icon

Rozdielne pohľady na dovolenku

22. júl 2025

Ahojte ženy, manžel prišiel s nápadom, že by stačilo chodiť cez Airbnb. Na prvy pohľad to vyzeralo super, väčšie súkromie, domáca atmosféra ale potom mi to došlo čo by to znamenalo v praxi pre mňa. Varenie, behanie do obchodu, upratovanie apartmánu. Úprimne to nie je pre mňa top dovolenka. Pre mňa je to o tom, že presuniem starostlivosť o domácnosť z jedného miesta na druhý. Ako to vnímate vy? Je pre vás tento typ dovolenky oddychom? Doteraz sme vzdy chodili minimálne pol penzia, finančne sa nám nepohoršilo. Obidvaja zarabame dobre. Poprosím o slušnú diskusiu.

Strana
sissy27
22. júl 2025

@anonym_autor my chodime casto cez airbnb, resp ubytovanie v sukromi. Ale nevarim, neperiem - restauracii je vsade dost. Max tak nejake ovocie a snacky kupim. Tiez nie som ochotna na dovolenke starat sa o domacnost.

belllinka
22. júl 2025

Ano, suhlasim s tebou, s nakupmi a varenim to dovolenka nebude. A ak niekto vytiahne, ze netreba varit lebo v teple nikomu nechuti, tak je to blbost. Alebo ze umyt 4 taniere netrva dlho 🤦‍♀️ Urcite trvaj na dovolenke bez varenia.

basullinka
22. júl 2025

Nuž, ja by som manželovi vysvetlila, že pre mňa je dovolenka aj o tom, že si oddýchnem od upratovania a varenia, ktoré mám zväčša na starosti ja. Takže preto mi vyhovuje ísť do hotela. Ak chce ísť takto, nech sa páči, ale upratovanie, varenie a všetky tieto práce má na starosti on a ja ležím na pláži a neriešim....

mandzula
22. júl 2025

My chodime aj na "variace" dovolenky, ale vari muz, rad chodi po miestnych obchodoch a objavuje lokalne potraviny, koreniny. Mne je to teda fuk a tych par riadov bez problemov umyjem ja alebo umyvacka. Co sa upratovania tyka, ked zbalime svoje veci a povysavame, je upratane.

lena235
22. júl 2025

My sme boli teraz po 2 r na sukromi. Nevarili sme. Chodili sme po restikach. Mali sme viac miesta. Obrovsky apartman. Mala som k dispozicii pracku. 2x som ju aj pustila. V tom nevidim problem. Financne nas to vyslo porovnatelne s hotelom

caramellka
22. júl 2025

@anonym_autor Úplne Ti rozumiem. Ja chodím na dovolenky s dcérou (10 r.) a teda tiež si chcem počas dovolenky užiť kľud od varenia a domácnosti. Prednostne vždy hľadám hotel s polpenziou, no vždy na pár dní chodíme aj na také naše miesto, do apartmánu bez stravy, ale v blízkosti sa vždy dá prestravovať "vonku", od raňajok po večeru, obedy si dáme tam, kde sme aktuálne na výlete. Kupujem jedine vodu na izbu a nejaké ovocie a pod.

anonym_41a9d6
22. júl 2025

@anonym_autor 18 rokov chodíme cez booking a ďalšie platformy a vždy som si oddychla, a nie v živote som na dovolenke neprala

tenerifka
22. júl 2025

Zalezi.....
Chodime aj cez Airbnb a aj do hotelov s AI, ale vzdy to je podmienene krajine a lokalite.
V ramci EU, kde mame moznost nakupit v supermarkete ci na trhu kvalitne potraviny a zbuchat v apartmane rañajky, tak je to super. Takisto je dolezita dostupnost restauracii na obedy a vecere, alebo to teda striedat- kupit nieco v obchode a rychlo pripravit na veceru, k tomu dobre vinko.... Je to aj pohodlne, nemusis sa obliekat a travit niekde za stolom 2 hodiny.
Ale je blbost ist niekde do Dominikanskej republiky do Airbnb, kde v lokalnej spinavej restike s plastovymi stolmi dostanes maximalne smazene banany s ryzou a kurcatom, a kde na porovnanie kvalitny 5* hotel s AI stoji 300 eur na dvoch na deñ, a mas cistotu... A da sa najst aj mensi hotel adults only, kde ta neotravuju cudzie deti a kde je relativne klud.

cukroska
22. júl 2025

@anonym_autor My sme boli na súkromí a nevarila som nikdy. Väčšinu hľadáme stále raňajkami a večere von.

tenerifka
22. júl 2025

A teda neriesim v Airbnb ci musim varit, jedlo s muzom chystame obaja, aj riad atd....

mirokub
Odpoveď bola odstránená
zmrzlinka2021
22. júl 2025

@anonym_autor
A prečo by ste si mali tam variť?

belllinka
22. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub to myslis vazne, ze ked si chce niekto oddychnut od varenia a riadov, tak ma psychicky problem? 🤦‍♀️

hortenziaj
22. júl 2025

My tak chodíme a ten pokoj je na nezaplatenie,nie v preplnenom hoteli..pripraviť raňajky je najmenej, obedy ,večere tiež ,málokedy chodíme do reštaurácií a žijem,oddýchnem si v rámci možností pri dvoch malých deťoch 😂ale nerobí mi to žiadne problémy, veď navariť jedlo zas netrvá dlho, na dovolenke jedlo ktoré je hotové za polhodinu maximálne,prípadne vieš nakúpiť omáčky v skle a k tomu kuracie a cestoviny a máš.
Ono je to skôr tvoja rozmaznanost, to varenie a upratanie nie je celodenná práca a inak by si vravela keby si bola rada že na nejakú dovolenku vôbec môžeš ísť a to že by si navarila jedlo by ti nevadilo, keď financie nevychádzajú nejak.extra. lebo keď tu čítam tie diskusie že ak na dovolenke musíš variť tak to nie je žiadna dovolenka ,tak ma ide drbnut z toho,že aký sme rozmaznaní a niektorí nemajú ani na tú dovolenku, alebo ani na obyčajné jedlo.

wolf_
Autor odpoveď zmazal
sense
22. júl 2025

Boli sme aj v apartmáne, ale neupratovali sme a nevarili. Pri každodennej rannej prechadzke som sa stavila na kávu a po ceste späť som kúpila v pekárni brioche, kefír, džús , obed niečo ľahké na plazi a večera v reštike lokálne jedla,slowfood restiky. Keď ideme do hotela tak vždy len s ranajkami.

sulavikova
22. júl 2025

@anonym_autor chodím na dovolenku, aby som si oddýchla, nikomu nerobila: slúžku, kuchárku, animátorku…áno, po 23 rokoch s tým mal môj partner problém a tak zostáva doma, v mamičkinej opatere😇, a keď chce ísť s “chlapcami” von: dvere má otvorené

buberova
22. júl 2025

nešla by som na dovolenku kde by som musela variť, kupovať raňajky.. proste nie..

anonym_957c0a
22. júl 2025

Na dovolenku, kde treba variť nechodíme, na kratšie pobyty napr. 2-3 noci áno. To si uvaríme spolu obed alebo večeru a pri varení si pomáhame alebo sa vystriedame. Jedno hlavné jedlo zo dňa riešime reštauráciou. Žiadne také, že všetko bude na mne. To by som nešla ani omylom. Veď tvoj chlap nech naplánuje jedálniček, ale už doma, nech si naplánuje, kde bude nakupovať, kedy variť. Prečo by si to mala robiť ty?

zafir01
22. júl 2025

@anonym_autor ano my tak chodíme, a je to pre mna oddych .mame tri deti ( 14,7 ,3 ) ranajky nachystame ( obvykle spoločne s mužom alebo na striedačku) , a cez den jeme vonku .večer led je chuť grilovacka napr . Mávame prenajatý dom so záhradou. Nie byty .apartmány málokedy.
Chodíme na cca 14 noci . Pri 5 členenie domácnosti je to pre nas cenovo prijateľnejšie varianta . Občas ideme aj do hotela ,ale kedze mam divokejsie deti ,tak sa cítim uvolnenejsie v súkromí. Ideálne niekde ,kde som v bezprostrednej blízkosti a mam interakciu so susedmi s miestnymi ľuďmi a pod .

martinka13
22. júl 2025

Úplne súhlasím s tým, čo si napísala. Pre mňa dovolenka jedine AI, alebo teda v reštaurácii. V žiadnom prípade by som nevarila

zafir01
22. júl 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub s tým psychickým problémom je to trochu cez . Ja síce " varím " . No u nas je to nieco ,co považujeme za spoločnú aktivitu s manželom. Snažíme sa uvariť nieco kreatívne, nové, miestne .snažíme sa jesť ako lokálni ľudia . A cez den restauracia ,večera kľudne grilovacka ,alebo niekde vonku . No nám nevadí ani doma variť. Muž z času na čas sa tiež rad utrhne a skúsi nieco nové uvariť, a ja tiež. Nepovažujem to za otrocinu. Ale ak niekto nemá ani doma v obľube varenie ,a na dovolenke vonkoncom ,je to úplne v poriadku .nie každého baví robit určité veci . Nie je na tom nic ,co by bolo treba liečiť u psychológa.

procrastique
22. júl 2025

Chodíme aj na airbnb a teda ja tam nepohnem ani prstom... neupracem nič, max poháre do umývačky riadu.

mirage
22. júl 2025

milujem to! rano na croissant a kavu do maleho miestneho bistra, sediet a pozorovat ludi, obed na plazi, vecera v restauracii, objavovat mesta, chute, ludi... za mna to naj.. pre mna dovolenka v hoteli s AI nie je dovolenka.

ivangeline
22. júl 2025

Mne to nevadí, lebo to neberiem ako doma. Neupratujem toľko. Nevarim každý deň. Ako písali, najesť sa dá aj von. Tiež mám muža, čo rád varí a pričiní sa..

natalka13
22. júl 2025

Musite sa dohodnut. Pre mna su apartmany a cele domy naj.... rano idem do kaviarne, kupim si kavu pecivo, obed vonku a vecer do noci terasa vino sunka olivy syry paradajky...alebo piza z donasky ci restika.
Postel si upracem aj v malej hotelovej izbe , ranajky si musim urobit aj pri svedskych stoloch a vecere chodiac s tanierom a
Naberat si jedlo a neustale chodiaci ludia okolo mojho stola🙈....to radsej appartman a sem tam butikovy hotelik.
Ale su ludia co to miluju.
A co si mozes dovolit? Dovolenkovy dom pri mori akebo v Tosksnku moze byt v konecnom dosledku drahsi ako turecke allincl.

simsalabim
22. júl 2025

My tak chodievame, ranajky nie du problem (jazdy si po sebe sprace), obed nieco lahke, ak sa vari, vacsinou urobi manzel, vecera v restike. So starsimi detmi je to fskn, lebo vsetci maju sukromie, vacsie ako v jednej hotelovej izbe.

bubuzu
22. júl 2025

My chodíme iba tak, poprípade, tak, že spíme v aute. To je pre mňa najväčší oddych vždy, lebo nie je čo upratovať a varím len veci ako cestoviny a na to omáčka kupovana, poprípade tuniak z konzervy. Nikomu to nevadí. Keď sme na arbnb, tak varím rovnako, ako v aute. A keď sme niekam išli autom, tak som kúpila zopár expres menu balíčkov, čo sú hotové jedlá,výborne. A k tomu som urobila už len prílohu. Žiadne extra varenie.

modrahruska
22. júl 2025

Nikdy som nebola na letnej dovolenke v hoteli, vzdy sme si rezervovali apartman bez stravy, vacsinou cez booking. Mas volnost aku chces, nemusis sa viazat na ziadne casy jedal…jednoducho same vyhody, aspon teda pre mna a inak to ani neplanujem robit do buducna. A to letne dovolenkove varenie je teda “strasna” namaha - ved v tom teple varim vacsinou nejake rychle cestoviny alebo salaty a k tomu parkrat ochutname nejake miestne speciality v restike a je to. A cely apartman je pre mna este aj lepsi ako jedna mala izba v hoteli.

tilly
22. júl 2025

Nemyslím si, že dovolenka štýl airbnb musí byť otročenie pri hrncoch...

My chodíme najradšej bez stravy. Ja ani syn ráno nejeme a druhý s mužom majú radi kávičku v kaviarňach a koláčik. Kaviarne si vyberajú podľa stroja.
Obedy si dávame niekde, kde aktuálne sme na výlete, alebo v zime na svahu, večere tiež. Alebo, čo ja osobne milujem, nájdeme miestny trh a masiarstvo, vo vnútrozemí, alebo trh a rybí trh, nakupime miestne špeciality a niečo z nich vytvoríme, alebo večer si urobíme misy z lokálnych syrov, suniek, čerstvého chleba, figovy džem, dobré lokálne víno, mňam. Žiadne hodinové státie pri hrncoch, niečo rýchle, ale z lokálnych surovín a dnes už všetky apartmány majú umývačky, tak aj bordel sa rýchlo uprace.
Hotelová strava býva väčšinou jednotvárna, každý deň to isté, tie isté chute od tých istých kuchárov...

Strana