icon

Potrebuje dieťa súhlas druhého rodiča, keď bude letieť do inej krajiny?

28. feb 2023

Ahojte,

chcem sa spýtať ci potrebujem písomný súhlas od biologického otca k letu do inej krajiny?

Ďakujem.

Strana
z4
nique
28. feb 2023

Ahoj, v zasade nie. Dieta ma svoj pas a ty si jeho rodic. ALE. Ak mas ine priezvisko, asi by som si to vybavila. A v EN. Predovsetkym, ak letis mimo EU. Tam ta nemusia pustit. Ten isty problem mozes mat, ak mas priezvisko -ova a ides so synom. Teda on nema na konci -ova. Pre mimoeuropskych je to uplne ine priezvisko.

annm81
28. feb 2023

Potrebuješ. V rámci Schengenu ho s najvyššou pravdepodobnosťou nik nebude kontrolovať, ale náhodná kontrola prebehnúť môže Pri cestách mimo Schengen sú krajiny, ktoré overený súhlas vyžadujú ako podmienku vstupu. Píšeš o biologickom otcovi, tak pri tejto formulácii predpokladám, že nežijete spolu - o to skôr by som cestovala so súhlasom, pretože to môže byť brané ako pokus o únos dieťaťa

kacusik69
28. feb 2023

(clanok z mojho blogu)

Splnomocnenie

Ak Vaše dieťa sprevádza tretia osoba, nie rodič/zákonný zástupca, niektoré krajiny vyžadujú písomný súhlas/splnomocnenie, notárom overené aj neoverené - podľa požiadaviek jednotlivých krajín. Vo všeobecnosti, v rámci EÚ a Schengenských štátov potvrdenie netreba. V prípade non-EÚ, mimo Schengenských štátov je takéto potvrdenie skôr vyžadované.

Formulár ako aj podmienky konkrétnych krajín nájdete na stránke Ministerstva zahraničných vecí - https://www.mzv.sk/cestovanie-a-konzularne-info....

kacusik69
28. feb 2023

Splnomocnenie a potvrdenie slúži potrebám najmä imigračného oddelenia a pracovníkom letiska v krajine príletu, nie letiska z ktorého odlietate - mimo teda neschengenských štátov (ak prechádzate pasovou kontrolou u nás, a krajina podľa linku vyššie vyžaduje potvrdenie, môže ho od Vás pýtať aj zamestanec nášho imigračného oddelenia).

V prípade že má dieťa iné meno ako matka a otec neletí, resp. opačne, a daná krajina nevyžaduje potvrdenie otca/matky podľa linku vyššie, vo všeobecnosti - pre istotu - stačí kópia rodného listu dieťaťa. Ak je potrebný súhlas druhého rodiča, je nutné ho od otca/matky dieťaťa získať.

tenerifka
28. feb 2023

My sme manzelia a brala som deti sama do Thajska. Bola som sa informovat na policii a povedali mi, ze to treba len ak sme rozvedeni. Nikto na pasovej kontrole neriesil ani v Madride, ani v Bangkoku, deti maju prve priezvisko po muzovi a druhe po mne.Je tomu uz 9 rokov

zorkahorka
28. feb 2023

Minimálne by o tom mal ex vedieť

drzaopica
28. feb 2023

Ano

yanni
28. feb 2023

Nie, ak si ty tiez zakonny zastupca. Otec aj matka maju aj bez pritomnosti toho druheho rovnake prava a povinnosti (ak samozrejme neboli pozbaveni prav). Je dobre druhu stranu informovat, uz u principu. Ale nijake splnomocnenie nemusis mat. Precestovala som sama s detmi polku sveta a nikde nic nevyzadovali. Jeden jediny raz sa mi v Abu Dhabi na letisku opytali, ze kde mam muza😂

abbey1
28. feb 2023

Nikdy nikde nikto nepýtal. Veď môžem byť vdova, slobodná matka,... Ty si rodič, zákonný zástupca. Žiadna civilizovaná krajina to vyžadovať nebude.
Potvrdenie, teda notársky overený súhlas, sme riešili, len keď sme letecky brali cudzie dieťa do 16 rokov mimo EÚ.

tenerifka
28. feb 2023

@yanni ja som do toho Thai s deckami letela prave cez Abu Dhabi😂, a mali v pazi

maciatkolulu
28. feb 2023

@tenerifka predpokladám, že ste mali rovnaké priezviska... Ak dieťa nemá rovnaké priezvisko ako matka, môže byť problém. Osobne by som to neskúšala, najmä v prípade rozvedených. Mňa sa pýtali, kde mame otca v Tel Aviv a boli teda extra nepríjemni

zuzanka.zuzu
28. feb 2023

@maciatkolulu na výstupe z izraela sú nepríjemní všade a bezdôvodne, vôbec to nebolo otcom 😉

yanni
28. feb 2023

@tenerifka Tak ja som priletela zo Saudskej Arabie, tak preto🙈

krisstinkaa
28. feb 2023

Ja som sa informovala priamo na veľvyslanectve danej krajiny,informovala som sa ohľadom Grécka,tam mi odpísali,že Grécko nevyžaduje,pripadne ak má dieťa iné priezvisko,môžu žiadať potvrdenie od otca, záleží od leteckej spoločnosti,čo sa týka Turecka,tak stačí pas, pripadne prefoteny rodný list ,ak je priezvisko odlišné

palomka
28. feb 2023

Tiež budeme riešiť čoskoro. Dcéra ide s babkou do UK. Splnomocnenie som si stiahla v angličtine a pribalíme aj kópiu rodného listu. Neviem ako to teraz je na vstupe do UK. Priezvisko nemajú rovnaké a dcéra má 14r.

yanni
28. feb 2023

@palomka toto je ale ina situacia. babka nie je zakonny zastupca. To je tretia osoba. To je ako żeby isla s uplne cudzim clovekom. Toto by som sem neplietla.

joannita
28. feb 2023

@tenerifka deti maju 2 priezviska? Niesu obcania SR? Lebo na slovensku nemozu mat deti 2 priezviska pokial viem. Len zo zaujimavosti sa pytam

palomka
28. feb 2023

@yanni ale poradiť by mi niekto mohol, či to bude stačiť 😁

yanni
28. feb 2023

@palomka staci. 14rocne deti uz mozu cestovat aj bez doprovodu. Ma pas, ma. Staci. Pytat sa jej nebudu, s kym cestuje.

kacusik69
28. feb 2023

@yanni ako ktora spolocnost… niekde od 12, niekde od 14, niekde od 16

maciatkolulu
1. mar 2023

@zuzanka.zuzu ja viem... A o čom to nebolo? Nešla som tam iba raz... Písala som, že sa ma pýtali kde mame manžela, otca deti, tak ako
@yanni v abu.

tenerifka
1. mar 2023

@joannita ano, maju 2 priezviska tak ako vsetci spanielski obcania, jedno po matke a druhe po otcovi(poradie je lubovolne, ale musi to byt prve matkine a prve otcove priezvisko). Vydajom sa priezviska nemenia, stale budu mat tie svoje cely zivot.

tenerifka
1. mar 2023

@joannita este doplnim-do roku neviem ci 2000 albo este neskor bolo vzdy prve priezvisko po otcovi a druhe po matke, potom sa to zrusilo a teraz sa mozu rodicia dohodnut, moja vnucka ma prve priezvisko po mojej dcere a az druhe po svojom otcovi

bluka2
1. mar 2023

Netreba nikam, v EU vobec a napriek ocakavaniam ani pri vystupe z EU. Nikto to nekontroluje a to som isla uz tak zhruba kazdym smerom vzdy sama s detmi: JAR, africke krajiny, Egypt, Taiwan, Cina, USA, latinska amerika, ...

katulienka85
1. mar 2023

Ja mám úplne čerstvú skúsenosť. Moja malá nemá rovnaké priezvisko ako ja, leteli sme do 3 krajiny zo Schwechatu. Neriešila som súhlas otca. Zamestnanec na pasovom sa jej spýtal, či som jej mama, ona zo svojou znalosťou nemčiny povedala že nie, až keď som ju upozornila povedala, že áno som jej mama🙂. Ale našťastie ďalej to chlapík neriešil🙂

laurikalalinka
2. mar 2023

Ak je otec zapísaný v rodnom liste musíš mat povolenie od neho že môžeš vycestovať,musí o tom vedieť a najlepšie všetko čierne na bielom,inak sa yo považuje za Únos...

yanni
2. mar 2023

@laurikalalinka Nemusis mat ziadne povolenie. Ked sa jedna len o dovolenku, pobyt na kratku dobu, tak si mozu rodicia s dietatom cestovat kade chcu. Staci druheho rodica informovat. Najlepsie pisomne (sms, mail atd.) aby mala dokaz, ze otca informovala. Suhlas je potrebny len v pripade, ak by sa chcela s dietatom prestahovat do zahranicia a opustit povodnu krajinu pobytu.

annm81
2. mar 2023

@yanni Sú krajiny, kde je súhlas druhého rodiča podmienkou vstupu, i keď nie vždy to nevyhnutne kontrolujú. Sú krajiny, kde sa súhlas doporučuje. Mnoho krajín napr. v rámci Schengenu nič také nepožauje, ale súhlas môže človeku uľahčiť život - pri náhodnej kontrole si ušetrí zdržanie. Ja som osobne kontrolu toho papiera zažila niekoľkokrát. Muž to dokonca zažil v rámci Schengenu a to ani neprešiel okolo letiska. Normálne si to od neho vypýtal nemecký policajt pri kontrole nočného vlaku.. Keby mnou podpísané potvrdenie nemal, samozrejme by ho nezavreli za únos, keďže som o ceste vedela. Ale možno by musel vystúpiť z vlaku, čakať kým sa ja ráno zobudím, aby som zdvihla telefón a pod. Dieťa bolo ešte malé, aby potvrdilo, že je tam dobrovoľne so súhlasom matky. Je to len jeden papier, takže moje odporúčanie je, vždy ho mať - 100x zbytočne, ale ten 101x to ocením.

maciatkolulu
2. mar 2023

@yanni ja osobne by som neriskovala, tobôž pri rozdielnych priezviskach a statuse rozvedená, jedna sa o jeden papier....

maciatkolulu
2. mar 2023

@annm81 presne to si myslím... Kamarátka, síce dávnejšie, mala ma po nej francúzske obcianstvo, otec slovak. Mali v parizi problém... Mala ma slovenské priezvisko,mama ma za slobodna. Bolo to dosť nepríjemné. A neboli rozvedení.

Strana
z4