Platnosť dokladov pre deti na cestovanie lietadlom
Ahojte, jedna otázka. Keď cestujete s deťmi lietadlom, potrebuje dieťa platný pas? Alebo išli ste aj na občiansky detsky?
Respektíve stalo sa Vám že by bol problém s cestovaním iba na obč.?
Občiansky detsky? To je aký? Musí to byt doklad s fotkou !
Zalezi do akej krajiny cestujete, niekde stačí OP a niekde treba pas
ak je to verzia detskeho obcianskeho, ktory ma aj fotku dietata, tak by nie je problem cestovat na OP lietadlom vramci EU/Schengenu
Stačí si prečítať na stránke ministerstva aké doklady do akých štátov potrebuje. Pokiaľ "občiansky detský" má fotku je to normálny cestovný doklad ako aj tvoj.
V zivote som neriskovala cestovat so synom bez platnych dokladov a je mi jedno ci niekto problem nemal. To ake doklady dieta potrebuje, vie hadam kazdy pricetny rodic .. pripadne si to vie dohladat za par sekund na nete.
@majka3800 zavisi kam letis, ak je to v ramci EU, staci aj dietatu, rovnako ako tebe, len obciansky s fotkou
Dieťa potrebuje rovnaký platný cestovný doklad ako dospelý
Pas alebo OP s fotkou podľa toho kam cestujete
Neexistuje žiadny detský OP - OP s fotkou pre dieťa je rovnako platný doklad ako OP nad 15 rokov
@majka3800 6 mes platnost je minimum, to iste ako pre dospelaka
@kiki68 neplati vseobecne… su destinacie kde doklad staci aby platil na dobu pobytu, 3 mesiace, 150 dni, 6 mesiacov - odo dna vstupu alebo po navrate, kazda krajina ma svoje podmienky, nie vzdy je nevyhnutne menit hned pas a oberat sa o cas platnosti…
@janocka môžu mať, ale nemôžu použiť na cestovanie
@martul samozrejme, že ho môžu použiť na cestovanie. Použili sme ho cestou autom do Albánska, kontrolovali doklady na hranici Maďarsko - Srbsko - Srbsko - Kosovo aj Kosovo - Albánsko a 3x už boli letecky na Cypre na OP, 1x v Španielsku a 1x na Islande. Deti majú aktuálne 13r. a 11r. Raz nás zastavili za hranicami v Rakúsku, policajt chcel vidieť doklady všetkých cestujúcich a dala som mu teda 4x OP a nebol problém
@majka3800 lietadlom 🤣 ale kam to nenapíše 🙈
@martul prosim ta, netrep. Over si veci, kym ich pustis do eteru.
Pojem “detsky OP” neexistuje. Je len OP a ten je mozny vydat uz jednodnovemu dietatu a je to platny cestovny doklad vramci shengenu (plus este par krajin,mimo Schengen ma vynimku).. je jedno ci letecky, ci autom. Samozrejme, OP s foto. Nie ten bez foto…
Mimo eu tak ako dospely, aj dieta potrubuje Pas.podmienky vstupu do danej krajiny sa overuju na stranke ministerstva vnutra… aj to kolko je potrebne, aby bol cestovny doklad platny
@martul fiha, to musim povedat mojim detom, ktore od roku 2020 precestovali na obciansky velku cast europy 😁 Budu mat aspon vzruso z "nelegalnej" cinnosti. A teda vsetkych tych, co im tie OP kade tade kontrolovali by mali okamzite vyhodit z prace, lebo marta na koniku povedala, ze az od 15tich!!!
@martul fiha, to musim povedat mojim detom, ktore od roku 2020 precestovali na obciansky velku cast europy 😁 Budu mat aspon vzruso z "nelegalnej" cinnosti. A teda vsetkych tych, co im tie OP kade tade kontrolovali by mali okamzite vyhodit z prace, lebo marta na koniku povedala, ze az od 15tich!!!
@mapa ahoj, prosím ťa do Poľska keď chcem vycestovať s deťmi 4r-9r môžem aj bez pasu? Ďakujem
@mapa ahoj, prosím ťa do Poľska keď chcem vycestovať s deťmi 4r-9r môžem aj bez pasu? Ďakujem
@vivien232 deti potrebuju do Polska platny cestovny doklad - teda pas, alebo obciansky preukaz s fotkou ( vybavuje sa tam, kde aj pasy, ale je lacnejsi). Ked nemaju pas, musia mať obciansky s fotkou. Bez dokladu by som neriskovala.
@vivien232 Môžeš bez pastu, ak majú OP s fotkou
Ak nemajú ani jedno riskuješ problémy, ak by vás kontrolovali alebo sa niečo stalo - nehoda, úraz a pod.
Dieťa na cestu do zahraničia musí mať platný cestovný doklad, rovnako ako dospelý

@majka3800 6 mes platnost je minimum, to iste ako pre dospelaka