Rekreačný poukaz - faktúra

lienocka44
9. aug 2021

Ahojte, bookla som cez booking.com ubytovanie na SK..a teraz ma napadlo, ze kto mi vystavi fakturu do roboty, aby som si mohla uplatinit rekreacny poukaz..dufam, ze si ho budem moct uplatnit ked som pouzila booking.com..nemate skusenost? dakujem

sarinka2012
9. aug 2021

@lienocka44 No predsa ubytovanie do ktorého ideš, booking je len platforma na najdenie ubytovania, ale všetko ostatné nasledne riešiš s konkretnym ubytovaním, jednoducho keď prídeš na ubytovanie povieš im že potrebuješ fakturu na uplatnenie rekreačného poukazu a oni ti ju vystavia tak aby na nej bolo všetko potrebné + zamestnavatelovi ešte odovzdávaš potvrdenie o zaplatení ( vypis z učtu alebo bločik, podľa toho ako to bolo hradené) Ak s tebou idú aj osoby ktoré s tebou nežiju v spoločnej domácnosti tak na požiadanie ich ubytovanie ( hotel, penzion a pod.) kludne vyjme z faktury, prípadne tam nechá len tvoje meno. Treba sa s nimi pri príchode dohodnúť.

sarkan333
17. aug 2021

Hej, ubytovacie zariadenie ti vystaví faktúru. Ja dávam do roboty aj výpis z účtu, ale tam máš že platíš bookingu. Tak som ešte odovzdávala potvrdenie, že to čo som platila bookingu je totožné s tým, kde som bola. A to nájdeš v jednom z mailov, čo ti posielal booking. Snáď som to zrozumiteľne napísala. 🙂

akvi
17. aug 2021

@lienocka44 tak, ako píšu vyššie, faktúru vystavuje ubytovanie. Daj si ale pozor, niektoré ubytovania na súkromí to robia na čierno a radšej sa dopredu opýtaj, ci ti vedia dať faktúru, aby si nedostala prekvapená.

221girl
17. aug 2021

nie zle... ubytovacie zariadenie ti nevie vystavit fakturu, kedze fakturu vystavuje booking ubytovatelovy. Vytlacis si potvrdenie z bookingu o rezervacii, ubytovacie zariadenie ti da potvrdenie pisomne, ze si sa tam v tie dni nachadzala a prilozis vypis z uctu 🙂 aby si zdokladovala tranzakciu. Riesila som to pred tyzdnom

lienocka44
autor
17. aug 2021

dakujem...uz mam fakturku z hotela 🙂

akvi
17. aug 2021

@221girl ubytovacie zariadenie je povinné ti faktúru vystaviť. (Prevádzkujem jedno..). Zamestnávateľovi sa dokladá faktúra z ubytovania a výpis z účtu, odkiaľ odišla platba pre booking.

221girl
17. aug 2021

@akvi no mne povedala, zeby to bolo dvojite zdanenie a v praci mi to takto aj preplatili len na to potvrdwnie

merila
17. aug 2021

@221girl Taktiež máme menší penzión, máme booking, hostia platia na účet bookingu, takže ja faktúru nemôžem vystaviť. Vystavujeme potvrdenie.

akvi
17. aug 2021

@merila zalezi asi aj od toho, ake uctovnictvo vedies. Ale co som sa ja informovala, tak fakturu hostovi si povinna vystavit tak ci tak. Potom uz je len rozdiel v tom, ake mas uctovnictvo a tak isto v tom, ako to mas nastavene na bookingu, kedze niekto to ma tak, ze booking vyberie zalohu a doplaca sa na mieste. Rezervacne portaly nevystavuju danove doklady. Kazdopadne, zalezi aj od zamestnavatela, ze ako to chce. Niekomu mozno staci to potvrdenie, to ja neviem. Odo mna vzdy zatial hostia chceli fakturu, plus zamestnavatel chcel vypis z uctu, ze platili bookingu.

cucoriedkacucoriedka
21. aug 2021

@lienocka44 ubytovanie

mirka7755
25. aug 2022

@merila Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať aké presné údaje obsahuje potvrdenie ktoré vystavujete hosťom lebo to akurát riešim s majiteľom ubytovania a on nemá s tým skúsenosť. Ďakujem za radu.

akvi
25. aug 2022

@mirka7755 musi tam byt meno hosta, ktory si uplatnuje rekreacny poukaz, plus mena rodiny, ak teda sa uvadza suma za osobu/noc, pretoze rekreacny si mozes uplatnit len na manzelku/manzela a deti. Datum pobytu a vyslovene napisane, ze ubytovanie. Treba si dat pozor aj na to, aby ak ste sli cez booking, tak platbu platil ten, kto si uplatnuje poukaz. Zamestnavatel chce potom vypis z uctu, kde je ta platba. Idealne je ale opytat sa ZAMESTNAVATELA, ze ako to potrebuje. Ubytovatel s tym v podstate nema absolutne nic spolocne, on nie je povinny to vediet, pretoze to nie su inak povinne udaje faktury.

cucoriedkacucoriedka
25. aug 2022

@akvi u nás sa dá uplatniť aj na druhá a družku s tým.ze sa dá čestné vyhlásenie že bývajú v spoločnej domácnosti. A samozrejme sa dá uplatniť aj napr na denný tábor pre dieťa kde nie je noclah

evelynka86
30. aug 2022

@akvi my v praci napr. nedavame vypis z uctu. a je jedno kto to platil. ked dostanem od hotela fakturu, tak je logicke ze je zaplatena 🙂

akvi
31. aug 2022

@evelynka86 to si uz nastavi zamestnavatel. Podla mna sa niektori zamestnavatelia brania podvodom tymto sposobom, pretoze mne ako ubytovatelovi je fakt jedno, na koho vystavim fakturu, takze viem si predstavit, ze sikovnici zneuzivaju system a pytaju si lajstra od sirokej rodiny.

evelynka86
2. sep 2022

@akvi nerozumiem... ved ja ked chcem vyuzit preukaz,musim byt faktura na mna a musia tam byt uvedene osoby ktore sme tam byvali... akoze vystavili by ste na mna fakturu aj keby som tam nebola a byvala u vas moja mama s otcom trebars?

akvi
3. sep 2022

@evelynka86 ja nie, ale isto sa nájde dosť takých, ktorí áno. Ako som už písala vyššie, je plno ubytovatelov, ktorí fungujú na čierno. Myslíš si, že by mali problém odrbat systém aj v iných veciach?

luliu
3. sep 2022

@akvi ubytovatel fungujúci na čierno, nedá nikomu faktúru 😉

akvi
3. sep 2022

@luliu veď to je jasné, nezlucujem tieto dve skupiny. Poukazujem na to, že odrbavat je na SK národný šport.