Teroristické útoky v Tunisku a letná dovolenka 2015
Ahojte maminy,nedávno som zakladala otázku do fóra (viď link vyššie) ohľadne tejto témy,,Vidím však a počujem z okolia že sa táto téma začína rozvášnovať kvôli
stále pribúdajúcim útokom v Tunisku,tak som sa rozhodla založiť túto tému aj ako diskusiu..Preto prosím tých ktorí ešťe neprispeli svojim názorom,
aby sa kľudne vyjadrili,čo si o tom myslia a či budete dovolenku napriek tomu prípadne kupovať,alebo prebookovávať..dnes som čítala aj v denníku,že nemenovaná cestovka robí od dnes prebbokovanie zájazdov do Tuniska,kvôli nepokojom..
Ja sa stále neviem rozhodnúť,zájazd sme kupovali ako First minute a vyšiel nás dosť lacno,teraz je o niekoľko stovák drahší a žiadna iná destinácia nás v tejto cene nezaujala,museli by sme dosť priplatiť,čo samozrejme už nechceme..Ale neviem či to riskovať 😒
Má prípadne niekto iný skúsenosť z minulosti s niečim podobným?
Ďakujem za príspevky 😎
@zirafkasaska Ja som bola v egypte 2x a dufala som ze sa tam este niekedy vratim... ta historia je uzasna... a to more ani nehovorim... ale uz by som tam asi nesla som sa dako zlakla ci co 😀 bola som aj v tunise priamo v sousse ale dako ma to tam neoslovilo... ale egypt ano... takze sa necudujem ze tam ides... No ja by som sa bala... ale ako pisu baby vystrielat nas moze hocikto hocikde...
@libka1 Dakujem za like. Kde bola výstraha ministerstva, že neodporúča cestovať do turistických oblasti Tuniska pred týmto útokom? Fakt nechápem, aké ste tu niektoré premiérske. Ale kludne sa na take hrajte a hite sa do pŕs o čo ste inteligentnejsie. Vidím, že niekto ani nemusí k Arabom si dvíhať ego. Zjavne mnohým stačí kôň, kde sa mozu hrať na premudrelé.
@amanda0405 O moje financie sa obávať nemusíš. Ale dakujem za starostlivosť.
@abbey1 zakladatelka sa jasne pyta ci prebokovat alebo ci by sme sli. Kazdy kto aspon trochu sleduje medzinarodnu politicku scenu vie o hrozbe Isis. Urcite ani jedna nepredpokladala ze sa nejaky student vyberie na plaz s kalasnikovom ale urcite aspon my by sme sa v moslimskych krajinach necitili bezpecne. A urcite by som do jamy levovej nebrala deti. Stat sa moze hocico hocikde. Ale riziko ze nejaky arab v tomto case odpali bombu alebo vystriela turistov je v afrike vyssia ako dajme tomu v grecku. Staci pogooglit a vsatci vidime coho su schopni.
K tomu varovaniu som zabudla. Pre tych co necitaju len MK, neviem to nakopcit lebo pisem z mobilu, tak nech si hodia do googla Cestovne odporucanie pre Tunisko 😉
@abbey1 Prepac, mam rada tvoje prispevky, ale v tejto teme davas totalny non-sense....Hadam ma kazdy zdravy rozum, aby si zvazil ci ano alebo nie......uz tu prskas uplne bez logiky, pretoze ozaj nemas realne argumenty.iste dostanes like od mamiciek, ktore maju booknute tunisko, je mi luto to zrusit, radsej zatnu zuby a idu...pripadne som si vsimla par komentatov (aj v podobnych temach) typu to sa moze stat vsade od zien, ktore mamu moslima za manzela..
Baby, nerozumiem o akych odporucaniach tykajucich sa Tuniska a Egypta pisete, pretoze v oboch odporucaniach sa v podstate neodporuca cestovat do hranicnych oblasti s Alzirskom a Lybiou a oblast severneho Sinaja, ktory je pre turistou uz par rokov uzavrety a tam plati aj zakaz nocneho vychadzania. Ani jedna z krajin nepatri ku krajinam, do ktorych sa vyslovene neodporuca cestovat (na rozdiel ako su Nigeria, Kena, Somalsko a dalsie krajiny Afriky). A obidve odporucania sa od marca nezmenili (mimochodom aj to aktualne je zo 4.6.2015).
@mimi321 my sme sa rozhodovali medzi Egyptom, Tunisom, Marokom a Greckom, vybrali sme Egypt. mame velmi dobre zvazene rizika, ktore su s tymito krajinami spojene a nespoliehame sa na to, ze nas niekto v kritickej chvili pride zachranovat, pretoze nikto nepride. zazit tu hrozu, ktoru museli prezit ti, ktorym pred ocami zabili cloveka a snazili sa sami zachranit, si neprajem ani v najhorsom sne a neprajem to nikomu. moj sen je precestovat Kenu, Tanzaniu, Maroko, ale tie krajiny zostanu asi iba na zozname nesplnenych snov, lebo bezpecnostna situacia sa nezlepsi a o par rokov nebude kam cestovat.
ja som svoj nazor pisala uz v marci a nezmenil sa (stalo sa presne to, co som napisala - ked sa situacia vyhroti, cestovky umoznia prebookovat dovolenku na inu destinaciu).
@zirafkasaska vsak je to tvoj nazor- nik to ho neberie - ostatne tu tiez napisali nazor..ze sa tam boja ist - nie je to nic sokojuce
z FB stranky sprievodci a delegati:
Kris Týna Mahdia-Tunisko, dnešní informační schůzka: Přišla jsem do hotelu 45min. před smluveným časem. Už ve vchodu na mě naběhli klienti, celý rozrušení. Samozřejmě jsou o celé situaci dobře informováni, nicméně nejvíce se obávali toho, že budou nuceni svůj pobyt zkrátit. Prý kdyby jim nevolali z domova, žili by po celý čas v blažené nevědomosti.
Mateska Ondrus Media celu situaciu zbytocne dramatizuju. Klienti by si radi uzivali dovolenku, ale vzdy sa najdu taki, ktori ju chcu ostatnym len zneprijemnit. My by sme tu ani nevedeli, ze sa nieco stalo, keby zo Slovenska stale niekto nevolal.Ludia si opat zacinaju uzivat plaz a more.
Juraj Okal Až také strašné, ako sa to vykresľuje, to samozrejme nie je... akurát tá atmosféra nie je úplne ideálna... ale o pár týždňov sa na to snáď zabudne
by so sa necudovala, keby ludia podali reklamaciu po prichode, ze im jeden fanatik, co vystrielal pol plaze, znechutil dovolenku 🙄 🙄 🙄
neviem, aka chladnokrvnost alebo hyenizmus musi byt v tych ludoch, ze za par debilnych eur, sa par dni po masakri s usmevom na perach rozplacne na mieste, kde predtym niekto umrel
@lucinocka presne tak debilita...;)
@huginko ahoj utoky boli teraz presne v tom rezorte, kde ste boli vy. Nesla by som tam ani zadarmo
@zuzana76
@linduska86
@mircalla my to pripomina situaciu, ked nam v hoteli zomrel host a manzelka ho dala umiestnit do chladnicky na cintorine, lebo sak ona ma dovolenku zaplatenu, preco by sa mala kvoli tomu vracat domov...a kazde rano si pekne zbalila karimatku a vyvalila sa na plaz... nechapala som vtedy...a ńechapem ani dnes...
ja som tiez v soku z tych reakcii, co ste tu dali ☹ , velmi smutne....naozaj som necakala, ze niekto moze byt tak chladny a cynicky...ja zijem v UK, cize mame to tu v telke od rana do vecera, kedze najviac mrtvych bolo anglicanov a teda, je to tak strasne, ze sa to neda ani opisat. Tu vsetky cestovky zrusili vsetky pobyty v Tunisku, takze nechapem, o com sa tu vobec diskutuje, ci ist alebo neist. A ano, moze sa to uz stat hocikde, kedze IS (islamsky stat) vyhlasil vojnu vsetkym takymto dovolenkovym rezortom, takze by som rozhodne nesla do Egypta, ci Turecka (Turecko je IS najblizsie, vacsina radikalov ide do Syrie prave cez Turecko a maju tam vela prislusnikov). A netreba zabudat, ze v Tunise bol utok na turistov len 3 mesiace dozadu, pri utoku na muzeum zomrelo 21 ludi, cudzincov. Takze naozaj ti, co tam tento rok isli, riskovali. Je ramadan, plus sa blizi vyrocie zalozenia toho ich kalifatu a IS prislusnici avizovali, ze bude viac takychto utokov, takze to naozaj netreba brat na lahku vahu.
@aliza
@lucinocka cudujem sa kazdej jednej co tam sla...aby som sa ja bala celu dofcu ze pride nejaky trpak a zabije ma ...ja idem do piestan na tyzden a mam cely egypt.tunis.rurecko aj cely svet v pecku...a tieto chore nazory, ze stat sa moze hocico...asi sa im pacia arabi ...no koment...asi ze ked sa vyhrazaju ti IS debili tak asi na slovensku strielat nebudu...
@linduska86 ono je to asi tym, ze na Sk ta hrozba zo strany IS nepripada ludom az taka velka, ako v inych eu krajinach, kde je moslimov miliony. Slovaci su stale akokeby za nejakym imaginarnym murom...to co sa deje za nim, ich absolutne nezaujima a preto mozno take reakcie. Krajiny ako UK, ci Francuzsko maju najvyssi stupen hrozby, co sa tyka teroristickych utokov a nie je to vobec sranda. Viem, ze Slovensku momentalne zrejme nic nehrozi, ale ak vam zacnu umiestnovat utecencov, tak za par rokov ta hrozba bude rovnaka, ako v inych krajinach. Staci, ze v susednom Rakusku ich je pozehnane....a my sme len naskok. Netreba to podcenovat, svet sa ruti do obrovskeho problemu, prave kvoli moslimom a oni sa vobec nedaju kontrolovat. Tu u nas chodia dievcatka uz do skolky (statnej) zahalene, to su 3 rocne deti! a nikto im nic nemoze. Spoluziaci mojej dcery drzia post (10 rocne deti!), nic nejedia, nic nepiju, v lete! a zase im to vsetci toleruju, aj ked nabozenstvo kaze dodrziavat post najskor od 12 rokov. Vsetko si prisposobuju, ako im vyhovuje, ved politicka korektnost a vsetci musia byt ticho, inak su obvineni z diskriminacie a naboz. neznasanlivosti. Moja dcera chodi na katolicku skolu a maju noveho spoluziaka, ktoreho rodicia su radikalni moslimovia, matke trcia len oci, otec brada, ciapocka na hlave a ta biela sutana, co nosia. Je to strasidelne! Vsetci sa ich boja.
@aliza vies co by mna zaujalo co nato ich muzi slovenski co by im povedali na tieto komenty lebo niektore su vazne blbe a zaslepene...
@zirafkasaska staci pockat par hodin a dockas sa 😉 zahranicne ministerstva uz vacsinou reagovali aj na najaktualnejsiu situaciu... ale tak ked si zratam 2 a 2 nepotrebujem, aby mi niekto odporucal tam necestovat.
ani za svet by som nesla. Tento rok sme si aj Grecko rozmysleli a nie to este Tunis. Radsej pojdeme za turistikou a na more sa v....
aj my sme povodne chceli ist do Turecka, ale dcera rozhodla, ze Slovensko je lepsie 😉. Pre nas je Slovensko vzacne, kedze zijeme daleko a nevieme sa dockat. Ideme na chatu na stredne Slovensko, do prirody, na dedinu. A hlavne budeme s rodinou.
@linduska86 dalsia, co nevie respektovat rozhodnutia druhych a vie len urazat, tak aby si vedela, pytala som sa manzela, slovaka akk repa, presne na toto, co sa tu rozobera a vies co povedal? Ze je riziko tam ist, ale ludia, co tam uz su a isli aj napriek utoku, maju svoj zum, su svojpravny a nezasluzia si take tituly, ako tu uz padli.
A si zober, ze medzi obetami su najme anglicania, nemci, myslis, ze ti idu za lacnou dovolenkou? Ze nepoznaju terorizmus zblizka? A aj tak isli, co potom lsovaci, co nemaju take skusenosti s terorizmom, len to, podaju media?
No ja by som skor povedala, ze teraz ist na dovcu sa tam oplati...ceny spadli, vsade budu polisi a vojaci takze budu davat bacha jak oko v hlave. To sa nejaky pridrbanec vyblaznil a na nejaky cas to bude klud...Uznavam, je tu strach o zivot, a preto aj kazdy uteka..ale teraz skor inde to rachne teraz
@moni244 vies co nechapem rozhodbutia inych ale respektyjem to. Je to kazdeho osobna vec .ty by si tam isla?!
@linduska86 keby som mala zajednanu dovolenku, zaplatenu a cestovka by mi to nezrusila a bolo by to mimo tohto mesta, tak ano

@jovanka81 Ja sa tiez cudujem. Na jednej strane je pravda, ze dnes uz nie je bezpecne nikde,na druhej strane tunisko a egypt su top rizikove krajiny a porovnavat to s tym, ze to sa moze sa vsade je uplne scestne...ano,moze, ale ta sanca je ovela nizsia. Mnohe si objednaju zajazd a zaroven pisu, ze maju obavy....tak idem na dovolenku alebo idem na dovolenku plus ako "bonus" strach? pretoze to je lacne a citim sa, ze to je vacsia exotika ako napriklad chorvatsko? precestovala som toho dost a obe krajiny som navstivila, pre mna su na uplnom dne co sa tyka vydarenych dovoleniek, a to bolo este v casoch, ked bolo bezpecne..nechapem a chapat nebudem..toboz nie tam ist s detmi...a mozu sa tu tie,ktore to robia neviem kolko rozculovat...nepochopitelne riziko....
V aprili tu pisala jedna kocka - neblaznite, zbytocne panika, riziko teroristickych utokov v turistickych rezortoch nehrozi a mnohe jej pritakavali.....