icon

Je bezpečné nechať 10-ročného syna samého v hotelovej izbe?

8. aug 2025

Sme momentálne na dovolenke v Španielsku. Ubytovaní sme v hoteli. Zajtra ráno sme sa chceli ísť fotiť pri východe slnka. Oznámila som to deťom. 12 ročná nemá žiadny problém a 10 ročný sa do krvi hada, že sa mu nechce vstávať. Vraj sa máme ist sami fotiť a on bude spať. Mne sa vsak nepáči predstava nechať ho úplne samého na izbe v zahraničí. Jazyk vie len základy, hocičo sa môže stať. Okrem toho na Slovensku platí, že dieťa do 12 rokov by nemal rodič nechať samé. Ustúpiť mu? Potrebujem názor od viacerých ludi. Jasné, že sa rozhodnem sama. Len muž ma presviedča so synom, že som uzkostliva.

beata_k
8. aug 2025
@beronsche

@beata_k 3 osoby zo 4 fotku chcú, 1 nechce..
Kto by mal ustúpiť?

@beronsche Ten rozumny...matka.

nelca84
8. aug 2025
@beronsche

@nelca84 ty si dospelá, schopná vyhodnotiť situáciu inak ako 10r dieťa.
Stačí, že sa zdržia na ceste, povedzme kvôli autonehode a dieťa môže mať strach a konať nepredvidatelne..

@beronsche autorka sa pytala na nazor, tak som napisala. Mna napr. zaujima aj nazor dietata na spolocne traveny cas, o to viac na dovolenke. 10 rocny uz nie je male dieta.

anonym_576fb1
8. aug 2025
@anonym_autor

@sense
@huxy 30 minút autom od hotela

@anonym_autor autom idete a 30 minút to je ďalekooo. Nikdy by som to neurobila dieťa by šlo pekne s nami. Tak ma napadlo veď nevieš či vás niekto neuvidí že chlapec s vami nešiel. ...

beata_k
8. aug 2025
@anonym_autor

@beata_k Chceli sme pár rodinných foto ako každý rok. Inak ho nechávam spať každé ráno dlho.

@anonym_autor Rodinna fotka moze byt na xy sposobov. Ozaj nemusi byt iba za usvitu. Mozno by veci pomohlo keby si skusila vymysliet inu sceneriu. Aj by sa syn mozno radsej odfotil a aj by si nemusela rozmyslat, ci nechat dieta same na izbe.

beronsche
8. aug 2025
@beata_k

@beronsche Ten rozumny...matka.

@beata_k nesúhlasím.
Kde je hranica, po ktorú musí matka rozmarom ustupovať?

Akurát by som nešla cestou direktivnych príkazov a vyhrážok.
Vysvetlila by som mu, prečo ho samého nenechám, prečo tam my 3 ísť chceme a čo to znamená urobiť kompromis.
Dohodla s ním, čo chce robiť potom a jeho želanie rešpektovala.
Celkovo by som išla cestou, že sa porozprávať vopred, kto čo chce a potom sa spoločne dohodnut, čo budeme robiť.
Aby nemal pocit, že všetko je podľa mňa.

beronsche
8. aug 2025
@nelca84

@beronsche autorka sa pytala na nazor, tak som napisala. Mna napr. zaujima aj nazor dietata na spolocne traveny cas, o to viac na dovolenke. 10 rocny uz nie je male dieta.

@nelca84 samozrejme, nič ti nevyčítam.
Len ma upútalo, že nevidíš rozdiel medzi dospelým a 10r dieťaťom

andrea78
8. aug 2025

@anonym_autor nenechávaj ho samého. Doma je to iná situácia a iné podmienky. Nikdy nevieš, co sa môže stať. Porucha auta , nehoda ( a nie iba vaša, ale aj iná) , uzavretie cesty, uviaznete niekde... Keby ste išli na pláž pred hotel, to je niečo iné, no ísť preč pol hod autom a jeho nechať samého je iná vec. Pekne nech vstane a ide s vami. Toto nie je situácia, o ktorej by on mal v jeho veku rozhodovať. Usetríš si kopu stresu. Ide o rodinné fotenie, na dovolenke je, bude mať aj on pamiatku.

beata_k
8. aug 2025
@beronsche

@beata_k nesúhlasím.
Kde je hranica, po ktorú musí matka rozmarom ustupovať?

Akurát by som nešla cestou direktivnych príkazov a vyhrážok.
Vysvetlila by som mu, prečo ho samého nenechám, prečo tam my 3 ísť chceme a čo to znamená urobiť kompromis.
Dohodla s ním, čo chce robiť potom a jeho želanie rešpektovala.
Celkovo by som išla cestou, že sa porozprávať vopred, kto čo chce a potom sa spoločne dohodnut, čo budeme robiť.
Aby nemal pocit, že všetko je podľa mňa.

@beronsche A to sa musi fotit za usvitu? Ozaj musi? Jedna matka nevie vymysliet inu rodinnu fotku? Hmm

huxy
8. aug 2025
@beata_k

@anonym_autor Rodinna fotka moze byt na xy sposobov. Ozaj nemusi byt iba za usvitu. Mozno by veci pomohlo keby si skusila vymysliet inu sceneriu. Aj by sa syn mozno radsej odfotil a aj by si nemusela rozmyslat, ci nechat dieta same na izbe.

@beata_k podľa mňa je viac smutné podriaďovať všetko dieťaťu. Traja sa chcú fotiť a jeden nie. Určite by som neplnila vôľu 1 dieťaťa aby ostatní zostali sklamaní. Lenže v dnešnej dobe to je bohužiaľ tak, z detí sa ideme po.rať a potom to tak vyzerá. A to píšem ako matka, čo ľúbi svoje dieťa. Ale laska nie je to, že spravím všetko, čo chce dieťa

beata_k
8. aug 2025
@huxy

@beata_k podľa mňa je viac smutné podriaďovať všetko dieťaťu. Traja sa chcú fotiť a jeden nie. Určite by som neplnila vôľu 1 dieťaťa aby ostatní zostali sklamaní. Lenže v dnešnej dobe to je bohužiaľ tak, z detí sa ideme po.rať a potom to tak vyzerá. A to píšem ako matka, čo ľúbi svoje dieťa. Ale laska nie je to, že spravím všetko, čo chce dieťa

@huxy Vies, len tu ide aj o bezpecnost dietata a nie len detsky rozmar. Autorka vazne uvazovala kvoli fotke
1 bud to ho nechat v cudzine 30 minut autom
2 alebo ho zduteho viezla 30 minut autom lebo fotka, ktora aj tak skonci zabudnuta prachom

kaca222
8. aug 2025
@beata_k

@anonym_autor Trochu smutne, ze ho nutis lebo ty chces fotku.
K teme: 30 minut autom v ziadom pripade.

@beata_k to je jedno, aký je dôvod. Sú na dovolenke ako rodina, väčšina sa fotiť chce, musí sa prispôsobiť. Fotiť sa predsa nemusí. Rovnaké by bolo, keby šli niekam na výlet.
P.S.: to píšem ako človek, čo nechápe, ako môže niekto ráno vstávať skoro len preto, aby sa šiel čo i len pozrieť na východ slnka :D

beronsche
8. aug 2025
@beata_k

@beronsche A to sa musi fotit za usvitu? Ozaj musi? Jedna matka nevie vymysliet inu rodinnu fotku? Hmm

@beata_k hmm, no nemusí. V podstate nič nemusí.. ani tú fotku mať.
Lenže píše, že to robia každý rok a chcú znova. Čiže mladý o tom vie.
Nie, neublíži mu RAZ za dovolenku prežiť trochu nepohody a vstať. Veď ho netahajú na 10 hod namáhavu túru, ani na nič, kde by trpel.
A s 10r sa dá o celom pekne porozprávať, prebrať, čo kto chce a čo nechce a prečo, a aj aký kompromis sa urobí.

nikpa
8. aug 2025

@anonym_autor na dovolenke v zahraničí nie

huxy
8. aug 2025
@beata_k

@huxy Vies, len tu ide aj o bezpecnost dietata a nie len detsky rozmar. Autorka vazne uvazovala kvoli fotke
1 bud to ho nechat v cudzine 30 minut autom
2 alebo ho zduteho viezla 30 minut autom lebo fotka, ktora aj tak skonci zabudnuta prachom

@beata_k takže 3 ľudia môžu byť sklamaní, aby 1 nebol ofučaný. No veď ako píšem, potom to tak vyzerá, keď sa robí všetko ako si dieťa povie 🙏

A ja som sa vyjadrila, že dieťa by som samé nenechávala, takže otázka bezpečnosti pre mňa irelevantná

beata_k
8. aug 2025
@huxy

@beata_k takže 3 ľudia môžu byť sklamaní, aby 1 nebol ofučaný. No veď ako píšem, potom to tak vyzerá, keď sa robí všetko ako si dieťa povie 🙏

A ja som sa vyjadrila, že dieťa by som samé nenechávala, takže otázka bezpečnosti pre mňa irelevantná

@huxy Preco by mali byt sklamani? Hadam je jedno kde sa odfotia. Princip je skor, ze rodina je stastna! spolu na dovolenke. Ci nie? Instagram je dolezitejsi?

wolf_
Autor odpoveď zmazal
natalka13
8. aug 2025
@siska53

@anonym_autor Ako pise @patka06 .. a podla mna.. ak sa navyse nezvykne budit skoro, najdete ho este spat.
A nemyslim si, ze by sa malo daco stat. Ved vie, ze vy pojdete prec.
P.S.mne by sa tiez nechcelo vstavat 😂

@siska53 moze do nich napalit auto, mozu riesit nehodu pokasene auto aj 5-6hodin, skoncit v nemocnici....

nelca84
8. aug 2025
@beronsche

@nelca84 samozrejme, nič ti nevyčítam.
Len ma upútalo, že nevidíš rozdiel medzi dospelým a 10r dieťaťom

@beronsche preco by som nevidela rozdiel? Len mam na to iny nazor ako ty. A tiez si myslim, ze mozu vymysliet aj ine fotenie nez take, kedy treba vstavat predpokladam okolo 3-tej, ak nie aj skor....

huxy
8. aug 2025
@beata_k

@huxy Preco by mali byt sklamani? Hadam je jedno kde sa odfotia. Princip je skor, ze rodina je stastna! spolu na dovolenke. Ci nie? Instagram je dolezitejsi?

@beata_k no nie, plňme vždy čo chce dieťa a kašlime na to, čo chcú ostatní.
Pochop že to majú tradíciu, všetci to chcú okrem dieťaťa 🤦‍♀️

beata_k
8. aug 2025
@huxy

@beata_k no nie, plňme vždy čo chce dieťa a kašlime na to, čo chcú ostatní.
Pochop že to majú tradíciu, všetci to chcú okrem dieťaťa 🤦‍♀️

@huxy Tradicie sa mozu aj menit. Kriste je to fotka. Ja som mala vzdy za to, ze dovolenka je o oddychu a relaxe pre celu!!! rodinu a nie, ze JA chcem. OK, mame na to iny pohlad.

huxy
8. aug 2025
@beata_k

@huxy Tradicie sa mozu aj menit. Kriste je to fotka. Ja som mala vzdy za to, ze dovolenka je o oddychu a relaxe pre celu!!! rodinu a nie, ze JA chcem. OK, mame na to iny pohlad.

@beata_k máme. Ale všade treba robiť kompromisy, snažiť sa dohodnúť. a nie silou mocou vyhovieť jednému 🤷🏼‍♀️

huxy
8. aug 2025
@nelca84

@beronsche preco by som nevidela rozdiel? Len mam na to iny nazor ako ty. A tiez si myslim, ze mozu vymysliet aj ine fotenie nez take, kedy treba vstavat predpokladam okolo 3-tej, ak nie aj skor....

@nelca84 tak slnko vychádza pred siedmou (záleží kde presne), tak určite o tretej vstávať nemusia

beata_k
8. aug 2025
@huxy

@beata_k máme. Ale všade treba robiť kompromisy, snažiť sa dohodnúť. a nie silou mocou vyhovieť jednému 🤷🏼‍♀️

@huxy Na tom sa zhodneme...kompromis. To znamena, ze to vyhovuje vsetkym a nie 3 zo 4.

huxy
8. aug 2025
@beata_k

@huxy Na tom sa zhodneme...kompromis. To znamena, ze to vyhovuje vsetkym a nie 3 zo 4.

@beata_k to nie je žiaden kompromis 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

vorkola
8. aug 2025
@anonym_28d6ce

@anonym_autor Madeleine Mccann☝️.

@anonym_28d6ce Ano spominam, si, doteraz sa nenasla, celosvetovy problem

sense
8. aug 2025

A nemozete sa odfotit pri zapade? Ja by som dieta kvoli fotkam rano nebudila.
Ja by som moju nechala Lebo si ju poznam. Ty si zas poznas svojho

beata_k
8. aug 2025
@huxy

@beata_k to nie je žiaden kompromis 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️

@huxy Veru nie je. Aky je v tom kopromis..." vstane a pojde s nami"?

huxy
8. aug 2025
@beata_k

@huxy Veru nie je. Aky je v tom kopromis..." vstane a pojde s nami"?

@beata_k kompromis je dohoda, kde všetci poľavia zo svojich požiadaviek a dohodnú sa. Kdežto ak nepôjdu, tak to je len vyhovenie 1 človeku, žiaden kompromis. Boli tu rady, aby si dieťa na oplátku vybralo niečo, čo bude podľa neho.

beata_k
8. aug 2025
@huxy

@beata_k kompromis je dohoda, kde všetci poľavia zo svojich požiadaviek a dohodnú sa. Kdežto ak nepôjdu, tak to je len vyhovenie 1 človeku, žiaden kompromis. Boli tu rady, aby si dieťa na oplátku vybralo niečo, čo bude podľa neho.

@huxy A kde je tu dohoda??? Je to prikaz. Vstanes a pojdes. Kompromis je ze sa fotit bude, ale v rozumny cas. Dostat nieco prikazom nie je komprimis. Koncim tuto debatu s tebou. Nikam nevedie. Ak autorka vazne uvaxovala nechat dieta a ist 30 minut autom, tak to nie je tradicia. To je JA CHCEM. Lebo usvit je aj pred hotelom a nie len 30 minut autom.

huxy
8. aug 2025
@beata_k

@huxy A kde je tu dohoda??? Je to prikaz. Vstanes a pojdes. Kompromis je ze sa fotit bude, ale v rozumny cas. Dostat nieco prikazom nie je komprimis. Koncim tuto debatu s tebou. Nikam nevedie. Ak autorka vazne uvaxovala nechat dieta a ist 30 minut autom, tak to nie je tradicia. To je JA CHCEM. Lebo usvit je aj pred hotelom a nie len 30 minut autom.

@beata_k 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ idem radšej spať.
Ty vidíš dieťa vs.matka a pritom to chce väčšia časť rodiny.