icon

Zoznam na dovolenku pri mori

sszuzu8
17. máj 2025

Ahojte idem s dvoma dcérami na 2 týždne k moru (Bulharsko).
Zoznam si robím už od januára 😃 prosím vás ale vaše postrehy ktoré ste už na dovolenke boli čo bolo nevyhnutné? Čo ste vzali navyše a nevyužili a čo vám chýbalo a ocenili by ste to mat so sebou? Ideme prvýkrát.
Nabíjačku majú ako u nás či tu anglickú? Koľko čoho je potrebné vziať? Je tam ide vyprať vyvesiť a vyzehliť alebo vziať na každý deň oblečenie? Kde ste mali mobil a peniaze keď ste boli na pláži? Aká taška sa vám osvedčila? Čo ocenia deti mať so sebou okrem mobilov? Ďakujem

zuzinka888
17. máj 2025

Tak velmi zalezi kam idete ci hotel/ apargman a aky mste rozpocet. Vsetko sa da kupit sj v zahranici. A ja tu budem za " podivinku" ale ja pracku vzdy uvitam aj tu verejnu. Jednoducho si neviem predstavit pouzivat 2 tyzdne rovnaky uterak a balit 3-4 uteraky na osobu?🤦‍♀️. A taktiez je pre mna jednoduchsie hodit mokre plavky a spodne pradlo do pracky a vyvesit ako dat len vysusit mokre plavky. Ci vyuzit hotelove pranie A tiez si neviem predstavit skladovat 2 tyzdne pouzite spodne pradlo niekde v igelitke a cestovat s "osratymi spodkami" domov.

januska12323
17. máj 2025

A ešte pridám rátať s tým, že môžeš mať pobytu ms aj staršia dcéra. Ono to väčšinou vycíti dovolenku 😁 hlavne kľud, idete do civilizácie, všetko zoženieš tam ak ti bude chýbať.

andreakotesova
17. máj 2025

Boli sme v Albene a aj tento rok tam ideme a veľmi dlho sa tam sušilo mokré prádlo (plavky, uteraky). Ideme tam s vedomim, že čo zabudnem, to tam dokúpim. Lieky však mám vždy vrátane Unifloxu (uši, oči, nos).

sovica
17. máj 2025

Takže hotel, all inclusive, letecky a pomerne veľké deti. To je úplná pohoda.
Predpokladám, že doklady máte vybavené a platné (skontroluj dátum). Poistenie?
Lieky proti teplote a bolesti, antihistmatiká, niečo proti hnačke/boľavému žalúdku, pár náplastí na odreniny/poranenie, SPF 50 (pre 3 osoby aspoň 2 balenia, ak bude málo, dokúpiš), štipce a šnúru (to som využila skoro všade), 2x plavky pre každého, slnečné okuliare, šaty na pláž + šľapky... Oblečko využiješ len pri stravovaní v hoteli, večer na prechádzke alebo na výlete - väčšinu času strávite aj tak na pláži, tak podľa toho sa zariaď - nepotrebuješ toho veľa, nemáš to kedy zašpiniť alebo prepotiť, vezmi aj niečo teplejšie, ak sa ochladí - mikina, dlhé nohavice, ponožky. Hotel má síce službu prania, ale musíš si to zaplatiť (my sme to nikdy nevyužili). Topánky beriem vždy 3 - sandále na opätku, tenisky (v tých aj cestujem) a šľapky.
Ak máte hotel, na izbe býva trezor, kde si môžeš nechať doklady, peniaze a drahšie veci (na pláž to určite nenos, možno pár drobných na zmrzku...), hotel na izbe zabezpečuje aj uteráky, sprchový gel, mydlo (my sme boli vždy tak, že sme pri bazéne dostávali aj uteráky na pláž, ale pre istotu si niečo vezmi z domu). Ak máš zabezpečený all inclusive, nepotrebuješ žiadnu prenosnú chladničku/tašku na pláž (ak budeš nutne niečo potrebovať, skočíš si zobrať na hotel), stačí klasická plážová taška.
Ja si vždy beriem 2 knihy a karty, čiže si vezmi niečo, aby si sa nenudila (väčšine stačí asi mobil, predpokladám).

ismarela
17. máj 2025

Od januára? Na takú dovcu sa zbalím za 3 dni. Čo zabudnem/nestihnem kúpim tam. Ved zostávate v Európe, nejdete do amazonského pralesa.

mandzula
17. máj 2025

Pre mna je najvacsia nocna mora nemat lieky (proti teplote, hnacke, bolesti, alergii, do usi, oci...), kedze zvysok sa da bez problemov kupit resp. sa da bez toho zaobist. A pridavam sa k tym, co nosia snuru a stipce na plavky. Plus stuple do usi, ak je ubytko hlucnejsie.
Veci na oblecenie beriem par a vacsina je aj tak nevyuzita, kedze pol dna travim v plavkach. Vzdy mam kratasy, saty, par tielok, tricko, jednu teplejsiu mikinu, lahke gate. Na nohy zabky, lahke tenisky.

mandzula
17. máj 2025

@sszuzu8 a este vodoodolny leukoplast a sprej na rany alebo cajovnik.

andrejka2424
17. máj 2025

Nenechaj sa hlavne znechutiť a zahanbiť výsmechom -úplne ti rozumiem, že človek čo nikdy nikde nebol, tak nevie, čo si vziať a čo nie a celkovo je v strese. Z balenia, z cestovania. My sme mali rok pred tým ,ako sme sa konečne odhodlali ísť niekam objednanú dovolenku v Bulharsku s kamarátmi. Im do toho niečo prišlo a zrušili to a nakoniec aj my, lebo sme neboli zvyknutí cestovať nikde a bála som sa trochu, čo si počneme v cudzom svete s jazykovou bariérou. O rok neskôr som sa už ale rozhodla, že to proste dáme a samozrejme všetko bolo v poriadku.. Buď pokojná, ak ti čokoľvek bude chýbať, v Bulharsku si všetko kúpiš a za dobré ceny- nie je to drahá krajina.

lusyyy36
17. máj 2025
@sszuzu8

@sovica letecky a mame all invlusive čiže aspoň jedlo nemusím riešiť

@sszuzu8 nic specialne si neberiem, lieky len od bolesti lebo ma zvycajne cestou zacne boliet hlava. Všetko čo by som potrebovala a nemala tak kupim. Hlavne v bulharsku zoženieš to isté čo tu. Oblečenie, kozmetika čo používaš aj doma, opalovak, niečo na zahranie, doklady

marsmykkok
17. máj 2025

Nejdeš na koniec sveta, hlavne doklady, na mobil pozri nejakú tašku na mobil, dáš tam mobil, kartu od izbu a nejaké peniaze.

tilly
17. máj 2025

Poistenie nezabudni. Ak ho nemáš už v cene zájazdu. Bez toho ani na krok.
Dobre ti tu kočky radia lieky a bežnú drogériu, na ktorú si zvyknutá, hlavne ak idete do rezortu, ktorý môže byť trošku ďalej od nejakého mestečka.
Inak nakupovaniu na dovolenku úplne nerozumiem. Čo iné si ľudia berú na dovolenku, čo nepoužívajú aj doma? Veď lekárničku mám aj doma, drogeriu tiež, oblečenie, obuv beriem takú, čo aj doma nosím... jedine chápem knihy a časopisy a pre malinké deti jednu novú hračku do lietadla.

maranco
17. máj 2025

Do Bulharska stačia občianske preukazy, nepotrebujete pasy.

sszuzu8
autor
17. máj 2025
@andrejka2424

Nenechaj sa hlavne znechutiť a zahanbiť výsmechom -úplne ti rozumiem, že človek čo nikdy nikde nebol, tak nevie, čo si vziať a čo nie a celkovo je v strese. Z balenia, z cestovania. My sme mali rok pred tým ,ako sme sa konečne odhodlali ísť niekam objednanú dovolenku v Bulharsku s kamarátmi. Im do toho niečo prišlo a zrušili to a nakoniec aj my, lebo sme neboli zvyknutí cestovať nikde a bála som sa trochu, čo si počneme v cudzom svete s jazykovou bariérou. O rok neskôr som sa už ale rozhodla, že to proste dáme a samozrejme všetko bolo v poriadku.. Buď pokojná, ak ti čokoľvek bude chýbať, v Bulharsku si všetko kúpiš a za dobré ceny- nie je to drahá krajina.

@andrejka2424 navyše idem prvýkrát lietadlom 🙈 sama s detmi ktoré tiež nešli lietadlom. Neviem ci si nedám predpísať nejaké ukludnovaky co ma zbavia stresu a zároveň budem bdela aby som dohliadla na deti 😃 čo sa týka komunikácie toho sa veľmi nebojím mam angličtinu na úrovni ze základné konverzácie zvládam a do rozumiem sa, skôr mám stres ze niečo zabudnem tam nekúpim a z lietania. Pochopila si ma dobre 🩷🙂 kto necestoval odmalička tak takto stresu je. My sme žiaľ s rodičmi nikde nikdy neboli., keby ešte idem s niekym dospelým asi by som bola uvoľnenejsia ae idem sama s dvoma deťmi tak ten stres je z každej strany

sszuzu8
autor
17. máj 2025
@maranco

Do Bulharska stačia občianske preukazy, nepotrebujete pasy.

@maranco ja mam OP deti majú v januári urobene pasy

andrejka2424
17. máj 2025
@sszuzu8

@andrejka2424 navyše idem prvýkrát lietadlom 🙈 sama s detmi ktoré tiež nešli lietadlom. Neviem ci si nedám predpísať nejaké ukludnovaky co ma zbavia stresu a zároveň budem bdela aby som dohliadla na deti 😃 čo sa týka komunikácie toho sa veľmi nebojím mam angličtinu na úrovni ze základné konverzácie zvládam a do rozumiem sa, skôr mám stres ze niečo zabudnem tam nekúpim a z lietania. Pochopila si ma dobre 🩷🙂 kto necestoval odmalička tak takto stresu je. My sme žiaľ s rodičmi nikde nikdy neboli., keby ešte idem s niekym dospelým asi by som bola uvoľnenejsia ae idem sama s dvoma deťmi tak ten stres je z každej strany

@sszuzu8 Ja som asi do 18 tky chodila potom až teraz v 35 r.a stresovala som. Ukĺudňováky som síce nepotrebovala, zato čierne uhlie si dávam už automaticky,lebo črevná nervozita príde tesne pred cestou ,aj keby sme šli na koňoch 😁 Mne robil najväčší problém tlak v ušiach pri vzlietavaní a klesaní.Buď žuvačky, alebo gumené medvede a časté prehĺtanie mi pomohli od tej bolesti.Pri prvom lete som to nevedela,tak som mala niekoĺko dní zaĺahnuté v ušiach.Do lietadla určite v ponožkách a mikine-zvykn byť vypeckovaná klíma.

slavomira236
17. máj 2025
@sszuzu8

@sszuzu8 nestresuj tiez som bola minuky rok prvykrat sama s detmi na dovolenke pri mori jeden den som kupila dalsi balila a na dalsi sme cestovali (vlak bus)z he kosice a letisko...a zopakovali sme v to leto este 2 krat tiez z dna na den

katka533
17. máj 2025

@sszuzu8 ja by som zobrala dost oblecenia pre deti, ratala s tym, ze neuschne za den, kedze je tam vlhko. Ale ja som zas taka, ze aj nohavice davam ciste obden.

pe_mi
17. máj 2025

@sszuzu8 ja som napr na dovolenkách nikdy neriešila prepieranie alebo skôr schnutie plaviek, keď som ich ráno vyvesila do tieňa , vrátili sme sa na obed z pláže ,vždy som mala všetko suché

Veď na dovolenkách je mega teplo

slavomira236
17. máj 2025
@pe_mi

@sszuzu8 ja som napr na dovolenkách nikdy neriešila prepieranie alebo skôr schnutie plaviek, keď som ich ráno vyvesila do tieňa , vrátili sme sa na obed z pláže ,vždy som mala všetko suché

Veď na dovolenkách je mega teplo

@pe_mi na cypre nam neschlo . Schlo dlho kedze vysoka vlhkost

marsmykkok
17. máj 2025
@sszuzu8

@sszuzu8 na každom kroku máš obchody kde práve tie veci čo ľudia zabúdajú ako nafukovačky, krém a podobné kúpiš a rovnako nájdeš niekde aj lekáreň. Fakt najdôležitejšie sú platné doklady, lebo bez tých nepoletíš a v dnešnom svete mobil a nabíjačka ak chceš ostať v spojení s domovom.

maranco
17. máj 2025
@sszuzu8

@sszuzu8 už aj deti môžu cestovať s občianskym preukazom, nepotrebujú k vôli tomu pasy
https://www.minv.sk/?tlacove-spravy&sprava=nova...

pe_mi
17. máj 2025
@maranco

@sszuzu8 už aj deti môžu cestovať s občianskym preukazom, nepotrebujú k vôli tomu pasy

@maranco pochybujem ,že tie OP pre deti, čo posielali bez fotiek sú použiteľné na cestovanie.

andreakotesova
17. máj 2025
@pe_mi

@maranco pochybujem ,že tie OP pre deti, čo posielali bez fotiek sú použiteľné na cestovanie.

@pe_mi deti môžu cestovať po EU s OP s fotkou.

maranco
17. máj 2025
@pe_mi

@pe_mi Maloletí mohli doteraz kvôli cestovaniu požiadať o pas, čo je finančne nákladnejšie.

Od 12/2019 môžu na cestovanie v krajinách EÚ a niektorých ďalších krajinách na Island, do Lichtenštajnska, Nórska, Švajčiarska, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Severného Macedónska, Srbska, Albánska, Gruzínska, Moldavska a Gibraltár, používať občianske preukazy, ktoré sa na tento účel budú vydávať s rovnakou platnosťou ako pri pasoch.

Občiansky preukaz na cestovanie pre deti stojí 7€.

sszuzu8
autor
17. máj 2025
@maranco

@maranco nemáme detské op

sisaka
17. máj 2025
@sszuzu8

@zuzinka888 idu do AI denne im budú dávať čisté uteráky na izbe a plážové si môžu meniť za čisté a suché koľkokrát len budú chcieť
Takže
@sszuzu8 rozhodne so sebou netrep žiadne uteráky, hotel ti poskytne koľko budeš potrebovať.
Čo sa týka spodného pradla, i keď bežne uprednostňujem bavlnené, na dovolenky si vždy beriem tenké, rýchlo schnuce a beriem si len 3 kusy. Jedno používam, druhé sa suší, tretie mám len pre istotu v zálohe.
Väčšinu dňa budete pravdepodobne v plavkách, odporúčam zobrať trička na ramienka, ak sa moc nepotite dajú sa použiť viac krát. Treba myslieť na to, že nejdete na módnu prehliadku, takže netreba nabrať kopce kraťasov, sukní, šiat - ja na týždeň zvyknem bravať 1 x šaty, 1 x sukňa a 2 x kraťasy a je to až-až.
Hotel určite poskytuje pranie, ale zvyčajne býva drahé, v Bulharsku to možno také drahé nebude, môžeš si na hotel zavolať alebo poslať email nech ti poskytnú cenník a podľa toho sa zariadiš. Zatiaľ zakaždým som mala v AI na balkóne maly sušiak na prádlo, takže šnúry som ešte v živote na balkóne nenaťahovala…
Doklady, peniaze, bankové karty zasadne nechávam na izbe v trezore, my nie sme fanatici do 300 + selfies denne takže nechávame tam vždy aj telefóny, keď chceme niečo pofotiť beriem so sebou na raňajky, či večeru, pripadne zoberiem na pláž pofotim a donesiem nazad na izbu, cez deň sme zasadne bez telefónov takže nemusím striehnuť či náhodou niekto nejde cez moje veci na pláži, kopec ľudí si bráva a potom do toho celý deň čumia…

zuzikak
17. máj 2025

ak mate all inclusive tak len nejake drobnosti na jedlo (netekute). Presnidavky do rucicky su povolene. Vodu kupis az po pasovej kontrole. Do batohu si vezmi kludne pevne mydlo alebo do zatvaracieho pohara troska prachu a nemusis brat vela veci - kludne preperies. Idealne vezmi take veci, co sa velmi nekrcia. Zehlit nemusis. Plavky vezmi detom po 2 - jedny preperies, dalsie oblecu. Do rana to na balkone vyschne. Ja som pribalovala aj snuru a par stipcov lebo nie na kazdom apartmane maju snuru ci vesiak. Treba dat pozor na dostatocne mnozstvo liekov a opalovacieho kremu. Na plazi sme mali veci pri sebe a k moru sme sa striedali (vzdy bol niekto na lehatku). Do lietadla do batoziny pribal dlhe gate (teplaky alebo leginy), ponozky a mikinu (niekedy je klima prudsie pustena). Ak chces kludne napis spravu ak mas nejake otazky. My cestujeme s detmi takmer od malicka, tak mame vychytaneho toho dost.

majka99999
17. máj 2025

Ak idete all inclusive, mozno aj uteraky vam bude hotel menit na plaz. Nas to tak robil, rano si zoberies ciste a odovzdas pri prichode, ono to tam velmi neschne v tom vlhkom pocasi. Samozrejme na izbe menia uteraky. My sme plavky mali na susiaku a boli este vlhke rano moje. Bal hlavne podla predpovede pocasia, byvaju aj dlhodobejsie, u nas boli 2 dni take chladnejsie, v Bulharsku byvaju aj dni, ked prsi. Ak letite, daj detom tenisky na nohy, zabal sandale a slapky do kufra. My sme leteli 5.30, tak moji mali kratase, tricko a mikinu, moze byt chladnejsie aj v lietadle. Do prirucnych batozin dajte plavky, nejaku kozmetiku (pasta, kefky, sprchace v malych flastickach) a 1 den oblecenia + lieky, ktore beriete na predpis, ak by sa stratila batozina napr. Do kufra nejaky Hylak, stoptussin, teplomer, paralen, na vykasliavanie, lieky su dolezite, mozno nepouzijete, ale radsej zabalit viac. Plavky dvoje, zabalte si slovenske keksiky, napr. Horalky, co mate radi, nam po tyzdni all inclusive prislo vsetko dokola rovnake, tak sme ocenili venceky a Zlate oplatky. Take, ze Twix kupite aj tam. Odporucam ist na nejaky vylet, ak nie ste plazove typy. My sme sli s Cedokom, dalo sa platit kartou, mali sme asi 100 eur v hotovosti, kupili sme si tam koleso nafukovacie, muz slapky a siltovku, nejake suveniry... Mozno hotel bude mat svoju plaz, tak tam bude mat stanok s obcerstvenim, tak pitie nebudete musiet riesit. My sme si vzali taku mensiu termosku, aby sme na vychadzky mali studenu vodu.

hori
17. máj 2025

Dobrá rada? Najteplejšie sa oblečte do lietadla, býva dosť vyklimované - dlhé nohavice, tenisky s ponožkami, mikina alebo svetrik. Je to vlastne aj dobre, lebo to, čo by ti zabralo najviac miesta v kufri, máš vlastne na sebe. 😎😉
Na hoteli pozor, treba rozlišovať biele osusky a farebne osusky - biele sa môžu používať iba v hoteli v kúpeľni a tie jednofarebne sú k bazénu a na pláž .

zuzinka888
17. máj 2025
@sisaka

@zuzinka888 idu do AI denne im budú dávať čisté uteráky na izbe a plážové si môžu meniť za čisté a suché koľkokrát len budú chcieť
Takže
@sszuzu8 rozhodne so sebou netrep žiadne uteráky, hotel ti poskytne koľko budeš potrebovať.
Čo sa týka spodného pradla, i keď bežne uprednostňujem bavlnené, na dovolenky si vždy beriem tenké, rýchlo schnuce a beriem si len 3 kusy. Jedno používam, druhé sa suší, tretie mám len pre istotu v zálohe.
Väčšinu dňa budete pravdepodobne v plavkách, odporúčam zobrať trička na ramienka, ak sa moc nepotite dajú sa použiť viac krát. Treba myslieť na to, že nejdete na módnu prehliadku, takže netreba nabrať kopce kraťasov, sukní, šiat - ja na týždeň zvyknem bravať 1 x šaty, 1 x sukňa a 2 x kraťasy a je to až-až.
Hotel určite poskytuje pranie, ale zvyčajne býva drahé, v Bulharsku to možno také drahé nebude, môžeš si na hotel zavolať alebo poslať email nech ti poskytnú cenník a podľa toho sa zariadiš. Zatiaľ zakaždým som mala v AI na balkóne maly sušiak na prádlo, takže šnúry som ešte v živote na balkóne nenaťahovala…
Doklady, peniaze, bankové karty zasadne nechávam na izbe v trezore, my nie sme fanatici do 300 + selfies denne takže nechávame tam vždy aj telefóny, keď chceme niečo pofotiť beriem so sebou na raňajky, či večeru, pripadne zoberiem na pláž pofotim a donesiem nazad na izbu, cez deň sme zasadne bez telefónov takže nemusím striehnuť či náhodou niekto nejde cez moje veci na pláži, kopec ľudí si bráva a potom do toho celý deň čumia…

@sisaka ved vporiadku. V uvodnom prispevku to ci idu do hotela/ apartmanu autorka neuvadza. Za tych 10 hodin snad doplnila info- takze nechapem tvojej iniciative nam tu nieco vysvetlovat- nie sme povinny cigat celu diskusiu a menit komenty ked autor nieco upresni.