icon

Je v poriadku ísť na dovolenku bez detí?

elem23
27. jan 2025

Dobrý deň, prosím Vás, bol niekto preč od deti 7 a 5 rokov na 5 dní? Je to za facku dovolenka s babami. Manžel s tým problém nemá,len sa chcem opýtať,či niekto tiež takto bol. Ďakujem

natalka13
27. jan 2025

@11bodka11 vidis deti by mali zazitkov az az ako sama pises, nesedeli by na zadku.

tiezjedna
27. jan 2025

@11bodka11 tak u nás je to o tom, že na dovolenky chodíme s deťmi aj bez nich. Majú zážitkov na tri životy... Takže to, že sme si od nich odskočili napríklad do New Yorku (z ktorého by oni fakt nič nemali) alebo Sydney (kam by ich cesta totálne odpálila) nám vrásky nerobí ani v najmenšom. Podľa mňa je v každom vzťahu životne dôležité byť "párový sebec", inak ten vzťah pôjde časom do kopru.

rayla
27. jan 2025

Všetci moji známi tak chodia.. ja nie.. syn s nami chodí rád, a ja mu to doprajem.. v budúcnosti možno chodiť nebude chcieť.. a som rada, že má s nami kopu cestovateľských zazitkov.. ale musím povedať, že ja som si nikdy od neho nepotrebovala "oddýchnuť" ako ostatné mamy od svojich detí, mne vôbec nevadí, že všade chodí s nami..som divná😁.. Ale služobne sem-tam idem, no to je iné, keďže je to práca, to musím... Ak nás pocit, že vydrzis bez nich, kľudne choď..

handykate
27. jan 2025

Nechápem, čo sa poniektorí tak rozohnili nad názorom, že by dotyčná nešla bez detí. To je každého osobná vec a každá reaguje na dotaz autorky. Ani ja by som nešla a to sú už väčší. Od malička sú zvyknutí byť aj sami bezo mňa, ale o tom to nie je. Tiež by mi bolo ľúto, že nevidia, nezažijú to čo ja. Veď čas rýchlo letí, deťmi sú len chvíľu a ani sa nenazdam a budú preč od mňa..To je môj názor a robím si ako chcem a ako nám všetkým v rodine vyhovuje, ale ak niekomu vyhovuje ináč, nekritizujem to.

oblecenie99
27. jan 2025

Aká ľútosť, že deti nebudú mať zážitky? Veď to nie je dovolenka s deťmi, ale vyslovene bez nich. Uskutoční sa, či tam autorka pôjde, alebo nie, deti tam.proste nebudú ani nikdy nemali byť, tak neviem, o čo by prišli, o aké zazitky. Nie celkom rozumiem tej logike. Tie deti predsa nebudú ukrátené o jednu dovolenku tým, že mamka na ňu pôjde. Však pôjdu aj spolu. Trošku mi to pripomína diskusie k svadbam bez detí, kedy sa rodičia ohradili, že ak 4 ročná sa nemôže rozkošne krútiť na parkete, príde o zážitok a preto na tu svadbu nepôjde nikto.. Alebo plamenné názory na adult friendly hotely.

Ja rada chodím so synom a s mužom na dovolenku, radšej ako s kamoškami - s nimi by ma to už viac menej unavovalo. Ale keby som nebola taký antisocial a bola by príležitosť, išla by som. Chápem, že niekto bez detí nechce chodiť, ani mňa to nebaví s nikým, okrem mojej rodiny. Len nechápem tomu odôvodneniu, že deti prídu o zážitok..

elem23
autor
27. jan 2025

@elem23 s deťmi ideme celá rodinka v lete na dovolenku k moru. Pre doplnenie info.

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@akvi to bolo uz davno. Neter ma uz vlastne babatko. To som iba dala na margo toho ze niektorym aj väčším detom moze byt za rodicmi smutno. A ze aj na zaklade tejto skusenosti a toho ze odo mna rodicia nikdy neodisli mam takýto pohlad na samostatnu dovolenku... Ale kazdeho vec.

dankabetka
27. jan 2025

@elem23 ahoj, je uplne v poriadku ist bez deti, nevidim na tom nic zle😉
Tiez chodime bez deti 2x rocne , v maji a sept. chodime na 4-6 dni, ta dovolenka ma "dospelacke tempo" a su to poznavacky, ktore by deti naozaj nebavili a nam kazili dojem...na rodinne dovolenky chodime 3x v roku...a to na velku noc ( more alebo hory ) zaciatkom leta k moru, koncom leta na hory...deti o zazitky urcite nepridu a samozrejme na rodinnej dovolenke sa tempo prisposobuje im... Nasi su zvyknuty na starych rodicov od malicka ( ved tam travia jarne a letne prázdniny...niesu u cudzich ludi ).

sara07
27. jan 2025

@terezkaarthuramax tvoja odpoved prva by bola uplne v poriadku keby si do toho netahala svedomie, podprahovo to stiahlo do roviny ako som ti písala
babám čo tu písali že nie lebo by im bolo smutno, všetci rešpektovali
rozumieš tomu rozdielu ?
skús rešpektovať svet okolo, pretože nie každý ma potrebu riešit svedomie a otázky okolo viery
občas by dieta práveže malo byt na pár dni bez matky, pre neho samého, aby nebolo tak priliš naviazané
a nestahuj príspevky do citovehého vydierania, na mna neplatia
mojim detom nie nie je smutno pretože si babky urobia tiež program s vnučatami , a manžel so synatorom, prečo by deti nemohli travit čas aj s niekým inym ako matkou, nemusí byt stále animatorkou ona

sara07
27. jan 2025

@terezkaarthuramax ked im to vysvetlíš spravne prečo férovo , tak to vedia pochopit a nebude im smutno,,
stale si mi neodpovedal aky je rozdiel ked ide vnuča k babke cez prazdniny lebo chcu byt spolu a matka ostane sediet doma a tým že niekam ide
a malo by ostavat bez matky aj menšie deti, potom by nemuseli revat pol roka poniektoré v škôlke pri nástupe , nemuseli by mat také traumy
a to niektoré iné hysaky maju tie deti tam alebo odmietaju jest . to je ako k čomu dobre, či to je v poriadku

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@sara07 to chce to dieta. Ist k babke. Su rozne deti. Niektore by nesli. Ani niektore mamičky by nešli na dovolenku bez deti.. kazdy je iný... A

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@sara07 kde pisem o viere?

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@sara07 aj ja respektujem

sara07
27. jan 2025

@terezkaarthuramax nebudeme tu spamovat ale verieci vo velkom rieša svedomie a celé tovje prispevky sú ladené v podtone
nechaj žiť , očividne rozdiel nevidíš

janka95
27. jan 2025

Nevidím v tom problém. My ideme s partnerom spolu na dovolenku teraz v marci. Malý bude mať prazdniny u babky. Každý rok tak máme že týždeň pre seba a motorku 😀 . V lete pôjdeme všetci spolu. :- )

heleninamama
27. jan 2025

@terezkaarthuramax Nepísala si tu náhodou, že o Teba sa stará matka doteraz a všetko rieši, pretože hoci si dospelá, si absolútne nesamostatná, máš nejaké zdravotné problémy, navyše si nezamestnaná a len sa tak posúvaš životom bez akéhokoľvek cieľa a perspektívy? A takýto stav ti vyhovuje? V každom prípade svoje nastavenie nemôžeš porovnávať s normálnymi, zdravými deťmi, ktoré v istom veku chcú a zvládnu byť bez rodičov. A rodičia ich k tomu aj vedú. Nie je normálne vychovať človeka, ktorý je v dospelosti nesamostatný a závislý na matke. Potom nemá šancu vybudovať si žiadny vzťah, ani partnerský a ani kamarátsky.

janka95
27. jan 2025

A ešte ma napadlo tiež som bola na 5 dňovom zájazde v Paríži s kamarátkou. A tí moji dvaja chlapci to zvládli úplne bez problémov. Určite choď! :- )))))

mariska1989
27. jan 2025

Ak máš možnosť tak iď. Ma sa ti kto postarať o deti . Mať túto možnosť ani nepíšem na MK ale rozmýšľam co by som si chcela zobrať alebo čo by som si kúpila. Hlavne si uži voľno

sisaka
27. jan 2025

@rayla ďalšia, čo podprahovo citovo manipuluje.
“… ja si nepotrebujem oddýchnuť od svojich deti ako ostatné mamy, mne nevadí, že deti idú so mnou na dovolenku … asi som divná” 🤦‍♀️ môj ty bože

Ani @elem23 určite nevadia jej vlastné deti, ide s nimi na dovolenku, ale chce ísť na krátku dovolenku aj s kamarátkami. Nie je na tom nič divné, ako nie je divné, že ty berieš na všetky dovolenky svoje deti.
@elem23 normálne choď, deti budú s druhým rodičom, určite sa psychicky nezrutia, ak na pár dni niekde vybehneš sama.
My sme s mužom boli pár krát sami a boli sme pár krát aj individuálne, naše deti s tým nemali nikdy problém, ani nerobili scény, že aj oni chcú ísť. Nám tiež naše deti nevadia 🤦‍♀️ a radi s nimi trávime čas, vrátane dovoleniek, ale je fajn mať aj ako partneri, či jedinci chvíľu pre seba. Deti sme brávali niekoľko krat do roka na dovolenky a majú toľko zážitkov z rôznych miest, čo mnohí dospeli nemajú, jedno dieťa je už dospelé, jedno takmer dospelé a nikdy nám nevyčitali, že sme boli niekde bez nich, práve naopak, sú radi, že sme s nimi veľa precestovali a na mnohé cesty/dovolenky dodnes spomínajú.
Ale …
Kedysi dávno sme boli na motorkách 3 manželské páry, všetci sme nechali doma deti a teda jedna manželka to neniesla najlepšie, celé 2 týždne len o deťoch točila ako jej je za nimi smutno a čo asi robia … (éra bez mobilných telefónov, Skype a pod.) a nakoniec aj skonštatovala, že už by tak nešla. Tak asi to naozaj nie je pre každú matku, niektoré sú tak pripútané k tým deťom, že vedia fungovať už len ako mamy.

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@heleninamama moja neter je zdrava a predsa jej bola u nas za mamou smutno.

lubina2
27. jan 2025

Mňa by zaujímalo kam sa chystáte😊

heleninamama
27. jan 2025

@terezkaarthuramax Zrejme ste v niečom zvláštna celá rodina a vaša výchova spôsobuje, že deti sú nesamostatné a bojazlivé, svojim spôsobom je to v istom veku patologické. Deti kopírujú to, čo vidia, ak nie je pre ne normálne niekam ísť, prespať u babky, vidieť odísť mamu samotnú zabaviť sa, reagujú zle. Neter mala strach, lebo je zvyknutá byť stále len doma s mamou a zmena prostredia a neprítomnosť matky jej spôsobila stres. A to taký silný, že z toho mala až chorobné príznaky.

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@heleninamama ja som aj ako dieta bola svedkom toho ako sa kamaratka rozplakala ked jej mama niekam odisla autobusom. Boli sme ju odprevadit.

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@heleninamama inak ani od mojich surodencov hoc zdravych mama na niekolko dni nikdy dobrovolne neodisla.. rodicia nas ani nikam mimo bydliska nebrali.

heleninamama
27. jan 2025

@terezkaarthuramax To je presne o tej výchove a zvyku. Ja som zažila, že spolubývajúcej bolo takto smutno na VŠ internáte. Ostatní sme len pozerali, ale ona bola prvýkrát mimo domova. A často sú tu témy, že žena/muž sa nedokážu odstrihnúť a odsťahovať a ešte aj po svadbe ich to ťahá k pôvodnej rodine viac než k tej, ktorú sú vytvorili. Občas je to až šokujúce, keď napríklad otec rodiny nechá doma manželku s bábätkom a chodí denne za mamou. A tej matke to príde normálne.

enmery
27. jan 2025

@heleninamama Joj, to dievčatko je dobráčka, ale trošku mimo. Aši spôsobené chorobou, prostredím. Vidíš ako píše, že ani mimo bydliska ich nikam nebrali. Ona nič iné nepozná. Ergo to nemá ako pochopiť.

11bodka11
27. jan 2025

@tiezjedna dobre ved kto chce nech ide,kto nie nech nejde. Ja nie som z tych co by isla bez deti.

stanulienkat
27. jan 2025

Uz si mala byt zbalena😁. Daj tip, kde idete.

terezkaarthuramax
27. jan 2025

@enmery aspon som bola na kazdom skolskom vylete. Ale pri mori nikdy. Slovensko, Česko, Maďarsko a Rakúsko
Inde v zahraniči som ešte nebola. Ale všetko ako už dospela. S mamou alebo priatelmi.a dakujem.

11bodka11
27. jan 2025

@rayla ja som tiez z roboty musela chodit na 3 dnove team buildingy. Vsetky sme to v robote neznasali a snazili sa vzdy sefa presvedcit nech to zrusi 😀