Letecky s bruškom - dokumenty
Dúfam, že táto téma tu pred letom ešte nebola a tak Vás chcem poprosiť milé maminky, ktoré budete letiet, alebo ste už leteli s bruškom,čo ste nutne potrebovali vybaviť. Odchádzam do Nórska v júli za manželom budem v 31, týždni tehotenstva. Na všetko som sa pýtala gynekologičky takže prehliadku budem absolovovať tesne pred odletom aby bolo všetko ok a nic som neriskovala. Ide mi o to či ste odovzdávali dokument v angličtine na vypísanie zdravotného stavu. Niektoré letecké spoločnosti ho majú ako ČSA alebo RYANAR, ale WIZZAIR s ktorou poletím ja ju nemá, požadujú iba doklad o zdravotnom stave od 28. týždňa do 34. týždňa po tomto týždni sa už cestovať lietadlom nesmie. Moja otázka smeruje ktomu či bude stačiť doklad v slovenčine, či ste sa s tým už stretli? Alebo čo mám dať vypísať gynekologičke, keď vo všeobecných podmienkach píšu len o doklade ale let. spoločnosť ho v anglickom jazyku ani nijak inak na svojich stránkach nemá. Som z toho zmetená. A ešte niečo pri odbavovaní batožiny je scannar pre ľudí môžem cez neho normálne prejsť či informovať pracovníkov/ colníkov pri vybavovaní že som tehulka?
Ahoj, taketo temy tu uz su, link ale neviem, tak ti radsej napisem. Som tiez tehu a v maji som letela do a z Saudskej Arabie, ca. 6 hodinovy let, spät dokonca s prestupom. Spät v 32tt.
Ono to vobec nie je problem cestovat aj vo vyssom stadiu tehu. Ja lietam od zaciatku, doteraz vyse 10 krat za toto tehu a to uz budem pomaly rodit. Scannerom kludne mozes prechadzat, to nie je röntgen!!!!!!
Neviem ako dlho budes letiet, my lietame business class, cize viac miesta, pohodlnejsie a na interkontinentalnych letoch ziadne trojky-sedadla. Vnutrostatne a europa ma sice trojky ale v business class obsadia len dva miesta, cize sa mozes trosku natiahnut. Ja by som ani v normalnom stave neletela economy, hlavne nie kontinentalne lety - malo miesta. Akurat tak nejaka hodinka ale dlhsie lety su hroza.
Co sa tyka potvrdenia, musis sa informovat priamo v spolocnosti, s ktorou budes letiet. kazda ma ine podmienky. My lietame Lufthansou, ta ma podmienky polopate na webe. Na palubu beru az do 36tt. Od 28tt odporucaju potvrdenie od gyn., formular sa da stiahnut na ich webe, je v angline a nemcine (my zijeme v Nemecku). Akurat, ze ten formular nik nevyzaduje (ani som ho nikdy v zivote nedavala vyplnovat u gyn a nikdy nemala so sebou). Ja nosim stale Mutterpass (tehotensku knizku) so sebou, na opytanie priamo v Lufthanse aj letusiek aj pilota to uplne staci, keby nieco. Jedna starsia letuska mi pocas jedneho letu dokonca celkom slusne info dala ako su zabezpeceni a vzdelani v tejto oblasti. Tiez podotkla, ze to robi uz 20 rokov a este nikoho nemuseli na palube odrodit a ani sa nestalo, ze by nejaku tehotnu nieco chytilo 😀
@yvik ahoj. Robim na schwechate cekin a boarding. Okrem austrian odpravujeme hocijake aerolinky a v zivote som ziadnu tehulu nezastavila pri nastupovani 🙂 iba ked robime emirates a su tam managerky tak tie su prisnejsie. Cize ked vidime vacsie brucho musime sa opytat ze v ktorom je tt a ak je uz vyssie, tak chceme vidiet to lekarske potvrdenie. Ale az by mi odpovedala ze je v nizsom tt, tak jej verim a je to jej zodpovednost. Nikdy sme nijaku bruchanu neupodozrievali ze ci je vysoko tehotna alebo nie je 🙂 a do norska to mas kratky let. O nic neide. Keby si aj zacala rodit, tak si nad europou a vsade tam je moznost nudzoveho pristatia. Ja by som nic neriesila.
@lenulienka86 presne tak, mne sa tiez nestalo, ze by sa niekto nieco pytal alebo odomna pytal potvrdenie.
A tiez, niektore baby su bruchate uz v 4. mesiaci, ja som ani v 7.mesiaci nemala takmer ziadne brucho. Ja uz budem rodit a nik mi nechce verit, ze to uz mam za par.
@yanni ale vo vseobecnosti plati ze nad 36tt by zena nemala letiet. Linky chcu byt chranene. Ak napriek tomu leti, vystavuje riziku len samu seba. Zvlast na dlhe trate kde su miesta nevhodne na pristatie aj 3hodiny. Vtedy moze dojst ku porodu na palube. Su proste miesta ze sa neda vzdy tak rychlo pristat.
@lenulienka86 dakujem za toto info uplne postacuje k tomu aby som sa vedela zariadit. Urcite si potvrdenie dam vystavit.
@lenulienka86 ale ved pisem, ze napr. Lufthansa berie na palubu do 36tt, ine spolocnosti dokonca nezoberu este skor. Treba sa presne informovat. Kazda ma ine podmienky. Autorka chce ale letiet v 31tt, tak to je este v pohode, ak sa citi dobre.
Mne doc vsetky moje aktivity, aj lietanie odklepol. akurat, ze neodporuca lietanie nad 10 hodin.
@lenulienka86 a mna prave vo viedni pri check-in vyspovedali, ako keby som mala rodit uz o den. Leteli sme s transaviou. V ktorom ste tyzdni? Mate doklad? byva vam zle? Uzivate lieky? Tak som jej povedala,ze ano, na stitnu zlazu. Medical pasport mate? Jasne. Este sa aj pozrela do sanonu, ci ma moze pustit, este sa aj kolegu pytala, ci ma moze pustit. Bola som v 26tt. Za nami rada ako na banany. Aj mm povedal,ze uz by hadam stacilo, alebo ci sa mi nahodou nechce pozriet pod tricko. Mlada baba, asi mala zly den, alebo bola ultra super dosledna a dolezita. 😝
@ervenka tak to robila ina firma. Transaviu nepoznam ani neviem kto ich odbavuje. Ale zrejme sa chcela hrat na dolezitu 🙂 tak ta prevetrala.
@ervenka to fakt? mlada sa asi prave rozisla s priatelom alebo sa zle vyspala 😀 mna sa ani v 32tt nic nepytali. A to som letela zo Saudskej Arabie cez Frankfurt do Mnichova. Nikde nic. Ani nic nechceli vidiet, nijake potvrdenia. A pupok mi uz bolo vidiet, uz bolo aj teplo a mala som este k tomu len take obtiahnute tricko oblecene.
V 28tt. som letela ta, ale to som ani brucho nemala, tak si nemali ani ako domysliet.
No babenka asi bola nejaka nova, chcela zaposobit na sefovcov 😕
@ervenka Pozeram tu Transaviu co je to zac - to je novy lowcost Air France. Na ich stranke maju napisane, ze cestovat moze tehotna do 34tt ak ma viacnasobne tehotenstvo (dvojicky a viac) alebo rizikove, inak do 36tt. Ale mozu pytat lekarske potvrdenie max 7 dni stare...
Treba popredu pozriet co maju na stranke napisane a potom tej mudrej zenskej pripomenut, nech si prestuduje podmienky 😀
Zienky vsetkym Vam moc moc dakujem. Som rada ze som rozputala diskusiu. Myslim ze ste pomohli viacerym buducim mamickam a hlavne mne v tejto teme. Na stitnu zlazu sa liecim aj ja takze to ma este utvrdilo v tom co mam urobit. Let je cca 2hodky takze to dufam bude ok. Vratit by som sa mala z Osla v 32tyzdni takze by som nemala nijak ohrozit moje nenarodene babo.😉. A co lieky?Zobrat si cocculine na cestu?Zatial som ho nepotrebovala. Kazdy rok v lete cestujem za muzom a ziaden problem s nevolnostou nebol. Dam kazdopadne vediet ked bude po dovolenke ako to dopadlo.😀
@yvik pre istotu si mozes nieco proti nevolnosti zobrat. To sa v kabelke strati. Ja som nikdy nemala nevolnosti, ani ako netehu ani ako tehu, ani nic so sebou proti nevolnostiam nenosim. Akurat teraz zuvacie tableky proti paleniu zahy, lebo ma uz ide porazit. Ale zaujimave, ze v lietadle ma zaha nepalila.
@yvik mne pocas letu nebolo ani tak zle od zaludka, ako skor ditko divoko kopalo pri turbulenciach. Velmi prijemne to nebolo. Niektore babatka nemaju radi nahlu zmenu tlaku a moze na to reagovat aj maternica. upozornila ma moja byvala sefka- este dobre, lebo by som si myslela,ze uz rodim. 😉 Takze sa nezlakni.

Letela som nejak do 30.tyzdna bez papiera od lekara, spolocnost nic take nevyzadovala. cez skener som normalne presla nikoho som neinformovala ved videli ze mam brucho. ak si letecka spolocnost vyzaduje potvrdenie od lekara, dala bz som ho prelozit do anglictiny viac nic..myslim. mala som so sebou tehotensku knizku iba ale nik si ziaden doklad nepytal. leteli sme s air berlin alebo austrian tusim