icon

Prvýkrát lietadlom s deťmi

ivanavin
22. júl 2025

Ahojte, rada by som sa spýtala skúsenejších, ktorí bežne chodíte letecky na dovolenku k moru.
Máme dve deti 5 a 3 roky a letecky s nimi pôjdeme prvýkrát.

1. Aké kufre odporúčate? Tie tvrdé plastové, alebo tú látkovú klasiku. Ja som zatiaľ skôr naklonená tým "latkovým". Príde mi, že ak s tými kuframi zamestnanci letiska
pohadzuju keď ich dávajú na pás alebo nakladajú, tak že tieto sa snáď tak rýchlo nezničia. Ale zároveň mám dojem, že väčšina ľudí, ktorí lietadlom cestujú pravidelne dáva prednosť tým plastovým, ktoré asi zase menšie chránia zabalené veci. Ale nepraskajú príliš často? A tie kufre, ktoré majú 4 kolieska a tlačia sa popri tele, alebo skôr tie s dvomi kolieskami ktoré sa ťahajú za sebou? Resp. Dajú sa aj tie so 4 kolieskami pohodlne ťahať za sebou ak je treba?
+ Ak máte nejaký konkrétny kufor, ktorý dobre slúži, radu ocením. Som ochotná priplatiť za kvalitu, ale nie za nejakú designovu značku

2. Trojročnej by sme radi zobrali športový kočík. Máme taký väčší, v ktorom by sa vedela ešte aj uložiť ak by sme boli niekde celý deň na výlete, prípadne niekedy večer na prechádzke. Doma ho už moc nevyužívame, ale myslím, že na dovolenke by sa zišiel. Ten náš by musel ísť do nákladného priestoru. Je lepšie odovzdať ho nejako zabalený už spolu s batožinou, alebo ho odovzdať až pri nastupovaní do lietadla? V hale ho vyslovene nebudeme potrebovať, ale príde mi, že asi je tam menšia pravdepodobnosť poškodenia ak sa odovzdáva neskôr... Zároveň ale vtedy nebude čas ho nejako špeciálne baliť.

mirkasan
22. júl 2025

Ja som skôr za látkové, presne kvôli tomu čo píšeš. Mám veľký kufor z pepca. Vyzerá stále ako nový. Dokúpila som si tento rok z lidla, skrupinovy. Po 1 lete už ma odpite z rohu. Látkový ma plus v tom, že dám tam viac veci, prispôsobí sa. Skrupinovy je na pevno. Kočík som odovzdávala pri lietadle, robili tam všetci. Mal zopár škrabancov ale nič hrozne

marsmykkok
22. júl 2025

@ivanavin Ja mám plastový a prežil už 4 lety, partner látkový. Minule sme už sedeli v lietadle ked nakladali kufre a teda tie látkové hádzali hocijako, ten môj plastový dali nabok a dali ho potom opatrne. Vedia, že sa skôr poškodia, určite majú pokyny dávať tie plastové opatrnejšie, ale zase samozrejme že záleží na akého zamestnanca natrafíš.

mirkasan
22. júl 2025

S tým 4 kolesovými, čo mám z lidla bola ľahšia manipulácia ako 2 kolesový z pepca. Inak mám aj z tesca, ten nemá stabilitu, musím mu dať kolieska presne na určite miesto, inak sa prekoti

vladuska20
22. júl 2025

No nas 2 a pol rocny,ten si prave uziva,ze si moze lietat kade tade pesi,kocik sme nebrali.Klasika plastovy kupovany cez net,este sme ho na kufri maleho viezli,niektori si kufor este aj opaskuju cely dokopy.My sme dali len zamky malinke.Kufor musi mat do 23kil.A rozmery si uz nepametam.Pitie sme brali do cesty na letisko tak,aby to vypili a uz do lietadla kupili po kontrole v bezcolnej zone.V lietadle sme si uz len objednali paniny,mne to chutilo.Detom nie.Ale mozte si zobrat aj do lietadla v batohu na chrbte,ten si date hore nad sedadlo,alebo niektore spolocnosti maju pod seda kou,musi sa to tam zmestit.Rozmery aj vahu si tiez nepametam,ale maju to napisane aj na stranke letiska.

nyusika
22. júl 2025

1. kufre urcite plastove, STVORKOLIESKOVE, obalit foliou - ak sa o ne bojis
nie je pravda, ze tie najlacnejsie kufre splnia to iste, ako tie kvalitne...zase nemusis mat samsonite za tri stovky.
odporucam teraz akciu v CCC - minus 40 percent do konca jula - kufre znacky Lacoski, alebo Gino Rossi - fajn kvalita za vyborny peniaz
2. kocik si beries az ku gate, cize najdalej, ako sa na letisku dostanes, tam ho odovzdas...pri vystupovani z lietadla ta bude cakat pri schodikoch.
nedavaj ho do podpalubia spolu s batozinou - neplatis za kocik nic

@ivanavin

tanyan
22. júl 2025

Keď sme leteli s kočíkom, tak som ho využila aj v odletovej hale. Hlavne keď meškalo lietadlo, tak som mala pre dieťa stále miesto na sedenie, prípadne si mohla dcéra aj zdriemnuť. Zároveň som si tam mohla odložiť príručnú batožinu. Odovzdávali sme ho až pri schodoch do lietadla, ale dostali sme ho väčšinou až s batožinou.
Odporúčam pribaliť drobnosti na mlsanie (ovocie, keksíky, želé cukríky...) a hlavne fľaše na vodu, aby bolo dosť tekutín pred letom, počas letu, ale aj počas transferu na hotel. My to nosíme v termo-obaloch, aby to vydržalo v prijateľnej teplote.

cacianka
22. júl 2025

kufor určite 4kolieskový, ťahať či tlačiť sa dá akokoľvek, je to super manipulácia, vyskúšať stabilitu. my sme kúpili u vietnamcov látkové, obal super ale nakladači nám na jednom odtrhli kolieska. za tú cenu sa oplatili, vydržali dosť. ak chceš lepšie chrániť, dostať obaly - aspoň rozoznáš na letisku ten svoj, alebo stačí rolka potravinovej fólie a omotať, teda okrem rúčok hore aj na boku.

thereisabear
22. júl 2025

Roky používame látkové kufre a sme spokojní. Prasknutých plastových som videla na páse už viac.
Mám teóriu, že so zabaleným kočíkom manipulujú menej opatrne, ale je to len moja, pár letmi overená, teória. Takže ja ho nebalím. Odovzdala by som ho pri lietadle.

msnesquik
22. júl 2025

My mame skrupinove, uz prezili nejakych 10 letov, pokial sme ich nemali obalene, tak mali odrete rohy, ale ked lietame z BA, tak si ich tam davame obalit, pripadne som tento rok kupila take latkove obaly na tie kufre, co sa dole zapnu...a kolieska urcite 4, take, ktore vies tahat za sebou, ale aj popri sebe, to by som povedala, ze vyuzivame najviac, ze ho vozime vedla seba..s koickom skusenost nemam, lebo sme lietali uz s vacsim dietatom, peknu dovolenku 🙂

guudy
22. júl 2025

Mne latkovy prerezali na letisku pri prvom pouziti. Odvtedy mame len Samsonite tie skrupinove. Mame ich 8-15 rokov a vsetky su v poriadku. Lietame v priemere 5-6x rocne.

hellwant
22. júl 2025

Ja som tiez za latkove( kvôli prasknutiu, to, ze si niekto mysli, alebo raz videl, ze skrupinove opatrnejsie davaju aby nepraskli nie je pravda, skôr vynimka) a kupili sme na ne taky latkovy obal, aby sa latka kufra neposkodila. Stale riesit foliu sa nam nechcelo.
Vyhoda skrupiny, nepomliazdia sa napr. darceky, sladkosti,nevyhoda praskne. A dat zo 750 eur za 1 kvalitny skrupinovy ( hlinikovy) samsonite asi nebude kava pre viacerych. A to som počul( neviem, ci to je pravda), ze si aj v hladaciku zlodejov viac ak mas drahy kufor- vsak prachac🙂
Obe kategorie maju svoje za a proti.

anonym_4260f3
22. júl 2025

Nám sa na viacerych letiskach stalo, že ta cesta ku lietadlu z gate bola po (tocitych) schodoch. Žiadny vytah, vsetci sa nahlili do lietadla, tak treba vziat dieťa na ruky, batozinu a aj kocik a nejako to zniest. Tak na to myslite, že nech máte spratnú batozinu a aspoň 4 ruky k dispozicii. Lebo teoreticky môžete mat pre kazdeho jednu prirucnu a to je dosť, keďže deti si svoje batohy nevedia veľmi odniest, pripadne v nich nič nie je (plysak a farbicky), len zavadzaju. Radšej o aspoň jednu prirucnu menej, ak máte ešte aj nejakú velku spolocnu.

danica2711
22. júl 2025

tvrdý kufor, ale kvalitný, najlepšie Samsonite, vydrží ti celý život (my používame kufre Samsonite vyše 25 rokov, okrem pár škrabancov im nič nie je a to lietame často), so 4-kolieskovými sa najlepšie manipuluje

1ryba
Odpoveď bola odstránená
malaopicka
22. júl 2025

Máme látkové štvorkolesové samsonite rôzne typy hádam 15 rokov, prežili mnoho letov a presunov a nie je im nič. Ale sú drahšie.
Kočík odovzdáš až pri lietadle.

simsalabim
22. júl 2025

Mam takyto lacny kabinovy kufor https://www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa...
uz asi 10 rokov a nic mu nie je. Neraz bol aj v podpalubi, hoci primarne ho mam, aby som ho mohla mat na palube. Pouzivame ich aj na dovolenky autom. Mame aj latkovy Samsonite - je uz miestami oskrety. A jeho nevyhoda je aj to, ze premokol v dazdi v Londyne….