Rozdielne pohľady na dovolenku
Ahojte ženy, manžel prišiel s nápadom, že by stačilo chodiť cez Airbnb. Na prvy pohľad to vyzeralo super, väčšie súkromie, domáca atmosféra ale potom mi to došlo čo by to znamenalo v praxi pre mňa. Varenie, behanie do obchodu, upratovanie apartmánu. Úprimne to nie je pre mňa top dovolenka. Pre mňa je to o tom, že presuniem starostlivosť o domácnosť z jedného miesta na druhý. Ako to vnímate vy? Je pre vás tento typ dovolenky oddychom? Doteraz sme vzdy chodili minimálne pol penzia, finančne sa nám nepohoršilo. Obidvaja zarabame dobre. Poprosím o slušnú diskusiu.
@belllinka Asi tak, môj muž má 100kg, jemu chutí aj v teple a priznávam sa ze aj mne a deťom nestačí zjesť na obed melón.
@anonym_autor tak evidentne to stále nechápu, keď napíšeš, že nestačí melón na obed a na to ti napíše, že si máš dať melón so šunkou alebo mozzarelu, paradajky a bagetu. 🙂 Ja to chápem, my sa tiež chceme na obed normálne najesť.
Ak to ma byt jedina dovolenka v roku, v lete a cielom je rekreacia, more, plaz tak preferujem pohodlie, AI alebo aspon ranajky vecere, ine by som nechcela. Ak ale sa jedna o vylet v priebehu roka kde ideme napriklad do Lisabonu, Barcelony, Taliansko Florencia atd tak preferujem airbnb a citit sa ako miestna, chodit si do supermarketov pozriet co tam maju, nieco si uvarit ale striedat to aj s navstevou kaviarne, restiky. Paci sa mi taky ten pocit ze tam akoby byvam a zijem bezne a nevadi mi varit, ale teda jednoduche jedla a priprava (nakup, varenie, upratovanie) spolu s muzom a nie ze by som pol dna stravila pri hrncoch.
@anonym_autor tak evidentne to stále nechápu, keď napíšeš, že nestačí melón na obed a na to ti napíše, že si máš dať melón so šunkou alebo mozzarelu, paradajky a bagetu. 🙂 Ja to chápem, my sa tiež chceme na obed normálne najesť.
@belllinka ale stále to nie je melón ak myslíme ten bodový čo je v podstate len voda, v šunke máš aj bielkoviny nielen vodu, a nemusíš si dať jeden platok, v mozzarelle detto keď si dáš celú ťa zasýti a áno zasýti aj chlapa, ktorý je naučený sa stravovať zdravo a neobzierat sa alebo ktorý nepotrebuje dva tri rezne k obedu, samozrejme ak potrebuje niekto pri 40stupnoch dvojtrojchodovy obed lebo výdatnejsie raňajky a normálna večera nestačia tak áno strávi leto pri hrncoch alebo v hotely s plnou penziou. Ono potom je aj jasné prečo ľudia priberú za dovolenku x kg do plusu.
@belllinka ale stále to nie je melón ak myslíme ten bodový čo je v podstate len voda, v šunke máš aj bielkoviny nielen vodu, a nemusíš si dať jeden platok, v mozzarelle detto keď si dáš celú ťa zasýti a áno zasýti aj chlapa, ktorý je naučený sa stravovať zdravo a neobzierat sa alebo ktorý nepotrebuje dva tri rezne k obedu, samozrejme ak potrebuje niekto pri 40stupnoch dvojtrojchodovy obed lebo výdatnejsie raňajky a normálna večera nestačia tak áno strávi leto pri hrncoch alebo v hotely s plnou penziou. Ono potom je aj jasné prečo ľudia priberú za dovolenku x kg do plusu.
@sense Prečo ale musíš ísť hneď do extrémov? Na jednej strane melón so šunkou a na druhej strane 3 rezne alebo 3-chodové menu? Neexistuje nič medzi? My sme si na obed dali napr grilované mäso, ryžu, zeleninu, deti aj nejaký koláčik, palacinku, vôbec sme sa neobžierali a nie, vôbec nemám obézne deti, sú chudé, vyšportované, proste im za celý deň vo vode vytrávi a nestačila by im mozzarela s paradajkou, to je skôr tak na raňajky.
Ako to tu uz zaznelo; zalezi na preferenciach. Ja uz som to tu pisala viac x. Som tazky introvert a mna rezorty deptaju. Moj chlap nam raz; s najlepsim umyslom, zarezervoval all inclusive. Ja som tam bola zdeptanejsia, ako keby som bola doma zavreta osamote. Kam som sa hla, vsade dakto. Som mu povedala, ze mu velmi dakujem, ale ze NIKDY VIAC!!!! Pre mna je dovolenka dakde v sukromi. A jak tu uz odznelo, zmena prostredia a tie miestne TRHY😋. Ist si tam nakupit cerstve veci (napr ja nikde nejedla tak vybornu zeleninu jak v Grecku. S fetou a kuskusom - nevedela som sa toho salatu dojest). Ja hladam ubytko kde je pracka a umyvacka. Ved tam nejdem robit tahany vyvar ani svieckovu na smotane, aby som sa susila nad hrncami polku dna. Plus moji chlapi vedia ze ja uvarim, ale zvysok maju v rezii oni. Pomocne prace a spratanie z a do mycky. Syn do obchodu zbehne dokonca rad jeho to tam bavi brazdit medzi regalmi, tak mu dam zoznam a donesie mi co mi treba. Pracka tiez musi byt. Nepovazujem za nicenie oddychu ked ju pustim, mne skor vadi ked veci nevonju po mnou preferovanom prasku a avivazi + ja pridavam do kazdeho prania aj sagrotan na dezinfekciu. Cizeja su spokojna ze si to viem vyprat sama jak mi to vyhovuje. A v neposlednom rade; tiez som to tu vo viacerich temach pisala, mam odpor k stravovaniu vonku. Cize chlapi si vzdy na plazi daco kupia, ja max nanuk a pockam si domov. Za mna je vlastna os to najlepsie co moze byt😃. Ale v pripade autorky bych asi volila AI ked to tak ma; ona by vazne stravila vyse polku dovci v kuchyni…
@sissy27 konečne mi funguje telefón a môžem odpisovať. Ale upratovať asi musíš, vsak? My chodíme minimálne na 10 - 12 dní, takže to ma tam neminie ani prezliekanie perin. Ako riešite raňajky, večere, pitný režim? Aspoň na dovolenke som nechcela behať do potravín po vodu, keďže budeme musiet piť balenu. Pri odovzdávaní apartmán musí byť upratany?
@anonym_autor my chodíme na cca 14 noci vacsinou .pri odchode apartmán resp dom neupratujem. Dva týždne dozadu sme odchádzali z domčeka. A majiteľ len poprosil uteráky hodiť na podlahu do spodnej kúpeľne. A z terasy upratať riad ,aby náhodou nieco nesfuklo, ci neznehodnotilo sa ,kym príde upratovačka.
A áno tie nákupy..no bez toho to nejde a to je asi jediná vec ,co by som rada vynechala ,ze musim do tých potravín ist. Napríklad Toskánsko...tam si ani nevien predstaviť byt v hotely .mali sme domček s bazénom medzi vinicami. Alebo v Grécku sme mali apartmán hned na plazi a z terasy sa šlo hned do piesku a mora.
Ale mame v hľadáčiku aj AI ...chceme ist s mužom sami , niekde do hotela ,takze vôbec nemam nic proti .len aktuálne je pre nas s našimi živými detmi komfortnejšie alternatíva to ako to robíme teraz , s tým ze denne tam je jedenie v reštauráciách .
@anonym_autor my chodíme na cca 14 noci vacsinou .pri odchode apartmán resp dom neupratujem. Dva týždne dozadu sme odchádzali z domčeka. A majiteľ len poprosil uteráky hodiť na podlahu do spodnej kúpeľne. A z terasy upratať riad ,aby náhodou nieco nesfuklo, ci neznehodnotilo sa ,kym príde upratovačka.
A áno tie nákupy..no bez toho to nejde a to je asi jediná vec ,co by som rada vynechala ,ze musim do tých potravín ist. Napríklad Toskánsko...tam si ani nevien predstaviť byt v hotely .mali sme domček s bazénom medzi vinicami. Alebo v Grécku sme mali apartmán hned na plazi a z terasy sa šlo hned do piesku a mora.
Ale mame v hľadáčiku aj AI ...chceme ist s mužom sami , niekde do hotela ,takze vôbec nemam nic proti .len aktuálne je pre nas s našimi živými detmi komfortnejšie alternatíva to ako to robíme teraz , s tým ze denne tam je jedenie v reštauráciách .
@zafir01 Nedáš kontakt na ten grécky apartmán? 😍
@mandzula Keď si niekde dva týždne, musíš viac ako raz povysavat. Ja doma každý den upratujem, každý týždeň periny prezleciem. Muž síce obcas uvarí ale po varení neuprace. Varenie je kapitola sama o sebe. Jednému nechuti to, druhému to. Nechcem ešte aj na dovolenke vymýšľať, čo uvariť
@anonym_autor nemusim vysavat viackrat, som na dovolenke, nie na brigade, ani periny nemenim, nie som Monk. Uvari sa to, co mame radi vsetci. Ale kazdy podla preferencii, nam to vyhovuje aj takto.
@sense Prečo ale musíš ísť hneď do extrémov? Na jednej strane melón so šunkou a na druhej strane 3 rezne alebo 3-chodové menu? Neexistuje nič medzi? My sme si na obed dali napr grilované mäso, ryžu, zeleninu, deti aj nejaký koláčik, palacinku, vôbec sme sa neobžierali a nie, vôbec nemám obézne deti, sú chudé, vyšportované, proste im za celý deň vo vode vytrávi a nestačila by im mozzarela s paradajkou, to je skôr tak na raňajky.
@belllinka aký je rozdiel čo sa výživy jedla taká medzi grilovaným mäsom cca 150g, zeleninou a ryžou (bielkoviny,tuky, vláknina, sacharidy) a mozzarellou cca 150g, paradajkami a bagetou (bielkoviny, tuky, vláknina a sacharidy) okrem toho že jedno musíš variť druhé stačí nakrájať alebo položiť na tanier?
@belllinka aký je rozdiel čo sa výživy jedla taká medzi grilovaným mäsom cca 150g, zeleninou a ryžou (bielkoviny,tuky, vláknina, sacharidy) a mozzarellou cca 150g, paradajkami a bagetou (bielkoviny, tuky, vláknina a sacharidy) okrem toho že jedno musíš variť druhé stačí nakrájať alebo položiť na tanier?
@sense že jedno je studené a dávame si ho na raňajky a druhé je teplý obed. Je dosť jednotvárne dávať si bagetu a syr na raňajky, obed, aj večeru. Proste sme zvyknutí na teplý obed, asi tak ako väčšina ľudí.
@anonym_autor chodíme do HR cez Airbnb. Hľadáme vzdy apartmán s dobrým vybavením, blízko mora - ideálne hneď "pred dverami".
Periem, tým pádom máme menej veci. Nakupuje takmer výlučne muž a vari výlučne on - vyžíva sa v tom - plánuje čo a kedy, potom vyvára, pre neho relax.. ale jedavame aj v restikach. Upratovanie? Aké? Stačí priebežne udržiavať poriadok.
Ale zase na druhej strane, keby je všetko na mne, tak sa na to vykaslem a nedostane má na takú dovolenku nik. 🙂
@sense že jedno je studené a dávame si ho na raňajky a druhé je teplý obed. Je dosť jednotvárne dávať si bagetu a syr na raňajky, obed, aj večeru. Proste sme zvyknutí na teplý obed, asi tak ako väčšina ľudí.
@belllinka tak nám stačí jedno teplé jedno denne, to máme vždy večer, ako asi veľa ľudí ktorí nežijú na SVK , nepotrebujeme aj na obed teplé aj na večer teple, a tiež nepotrebujem ráno bagetu, obed ryžu a večer zemiaky alebo cestoviny, len aby som náhodou niečo nemala 2x výnimka je zelenina tu môžem nonstop,
@belllinka zvyk je jedna vec a druha je neochota vyjst zo zauzivanych veci. Myslim, ze bez tepleho obeda by ste bez problemov prezili. Ale chapem, ze kazdy ma ine priority.
Baby tie co chodite do apartmanov, to za ten tyzden/dva akoze neumyvate kupelnu, zachod, nezametate? Uterakov beriete napr.kolko? Lebo ja si neviem predstavit pouzivat jeden uterak viac ako 2 dni… cize predpokladam, ze treba prat… mna to fakt zaujima.. lebo aj pri jedeni “niecoho rychleho” treba pouzit taniere, hrnce/hrniec, noz, dosku… proste kuchynske nacinie… potom to treba umyt🤷♀️
Akoze rozumiem, ze mnohokrat rozpocet nepusti, alebo to niekomu vyhovuje a proste neznesie hoteli/rezorty… ale zas presviedcat, ze nic nerobime pocas pobytu v apartmane mi pride zvlastne…
@anonym_e873eb chodíme na 2t, po týždni meníme lokalitu, takže sme týždeň v jednom apartmáne.
Uteráky beriem len plážové, vyberám apartmán, ktorý uteráky poskytuje a má práčku. pre mňa fakt nie je problém, či mrzutost, hodit večer uteráky do práčky a potom vyvesat.. naozaj toto niekto považuje za prácu?
Pozametať, umyť riady (umývačka je predsa už dnes štandard), prečistiť umývadlo v kúpeľni, postierat vodu zo sprchy, keď si decká "robia bazén", tiež nepovažujem za otrocinu, ktorá mi pokazí dovolenkový pocit.
Ale uvedomujem si, že u mňa je to vďaka tomu, že na to nie som sama.. 🙂
A v podstate, nás to stojí dosť, napriek tomu, že nie sme v hoteli.. čiže u nás je to skôr osobna preferencia, než financie..
@belllinka tak nám stačí jedno teplé jedno denne, to máme vždy večer, ako asi veľa ľudí ktorí nežijú na SVK , nepotrebujeme aj na obed teplé aj na večer teple, a tiež nepotrebujem ráno bagetu, obed ryžu a večer zemiaky alebo cestoviny, len aby som náhodou niečo nemala 2x výnimka je zelenina tu môžem nonstop,
@sense ja zijem na Slovensku a tiez sme uz presli tak na tento styl stravovania, vecer teple jedlo....Slovaci strasne vela jedia a riesia varenie, v inych statoch som si to az tak nevsimla ale slovaci velmi co sa bude jest a jedlo a dokola....trvalo mi 10 rokov pokial som tuto zmenu zaviedla aj u manzela...na dovolenke obed v tom teple nechuti max daky snack a vecera uz normalne teple jedlo
@belllinka zvyk je jedna vec a druha je neochota vyjst zo zauzivanych veci. Myslim, ze bez tepleho obeda by ste bez problemov prezili. Ale chapem, ze kazdy ma ine priority.
@simsalabim ale my nejdeme na dovolenku iba "prežiť", chceme sa cítiť fajn, čo zahřňa aj to, že nebudeme hladovať, respektíve nakupovať, variť a umývať riad. A každý si dá to, na čo má chuť a bez starostí.
Ešte dodám, že pre mňa zbehnúť pár krokov z terasy a byť v mori, pričom v dohlade je max.hrstka ludi, je omnoho omnoho viac, než sa nechať obskakovať hotelovým personálom, ale medzi desiatkami iných dovolenkárov.
Chápem však, že to neexistuje jediné správne riešenie, že toto je vylozene o preferenciách. 🙂
@simsalabim ale my nejdeme na dovolenku iba "prežiť", chceme sa cítiť fajn, čo zahřňa aj to, že nebudeme hladovať, respektíve nakupovať, variť a umývať riad. A každý si dá to, na čo má chuť a bez starostí.
@belllinka ved hovorim, je to o prioritach. Pre vas je to teply obed 🤷♀️ Kazdy nech robi, ako mu vyhovuje.
ono asi zalezi aj od preferencii ci chceme dovolenku travit pasivne alebo aktivne..mne je napr pri all inclusive dlho aj ked dame vylet aj ked vyuzivam animacie...proste pre mna to je nuda, zrejme je to aj tym,ze chodime pravidelne....Mne skor zbehne si v apartmane dat v klude kavu, ranajky, potom mame program ideme poznavat pripadne sa kupat, cestou nakupime, poobede dam snack na apartmane a vecer sa ide do ulic....to mi skor zbehne...napr na Maltu sa tesim lebo tam mam naplanovany kazdy den iny kut ostrova takze to celodenne kupanie vyjde asi 2x co mne plne vyhovuje
Ale ak niekto nechodi casto na dovolenku ale raz za cas tak potom all inclusive sa im paci lebo drink, jedlo, postarane .....pokial sa to cloveku ozaj rokmi neokuka
Pre mňa je najlepšia dovolenka Al inclusive, vtedy si poriadne oddýchnem. Neriešim nič. Keď idem niekde na víkendový pobyt alebo na chatu tak to sem tam uvarenie mi nevadí. Varím rýchle jedlá alebo sa proste ideme najesť.
@anonym_e873eb chodíme na 2t, po týždni meníme lokalitu, takže sme týždeň v jednom apartmáne.
Uteráky beriem len plážové, vyberám apartmán, ktorý uteráky poskytuje a má práčku. pre mňa fakt nie je problém, či mrzutost, hodit večer uteráky do práčky a potom vyvesat.. naozaj toto niekto považuje za prácu?
Pozametať, umyť riady (umývačka je predsa už dnes štandard), prečistiť umývadlo v kúpeľni, postierat vodu zo sprchy, keď si decká "robia bazén", tiež nepovažujem za otrocinu, ktorá mi pokazí dovolenkový pocit.
Ale uvedomujem si, že u mňa je to vďaka tomu, že na to nie som sama.. 🙂
A v podstate, nás to stojí dosť, napriek tomu, že nie sme v hoteli.. čiže u nás je to skôr osobna preferencia, než financie..
@beronsche tak pre je to potom len presun povinnosti na ine miesto. Muz vari aj doma, o to pokoj… ale proste na dovolenke toto riesit nechcem. Ani upratovanie… ale ako pises, univerzalne a jedine spravne riesenie neexistuje. Lebo sme proste rozni 🙂😄
Na žiadnej dovolenke nevarim, ked objednávam ubytko, tak vždy aspoň s raňajkami. Obed si dáme cokolvek co nájdeme na výlete a večera je v restike.
@sissy27 konečne mi funguje telefón a môžem odpisovať. Ale upratovať asi musíš, vsak? My chodíme minimálne na 10 - 12 dní, takže to ma tam neminie ani prezliekanie perin. Ako riešite raňajky, večere, pitný režim? Aspoň na dovolenke som nechcela behať do potravín po vodu, keďže budeme musiet piť balenu. Pri odovzdávaní apartmán musí byť upratany?
@anonym_autor neupratujem, teda nie v zmysle velkeho upratovania, takze len tolko kolko by som si upratala na hotelovej izbe. Nevarim, obal od keksiku alebo supku z bananu mi nerobi problem zahodit do kosa a podla potreby zobrat odpadky cestou von do kontajnera. Periny - no ak chces prezliekat tak prezlec 🤷♀️ alebo sa s prenajimatelom dohodni na extra upratovani pocas vasho pobytu a priplatte si (pridu vam povysavat, umyt kupelne, prezliect periny, vymenia uteraky). Pri odchode z apartmanu neupratujem nijako specialne, ved za to platim. Samozrejme nenecham tam neviemaky bordel, vynesiem odpadky a umyjeme si po sebe pouzity riad ( pohare, salky). Ale aby som vysavala, glancovala kupelne, umyvala okna - tak to fakt netreba.
Ale zas - pan manzel vymyslel, tak nech sa pan manzel aj stara. Ty mu oznam podmienky - nevaris, neupratujes, neperies, nezehlis, nevlacis nakupy - ty ides dovolenkovat a oddychovat tak ako by to bolo na hoteli. Ak chce nieco navyse, musi si to zaplatit alebo zariadit sam.
My tak chodíme a ten pokoj je na nezaplatenie,nie v preplnenom hoteli..pripraviť raňajky je najmenej, obedy ,večere tiež ,málokedy chodíme do reštaurácií a žijem,oddýchnem si v rámci možností pri dvoch malých deťoch 😂ale nerobí mi to žiadne problémy, veď navariť jedlo zas netrvá dlho, na dovolenke jedlo ktoré je hotové za polhodinu maximálne,prípadne vieš nakúpiť omáčky v skle a k tomu kuracie a cestoviny a máš.
Ono je to skôr tvoja rozmaznanost, to varenie a upratanie nie je celodenná práca a inak by si vravela keby si bola rada že na nejakú dovolenku vôbec môžeš ísť a to že by si navarila jedlo by ti nevadilo, keď financie nevychádzajú nejak.extra. lebo keď tu čítam tie diskusie že ak na dovolenke musíš variť tak to nie je žiadna dovolenka ,tak ma ide drbnut z toho,že aký sme rozmaznaní a niektorí nemajú ani na tú dovolenku, alebo ani na obyčajné jedlo.
@hortenziaj ďakujem za názor, každý má inú predstavu o dovolenke. Niekto to nazýva rozmaznanost, niekto oddych. Ale verim, že ty v rámci solidarity s chudobnými ľuďmi chodíš na dovolenku maximálne pod stan do lesa.
@beronsche tak pre je to potom len presun povinnosti na ine miesto. Muz vari aj doma, o to pokoj… ale proste na dovolenke toto riesit nechcem. Ani upratovanie… ale ako pises, univerzalne a jedine spravne riesenie neexistuje. Lebo sme proste rozni 🙂😄
@anonym_e873eb či je to len presun povinnosti, záleží na tom, ako to berie dotknutá osoba.
Môj vari častejšie ako ja, ale jednoducho to na dovolenke berie ako relax. Aj pre mňa trochu nepochopiteľne.. 🤪
Ja by som pokojne brala aj AI, ale bez toho množstvo ľudí okolo.. ale zase až taká celebrita nie som, aby som mala celý hotel pre seba.. 😂
@anonym_e873eb či je to len presun povinnosti, záleží na tom, ako to berie dotknutá osoba.
Môj vari častejšie ako ja, ale jednoducho to na dovolenke berie ako relax. Aj pre mňa trochu nepochopiteľne.. 🤪
Ja by som pokojne brala aj AI, ale bez toho množstvo ľudí okolo.. ale zase až taká celebrita nie som, aby som mala celý hotel pre seba.. 😂
@beronsche jasne, kazdy sme iny proste. Preto su tieto porovnavacky zbytocne a teda skor hadky co okolo toho vzdy vzniknu…hlavne, aby si kazdy uzil dovcu podla svojho gusta naplno … 👌🏻
A inak, ja pocas roku ludi ani spolocnost velmi nevyhladavam. Ale paradoxne, pri mori mi to vobec nevadi. A tu mi staci, ked idem nieco vybavit do OC a mam dost 😂 cize u mna velice zaujimave… ze v rezorte prepnem a ludia mi nevadia. Asi to bude tym morom. Alebo proste viem, ze teraz je oddych a menej riesim 🤷♀️
@hortenziaj ďakujem za názor, každý má inú predstavu o dovolenke. Niekto to nazýva rozmaznanost, niekto oddych. Ale verim, že ty v rámci solidarity s chudobnými ľuďmi chodíš na dovolenku maximálne pod stan do lesa.
@anonym_autor ja si užívam každú dovolenku, aj tu u nás na záhrade, aj tu v stane a aj inú, ale sa aspoň nesťažujem, a netvarim že variť na dovolenke je otrocina....

@mirokub to myslis vazne, ze ked si chce niekto oddychnut od varenia a riadov, tak ma psychicky problem? 🤦♀️
@belllinka Predstavujem si ako osobu tom presviedča svoju manželku, ze ked nechce variť a upratovať na dovolenke je psychicky chorá...chúďa