icon

Prečo niektorí šetria na dovolenke v Chorvátsku?

26. júl 2025

Sme na dovolenke so známymi v Chorvátsku ale už mám nervy sú na dovolenke a pozerajú na každé euro...napr nejdu do baru na aperil radšej si kúpia v plechovke atd....nie sú na tom finančné až tak zle....ale na dovolenke riešiť každé.euro? Včera v meste nekúpili malemu synovi autíčko co chcel lebo ze 16 eur nedajú ani náhodou.....som blbá ja ci co

katrin21
26. júl 2025

@anonym_autor ano si, preco by mali rozhadzovat? Zatoze su na dovolenke? A vies kolko ludi ledva na nu po skromnosti nasetri a su radi, ze tam su a nie este vela minat tam?
Bez auticka za 16euro dieta prezije,ci?

marianarem
26. júl 2025

@anonym_autor Ja som kedysi tiez takto cestovala, mala som proste rozpocet na den, radsej som isla na viac dni s mensimi nakladmi na jeden den. Financne som na tom tiez nebola "az tak zle", ale tiez som nechcela uplne vsetko minut na dovolenku. A takisto nie kazdy ma na dovolenke vysnivane pitie Aperolu a nakupovanie. Niekto chce len vidiet inu krajinu, byt v peknom prostredi, okupat sa v mori, oddychnut si a Aperol mu proste pride ako uplne zbytocny vydavok.

marca12
26. júl 2025
@anonym_autor

To aj vy tak po,erate na dovolenke na každé euro? Véd to je dovolenka tak si doprajem dovolim

@anonym_autor pre mna je dovolenka kupanie sa v mori a spoznavanie okolia a nemusim ist odtial obtazkana kazdou blbostou,co mi padne do oka. A vieme sa aj rozumne stravovat,nemusim kazdy vecer sediet na drinkoch. A vdaka tomuto pristupu si mozes dovolit viacero dovoleniek. Nesud ich. Mozno ty si na tejto jednej dovolenke doprajes,co ti hrdlo raci,ale su ludia,ktori neminaju bezhlavo. Dopriat si neznamena minut tazko zarobene uspory na jednu dovolenku.

tinkatomas
26. júl 2025
@simsalabim

Mimochodom, povod slova dovolenka nie je od slova “dovolit si”vsetko mozne, ale od situacie, ze ZAMESTNAVATEL dovolil zobrat si volno z prace.

@simsalabim ja tiež nechápem, kde ľudia chodia na to, ako vzniklo slovo DOVOLENKA 🙈.. V iných jazykoch, kde to nemá význam DOVOLIŤ SI, ako fungujú na dovolenkách? My musíme utrácať na kravinách, lebo šak preto sa to volá dovolenka😃

tinkatomas
26. júl 2025
@tinkatomas

@simsalabim ja tiež nechápem, kde ľudia chodia na to, ako vzniklo slovo DOVOLENKA 🙈.. V iných jazykoch, kde to nemá význam DOVOLIŤ SI, ako fungujú na dovolenkách? My musíme utrácať na kravinách, lebo šak preto sa to volá dovolenka😃

My, keby sme za 22 rokov manželstva mali utrácať na dovolenkách peniaze v reštauráciách a na blbostiach, roky by sme sedeli doma na zadku, lebo by sme na to nemali. Dovolenka pri mori sa dá stráviť aj bez reštík, barov a pod. Investovali sme do výletov a domov sme sa vždy vracali spokojní, že sme strávili krasny čas a videli niečo nové.

katrin21
26. júl 2025

My napr.radsej preto ideme na all incl, lebo tam nemusim taketo riesit a nam to staci. Niekto ide aj vramci toho do platenej restiky.🤷‍♀️ neviem naco, ale riesim to? Nie.
To sme nechodili moc po restikach ani ked sme v apartmane,kde sem tam ideme ... aj v Taliansku v restike sme jedli asi 2x, vsak pre 4-5 ludi by clovek minul majland..na plazi si kupime,ale veru pozeram na ceny, radsej pojdem na 2 dovolenky, ako rozhadzat na blbosti. Vzdy si kupime aj suveniry,alebo oblecko nejake , ale nie drahe, skor co nas fakt oslovi , alebo sa oplati. Jedine v Turecku viac, tam je to ine🤣🤣🤣, ale s tym ah ratam vopred.
V Chorvatsku su tiez restiky dost drahe, neviem si predstavit denne vecere vonku pre vsetkych, vsak to ani na SK nechodime do restik. Vsetko je otazka priorit. Peniaze sa daju minut aj na ine a radsej sme si uvarili.
Ano, dam si drink, ale nie za 16e a ak, tak musi byt nejaky specialny a len raz. Nie stale.
A hlavne, nech si kazdy zvazi, pokial moze,alebo chce vyskakovat. Co teba do toho?

hori
26. júl 2025

Viete, existujú dve dovolenkové filozofie:
Jedni hovoria, že keď na to nemám, nejdem, radšej dosporím a pôjdem o dva-tri roky, aby som si to mohol užiť a v ničom sa neobmedzoval. A je to tak v poriadku.
Druhí šetria cely rok, aby išli na to, na čo majú, často je to len lacný apartmán, v ktorom si sami varia, často len jedenkrát za pobyt idu na zmrzku a do reštaurácie a nevadí im, že si môžu dovoliť len o trošku viac ako doma. Čuduj sa svete, aj to je v poriadku a aj to môže byt super dovolenka!

katrin21
26. júl 2025
@hori

Jedni hovoria, že keď na to nemám, nejdem, radšej dosporím a pôjdem o dva-tri roky, aby som si to mohol užiť a v ničom sa neobmedzoval. A je to tak v poriadku.
Druhí šetria cely rok, aby išli na to, na čo majú, často je to len lacný apartmán, v ktorom si sami varia, často len jedenkrát za pobyt idu na zmrzku a do reštaurácie a nevadí im, že si môžu dovoliť len o trošku viac ako doma. Čuduj sa svete, aj to je v poriadku a aj to môže byt super dovolenka!

@hori a treti este...aj maju relativne na to a aj tak nechcu rozhadzovat, vzdy vies tie peniaze pouzit inak. Alebo odlozit.

anonym_93eb18
26. júl 2025

No my chodime aj all inclusive a nenakupujeme hracky mimo, aj syn je tak nauceny, ze nieco male si moze vybrat aktualne na tohtorocnej si vybral naramok a magnetku....Z vyletov si vzdy vyberie naramok, privesok a taketo drobnosti. A ak ideme do apartmanu vacsinou ta dovolenka je poznavaco- kupacia, cize behame cely den a vecer som vyflusnuta a som rada ze si dam vino na terase v klude a deti spia..Zijeme v dobe ked doma si mozem navarit, nakupit hocico, nevidim zmysel ist na drink na dovolenke, alebo kupit nejake auticko za 16e ked take iste maju u nas lacnejsie napriklad v cinaku. Na drinky chodime v lete doma so sestrou, kamoskami, manzelom...na dovolenke sa tomu vyhybam lebo je to drahsie ako u nas. U mna dovolenka nie je o kvante jedla, je mi uplne jedno ci mame all inclusive alebo apartman kde na veceru nieco rychle uvarim pripadne 3x za pobyt restika, pre mna je to o destinacii....Ine je ist na Ibizu do apartmanu a vyjde nas to 3000e, oproti Ibize cez cestovku usetrim dalsie tri tisicky. Ja si vyberam destinaciu kde chcem ist a podla toho sa zariadim ci idem na vlastnu past alebo cestovka....Ja na all inclusive nic nevidim extra. Pre mna dovolenka je zmenit prostredie a nie dovolit si...Dovolujem si denne doma ....a zas nechcem pominat kopec penazi na somariny aj ked si to mozeme dovolit zatial.

ukgirls
26. júl 2025

ja setrim na dovolenke na sk .... mala chce kazdu pi.vinu kt vidi .. samotna dovolenka ma vyjde na nehorazne peniaze plus este tie ceny nielen tam ... aj ked si to ozem dovolit nieso blba aby som rozhadzovala a nemyslela na buducnost ... a teraz ma kludne odsud ale dovolenka za 3000 je naprilad pre mna dost ked minimalne 1000 su hovadiny kt nepotrebujem a kt by si napr mala kupila ale na druhy den na to ani nespomenula ... dovolenka neznamnea rozflakat co as a potom rok setrit na dalsiu

siska53
26. júl 2025
@anonym_autor

To aj vy tak po,erate na dovolenke na každé euro? Véd to je dovolenka tak si doprajem dovolim

@anonym_autor Nie, aj si doprajeme, ale zas odtial potial, nekupim kazdu kravinu za drahe prachy.

senta_sofia
26. júl 2025

Ja som napriklad az na zastavke v Kosiciach zistila, co je ta oranzova zbrnda, co vsetci piju 😂 az tak som si na dovolenke nedopriala. Kazdy si dopraje ine, je rozdiel medzi setrnostou a lakomostou. Ja nevidim zmysel v rozhadzovani penazi, aj ked si to mozem dovolit. Situaciu s hrackou tazko hodnotit, deti chcu kazdu blbost, ako rodic vzdy korigujem, co kupime a co nie, hoci si vzdy z dovolenky nieco prinesu.

balerina2025
26. júl 2025
@senta_sofia

Ja som napriklad az na zastavke v Kosiciach zistila, co je ta oranzova zbrnda, co vsetci piju 😂 az tak som si na dovolenke nedopriala. Kazdy si dopraje ine, je rozdiel medzi setrnostou a lakomostou. Ja nevidim zmysel v rozhadzovani penazi, aj ked si to mozem dovolit. Situaciu s hrackou tazko hodnotit, deti chcu kazdu blbost, ako rodic vzdy korigujem, co kupime a co nie, hoci si vzdy z dovolenky nieco prinesu.

@senta_sofia aperolcek? :D

domiklik
26. júl 2025

@anonym_autor ano si blbá... Bud rešpektuj druhých alebo si nabudúce výber iných kamošov na dovolenku. Alebo chod sama. To, ze niekto nie je podľa teba na tom finančne až tak zle neznamená, ze je ochotný pustiť peniaze na aperol v bare.

bu_bu_bubak
26. júl 2025

Lol....

Cize na dovolenke hojno a potom cely rok h*vno ci ako? To, ze je clovek na dovolenke znamena, ze peniaze zrazu nehraju rolu?

Ja by som tiez bezhlavo neminal peniaze na dovolenke. Za svoje peniaze chcem aj nejaku adekvatnu protihodnotu.

Mas ine starosti ked riesis financie cudzich ludi na dovolenke 🤔.

anonym_d5d7fd
26. júl 2025

@anonym_autor
Napríklad, my tiež riešime a šetríme. Dovolenka pre nás neznamená rozhádzať všetko, kúpiť všetko, vymetať bar. Nechodíme na drinky, nekupujem deťom všetko, lebo chcú.
Napr. v Chorvátsku kúpime jedlo a pitie na apartmán a 1-2x sa najeme v reštaurácii. Suvenír si každý vyberie 1 a hotovo.

marianarem
26. júl 2025
@hori

@hori Presne, my sme takto s nasimi chodili, ze raz za dovolenku sa islo do restiky a praveze o to vacsi zazitok to bol.

kaca222
26. júl 2025

Na dovolenke riešim financie úplne rovnako, ako doma. Ak by som doma niečo zvažovala - kúpiť/nekúpiť, zvažujem aj na dovolenke. A to chodíme aj do päťhviezdičkovým rezortov.
Ja zase nechápem prečo niekto, kto doma rieši každé euro, na dovolenke vyhadzuje peniaze bez rozumu

anonym_0c12ae
26. júl 2025

Blbá si ty.
Staraj sa o seba a keď už ideš kydať " hnoj" na iných , aspoň sa nauč poriadne písať názvy.

cukroska
26. júl 2025
@reanda

ano, si blba.. staraj sa o seba

@reanda 🙏👋👍👍👍👍

anonym_b88c6e
26. júl 2025
@anonym_0c12ae

Blbá si ty.
Staraj sa o seba a keď už ideš kydať " hnoj" na iných , aspoň sa nauč poriadne písať názvy.

@anonym_0c12ae názov zmenili admini ako je zvykom na MK

anonym_b88c6e
26. júl 2025
@ukgirls

ja setrim na dovolenke na sk .... mala chce kazdu pi.vinu kt vidi .. samotna dovolenka ma vyjde na nehorazne peniaze plus este tie ceny nielen tam ... aj ked si to ozem dovolit nieso blba aby som rozhadzovala a nemyslela na buducnost ... a teraz ma kludne odsud ale dovolenka za 3000 je naprilad pre mna dost ked minimalne 1000 su hovadiny kt nepotrebujem a kt by si napr mala kupila ale na druhy den na to ani nespomenula ... dovolenka neznamnea rozflakat co as a potom rok setrit na dalsiu

@ukgirls sorry, ale tvoja malá chcieť môže, neznamená, že to aj musí dostať

mogaa
27. júl 2025
@anonym_autor

@pietra napr ze cely večer reve na apartmene....a vkuse riešia ceny

@anonym_autor a ty poznáš ich finančnú situáciu? lebo každý máme na dovolenku určitý badžet alebo jednoducho chcú dovolenku ale aj nové auto či stavať dom....a nie nebudem na dovolenke kupovať niečo čo by som nekúpila ani v normálnom živote...napr. to autíčko za 16 eur by som nekúpila len tak ani doma ani na dovolenke....hlavne ak má dieťa doma podobných ďaľších 10....

muchotrafka298
27. júl 2025

Ja si skor myslim, ze problem bude aj v tom, ze autorka prispevku isla na dovolenku s niekym, kto je uplne odlisny od jej rodiny. Proste ma ine predstavy o traveni dovolenky, o tom, na co minie peniaze. A toto bude cely kamen urazu. Mozno si autorka otazky myslela, ze budu chodit po restikach, po baroch a druha rodina proste sedi na apartmane. Len to uz je teraz neskoro nad tym premyslat. To si treba dohodnut vopred a pripadne ist na dovolenku, ak uz s niekym, tak s rodinou, ktora ma rovnake nastavenie.
Ja uz osobne nejdem s nikym, koho nemam overeneho ani na vikendovy pobyt. Lebo je ine, ked niekoho poznas zbezne, ze s nim ides na kavu, parkrat ho stretnes a zistis, ze na dovolenke je to katastrofa a ked ides s niekym, o kom vies, ze ma rovnake dovolenkove "nastavenie" a bude to klapat.

lion777
27. júl 2025

Na dovolenke používam hlavu a mám svoje priority, tak ako aj doma. Veru ani nepijem a hračiek máme doma celé krabice, môžeš si prísť povyberat, ak by si chcela.

mk1111111111
27. júl 2025
@anonym_a87526

@marsmykkok nemyslim si ze nekupenie predrazeneho drinku splnuje definiciu drzgrosstva. A je mozne ze po celom dni vedla inych dovolenkarov su ohukani z ludi a chcu si dat drink na terase v klude

@anonym_a87526 aj my radi posedime sami na terase, po celom dni s mnozstvom zazitkov a ludi, tiez nevidim na tom nic zle.

lion777
27. júl 2025
@muchotrafka298

Ja si skor myslim, ze problem bude aj v tom, ze autorka prispevku isla na dovolenku s niekym, kto je uplne odlisny od jej rodiny. Proste ma ine predstavy o traveni dovolenky, o tom, na co minie peniaze. A toto bude cely kamen urazu. Mozno si autorka otazky myslela, ze budu chodit po restikach, po baroch a druha rodina proste sedi na apartmane. Len to uz je teraz neskoro nad tym premyslat. To si treba dohodnut vopred a pripadne ist na dovolenku, ak uz s niekym, tak s rodinou, ktora ma rovnake nastavenie.
Ja uz osobne nejdem s nikym, koho nemam overeneho ani na vikendovy pobyt. Lebo je ine, ked niekoho poznas zbezne, ze s nim ides na kavu, parkrat ho stretnes a zistis, ze na dovolenke je to katastrofa a ked ides s niekym, o kom vies, ze ma rovnake dovolenkove "nastavenie" a bude to klapat.

@muchotrafka298 a čo je bráni chodiť s partnerom? Na to by som nepristúpila ako druhý pár, aby mi niekto určoval, čo mám robiť podľa jej povrchnosti. Veď ona má starosť ohľadne peňazí a ani si iste nevšimla prírodné krásy. Takú kamošku, ani nemať. Čo ťa má pod kontrolou a určuje ti. Veľmi rýchlo by sme skončili.

muchotrafka298
27. júl 2025
@lion777

@muchotrafka298 a čo je bráni chodiť s partnerom? Na to by som nepristúpila ako druhý pár, aby mi niekto určoval, čo mám robiť podľa jej povrchnosti. Veď ona má starosť ohľadne peňazí a ani si iste nevšimla prírodné krásy. Takú kamošku, ani nemať. Čo ťa má pod kontrolou a určuje ti. Veľmi rýchlo by sme skončili.

@lion777 to nie je o tom, aby Ti niekto nieco urcoval. Ale ist na dovolenku s inymi ludmi, ktori su rovnako nastaveni ako je ona. Lebo by nebol ziadny problem. Ja poznam rodiny, co chodia roky spolu na dovolenky, lebo maju rovnake nastavenie. Nikto sa nikomu nemusi prisposobovat, lebo na travenie dovolenky maju rovnaky nazor. NIe su stale spolu, ale vedia si tu dovolenku spolocne uzit.

nattyond
27. júl 2025

My sme sa vrátili z HR tento týždeň, pivo na pláži stálo 5€. Dali sme si s manželom 2x a stačilo 😀 v obchode to isté pivo 1,20€, radšej som si nakúpila a aj tak sme chodili na obed a večeru na apartmán kvôli dieťaťu, tak sme si pivo dali z vlastnej chladničky 😀 a nejde o to, že by som na to nemala, ale keby si každý deň dáme 2 pivá, tak nechám 100€ len za ne, čo nie som ochotná, za to sme mali veľký nákup potravín 😀

earlgrey
27. júl 2025

Moja dcéra je naučená, že si môže vybrať niečo posledný deň dovolenky 😄 a aj to sa ma vždy spýta, či to nie je drahé. Počas celej dovolenky jej ani jesť a ani piť netreba, myslí úplne na iné veci 😀 veď je to dieťa...určite nereve pre každú somarinu....keď poviem nie, tak to rešpektuje a nie, nie som držgroš a ani lakomá...proste hračiek a somarín má až až...načo v tom dieťa podporovať? ak by chcelo každý deň hračku za 20€...to by bolo 200 eur za 10 dní....a to mám na 2 týždňový nákup doma 🤣🤣🤣 a nepripadám si blbá...proste nevyhadzujem peniaze na somariny...ale za to jedno si doprajeme...máme z toho väčší pôžitok ako z nejakej hračky, ktorá aj tak skončí niekde v boxe medzi ostatnými hračkami...