Teroristické útoky v Tunisku a letná dovolenka 2015
Ahojte maminy,nedávno som zakladala otázku do fóra (viď link vyššie) ohľadne tejto témy,,Vidím však a počujem z okolia že sa táto téma začína rozvášnovať kvôli
stále pribúdajúcim útokom v Tunisku,tak som sa rozhodla založiť túto tému aj ako diskusiu..Preto prosím tých ktorí ešťe neprispeli svojim názorom,
aby sa kľudne vyjadrili,čo si o tom myslia a či budete dovolenku napriek tomu prípadne kupovať,alebo prebookovávať..dnes som čítala aj v denníku,že nemenovaná cestovka robí od dnes prebbokovanie zájazdov do Tuniska,kvôli nepokojom..
Ja sa stále neviem rozhodnúť,zájazd sme kupovali ako First minute a vyšiel nás dosť lacno,teraz je o niekoľko stovák drahší a žiadna iná destinácia nás v tejto cene nezaujala,museli by sme dosť priplatiť,čo samozrejme už nechceme..Ale neviem či to riskovať 😒
Má prípadne niekto iný skúsenosť z minulosti s niečim podobným?
Ďakujem za príspevky 😎
@nikaj ponukaju ho aj nase CK, ma ho Kartago aj Azur Reizen a stale sa da kupit zajazd tam..
@nikaj boli tam slovaci aj
Prosím vás, riešite tu, akoby ste tam všetci boli na mieste v čase, kedy sa to stalo - nikto z vás nemôže vedieť, ako to tam naozaj bolo, pokiaľ ste tam neboli. A čo povedia média? Len väčšiu senzáciu, aby si zvýšili sledovanosť (najmä tie slovenské fungujú "jedna pani povedala...").
Riešite, kde bola hotelová sbs, kde boli plavčíci - aj oni si chránili svoj život, ale hlavne, na tých plážach nie je zakázaný pohyb. Bola som hneď v susednom hoteli a každý deň sme sa prechádzali po pláži, bez ohľadu na to, ktorému hotelu patril ten kúsok. A nikto nás nevyháňal.
A prečo prišla polícia do 30 minút? Len pár faktov z našej histórie - dňa 30.8.2010 došlo DNV v BA k streľbe. O 9:45 bolo operačnému stredisku KR PZ oznámená streľba. Prvá hliadka tam bola do 2 minút, ale policajt bol postrelený (teda veľa toho nezmohol, keďže sám začal bojovať o svoj holý život). Strelec pokračoval v streľbe. Prišli ďalšie hliadky, ale to streľbu nezastavilo. O 10:00 tam bolo vyslaných 6 policajtov. V čase 10:16 došlo oznámenie o zlikvidovaní páchateľa. Teda od času, kedy bola streľba OZNÁMENÁ (začala sa skôr) a k usmrteniu páchateľa, prešlo 31 minút. A teda, keď už ideme veriť tým médiám, tak tuniskí policajti tam boli do 7 minút, avšak mali strach, preto zasiahli neskôr a útočníka sa im podarilo zneškodniť po 30 minútach od začiatku streľby. Zlyhali policajti kvôli ľudskej vlastnosti, ktorú máme každý v sebe - strach o svoj vlastný život (alebo život svojich blízkych).
Avšak zomreli ľudia a polemizovanie o tom, prečo tomu niekto nezabránil a čo kto robil, im život nevráti. Stala sa tragédia a je to veľmi smutné, ale čas sa už vrátiť nedá. A ak aj napriek tomu niekto chce vycestovať do Tuniska, či inej krajiny, kde žijú moslimovia (mimochodom, na britských ostrovoch ich žije niečo cez 2,7 mil a aby sa stala podobná tragédia, stačí len jeden)., nezaslúži si, aby bol urážaný za to, že riskuje svoj život a hlavne život svojich detí, lebo vy by ste to nikdy neurobili, veď ste normálni. A čo? Ja si myslím, že riskujem každý deň, keď ráno sadnem do auta a vyrážam na cesty - akokoľvek môžem byť ja opatrná, niekto môže vraziť do mňa a môže to mať aj tragické následky... A všetko je o "môže", ale aj nemusí... Každý si zráta pre a proti, niekto si vyberie Tunisko, Egypt preto, že to je lacné, iný preto, že si tie krajiny zamiloval.
@gabrielaslivkova ved o to ide, riskujes dost kazdy den, aj v Europe mas kopec extremistov, naco to riziko este zvysovat tym, ze vycestujes na dovolenku do krajiny výsostne moslimskej, kde sa odohrali uz dva masakre turistov, ktorá hranici s Libyou, kde Islamsky stat pravidelne vyvrazduje krestanov....
@gabrielaslivkova neviem co ma nase kr pz spolocne s utokmi a policiou v tunise?! trosku dost mimo od temy..
inak su cviceni nasi fizli a inak su cviceni tunisania.. to sa vobec neda porovnavat. na svk ked nahlasuju vyjadz hlasia to na c. 112 to je koska - a ta sa ta opyta ci chces fizlov ci hasicov ci zachranku kym tam pridu tiez to trva..
ako pises tuniski policajti mali strach - tak to uz co je? naco tam potom su?!
ak ide vojak bojovat - myslis ze ma stach? no asi dost tazko oni su nato cviceni aj fizli aj vojaci.. aby strach nemali a ak ho nedali najavo a branili.. naco maju potom vojsko? na okrasu? naplanovana akcia.. sa z neho posrali no aj to tak dopadlo..
@gabrielaslivkova pssst.Ja viem,ale to tu nechcu pocit,tak radsej prestan.dobre?psssssssssssssssssst 🤐
@linduska86 vojak ma strach.A riadny.Tomu ver.Mam 4 kamaratov co boli na zahr.misiach a neboj bali sa
@linduska86 prepáč, ja len poukazuejm na to, že sa tu niekto pýtal, prečo im to trvalo až 30 minút, kým ho zneškodnili... Aj u nás (vo vyspelom štáte v porovnaní s Tuniskom, kam ho tu niektorí hádžete), trvalo pol hodinu, kým zneškodnili útočníka, ktorý strieľal na ľudí... A ak kričíš do telefónu "pomoc, strieľa sa tu.", tak sa ťa nebudú pýtať, či chceš poslať sanitku, políciu alebo hasičov (manželova teta robí na 112, takže zasa si to netreba škatuľkovať, že všetky prípady sú vybavované rovnako). A aj naši vojaci a policajti majú strach (poznám osobne viacerých), ten sa vždy objaví, keď ti niekto mieri zbraňou do tváre.
Ale čo sa čudujem, napísala som, že ak sa niekto aj napriek tomu všetkému rozhodne vycestovať do tejto krajiny, netreba ho hneď odcudzovať, ale z tvojho príspevku cítiť toľkú nenávisť, že sa ani nečudujem, kam to všetko speje... Ak si prečítaš ešte raz môj príspevok, nikde tam nenájdeš náznak toho, že ťa posielam (alebo niekoho iného) do tej krajiny, ak tam nechceš ísť.
@lubbie tam sú len doma, preto majú teraz viac odvahy konať niečo také, ale je len otázka času, kedy sa to rozšíri aj do Európy, keďže už aj tu je islamský štát, ale ešte sa len infiltruje. Popravde, ešte na základnej škole nám jeden učiteľ povedal, že celú Európu raz ovládnu moslimovia - vtedy sme sa na tom smiali, lebo sme tomu neverili, však ako by sa to aj dalo... Ale čo sa deje teraz, od toho ďaleko nemá.
@mcdog avsak je to ich praca 🙂
@gabrielaslivkova moja mama robi zachranarku. Krstny policajta takze o problematike viem svoje..
@gabrielaslivkova si to precitaj este raz a poriadne je to prispevok bez nenavisti. Ja z tvojho necitim nic len pismena na fore...bla bla
@linduska86 tak dali mozno v tej chvili vsetci hromadnu vypoved a potom co?
@gabrielaslivkova haha ze policajt so zbranou sa bal preto ho nestrielal. Na strielacku sa vysielaju desiatky policajtov a ked nevedia zastrelit jedneho tak to policia ani neni. stavbari co hodili po nom kamen by si s nim vedeli dat poriadok skor. Ked nefunguje policia, tak do takej krajiny by ma nedostali. Ale vraj v tom prsty mali viaceri stale ich hladaju tak to bolo vopred naplanovane a kto vie ci aj nejaky policajt v tom nemal prsty.
@kikina84 jasne, je to moja vina🙂 nakolko ide o maximalne pozitivnu temu...nemozes byt normalna, ozaj. precitaj si svoje naivne komentare z aprila....ako vsetci prehanaju co sa tuniska tyka......teroristicke utokyu som privolala ja, chod prosim ta k psychiatrovi...len sibnuty clovek moze take cosi vypustit....nemam slov
@kikina84 len to poukazuje na tvoju inteligenciu toto tvrdenie a tiez na to, ze stale nie si schopna vidiet veci realne....neviem, co este potrebujes aby sa muselo stat, aby si konecne bola schopna si zlozit ruzove okuliare...nemozes byt v poriadku, vacsiu kravinu si uz napisat nemohla, absolutne nulova sudnost...este z coho ma obvinis? z globalneho oteplovania?
bože môj, nechápem, neboli ste tam ale všetko viete
vy viete aj to ako sa cíti vojak na misii , vy viete čo mali robiť sbs, plavčíci a všetci ostatní
veď pre Boha tam sa strieľalo, nikto nebol ešte v takej situácii, každý jeden by sa snažil zachrániť si svoj vlastný život a nestaral by sa o nikoho okrem svojich detí
ako sa prosím vás prišlo na to, že plavčíci varovali len svojich, písal nový čas?
polícia u nás by sa posrala rovnako ako tuniská polícia, trvalo by im to tak isto, lebo nikto nie je pripravený na takéto niečo, možno vojaci, ktorí majú niečo za sebou by vedeli správne zareagovať
vraj, písali, čítala som keci, keby ste tam boli priamo v tom čase na tom mieste tak ok verím vám každé slovo, ale takto len píšete dohady tak isto ako novinári
všetci vieme, že poniektoré z vás by tam nešli, ale tu ide aj o niečo viac, cítim až nenávisť voči krajinám ako je Egypt a Tunisko, nenávisť voči ľuďom z tých krajín a to už je potom o niečom inom
ani sa nečudujem, že svet je taký aký je, lebo taká nenávisť aká je tu sa šíri veľmi rýchlo a je nákazlivá
tento rok nepôjdem do Tuniska lebo idem do inej krajiny ale nevylučujem, že o rok dva sa tam vrátim
mali by ste sa začať báť čo sa stane v EU, bude to možno ešte horšie ako v Tunisku
taká infoška, neviem či niekto počul ale nepísalo sa o tom, ale vo zvolenskej Európe sa nedávno jeden arab opitý vyhrážal, že má bombu a vyhodí to tam do vzduchu, trepal niečo po arabsky, nikto nevedel čo sa deje,
ale nemal zbraň ani bombu, nebola som tam ale viem si predstaviť ten strach ľudí, našťastie policajti ho spacifikovali a dostal čo mu patrí
preplo jednému, môže aj inému a ani nevieš ako rýchlo a to tu u nás, nie je ich tu veľa ale stačí jeden, ako to už niekto napísal
@mircalla tak ja ti poviem, že sa deje a veľmi veľa, trošku sa orientujem v tom čo je ISIS, o čo im ide, mám niečo naštudované aj z ich náboženstva (fakt trošku, lebo ani oni veľmi nechápu o čom sa tam píše) a bojím sa nasledujúcich rokov
niekedy rozmýšľam, či mať deti v tejto dobe je múdre, do čoho ich chcem priviesť, čo tu bude o možno 20 rokov, bude vojna? budú tu rozhodovať moslimovia? čo sa to deje s dnešným svetom, podľa mňa toto sú dôležité otázky a nie či ísť alebo neísť do Tuniska
teraz tu máme problém imigrantov, zajtra Grécko a pozajtra Rusov a Američanov a keď sa to všetko zomelie v jednom časovom slede tak neviem čo bude
mali by sme sa všetci zamyslieť a hlavne sa naučiť tolerovať a mať sa radi navzájom, lebo nám obyčajným ľuďom nič iné nezostáva
politické špičky mám pocit to ako keby nechceli a nie že nevedeli vyriešiť
ja som videla nejake videa v ktorom ho prenasledovali obycajni ludia...domaci..nuz klobuk dole ja by som sa pototo..asik..
@katti77 nuz..akosi je to tak..eu vzdy potrebovala vojnu aby sla dalej...a teraz je myslim 70 rokov bez vojny co je najdlhsi cas.......osobne m´by som tuzila dostat tych kretenov do ruk,...co toto planuju...
@gabrielaslivkova ahoj videla som dokument na spektre o druhej svetovej vojne..z dospelych vojakov realne bojovalo na fronte 20 percent,,a s toho mala este menej realne vystreli...preto hitler zacal zhanat deti...lebo nemaju taky strach a vycitky...a mozno preto dospely vojak alebo policajt zmrzne..ako pocitac pred restartom...je to dokazane psychologicky,,,zaoberali sa tym psychologovia v nemecku...a preto asi realne nereagovali ani v tunise
@mircalla 😀 no ty si jasný prípad moja 😀 a to som si myslela ze tu komplexky vymizli na nejakú dobu a olalaaaa jedna sa po dlhej dobe našla 😲 ..ty si uplne cista negativita,tvoj zivot asi za vela stoji pri tolkom ,,optimizme,,..Ani mi nepis a tam sa zabarikaduj doma v tej kopke komplexov a nestras tu ludi zbytocne a neodhovaraj od dovoleniek..pretoze nech by sa tu pisalo a akej kolvek dovolenke,tak by si ju ludom zneprijemnila..bohvie co za tym bude,..však? 😝
@mircalla a ked sme uz u toho,tak hlavne ze tehotna ides do Londyna a tam teroristicke utoky niesu? len co som si teraz namatkovo nasla mi ich od roku 2005 vyhodilo niekolko a tiez pomreli ludia..tomu hovoris zodpovednost ked sme uz u toho? tu kazdeho odhovaras aby nevytiahol paty z domu a ty sama ides do UK,navyse este tehotna a pokial som dobre citala v clankoch na utoky v Tunise..utoky boli zamerane hlavne na britskych turistov..bohvie preco..o tom tu polemizovat nejdem,lebo je to cerstve a media aj vysetrovatelia v tom nemaju ako vidim jasno a ukaze cas co za tym vsetko naozaj bolo..tak tu nestruhaj najvacsiu hrdinku..stat sa moze vsade vsetko a je to uplne individualne kde si a co si..v celej europe su hlasene za posledne roky utoky aj v ramci EU ..dokonca aj to tvoje uzasne Taliansko o ktorom sa zmienujes na svojej nastenke,bolo minuly rok v auguste vyhlasene za nebezpecne,lebo tam boli ohlasene planovane utoky..takze vobec nechapem o com tocis..co sa ma stat sa stane a je uplne jedno kde si..ak sa stat nieco ma tak ta to neobide..akurat ma zaraza ako tu mudrujes ako keby nad teba nebolo..a to vsjo 😔
@mircalla a este ma napadlooo..vcera som citala clanok,kde su cervenou zvyraznene staty ,kde po utoku v Tunise neodporucaju cestovat..a je medzi nimi aj Spanielsko (jedno z mala v ramci EU)..neodporucaju ist ani na Ibizu a Mallorcu (tam sme mimochodom boli dva roky dozadu..no to je strasna nezodpovednost vsak?) A na Ibizu sa prave chysta moj brat s priatelkou teraz..idem mu hned zavolat,aby urcite neisli a nech sa zabarikaduju doma radsej..co ty na to?

Ja to stále nechápem v tom hoteli neboli slováci,česi a rusi?