icon

Potrebuje dieťa súhlas druhého rodiča, keď bude letieť do inej krajiny?

28. feb 2023

Ahojte,

chcem sa spýtať ci potrebujem písomný súhlas od biologického otca k letu do inej krajiny?

Ďakujem.

palomka
2. mar 2023

@annm81 kde si dávate overovať splnomocnenie? Na matrike alebo u notára?

yanni
2. mar 2023

@maciatkolulu tak na letisku a ani nikde inde nik nekontroluje aby mas status a ani sa na to nik nepyta. V pase tiez nemas nepisane, ze si rozvedena. A rozne priezviska su v dnesnej dobe nie az take nezvycajne. Dieta ma vlastny pas, to staci. Popr. moze matka/otec zobrat kopiu RL dietata. A ked uz sme pri tom, ci nejaka krajina nieco vyzaduje. To si może zistit kazdy dopredu. Ale len tak vo vseobecnosti napisat, ze ano treba to, to by som nerobila. Ako som, vyssie pisala, a pisala ti aj @bluka2, NIKDY som nic nepotrebovala a nikdy sa nikde nikto nic nevypytoval. A to mam tiez precestovane SAMA s deti po sveta. A na margo inych priezvisk. To uz je hlupost matky a nie moj problem, ze nevie mysliet dopredu. Ja som tiez nebola velmi nadšená z muzovho priezviska. Ale hned som vedela, ze bud prijmem ja jeho alebo on moje, lebo moze byt problem s cestovanim sam/a s detmi.

missdiva
2. mar 2023

Pokial mas ine priezvisko ako tvoje dieta bez splnomocnenia by som nesla. Alebo prelozeny a overeny rodny list.
Pokial mate rovnake meno tak rozhodne nepotrebujes.

annm81
2. mar 2023

@palomka Napíšem jednoduchý list, kde spíšem kto, kedy, kam a za akým účelom cestuje. Nechám si ho potvrdiť u notára.

maciatkolulu
2. mar 2023

@yanni ja som si plne vedomá, že status nemám nikde napísaný.... Myslím, že to je jasne😉. Píšem že ako rozvedená by som si o to viac dala potvrď papier, nič viac, nič menej, nikdy, naozaj nikdy nevieš na koho narazí a akú smolu budeš mat, či to stojí a udržanie a nervozitu, lebo dies a matka a oec a rodičia majú prví, neviem, píšem len, že je to určite lepšie mať ako sa prsit, že netreba.

vevesh
2. mar 2023

@yanni tak to si mala stastie- mam rovnake priezvisko, s muzom rozdielne pasy a sri-lancania v iraku ma nechceli pustit domov "lebo nemam rovnaky pas ako deti"🙈🙉🙊🤦‍♀️🤦‍♀️ moje zname ale museli mat pri vycestovani z arabskych krajin pod 24 rokov vzdy suhlas otca bez ohladu na obcianstvo - pytaju len u zien s menami, ktore mozu byt moslimske (to na margo cestovania samych deti). Pod 18rokov niektore vyzaduju podpis oboch rodicov- cize radsej jeden blby papier, ako opletacky na letisku s ikvacom/ikvackou, co sa zle vyspal...

tanyag
2. mar 2023

Cestovala som s dcérou, ktorá má priezvisko po otcovi, podotýkam zahraničné priezvisko...jedine, čo vyžadovali bol rodný list, to som mala pri sebe...vždy...

matkahelka
2. mar 2023

mam rozvedenu kamosku, dieta ma priezvisko po otcovi. je zverene jej do osobnej starostlivosti a v sudnom rozhodnuti ma, ze na kratkodobe pobyty v zahranici suhlas otca nepotrebuje. za 7 rokov so synom precestovala stvrtinu zemegule a nikdy ziaden suhlas od otca neriesila. on by jej z principu suhlas nedal ani keby chcela ist so synom do Noweho targu na poldnovy nakup, lebo je to dement.

maciatkolulu
2. mar 2023

@tanyag tzn, že chceli vidieť, či sa otec dieťaťa vola ako dieťa, či?

yanni
2. mar 2023

@vevesh tak ale ked malolete dieta cestuje same do zahranicia, tak potrebuje suhlas rodica/cov. Letenku napr online pre dieta do 12 ci 14 rokov bez dospeleho ani nezabukujes. Musis bukovat cez zakaznicku linku. Tam automaticky maloletemu dietatu do urciteho veku pridelia doprovod. Vsetko musis ako zakonny zastupca podpisat. Tuez musis presne udat, kto dieta na cielovom letisku vyzdvyhne.

bluka2
2. mar 2023

@vevesh Zhodou okolnosti mam kamosku s dietatom (a arabskym prvym menom dietata, priezvisko neviem, zrejme jej) a casto s nim cestuje do Maroka. Aj tento rok uz bola. Je Nemka - mala vsetky papiere - ale nemusela ich nikdy ani vytahovat. Specialne som sa jej na to v januari pytala, lebo som sa jej trochu smiala, ze zbytocnu robotu si robi, ked ich vybavovala.

bluka2
2. mar 2023

@annm81 mozno by musel vystupit z vlaku a mozno nemusel. Bol raz taky cas v Juhoafrickej republike- Johannesburgu, kedy si nejaky suhlas druheho rodica zvykli pytat, kedze to je taky trafficking hub. A aj v tom case, ked som odpovedala, ze ziadny papier nemam a nepotrebujem, tak ma VZDY nechali ist. Akoze bud sa spytali alebo nespytali, ale realne ho nikdy nechceli, asi to beru ako nejaky "nice to have" a ani podmienku vstupu. Nakoniec to aj tak uplne zrusili. Takze sa domnievam, ze keby tvoj muz povedal, ze s cestou suhlasis, ale papier nema, mozno by si z vlaku ani vystupit nemusel. Aj ked mozno muzov kontroluju inak - to logicky nemam osobnu skusenost. Mozno vtedy akurat nejakeho kriminalnika, ktory mal opis do ktoreho by zapadal tvoj muz akurat hladali

annm81
2. mar 2023

@bluka2 Možno nemusel, možno musel - sú to všetko len špekulácie. Tiež je možné, že k mužom sa v rámci západného sveta pristupuje prísnejšie ako k ženám. Realita je taká, že oficiálne pravidlá viacerých krajín takýto doklad vyžadujú ako podmienku vstupu/opustenia krajiny, že slovenské ministerstvo zahraničných vecí do takých krajín potvrdenie druhého rodiča odporúča a že ten papier stojí pár eur. Pri cene samotnej cesty je to tak zanedbateľná položka, že nevidím dôvod, prečo si ho nezabezpečiť a predísť tak komplikáciám.

bluka2
2. mar 2023

@annm81 Spekulacia bolo to, ked si pisala, ze by zrejme musel z vlaku vystupit, keby papier nemal 😉 Tak ti pisem, ze to proste nevies. Ja som skor realista a neriesim, co by bolo keby. Takze ked clovek nemal 100 krat ziadany problem s prechodom cez hranice, tak si rada nepotrebnu papierovacku usetrim aj 101. krat. Ked to niekomu da dobry pocit - jasne, do toho, na dobru cestu je fajn mat vsetko podla svojho gusta.

annm81
2. mar 2023

@bluka2 Je to pravdepodobnejšie, ako to, že by ho policajti nechali tak. Ak by o potvrdenie nemali záujem, tak by ho ani nepýtali, pretože formálne nie je nutný. Aj tu máš predsa spomenutých niekoľko prípadov, keď papier nebol a problémy boli. Ja aj muž sme potvrdenie mali vždy, keď ho niekto žiadal a žiadne problémy nikdy neboli. Ešte by som pochopila, keby to bola nejaká strašná papierovačka. Ale nie je - mám jeden dokument, kde prepíšem dátum a miesto a cestou do obchodu/z práce sa na pár minút zastavím u notára, ktorý overí podpis.

bluka2
2. mar 2023

@annm81 vidím, že máš vysokú mienku o policajtoch, ale v realite sa pýtajú niekedy len tak, aby videli, ako zareagujes a papier ich sám o sebe až tak nezaujíma

annm81
2. mar 2023

@bluka2 Nemeckého policajta je vhodné brať vážne, lebo škaredý pohľad je len prvý trik, čo má v zálohe 🙂 ... je zrejmé, že máme iný prístup. Ja mám rada veci naplánované a dávam prednosť tomu, aby šli hladko podľa plánu. Jednoducho mi tých pár eur a pár minút stojí za to, aby som sa nemusela naťahovať s nejakým protivným colníkom.

bluka2
2. mar 2023

@annm81 oni sa len tak tvária, ale v skutočnosti nič nerobia. Mňa sa nemecký colník naposledy pri ceste do Číny pýtal, že či som už našla vodičák, ktorý som stratila v roku 2017 (na Slovensku). Ja len, že wow, čo tam všetko vidí a vlastne prečo ho to zaujíma? Len pokročil plecami a nechal nás ísť. Asi iný prístup, mňa teší ľudská interakcia a rada si pokecám s tými, čo nehovorím každý deň. Protivneho som nestretla nikdy.

annm81
2. mar 2023

@bluka2 Tak ja som napr. zažila, keď sme s partiou cestovali po Európe, že pri kontrole vlaku v smere NL-DE zbadali u kamoša suvenír z Holandska - obyčajná kľúčenka v tvare marišky s nápisom Amsterdam... začalo to otázkou, či má rád marihuanu, pokračovalo osobnou prehliadkou všetkých mužov v kupé (ženy sme sa tomu vyhli 🙂) a následne kontrolou batožiny... vždy si rada takúto interakciu odpustím....

bluka2
2. mar 2023

@annm81 mal povedať, že má rád marihuanove listy 😆 bože, prečo sa mňa nič také nikdy nespytaju, ale možno keď začne plážová sezóna DE-NL...

vevesh
2. mar 2023

@bluka2 tak ja som tiez zazila namatkovu cezhranicnu kontrolu de policajtov (autom) a rada si taketo akcie odpustim🙈 batozinu rozobrali pod lupou 2 hodiny. A potom, ze mame to rychlo dat naspat a mozeme ist s tym bordelom v kufri dalej😬 ale taka turecka kontrola mala ine grady- tam rozoberali auta do srubiek ma hranici z iraku do turecka🙄🙄🙄

bluka2
2. mar 2023

@vevesh Haha, Turecko, to mam zas skusenost z opacneho sudku. Tam som isla ku kamaratke presne pred 20 rokmi. V tom case bola par mesiacov vizova povinnost, ze ti nedaju viza na hranici, ale musis si o nich dopredu poziadat. To mi uslo 🙈 Tak ma vzali do takej miestnosti, kde bolo par takych ludi, co vyzaralo akoby z Iraku islo a to moje 16 rocne ja bolo nezvyknute na taku situaciu. Po case ma vyzdvihol jeden pan z nich a supol peciatku do pasu a nechal ma ist, aj bez viz (aj si za ten proces nauctoval nejako 50 USD ci uz si presne nepamatam, takze zrejme nejaky oficialny proces).

tanyag
2. mar 2023

@maciatkolulu Nie, chceli len vedieť, či som ja matka 🙂

vroni
2. mar 2023

Moje deti majú otcovo priezvisko a nikdy po tom ani pes nestekol. A teda cestujeme hodne. No, cestovali sme pred coronou.a často som bravala aj chlapovych chalanov, ktorí majú priezvisko po matke, takže tri rôzne priezviska, tri rôzne štátne prislusnosti a stále som nebola nijako podozrivá 🤣 Zato ma v Madride pripecená policajná hus skoro nepustila do lietadla, lebo som nemala víza do Nemecka (a ano, už bolo Sk v EU aj Shenghene). Takze zrážke s blbcom sa obcas zabrániť neda. Hlavne, keď ma ten blbec "dolezitu" funkciu.

ariesi
2. mar 2023

@laurikalalinka iba v krajine, kde sa to vyžaduje. Cestujem s deťmi, majú iné priezvisko ako ja a v rámci EÚ problém nebol. Nosím pre istotu rodné listy aj rozsudok, ale našťastie sa nikto na nič nepýtal. Skontrolovali pasy a to bolo všetko. Súhlas otca sa vyžaduje pri vysťahovaní za hranice, nie pri krátkodobom pobyte, ako je dovolenka.

bluka2
2. mar 2023

@vroni haha víza do Nemecka 🤣 to bola asi rovnaká krvná skupina ako raz taliansky policajt, čo od mňa chcel pracovné povolenie počas 2 týždňov, čo som bola v IT v lete na dovolenke a pokazilo sa nám auto pri ceste 😭 môj slovenský pas mal v ruke, ale aj tak nič. Nakoniec ma pustil a tým, že sa mám hlásiť na najbližšej policajnej stanici kvôli tomu povoleniu...

sisaka
2. mar 2023

Pre prípad, že by niekto cestoval do Kanady toto potvrdenie môžu od vás pýtať. Mám kanadské občianstvo, rovnaké priezvisko ako syn, žijeme s manželom v spoločnej domácnosti a pýtali to odo mňa pri návrate do krajiny, keď som sa vracala z týždennej dovolenky s 10! ročným synom. Bolo to prvý krat, čo som išla bez súhlasu. Dostala som zdrba, zobrali nás na bok a syna vyspovedali tak, že mal slzy na krajíčku, lebo netušil, čo sa robí. Takže áno, sú krajiny, kde to vyžadujú a môžu námatkovo kontrolovať, rozhodne pozor na Kanadu.

basska_b
2. mar 2023

Podla toho, kam ides. Kamoska do Ruska potrebuje suhlas otca... manzela... maju rovnake priezvisko, ale to nepomoze. Ona robila aj v ruskom vizovom centre, tak sa vyzna

yanni
2. mar 2023

@annm81 tak pri nasej frekvencii cestovania by som len po notaroch behala a nejake pribrble potvrdenia vybavovala. My sa zbalime a ideme.

yanni
2. mar 2023

@vevesh NIKDY som nemala "stastie" na neprijemnych polisov. Tiez som zazila namatkovu kontrolu na dialnici v DE. Pri Passau. Pred vyse 20timi rokmi. ISla som s otcom a bratom na aute nalozenm uplne do poslednej spary. Polisi nas zastavili a tiez sa pytali, kam ideme taki nabaleni atd. No uplne pravdivo bez nějakých vymyslaciek som povedala co bolo. Uni München,s studium zacina o tyzden, potzebujem tu perinu a vankus do intraku atd. Vtedy SK ani v EU nebolo, my vsetci slovenske pasy, auto s sk znackami. Pokecali sme a pustili nas dalej. Este sa opytali, preco nestudujem v Passau, ved ze je to blizsie k domovine. Ono pohraniciari, policajti atd. veřejnost vykresluje děsivé. Ale nie je to tak. Su to taki isti ludia ako my vsetci a robią si len svoju robotu. Ako ty k nim, tak oni k tebe. tiez vzajomna sympatia a tvoje vystupovanie. Netřeba sa dat zastrasit. Ja som napr. prvy krat na letisku v Riyadhe mala velky respekt. Potom uz som nebola seda mysicka. Netreba sa dat. Ja mam napr. neustale problemy s odtlackami prstov. Pri kazdom vstupe a vystupe do Saudi problem mi odobrat odtlacky. Ked sa to stalo uz asi 10ty krat, tak sa na to vykaslali. Ja som len pokrcila pleciami. Neviem, ci si urobili v systeme nejaky zaznam, ale ked mi na prvy krat nepispo zelenym, tak to nechali tak.