Výlet do Osvienčimu

hagshop
1. jún 2016

Ahojte kocky
Chcela by som ist do koncentracneho tabora v Oswiencime na vylet (1 den). Priamy spoj zo Slovenska vraj nehrozi (len z Ceska).
Tak som sa zamerala na cestovky, no tie robia jednodnovky len v kombinacii s Krakowom a historickou castou. Co som citala tak ani za jeden den sa poriadne neda prejst Oswiencim a v tychto agenturach na to vacsinou vyhradili 3 hodky. Na jednej strane chapem, ze za tie peniaze sa snazia spravit "dostatocne divadlo" pre zakaznika, ale ja by som potrebovala zajazd na cely den, ktory sa zameriava len na koncentracny tabor. Uz som toho pokukala viac nez dost a nic som nenasla. Neviete o nejakej agenture, ktora by sa na to zameriavala? 😒
Dik za kazdy koment.

katulienkax
1. jún 2016

Ahoj ja som tam bola ako dieta a naozaj sme tam neboli cely den myslim ze tých 3 hodiny bohate stačí. Ale ono zavisí za akým účelom tam ides ak si historik alebo to potrebuješ k nejakému štúdiu tak možno tam potrebuješ byt dlhšie.

hagshop
autor
1. jún 2016

@katulienkax Ahoj. Historik nie som, len mam v plane pokojny, neuponahlany vylet, kde by som sa mohla posuvat vlastnym tempom, "nasat" atmosferu a v klude si pofotit co budem potrebovat bez toho, aby som mala oci prilepene na hodinkach. 😎

nyusika
1. jún 2016

@hagshop tri hodiny na to naozaj stacia.

hagshop
autor
1. jún 2016

@nyusika Ak nenajdem nejaku inu cestovku, tak asi nebudem mat na vyber 😕

nyusika
1. jún 2016

@hagshop budes...vzdy sa ,ozes dostat po vlastne linke oswiencimu 🙂
aj ked tam zo slovenska nejde priamy spoj.
urcite je priamy spoj do Krakowa a odtial do osviencimu

hagshop
autor
1. jún 2016

@nyusika :D tak tomuto sa chcem vyhnut. Minuly rok som isla s prestupom do Ceska. Najskor meskanie vlaku 15 min. Vo vlaku hlasili oneskorenie dalsiu hodinu. Ako bonus 20 minut sme len stali na kolajniciach, aby nas v nejakej hornej dolnej vylifrovali vsetkych z vlaku. Nasledovalo 45 min. cakania, potom kyvadlova doprava busom, kde nas vyhodili v najblizsom meste a odtial vlak, ktory mal presne 100 minut meskanie a to vsetko v 38 stupnovych horucavach 😀 .
Jedine stastie bolo, ze sa toto udialo na ceste tam a nie spat 🙄

katulienkax
1. jún 2016

a neviete sa dohodnúť s autom s niekym?

hagshop
autor
1. jún 2016

@katulienkax Na moje prekvapenie vela ludi po tomto vylete netuzi. Skoro kazdy chce ist na nejaky "optimisticky" vylet. Ak nezozeniem cestovku, ktora by poriadala len Oswiencim pojdem aj na ten s Krakowom a pod. Vzdy sa mozem vratit a nejako inak to poriesit. No toto leto chcem tam ist tak ci tak. Nerada nieco odkladam... 😉

marisola
1. jún 2016

@hagshop robia aj istotne len osvienčim ..dobre pokukaj...ja som kdesi citala,ze len osviencim,ale nepoteším ta, nikto tam nebude dlhšie,ako tri hodky,to bohato stačí. a hmmmmmm. trošku by som sa zamyslela nad vyberom tej destinácie , ked chces mat pokojny a kludny vylet ,tak by som zmenila lokalitu,lebo naozaj to nie je nič dobre ani prijemne...bola som tam a som nemohla tyzden spavat ,ja ako historicka ma to tiež zaujímalo a tak, tiež studujem toto celé, okolo toho, a dost s avyznam, a aj v CK ktore co ponukaju, mam prehlad..a viem,ze niektoré ponukaju aj samostatnu zajazdy, neviem naozaj ktoré,uz si nespomeniem.rada by som poradila,ale neviem.
z ostravy tam ide priamy vlak do krakova...vyuzi ceske drahy tie su skvele. teda neviem,kde na sr byvas,a le zo za je tam priamy spoj do ostravy a odtial sa pohodlne prestupuje do krakowa a todtial sa istotne dostaneš,to je chvílka.ale zase oplatí sa vdieť aj historický krakow to je nadherne mestečko,aj wieliczsku.
ale neviem,stále,ci je Osvienčim zrovna pohodový výlet,a radím ti- neber tam deti,ak tam chceš ist aj s nimi, mohlo by im to uskodiť.je to tam hrozné. a dosť to ma zlu atmosféru. radšej sa vyber inde. niekde ,kde naozaj je ticho a klud. Tak samostatny Krakow trebárs.
ak ťa láka koncentrák ,tak potom jedine na vlastnú pasť ak tam chceš byť uplne celý den,lebo každá prehliadka trva len tri hodky, viac istotne nie,ak je organizovaná. Je to silný zážitok,priprav sa.

marisola
1. jún 2016

neviem ,tusim nitravel tam robil samostatny zajazd..alebo tak,skus pokukat tie juhoslovenske ck...

emarekova
1. jún 2016

@hagshop neskusala si pozerat cez zlavomat alebo nieco podobne?tam to obcas byva,je to sice skupinove,ale ja som bola zo skoly tiez cely bus a stacilo to v pohode.sprievodca vysvetloval,my sme popri tom fotili atd..

pes123456
1. jún 2016

podstatné je nevyjsť odtiaľ komínom hore

emilia25
1. jún 2016

Raz som tu citala jeden pribeh je to samizda v skupinke duchovno.a tam pani pisala ze tam bola a citila celu dobu ze je jej je niekto stale za chrbtom ale nik tam nebol.ked dosla domov to sa zacali diat veci.tak zasla za vesticu a ta jej povedala ze si odtial doniesla ducha musela tam ist este raz.odvtedy mala pokoj joj zaujimave citanie veru az som mala zimomriavky.

rebeka7501
1. jún 2016

My sme boli cca pred mesiacom, tie 3 hodiny sú málo. My uvažujeme výlet zopakovať, ale tak, že po vlastnej osi do Oswienčimu, zabezpečiť si ubytovanie na 1 noc a ráno ísť po vlastnej osi. Texty sú v angličtine a v polštine, takže sa dá pochopiť. Je to veľmi emotívne.

hradnapani
1. jún 2016

@hagshop a nahovorit niekoho s autom? ak by nebol fanusik osviencimu, tak ten den moze stravit v krakove a vecer sa pre teba zastavit. Lebo v krakove je co pozerat a mozno by si na to niekoho ukecala.

sisaka
1. jún 2016

@hagshop odporucam sa vybrat v skorych rannych hodinach, potom sa tam natrepe tolko turistickych skupin, ze je problem sa tam pohybovat, nieto este nieco vidiet.
Bola som tam pred 2 rokmi, isla som s dost velkymi obavami, brali sme 6 rocneho syna, po Tom, co som citala diskusie ludi na internete . Asi sme velmi necitliva rodina, nikto sa tam psychicky nezrutil ani ziadne nocne mory sa nekonali tym nechcem tvrdit, ze to nebol emocionalny zazitok, ale po Tom, co som citala na internete som si to predstavovala ovela horsie.

hagshop
autor
3. jún 2016

@marisola Neobavam sa toho, ze by to tam so mnou seklo, ale nejake tie vnutorne "vybracie" urcite budu ako sa poznam. Co som pocula je to emotivny zazitok. Mojej znamej tam prislo zle, ked vosla do miestnosti kde spavali. Vraj tam ludia casto placu no nemyslim si, ze az tak intenzivne to budem prezivat.
Prezrela som viacere CK na google, ale momentalne je vsetko len s Krakowom a na koncentrak ostane malo casu. V pripade, ze do konca leta nezozeniem cisto len Oswiencim pojdem aj na ten, ktory ponukaju teraz a do buducnosti sa tam este mozem vratit.
Deti nemam a ani by som tam ziadne nebrala. Male tomu nerozumeju a unudili by sa k smrti a pre trochu starsie to podla mna nie je.
Na ten silny zazitok som pripravena a pre mna je aj takto ladeny vylet "pohodovy". Je to sucast nasej historie. Vela som o tom vsetkom pocula a uz sa neviem dockat, aby som to videla aj nazivo.

hagshop
autor
3. jún 2016

@emarekova Pozerala som vsetko zaradom. Moc som si tie nazvy CK nevsimala, ale zatial som nic nenasla. Mozno neskor...

hagshop
autor
3. jún 2016

@pes123456 Radsej si vyberiem branku...

hagshop
autor
3. jún 2016

@emilia25 Dufam, ze si podobny suvenir nedonesiem 🙂

hagshop
autor
3. jún 2016

@rebeka7501 Mala som v plane ist na vylet, ktory by bol casovo aj financne nenarocny. Ten jeden den by mi stacil len pokial mozno cely v koncentraku. Chcem tam aj fotit a nehnat sa v "stade" turistov s ocami prilepenymi na hodinkach. Vsak sa to nejako vyvrbi o to strach nemam...

hagshop
autor
3. jún 2016

@katulienkax Zatial som sa pytala len malo ludi, ale nechcem z toho robit problem, preto som sa rozhodla pre cestovku. Kamaratov mam az na par vynimiek mimo Trencin a nez by sme sa zo slovenska "pozliezali" tak na jeden den by to urcite nebolo...

hagshop
autor
3. jún 2016

@hradnapani Nechcem nikoho "vyuzivat" na svoje vylety. Ak by niekto z kamaratov chcel ist do koncetraku tak nemam nic proti, prave naopak ci uz s autom, alebo bez prostrednictvom cestovky. No ukecavat niekoho, aby si kvoli mne robil vylet niekam kde ani neplanoval/a ist len preto,aby mi robil taxik to nie.

123choco123
3. jún 2016

@hagshop 3 hodiny staci na 1 tabor bola som tam uz par krat...oplati sa ist autom a pozriet j Krakow pripadne solnu banu / jaskynu Wieliczku ci ako sa to pise 🙂 uzasne!

uglybetty1234
3. jún 2016

Pozicivna aut a mas vyriesene

hagshop
autor
3. jún 2016

@sisaka Myslim, ze to kazdy preziva inak. To, ze ste sa tam nezrutili neznamena, ze by ste boli necitliva. Niektori ludia ani pri smrti blizkeho cloveka neplacu a to neznamena, ze sa netrapia rovnako.

hagshop
autor
3. jún 2016

@123choco123 Nakoniec to tak pravdepodobne aj bude, ze si vystacim s tromi hodkami. Budem to mat ako take "zahrievacie historicke kolo" nez vymyslim inu alternativu 😀

ywonita
3. jún 2016

Ahoj, do Osvienčimu odporúčam ísť určite cez cestovku, resp so slovenským sprievodcom. Na vlastnú päsť to nie je ono (boli sme tam sami a neskôr aj organizovane, tak viem porovnať). Všetko (tabule, popisy, elektronický sprievodca) je tam buď v polštine, nemčine alebo v angličtine. Aj miestni sprievodcovia hovoria/sprevádzajú len týmito, prípadne inými cudzími jazykmi. Síce dajú sa tam kúpiť nejaké prospekty, knižky v slovenčine alebo v češtine, ale to nestačí. Keď máš svojho sprievodcu, ktorému rozumieš, je to fakt silný zážitok. A tri štyri hodiny bohato stačia.

davida
2. júl 2016

Myslim ze tri hodiny je malo,my sme tam s muzom boli v zime, kupili sme si tam prospekty v slovencine,sprievodcu sme nepotrebovali,treba ist pozriet aj brezinku,je kusocek dalej, dost ludi ju vynechava,ale je to chyba,brezinka je uz cista depka,oba tabory za tri hodiny nestihnes vobec

kaja0210
2. júl 2016

Ahoj ja som historik a chodim s triedami casto - maju k tomu vzdy vyklad, mame sprievodcu a my im prekladame, myslim, ze na Osvinecim 3 hodiny max staci a urcite potom taka 1,5 hodky max na Brezinku...Inak odporucam ist so sprievodcom, pretoze on vam povie take informacie, ktore v knizocke nie su 🙂