Ako sa pripraviť na cestu do Laponska?
Caute zienky
Dostala som s deťmi od muža cestu za Santa Clausom do Laponska - Rovaniemi
Moja otázka je, či ste tam už niektorá bola? Aká veľká zima tam vie byť a čo určite nenechať doma?Vo Fínsku som teda ešte nebola a celkom ma to zaujima
@kikush182329 oooojoj...no nic do termosky tekuty sveter a kvalitne termo oblecko 😀
Urcite vela termo oblecenia a vsade 😅
A tak neboj, -20 byva uz aj i nas. Vezmi teple spodare a uzi si to
je tu skupina, cestujeme k moru 🙂 opytaj sa tam na tuto dovolenku 🙂
Nemám radu, ale v dobrom závidím... máme to vysnené už dlho, musíme sa k tomu konečne dokopať 😀 užite si to!!! 🙂
Bola aj chodíme... kľudne sa pýtaj a nie, nie je tam taká zima ako to tu prezentujú :D suchá zima je niečo úplne iné ako ten grc u nás :D
Záleží inak na ktorý mesiac idete. Aktuálne tam nie je skoro žiadny sneh. Psie záprahy aj sobie záprahy sú zrušené.
Rovaniemi neponúka nič extra okrem Santa dediny, kde je tlačenica šikmáčov. Na Rovaniemi ti stačí jeden deň. Potom by som si prenajala auto a odišla niekam do reálneho Laponska. Reálne Laponsko v Rovaniemi určite neuvidíš...
https://santatelevision.com/santa-claus/santa-c...
tu je link na webcam live na Santovu dedinku.
Kedy tam idete a na ako dlho? Lebo je rozdiel ist za tyzdeñ a za pol roka. Teraz tam treba urcite oblecenie ako keby si isla na hory, oteplovacky, teple bundy, ciapky, sale, rukavice, kuklu. Znama bola v tomto a co im dost vadilo, ze bolo svetlo len par hodin denne.
Bola som a bolo to super je to iná zima ako u nás
@procrastique veľmi pekne dakujem za cenne info..ideme z viedne 17.12 a vraciame sa 21.12 dufam bude aspon trocha snehu 🙏
To by už mohol snáď nejaký reálny sneh napadnúť. V Rovaniemi je aj jedna husky firma, ktorá si dala doviesť tony a tony snehu, aby sa dali robiť psie záprahy... Ak máte náhodou nejaké intolerancie, zbaľte si so sebou "jedlo na grilovačku/opekačku" skoro každý výlet obsahuje opekanie na ohni :D
@procrastique niekde som o tom citala ale myslela som si ze je to blud objednavat sneh ked ho tam musi byt kvantum a nakoniec to ani tak nie je ze by tam bol sneh stale...no poviem ze sa tam tesim viac ako moje deti 😀😀
@procrastique a je nejake miesto ktore by si odporucila navstivit?
boli sme vlani v novembri a jeden deň bolo -18 🙂 Boli sme začiatkom novembra, snežiť akurát začínalo. My sme teda neboli u Santu, boli sme na inom mieste, dala som ten výlet manželovi k výročiu, ale bola to absolútna nádhera. Zrovna dnes sme si hovorili, že vezmeme aj deti a vyrazíme tam znova 🙂 Rozhodne teplé oblečenie👍
@procrastique my sme boli v Inari, nádhera👍
Ja som bola v Marci, bolo nejako -11 stupnov, polooblacno. My sme boli v Levi a toto sme mali busom ako trip. Prve bolo muzeum a potom bol ten Santa Claus Village. Je to pomerne vacsie, vela obchodikov, vianocna posta. Cize to dorucia na Vianoce ( aj ked to podas v aprili), tiez odporucam navstevu ladoveho hotelu, to bola nadhera. Teploty mozu byt rozne, ale na vecer potrebujes von kuklu ( az neomrzne tvar), dobre rukavice, termopradlo, proste na polarnu zimu veci. Ja som mala kozuch pravy na sebe vacsinou. Ale je to super skusenost, je tam nadherne. Urcite odporucam vylet na skutroch cez krajinu, to bolo krasne. Tiez sme mali husky zaprah, tahanie sani sobmi. A motokary na snehu a lade.
My sme boli v roku 2018 a bolo mega snehu vsade. Nic nikto nedovazal podla mna. Stale snezilo totiz kazdy den
Záleží veľmi od toho aké máš deti, koľko máte badžet a čo radi robíte a či budete mať auto. Možno skôr čo považujem za najväčší scam pre turistov je Arcandia (avšak to je skôr na autovýjazd smer Levi, totálna hovadina) a potom sa neoplatí vodopády Korouoma. Také máš všade aj na Slovensku ak náhodou mrzne :D
Čo vrelo odporúčam je požičať si na 24hodín snežné skútre a vyčíhať kedy vychádza slnko a vtedy vyfrčať niekam na najbližší kopec. V Rovaniemi je najbližšie Ounasvaara. Najlepšie je ale požičať si elektro skúter aspoň tak 100km od Rovaniemi na sever a mimo lepšej ceny kľudne môžete všade možne stretnúť skoro voľne žijúce soby a do toho ten sunset/sunrise fakt stojí zato. Mám rada aj rôzne psie záprahy ale tam treba byť dosť obozretný lebo niekedy je cena bizardná aj ten "zážitok" čo k tomu ponúkajú je fakt des a scam. Pozri si potom poriadne fotky aby si vedela aká trasa vás s tými psami čaká, prípadne ako vyzerá ten záprah (sú aj také skvelé agentúry, že pred tým záprahom je akurát tak gigantický reklamný baner a nepozeráš na nič iné len na ich reklamu počas celého záprahu.) Čo sa sobov týka, tak sob je zviera lenivé, tam by som si dala skôr kratší výjazd nakoľko je to na nich dosť nudné. Dá sa tiež nájsť aj skvelé farmy, kde majú sobov vysoko naučených na ľudí a dá sa s nimi aj prechádzať ako s havkáčom na vodítku ale aj otrasné podmienky najmä pri Santa dedine...
Ak budete chcieť ísť do ľadového hotela, najlepší deal mi príde ten s jedlom. Teda si objednať rovno ukážku hotela aj s jedením. Ešte čo neodporúčam je firma, ktorá v rovaniemi ponúka korčulovanie v lese. Tiež úplny scam na peniaze.
@procrastique keď sme išli na letisko, tak taxík stále asi 4x kvôli tomu, že sa tam po ceste špacírovali soby😂 krásne to bolo! Pre mňa úžasný zážitok, aj keď teda len s taxíka 🙂
@tiezjedna áno to ti veríím 🙂 tvoja skúsenosť z Inari bude ale určite diametrálne odlišná oproti Rovaniemi, to nie je také čarovné miesto. Inari je už to pravé Laponsko :D
@procrastique preto som ho vybrala a nesklamalo! My z tej spomienky žijeme už rok, a to sme precestovali kde čo❤ To je to pravé Laponsko, človek má fakt rešpekt aj voči tomu ako sa vymedzujú voči masovému turizmu. Ja som si uvedomila až tam, ako veľmi im siahame na tradície a vlastne by sme mali byť vďační za to, že nám to vôbec umožnia🙏
Boze, to je krasny darcek, hned by som sla! Len taky vykrik do tmy😀
Och tak keby mne dal toto muz tak ho asi zabijem na fleku. Mam respekt voci tomu, ze prave toto je pre niekoho zazitok a potesenie ale ja neznasam zimu. Bola som pred uz takmer dvoma rokmi na Islande a to bolo pre mna take utrpenie ze az, ja ked vidim tie komentare ako tam je nadherne a uzasne vsetko a pritom tam za mna teda fakt nic nie je, nechutna zima, zamracene, milion odtienov sivej, hnedej a kde tu neaka biela zo snehu, ale aj ten bol spinavy cize sivy, neake ta zelena, prisaham keby ze tam zijem umrem na depresiu 😅 Jedina vec, ktoru by som na severe chcela vidiet je polarna ziara a to by mi stacilo priletiet, vidiet a hned domov. Ale ako vravim tesim sa ked tieto miesta prinasaju ludom radost z cestovania, ved nemusime byt vsetci rovnaki no nie. Dievcata uzite si to tam uprimne vam to prajem ktora tam idete.
@lusilla ja tiež zimu neznášam a pôvodne som plánovala úplný opak - cestu do tepla. Len som nemohla trafiť termín, tak som sa nasrala a povedala som si, že keď nejde teplo, tak bude opačný extrém😂 No čo ti poviem, ja som neodlietala nadšená, ale o to nadšenejšia som sa vracala😉
Ahooj. Ja som bola minuly rok December na tyzden v Levi lyzovat a isli sme na den do Rovaniemi. Zima bola ze strasna, -16, k tomu polarne noci. Deti mali dvoje terma, zateplene lyziarske veci a na tom overal do - 20. Je tam krasne, rozpravkovo. Co sa santa claus village tyka tak tam nic mic nie je. Je to z velkej casti marketing, zocsade vyskakuje santa, samotna forka so santom je 50eur. Pekne, ale raz mi stacilo. Ale lyzovanie v Levi je vcelku zazitok.
My sme boli dva dni pred Vianocami, bolo cca mínus 19 a dalo sa vydržať, užite si, išla by som ešte raz aj so všetkými deťmi, boli sme len s najstaršou

Tam hore na severe som este nebola. Ale je tam zimsie, priprav sa tak na -20,-30.
Uzite si vylet 😊