne zdieľame radosť z úspechov ci dovoleniek, bežné starosti ale aj slasti. Som nevedela, ze keď dám fotku na pláži tak sa vlastne vychvalujem 🤣 to potom môžeme brat všetko tak, aj svadbu. Načo dávajú niektorí tisíce za jeden deň, ten DJ, šaty, torty, to určite je len kvôli tomu aby sa mohli pochváliť ľuďom a aby im závideli 😁 kks takto keby rozmýšľam, drblo by ma.

zitaje
7. máj 2025

Tak teraz je taká móda. Chodí sa aj na Slovensku na wellness, to mne osobne príde ako vyhodené peniaze. Ja mám radšej spoznávacie cestovanie, zážitky, realita daného miesta, dokonca ideálne slow turizmus, ale to sa už dnes nenosí. Ale každý ako chce a ako si môže dovoliť. Našťastie je na výber 🙂

lindous
7. máj 2025

Ja mám rada dovolenky aj u nás, aj v exotike, aj v rôznych európskych mestách atď… rada cestujem a rada aj fotím, takže áno, aj niektoré fotky zazdieľam…pre seba, komu sa nepáči, nemusí ma sledovať 😊 … presuny, letiská, nevnímam ako stres, ale skôr príjemný adrenalín z cestovania a hlavu pri tom od inak náročnej práce vypnem 😊 a tisíce som ešte nikde za týždeň nenechala, cestujeme low cost… dovolenka nám ma priniesť radosť, oddych a ten si každý predstavujeme inak, niekto chce behať po horách, niekto spoznávať mestá, niekto ležať na pláži s vyloženými nohami , komu robí radosť aj zdieľanie, nech zdieľa 😊

lucilaines
7. máj 2025

Ja milujem cestovat do exotiky, milujem dlhe lety a letiska, spoznavanie krajin aj lezanie na plazi. Trpim pri chodeni po horach. Mam plny telefon fotiek s plazami a koktejlami. A surprise, nemam instagram 🤷‍♀️v zivote som asi ziadnu fotku nepostla nikam, maximalne ich ukazem mame a niekedy kamoskam. Tak teraz co so mnou? Kam sa mam zaradit?

bessie12
7. máj 2025

Závisť je sviňa, že 😁 na pláž to mám cca 60km. Aj keď more je studené, ale taký oddych na pláži by sa mi zišiel hoc aj teraz i s tým drinkom🍹

wieruska1
7. máj 2025

A co este ti drzaci co si pri tom mori alebo exotike kupili apartmany, byty, domy a nedajboh sa tam trvalo nastahovali, to je je este len drzost 😉 cestivanie je zivotny styl na ktory potrebujes omnoho menej penazi ako myslis.

bytc20
7. máj 2025

Tak snad si moze kazdy vybrat ako chce oddychovat, nie? Ci ty nadiktujes, ze ta prava dofca pre kazdeho su hory na rodnej hrudi a hotovo 🙈 Nekukaj storky, nezavid a dovolenkuj, kde sa ti len zaziada 😉

zuzanita1609
7. máj 2025

To je také "naše", slovenské. Starať sa do životov iných, moralizovať o životoch iných a závidieť dokonca aj niečo také ako napríklad chorobu, vojnu atď. 😏 Čo koho do toho,z akého dôvodu chodí niekto na drahé dovolenky a chce sa tým pochváliť? 😁

selest
7. máj 2025

Toto mi pripomenulo ked niekto hlada pracu z domu ale dokopy nic nevie. Tak presne toto je ta praca, zakladat podobne temy na mk s kt sa tu v poslednej dobe roztrhlo vrece..

alenka58
7. máj 2025

ak ti to vadí tak nepozeraj Ig, veľa ľudí chodí do exotiky a foto nedávajú, môžeš sa len tešiť že svet je otvorený, že tam ty nejdeš je tvoja vec

jankalukasova
7. máj 2025

Inak autor/ka... Je také trošku ako sa povie "robiť z núdze cnosť"... Na exotiku nemám, tak bude vykrikovať ako mi stačia naše úžasné nádherné hory a ako nemusím mať stres z letísk a presunov.

malaopicka
7. máj 2025

Neviem. Pre niektorých možno je to len pre divákov, pre niektorých je to o cestovaní, pre niektorých možno súčasť prace. Je mi to však absolútne jedno, čo kto prečo robí, pokial mi to priamo negatívne nezasahuje do zivota. Ale chcela by som mať taký super život, že nemám nad čím iným uvažovať - úprimne, bez sarkazmu 🙂

danica2711
7. máj 2025

ľahká pomoc: nesleduj instagram a nezáviď. Urob si dovolenku, akú chceš, relaxuj, ako chceš a dopraj iným, že relaxujú inakšie a inde

lucylaw
7. máj 2025

Joj ďalšia premúdrelá,čo sa dostala maximálne do najbližšieho krajského mesta a ide tu moralizovať 😅 Poviem ti,že je to teda sakra rozdiel "vypnúť" počas 2 týždňov na pláži v Mexiku a vo Vysokých Tatrách 😀 ale to ty bohužiaľ nikdy nezistíš 😉

tilly
7. máj 2025

Ďalšia umelá diskusia...

dzina007
7. máj 2025

Ako človek, ktorý sa pred dvoma mesiacmi vrátil z Thajska a práve bookuje letenky na budúci rok aby sme tam šli tretí rok po sebe ti poviem, nieje to snobizmus a nechodí sa tam len kvôli fotke.
Je to úplne iný svet ako dovolenka na Slovensku. Nejde o palmy či kokosový orech, ide o to ako sa tam človek cíti a aj to, aká tam je kultúra. Napríklad v Thajsku je ten svet pomalý a človek spomalí tiež. Tie národy sú viac usmievavé, viac vďačné a šťastné z maličkostí a nejako proste na nás uponáhľaných Európanov prenesú tú dobrú šťastnú náladu.
A teda ak dám do bookingu na 2 týždne hotel v Tatrách s raňajkami s bazénom pre 4 osoby, prirátam koľko ma stojí obed a večera pre 4 osoby tak mi vyjde cena nášho pobytu v Thajsku. 😉

vanilkovazmrzka
7. máj 2025

Ved chod na dovolenku do hornej marikovej a oddychuj. Naco sa pozastavujes nad tym, ako dovolenkuju ini? Ja kebyze mozem, kludne som kazdy mesiac v exotike. Ne kvoli fotkam, ale kvoli tomu, ze tam je ina klima, krasne prostredie, more, iny svet ako doma. Ked chcem sediet na prdeli tak som doma na gauci a oddychujem pasivne, ale to neni dovolenka.

vanilkovazmrzka
7. máj 2025
@sisa_s

To ty dnes zakladas super moralizujuce temy? 😀

@sisa_s premotivovana nova adminka, asi musi vykazat cinnost

viestta
7. máj 2025

Vies, ono je to tak, ze dovolenka pri mori je castokrat lacnejsia ako dovolenka na Slovensku, takze dovolenkarov do cudziny vyhanaju nielen ceny ale aj uroven sluzieb. Druha vec je, ze niekto si dokaze vypnut aj pri okopavani zemiakov, niekto si odpocinie na plazi, niekto lozi po horach, niekto chce vyliezt na Machu-Picchu, iny chce vidiet Londyn a niekto lezi doma na gauci.
Mas pocit, ze si majitelkou patentu, ktory urcuje ako a kde "spravne" dovolenkovat?

Strana
z4