Má dovolenka pri mori zdravotné pozitíva?
Dobrý večer. Len tak polemizujem, má dovolenka pri mori v Chorvátsku/Taliansku naozaj také zdravotné pozitíva? Nedalo by sa to nahradiť napr opakovanou návštevou soľnej jaskyne?
Áno kedysi to bola vzácnosť,keď sme ešte v noci chodili kôli tomu že v aute nebola klíma,ale dnes sme sa tak doma rozprávali a zhodli,že či to naozaj za to stojí cárať sa jeden deň tam a jeden naspäť,len aby sme týždeň ležali pri mori. Že by sme išli len niekam na Oravu,odtiaľ sa dá ísť aj do Poľska,aj každý deň výlet niekam po okolí.
Aký máte na to názor?
Necáraj sa autom, sadni do lietadla .
A more je fajn, po zápale priedušiek som šla na pár dní k moru čiernemu a veľmi mi pomohol ten morský vzduch sa dostať do pohody po chorobe.
určite more. Výsledky do očí bijúce. Min. na 10 dní treba ísť-
Tak ja viem že efekt to má od 2 týždnov pobytu
Svokre vdaka moru niekolkokrat do roka nepresla alergia do astmy. Jej lekar je az v soku ako jej more pomaha. Zhoršenie stavu videla cez covid,ked sa nikam nechodilo. Mna zas vlani 10dni pri mori vyliecilo z 2mesiace trvajúcej choroby (3atb som vybrala a vkuse nadcha a kasel). Muz a dcera si morsku vodu chvalia na ekzem,to vidis vysledky uz po 3 dnoch.
A odporucam lietadlo,nikam sa nemusite trepat cely den.
Mne teda žiadne more nikdy od alergie nepomohlo, takže ak by bol toto jediný dôvod výletu k jadranu, tak ja osobne radšej možnosť B. A aj keď je to kus cesty, Polsko má na severe tiež rozsiahle pobrezie a vela krásnych veci na zazitie. Pre mňa subjektivne je Balticke more najprijemnejsie, a takmer všetky jeho okolite štáty mám prelezene (okrem
Kaliningradu a Ruska), velmi odporúčam.
Máte zdravotné problémy, ktoré třeba riesit morom?
Ja k moru nechodím, vo veku 44r som bola na dovolenke pri mori 3x. Nemam na to. A nechyba mi.
Zijeme pri mori, syn ma od 5 mesiacov nonstop respiracne problemy, nabeh na astmu..s dcerou uz vyse roka riesime neustale sople..
My sme ekzematici a more nám veľmi pomáha na pokožku. Plus mám proste rada to podnebie, prostredie, jedlo… do chorvatska lieta napr lietadlo z Košíc za 20€, alebo regiojet ma vlak myslím z BA do chorvatska. Do Talainska vidím tiež nonstop lacné letenky. Čiže nemusíte sa trmácať autom, ešte v noci… ale ano chodíme po dovolenkách a výletoch aj po Slovensku a je tu toho tiež veľa čo vidieť. Toho roku chceme ist kempovať niekde k vode, možno do Maďarska na Balaton. Uvidíme, plánujeme na poslednú chvíľu
Ano ano ano… more je top. U nas jediny cas, kedy neviem, ze syn ma alergiu 🙏🙏🙏
A autom sa vobec nemusis trmacat. Sadnite do lietadla a ste tam za 3-4h (predpokladam, ze nepojdete dalej), pripadne myslim, ze HR Zadar je do 2h dokonca
Zijem medzi 2 moriami a teda u mna to ma taky vysledok, ze nemusim brat lieky na alergie (iba vo veeelmi vynimocnych pripadoch), menej respiracnych chorob v celej rodine (nielen v rodine, v skole a skolke je vacsie % zdravych deti, chripkove sme tu este nemali🫣)a ano, aj na pokozku je to dobre, ak su problemy. Cize, za mna sa oplati, ak su problemy. Ale ak nie su, kludne chodte na dovolenku na Oravu, ale zrovnavat to urcite nemozes....🙃
Dcére pomohlo more na ekzem ale napr rovnakú službu urobí aj slaný kúpeľ. Na dýchacie problémy mojej mame pomáhajú skôr hory ako more
Sak kludne chodte na Oravu a Polska a ked sa postasti bude cely tyzden prsat ako je na Orave celkom bezne pri troche stastia.
Nas priklad, maly exematik ked sme zacali liecbu chodili sme ku koznej kazdy druhy tyzden, mal to hrozne. Isli sme prvy krat k moru, cast dovolenky bolo zle pocasie takze sa ani nekupal iba som kazdy den s nim isla na tu plaz a travili sme tam cas, spal pri mori, cast dovolenky sa aj kupal uz. Prisli sme domov hned na dalsi tyzden kontrola a lekarka uplne ohromena ze neskutocne zlepsenie stavu, staci chodit na kontroly raz za 6 tyzdnov. Dalsi pripad uz ked sme mali vsetky tri deti, neustale chore, mala zapaly stredneho ucha, velmi trpela na usi, syn problem s mandlami, najmladsi exematik. V zime zaciatkom roka sme boli na lieceni v tatrach, cez leto na odporucenie doplnene o dovolenku pri mori a nasledne dva roky tieto deti neboli chore aj napriek chodeniu do skolky aj s tym ze pred tym to boli deti co boli stale chore. Za nas ma more uplne super zdravotne benefity.
Jasné, že stojí, navyše to čo zaplatis na Orave ťa vyjde cenovo pri mori, čo sa neda porovnať s ničím, autom si sa pár hodín v Taliansku aj Chorvátsku, a keď to je dlho chod letecky za chvíľu si kde chces
Nam dr hovorila ze more ano. Ale to aj 3-4x do roka. Takze....
Na dovolenku k moru chodime a nie len preto, ze lezime pri mori, normalne si oddychneme, zmenime vzduch a samozrejme robime si aj vylety po okoli. Ale ak mas chut ist na Oravu a odtial do Polska je to tiez ok. Ved kazdy ide na dovolenku tam, kam si sam vyberie...
My sme ekzematici a more nám veľmi pomáha na pokožku. Plus mám proste rada to podnebie, prostredie, jedlo… do chorvatska lieta napr lietadlo z Košíc za 20€, alebo regiojet ma vlak myslím z BA do chorvatska. Do Talainska vidím tiež nonstop lacné letenky. Čiže nemusíte sa trmácať autom, ešte v noci… ale ano chodíme po dovolenkách a výletoch aj po Slovensku a je tu toho tiež veľa čo vidieť. Toho roku chceme ist kempovať niekde k vode, možno do Maďarska na Balaton. Uvidíme, plánujeme na poslednú chvíľu
@lenuska9999 z ke do chorvatska 20 eur? Mozno v zime. Akurat dnes som pozerala letenky.pre 4 , v juli 520 eur bez batoziny
Ďakujem za každý názor 👍.
Áno je to diskutabilné či to pomáha ,alebo nie, každému asi inak a nie,nemáme našťastie žiadne zdravotné problémy kôli ktorým by sme tam išli. A tiež si myslím,že pomohlo by to,keby to bolo viac krát do roka.
A tiež čo sa týka toho cestovania,to bolo obrazne povedané že celý deň sa cárať v aute..Ono bývame na Považí,čiže musí nás niekto zaviezť na letisko resp tam na letisku nechať auto za nie malý poplatok,potom tam si zabezpečiť nejaký odvoz z letiska,takže čo sa týka Chorvátska a Talianska to až taká časová úspora nebude podľa mňa.
Tak teraz neviem čo urobiť,stále hľadám argumenty pre a proti... 🤔😅
Kamaratkin syn predcasne narodeny, mal stale problem s dyxhanim, chorlavy. Ako maleho ho brali k moru, uz rano o 5 este spiaceho ho vzali na plaz, dospinkal sa.tam a dychal cerstvy morsky vzduch. Velmi mu to pomohlo.
My chodime.2.x do roka k jadranu, minimalne.na.2.tyzdne. koli ekzemom. Tiez pomaha velmi. Ak mas problemy s ekzemom, tak : Jeden domaci sa nas pytal, preco sa zakazdym, ked ideme z mora, sprxhujeme. Ze.nechat sol na sebe chvilu posobit, az potom oplachnut.
Z Považia nemáš ďaleko do BA vlakom, zo stanice mhd 61 rovno na letisko. A v zahraničí pri kúpe letenky si vieš zabezpečiť dopravu.
Ako viem ako to funguje v BG, aj tam sa mhd dostanem z letiska na pobrezie ani nie za hodinku, fungujú transfery robia ich Česi Slováci dlhodobo žijúci na pobreží, alebo priamo z letiska taxíky do letovísk.
Osobne nechodím autom na letiská, nesom viazaná na jedno letisko a odletieť môžem z jedného pri letieť na druhé... Napr z Viedne, Krakova, Budapešti chodí flixbus na svk priamo z letisk. Dá sa nájsť a na kombinovať.
Nie, neoplatí stačí les a hrady, zámky😂či to nie si ty?v IT, HR môžeš byť za 7,5 hodiny.Kazda sranda niečo stojí moja svokra má psoriázu viditeľné zlepšenie po 10 dňoch pri mori.Moje decká sú viac choré v roku kedy k moru nejdeme.Ale nechodíme tam prioritne kvôli zdr.problemom, ale relaxu, zmene
Považie? Však to necestuješ niekde z Oravy s 2 prestupmi
Raz-dva si vlakom v Ba a hlavnej stanice si zoberieš bus priamo na letisko, žiadne veľké peniaze za cestovanie
A opat pripojim svoje zname: co chces autorka pocut? Chces uistenie, ze neist/nechodit k moru je v poriadku? Ano je… v absolutnom… kazdy predsa ako mu vyhovuje…
my nemáme celá rodina žiadne problémy čo tu popisujete, ale k moru radi chodíme hlavne plávať, lebo v mori sa nám najlepšie pláva a vzhľadom na to že si berieme dlhšiu dovolenku tak si veľmi oddýchneme, takže pomáha to psychicky
Som alergik, astmatik a mám aj atopický ekzém, chodím k moru na 3 týždne v zime a na 3 týždne v lete a teda, podľa mňa to nemá žiadne zdravotné pozitíva... ale že žiadne (pre mňa ).
Sme traja alergici, chodime na tyzden, citelny zdravotny benefit 0, akurat tam zvykneme chytit rastliny, z ktorych prskame este viac. Vplyv na psychiku je nepopieratelny.
My síce nechodíme k moru koli zdravotným problémom, ale mám overené, že ak tam idem s kašľom po vírusovej infekcii, tak do 2 dni je po ňom a tak isto nádcha, či začinajuca choroba (bolesť hrdla a pod) taktiež prejde do pár dni. Bývame vo velmi suchej oblasti a vždy sa všetci tešíme na tú vlhkosť ovzdušia a v zime aj na teplo, zeleň…
Keď sa vám tam nechce ísť, tak nechoďte, my chodíme na dovolenky len tam, kde chceme… nevidím dôvod ísť niekde kde ma to neláka a mať tisíc výhovoriek prečo tam neísť
Áno, ma to veľké pozitíva (mám tri deti s astmou a alergiami).. a dokonca aj okolie pri mori má dostatok možností na výlety.. nikdy sme pri mori nelezali..
chodime k moru hlavne psychicky si oddychnut, spoznavat nove kultury, krajiny....cestovanie nie je pre kazdeho, niekto to oblubuje a niekto v tom nevidi zmysel kedze to stoji tolko penazi...niekomu to zdravotne pomaha inym zase nie. kazdy organizmus je iny a univerzalna rada neexistuje....kolegyna si poliecila psoriazu morskou vodou napriklad, dokonca si ju v bandaskach naberala domov.

Áno stojí to za to carat sa jeden deň k moru.
Morskú vodu a vzduch porovnávať s umelo vytvorenou jaskyňou je až smiešne 🤣
Som alergik a rozdiel je brutálny