icon

Je bezpečné nechať 10-ročného syna samého v hotelovej izbe?

8. aug 2025

Sme momentálne na dovolenke v Španielsku. Ubytovaní sme v hoteli. Zajtra ráno sme sa chceli ísť fotiť pri východe slnka. Oznámila som to deťom. 12 ročná nemá žiadny problém a 10 ročný sa do krvi hada, že sa mu nechce vstávať. Vraj sa máme ist sami fotiť a on bude spať. Mne sa vsak nepáči predstava nechať ho úplne samého na izbe v zahraničí. Jazyk vie len základy, hocičo sa môže stať. Okrem toho na Slovensku platí, že dieťa do 12 rokov by nemal rodič nechať samé. Ustúpiť mu? Potrebujem názor od viacerých ludi. Jasné, že sa rozhodnem sama. Len muž ma presviedča so synom, že som uzkostliva.

autor
8. aug 2025
@snezienka15

@btus sestra sa ide s nimi fotit

@snezienka15 12 ročná dcéra pôjde s nami

jablko13
8. aug 2025

Ja neporadím, ale zaujímalo by ma, kde je uvedené, že môžem nechať 12-ročné dieťa samo 🙂 či je to niekde v zákone, či odkiaľ to máte? Len zo zaujímavosti 🙂 Ale ináč v cudzine by som bola aj ja opatrnejšia. Veď aj tú Madelaine uniesli z hotela. Síce mala len 4, ale aj tak.

kepassa
8. aug 2025
@anonym_autor

@sense
@huxy 30 minút autom od hotela

@anonym_autor ale uzkostlivost, neuzkostlivost mysliet treba vopred na vsetko. Predstav si najstrasidelnejsi scenar, ze Boh chrán havarujete. On sam s jazykovou barierou v 10tich rokoch...nenechala by som ho samého. Hold, isiel by s nami ci by sa mu páčilo alebo nie, na oplatku by sme mohli robit nieco coby chcel on (kolotoce, nejaky vodný sport, pizzu atd....) alebo by sa neslo vobec... treba si to odkomunikovať. Na izbe som nechala iba moju 17 r. dcéru aj to iba v rámci mesta. Tiez sme boli v Španielsku tento rok

anonym_09a381
8. aug 2025

Počúvaj samu seba. Sama vieš, čo je najlepšie, tak to počúvni. Pôjdete sa fotiť bez neho, budete sa ponáhľať, budete nervózni... Načo? Ty si matka, ty si rodič, nenechávala by som mladého na hoteli nech sa aj na hlavu postavi.

autor
8. aug 2025
@jablko13

Ja neporadím, ale zaujímalo by ma, kde je uvedené, že môžem nechať 12-ročné dieťa samo 🙂 či je to niekde v zákone, či odkiaľ to máte? Len zo zaujímavosti 🙂 Ale ináč v cudzine by som bola aj ja opatrnejšia. Veď aj tú Madelaine uniesli z hotela. Síce mala len 4, ale aj tak.

@jablko13 Kedysi som to čítala, že dieťa by nemalo byt samé doma do 11alebo 12 rokov. Skúsim to prezistit ked sa vrátime.

autor
8. aug 2025
@anonym_09a381

Počúvaj samu seba. Sama vieš, čo je najlepšie, tak to počúvni. Pôjdete sa fotiť bez neho, budete sa ponáhľať, budete nervózni... Načo? Ty si matka, ty si rodič, nenechávala by som mladého na hoteli nech sa aj na hlavu postavi.

@anonym_09a381 Ved to, boli by sme nervózni, neuzili si fotenie, ponáhľali sa autom. Niečo sa stane a syn ostane sám v cudzine bez znalosti jazyka. Vie len trochu po anglicky

anonym_28d6ce
8. aug 2025
@anonym_autor

@jablko13 Kedysi som to čítala, že dieťa by nemalo byt samé doma do 11alebo 12 rokov. Skúsim to prezistit ked sa vrátime.

@anonym_autor Madeleine Mccann☝️.

belllinka
8. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor a to si myslis, ze na Slovensku kazdy vodi deti do 12-tich rokov za ruku domov zo skoly a potom je s nimi doma, ci ako? Ved druzina je iba do stvrtej triedy.

siska53
8. aug 2025

@anonym_autor Ako pise @patka06 .. a podla mna.. ak sa navyse nezvykne budit skoro, najdete ho este spat.
A nemyslim si, ze by sa malo daco stat. Ved vie, ze vy pojdete prec.
P.S.mne by sa tiez nechcelo vstavat 😂

autor
8. aug 2025
@belllinka

@anonym_autor a to si myslis, ze na Slovensku kazdy vodi deti do 12-tich rokov za ruku domov zo skoly a potom je s nimi doma, ci ako? Ved druzina je iba do stvrtej triedy.

@belllinka nemyslím, že nemôže samé do školy a zo školy ale večer dlhšie samé. Teraz to uz neriešme. O tom nie je táto téma

marca12
8. aug 2025

Ak idete autom,tak by som ho nenechala sameho. Nahoda je blbec a radsej byt uzkostliva ako si potom vycitat.

huxy
8. aug 2025
@anonym_autor

@sense
@huxy 30 minút autom od hotela

@anonym_autor 30 minút autom? Tak to je ešte ďalej než som si myslela.

zuzubb007
8. aug 2025

Fúha 30 minút autom? To by som v zahranici nenechala samú ani tu 12 ročnú dcéru, iné je doma a zahraničie naozaj tam sa môže stať hocičo , vziať raz prežije vstať, ja som si myslela, že v hoteli idete fotiť ani to by som nenechala dieťa samé ani 20 minút

kaca222
8. aug 2025

Nie, idete ďaleko, nenechala by som. Ponúkla by som mu, že môže spať v aute (do fotenia by som nenútila).

katulienkax
8. aug 2025
@anonym_autor

@anonym_autor riadnu hlúposť trepeš. 10 ročne deti sú piataci a družiny už
nemaju. To ma matka na riti sedieť doma bez prace lebo musí strážiť 10 ročne dieťa keď príde zo skoly same .?

autor
8. aug 2025
@katulienkax

nemaju. To ma matka na riti sedieť doma bez prace lebo musí strážiť 10 ročne dieťa keď príde zo skoly same .?

@katulienkax môžeme už túto časť preskočiť?

kaca222
8. aug 2025

Nechápem prečo porovnávate nechanie dieťaťa doma na Slovensku a v cudzine, kde ani jazyk nevie.

nelca84
8. aug 2025

Bude spat a bude mat mobil. Ja by som nechala. Inak, keby ma niekto budil na dovolenke kvoli tomu, aby som isla niekam kam nechcem, tak ho ovalim lopatou... takze ja ho chapem

huxy
8. aug 2025
@katulienkax

@katulienkax myslím že je to tu úplne irelevantné. Ide o celodennú starostlivosť, keď je napr.dieťa choré alebo by malo byť doma samé dlhé hodiny. Do 11 rokov dr.píšu aj očr, staršie dieťa je schopné byť samé doma, keď je choré atď. Z toho autorka vychádza, ale s témou to aj tak veľa spoločného nemá

beronsche
8. aug 2025
@nelca84

Bude spat a bude mat mobil. Ja by som nechala. Inak, keby ma niekto budil na dovolenke kvoli tomu, aby som isla niekam kam nechcem, tak ho ovalim lopatou... takze ja ho chapem

@nelca84 ty si dospelá, schopná vyhodnotiť situáciu inak ako 10r dieťa.
Stačí, že sa zdržia na ceste, povedzme kvôli autonehode a dieťa môže mať strach a konať nepredvidatelne..

luccija
8. aug 2025

Nie, prišli ste spolu na dovolenku trvala by som na tom, aby išiel s vami

autor
8. aug 2025
@kaca222

Nechápem prečo porovnávate nechanie dieťaťa doma na Slovensku a v cudzine, kde ani jazyk nevie.

@kaca222 On je zvyknutý byt sám doma už dlho. Ale vie reč, pozná tam okolie, ľudí. Je to podla mna iné v Španielsku, kde nevie ani reč.

autor
8. aug 2025
@huxy

@katulienkax myslím že je to tu úplne irelevantné. Ide o celodennú starostlivosť, keď je napr.dieťa choré alebo by malo byť doma samé dlhé hodiny. Do 11 rokov dr.píšu aj očr, staršie dieťa je schopné byť samé doma, keď je choré atď. Z toho autorka vychádza, ale s témou to aj tak veľa spoločného nemá

@huxy Ďakujem za objasnenie.

janulka1802
8. aug 2025

Presne toto sme riešili tento rok na dovolenke. Chceli sme ísť večer na promenádu a 9,5 ročný syn ani náhodou. Nešlo po dobrom, tak som ho "postrašila", že to nie je bezpečné atď. Išiel potom úplne v pohode. Aj zabudol, že nechcel. Ja som skôr typ matky nebojácnej, ale v takom prípade vravím nie.

autor
8. aug 2025
@janulka1802

Presne toto sme riešili tento rok na dovolenke. Chceli sme ísť večer na promenádu a 9,5 ročný syn ani náhodou. Nešlo po dobrom, tak som ho "postrašila", že to nie je bezpečné atď. Išiel potom úplne v pohode. Aj zabudol, že nechcel. Ja som skôr typ matky nebojácnej, ale v takom prípade vravím nie.

@janulka1802 Ja sa tiez doma nebojím deti nechať samé doma. Ale v cudzine je to iné.

beata_k
8. aug 2025

@anonym_autor Trochu smutne, ze ho nutis lebo ty chces fotku.
K teme: 30 minut autom v ziadom pripade.

autor
8. aug 2025
@beata_k

@beata_k Chceli sme pár rodinných foto ako každý rok. Inak ho nechávam spať každé ráno dlho.

beronsche
8. aug 2025
@beata_k

@beata_k 3 osoby zo 4 fotku chcú, 1 nechce..
Kto by mal ustúpiť?

autor
8. aug 2025
@beronsche

@beata_k 3 osoby zo 4 fotku chcú, 1 nechce..
Kto by mal ustúpiť?

@beronsche každý rok sa tak fotíme, aj statív si nosíme. Len tento rok začal štrajkovať. Dcéra s mužom sa chcú fotiť tiež

beronsche
8. aug 2025
@anonym_autor

@beronsche každý rok sa tak fotíme, aj statív si nosíme. Len tento rok začal štrajkovať. Dcéra s mužom sa chcú fotiť tiež

@anonym_autor ja si nemyslím, že robíš niečo hrozne, čo by malo byť smutné..
Raz ústupi on, raz ty... Aj tvorenie kompromisov sa deti musia naučiť, stačí to s nimi odkomunikovať.
Užite si východ slnka