icon

Je bezpečné nechať 10-ročného syna samého v hotelovej izbe?

8. aug 2025

Sme momentálne na dovolenke v Španielsku. Ubytovaní sme v hoteli. Zajtra ráno sme sa chceli ísť fotiť pri východe slnka. Oznámila som to deťom. 12 ročná nemá žiadny problém a 10 ročný sa do krvi hada, že sa mu nechce vstávať. Vraj sa máme ist sami fotiť a on bude spať. Mne sa vsak nepáči predstava nechať ho úplne samého na izbe v zahraničí. Jazyk vie len základy, hocičo sa môže stať. Okrem toho na Slovensku platí, že dieťa do 12 rokov by nemal rodič nechať samé. Ustúpiť mu? Potrebujem názor od viacerých ludi. Jasné, že sa rozhodnem sama. Len muž ma presviedča so synom, že som uzkostliva.

beata_k
8. aug 2025
@huxy

@beata_k 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ idem radšej spať.
Ty vidíš dieťa vs.matka a pritom to chce väčšia časť rodiny.

@huxy Dobru noc.

nelca84
8. aug 2025
@huxy

@nelca84 tak slnko vychádza pred siedmou (záleží kde presne), tak určite o tretej vstávať nemusia

@huxy autorka nenapisala kam idu, takze tiez nemozes tvrdit, ze o tretej urcite vstavat nemusia. Mozno musia, ak este pocitas ze nejaky cas rano potrebujes a plus cesta... napr. v Chorvatsku vychadza slnko cca o 5.45

sense
8. aug 2025
@beata_k

@huxy A kde je tu dohoda??? Je to prikaz. Vstanes a pojdes. Kompromis je ze sa fotit bude, ale v rozumny cas. Dostat nieco prikazom nie je komprimis. Koncim tuto debatu s tebou. Nikam nevedie. Ak autorka vazne uvaxovala nechat dieta a ist 30 minut autom, tak to nie je tradicia. To je JA CHCEM. Lebo usvit je aj pred hotelom a nie len 30 minut autom.

@beata_k asi tak plus aj tak to nebude pekná fotka lebo syn buď zduty a matka aj tak nahnevaná lebo syn je zduty

beata_k
8. aug 2025
@sense

@beata_k asi tak plus aj tak to nebude pekná fotka lebo syn buď zduty a matka aj tak nahnevaná lebo syn je zduty

@sense Ale bude tradicna.☝️ A mozno aj vyraz tvare bude tradicny.

emka530
8. aug 2025

@anonym_autor nie nenechala by som. Už bolo dosť prípadov o únose deti z hotelov..a týmto by som argumentovala aj ja. Že sa o neho bojím a bude mi chýbať na fotke
My nenechávame deti samé ani vo vlastnom apartmáne v Taliansku, kde už poznajú ulicu i pláž..i keď sú tam domáci prívetiví a neublížili by, nikdy nevieš aký turista sa tam vyskytne, a veru už som tam videla a počula kadečo.. čo ma iba utvrdzuje v tom že deti musím mať vždy na očiach a pri sebe.

oira
8. aug 2025

V zahranici v hoteli 10 r urcite sameho nie...

reanda
8. aug 2025

to co je za uzasne miesto, kde MUSITE mat fotku za usvitu, ze si kvoli tomu ochotna rozmyslat, ze nechas dieta niekolko hodin same na hoteli?

cukroska
Autor odpoveď zmazal
pralinka25
8. aug 2025

Aj tak ta fotka bude stat asi za prd. Bud nebude rodinna lebo mlady sa fotit nebude chciet (necudovala by som sa) cize tradicia porusena. Alebo sa bude fotit zduty a pokazi celu atmosferu. No drzim palce. Ja by som vymyslela inu fotku. Zapad alebo nieco zaujimave.

portret7
8. aug 2025

@anonym_autor doma ano, v zahranici nie, v hoteli je velky pohyb cudzich ludi, bala by som sa.

alenka58
8. aug 2025

keby to vstávanie bolo za dôležitejších okolností ale kvôli foto? bože čo ľudia dokážu.....

anonym_1751b4
8. aug 2025

My nechávame deti samé na izbe v hoteloch, ale spolu ako dvojicu. Začali sme, keď mali 12 a 9, najprv len polhodinka, postupne aj hodinka a viac. Ale teda sme len v areáli hotela, napr. ideme na kávu alebo na večerný program a deti nechcú ísť s nami. Respektíve prechádzka v blízkom okolí. Starší syn má teraz 13 a vydrží už aj sám v hotelovej izbe, aj dlhšiu dobu do dvoch hodín, mladšiu dcéru by som sa bála nechať samú dlhšie než 30 minút. Po príchode do hotela si vždy spolu prejdeme hotel, pozrieme, kde sú schody, kde sú núdzové schody a podobne. Mne príde požiar ako omnoho pravdepodobnejší scenár katastrofy, než úchylák prehľadávajúci izby.

anonym_f58ac6
8. aug 2025

@anonym_autor To ti nikto nemôže v tomto radiť.Tu ťa môžu akurát zneistiť ešte viac a dať ti chrobáka do hlavy a nabulíkať ti všetky strachy.
Ty si rodič a ty si poznáš dieťa najlepšie. Úzkostlivé sme všetky Niekto viac ,niekto menej. Môj syn s tým problém nemal.Ja áno. Ale keďže to bol veľmi rozumný chalan, vie čo a ako,tak ostal aj sám. Vždy sme mali ubytovanie super rodinné a izbu zamknutú a nikdy by neotvoril nikomu.
Mali sme niečo naplánované a on nechcel ísť, že chce byť na izbe. Ja som nechcela, ale muž rozhodol .A neskôr uz starší vždy ostal keď uz nechcel aj inokedy. Nakoľko na jednej dovolenke zistil, že neznáša more,piesok , tak sme sa určite neobetovali kvôli nemu a nevzdali sa mora. Boli sme sa s mužom okúpať na kratšie.On bol na izbe a na celú dovolenku sme museli zmeniť na výlety a kúpanie len na chvíľu sami. A od vtedy k moru nechodí.
Takže v podstate deťom sa človek musí prispôsobovať vždy do určitého veku.
Kým boli malý nemohli sme poznávačky,mali sme radi more a chodili sme tam na výlety, to boli trénovaný.
Už sme sa dočkali poznávačiek a dnes nechce more.

anonym_f58ac6
8. aug 2025
@alenka58

keby to vstávanie bolo za dôležitejších okolností ale kvôli foto? bože čo ľudia dokážu.....

@alenka58 Môžme povedať aj z iného pohľadu. Väčšina chce a musia sa prispôsobovať jednému decku.A východy pri mori stoji zato a na slovensku môžeš snívať.
Zažili sme a vstali sme aj my raz kvôli východu slnka nad morom v Grécku a bolo to mocné. Magické. Keď už moj muž nás vytiahol v pyžame o nejakej piatej to už je co povedať. A dodnes je to mega na čo spomíname.

nyphadora
8. aug 2025

@anonym_autor preco sa nejdete radsej fotit pri zapade slnka ? Nechala by som ale aj s video pestunkou ( staci videohovor a vypnem mikrofon na izbe) .

autor
8. aug 2025

@anonym_autor ďakujem všetkým za názory. Pte ujasnenie, slnko tu vychádza o 6:40. Chudák syn bude musieť vstať o 5:45. Dohodli sme sa, že raz to zvládne, fotiť sa nemusí. Inak sa už budeme fotiť len pri hoteli na pláži. Pekný večer

autor
8. aug 2025
@nyphadora

@anonym_autor preco sa nejdete radsej fotit pri zapade slnka ? Nechala by som ale aj s video pestunkou ( staci videohovor a vypnem mikrofon na izbe) .

@nyphadora večer pri západe je tu hlava na hlave

autor
8. aug 2025
@anonym_f58ac6

@alenka58 Môžme povedať aj z iného pohľadu. Väčšina chce a musia sa prispôsobovať jednému decku.A východy pri mori stoji zato a na slovensku môžeš snívať.
Zažili sme a vstali sme aj my raz kvôli východu slnka nad morom v Grécku a bolo to mocné. Magické. Keď už moj muž nás vytiahol v pyžame o nejakej piatej to už je co povedať. A dodnes je to mega na čo spomíname.

@anonym_f58ac6 Ja často vstávam prvá, sadnem na balkón a pozerám na východ slnka, more. Všade kľud. Dokonca aj muž sa občas ku mne pridá. Deti nechávame spať aj do 9. Väčšinou sú uz o 8 hore.

monnci2226
8. aug 2025

len bezte a užite si vychod slnka a spravte si aj peknu foto 🙂 (snad sa syn umudri a nakoniec sa odfoti s vami aj on a nebude kysnut v aute, a ak by nahodou predsa nie, nenechajte si to tym pokazit 😉) prajem krasny zazitok!

engel76
8. aug 2025

@anonym_autor asi pred mesiacom som videla dost
detailny dokument o unose Maddie a nerozumiem ani po tolkych rokoch ako mohli rodicia nechat deti spat a ist s priatelmi vecerat.

maddie1711
8. aug 2025

Sme v Bulharsku. Syn ostáva pravidelne sám doma (teda s 2ma psami) tento rok aj 2h (doma myslím v apartmáne, trávime tu komplet cele letá). Má 9r. Vždy zapnem kameru, zamknem ho (tiež ma kľúč, keby niečo), ma mobil. Rozdiel je ale že je tu v celom komplexe ako doma, pozná zopár ľudí (susedov, predavačky v markete) a dorozumie sa úplne bez problémov v angličtine a trochu aj v bulharčine.

zuzula507
8. aug 2025

@anonym_autor my máme 9ročneho syna a jeden deň sme chceli ísť k moru tak na kratšie max hodinku, jemu sa nechcelo z hotela tiež vyjednával že ostane na izbe sám na mobile nech my ideme , no more sme mali trošku ďalej a bála som sa že sa náhodou neskôr rozhodne napríklad prísť za nami, chodili sme každý deň na to isté miesto na plaži, ale trebalo prejsť aj po ceste a on úplne pozorný na cestách nieje, no bála som sa takže som mu vysvetlila páči nepáči ideš s nami. Na mobile budeš neskôr. Ale napríklad jeho sestru sme uspávali a ju zrušilo keď ho videla hore na mobile tak sme ho poslali dole do hali nech si tam zavolá s kamošmi dá zmrzku alebo džús a išiel bol tam asi 30 minút, ale bol na mobile čiže som mu aj kontrolné napísala čo robí, kde presne poslal mi fotku, tiež či je všetko ok odpísal mi že áno..vtedy som sa nebála

vladuska20
8. aug 2025

Tak nech si lahne k nemu sestra,tolko da na neho pozor,nie???Nase deti si aj same pre colu dole isli,a my sme boli na izbe.Vedeli kam,po anglicky si sami vypytali,izbu cislo vedeli a nic sa nestalo.Dcera sice vymyslala sama pri bazene ale zase tiez samu by sme ju tam nenechali ale takto sa to da,nie??

alenka58
9. aug 2025
@anonym_f58ac6

@anonym_f58ac6 zažila som a zažívam krásne východy slnka, keďže ráno vstávam zavčasu, ale aby som ich musela fotiť, okrem toho aj kopu iných zážitkov dovolenkových aj iných, ale je fakt že v dnešnej dobe bez foto ani krok, lebo to asi akoby ani tie zážitky neboli keď nie sú zdokumentované

huxy
9. aug 2025
@nelca84

@huxy autorka nenapisala kam idu, takze tiez nemozes tvrdit, ze o tretej urcite vstavat nemusia. Mozno musia, ak este pocitas ze nejaky cas rano potrebujes a plus cesta... napr. v Chorvatsku vychadza slnko cca o 5.45

@nelca84 ale tu sa píše o španielsku, nie chorvátsku. A slnko v španielsku vychádza medzi 6:45 až 7:33 (info ľahko nájdeš na nete)

milanemila
9. aug 2025

Nie nenechala by som 10r sameho ak by som isla 30 min autom od hotela…isiel by s nami a nech spi v aute 🤷🏼‍♀️

tomiholjubavi
9. aug 2025

Ani ja by som nenechala. A nebola by okolo toho ani diskusia. Kompromis/ústupky sa dajú robiť inde, nie v otázkach bezpečnosti.

katunika
9. aug 2025

@anonym_autor Ahoj. Rozumiem Ti. Ja by som v cudzine nenechala dieťa samé. Ani keby bolo staršie ako Tvoj syn. Fotenie nejakého západu Slnka pre mňa nie je životne dôležitá vec. Ale Vy chcete mať spomienku, chápem. Stať sa môže naozaj hocičo. Ak máš sama pochybnosti, počúvaj svoju intuíciu. Želám krásny dovolenku

belllinka
9. aug 2025
@katunika

@anonym_autor Ahoj. Rozumiem Ti. Ja by som v cudzine nenechala dieťa samé. Ani keby bolo staršie ako Tvoj syn. Fotenie nejakého západu Slnka pre mňa nie je životne dôležitá vec. Ale Vy chcete mať spomienku, chápem. Stať sa môže naozaj hocičo. Ak máš sama pochybnosti, počúvaj svoju intuíciu. Želám krásny dovolenku

@katunika ona sa ale nechce fotit pri zapade, ale pri vychode a terorizovat celu rodinu, aby skoro vstali rano.

huxy
9. aug 2025
@belllinka

@katunika ona sa ale nechce fotit pri zapade, ale pri vychode a terorizovat celu rodinu, aby skoro vstali rano.

@belllinka čo píšeš o terorizovaní, keď 3 chcú ísť. A vlastne to má autorka už poriešené, idú všetci. A nikto nebude traumatizovaný z jedného skorého vstávania 🤓🤦‍♀️
Niektorí to tu neskutočne hrotíte. Ja som ako 11-ročná tiež vstávala kvôli východu a pre mňa to bol zážitok.