Zrušenie dovolenky a doplatok celej sumy
Dobry den...
30.juna sme mali cestovať na dovolenku do Chorvatska.. Ubytovanie sme si našli ešte z dvomi kamaratkami cez net, sukromna vila.. V decembri sa uhradzala zaloha... Minuly týžden oznamili manželovi - že sa dovolenky, ktore boli nahlasene "asi" rušia, skrz pracovnej vyťaženosti prevadzky a školenia, ktore bude v termíne kedy naša dovolenka...
Bolo mi povedane, že suma sa musí aj tak doplatiť akoby sme tam boli, že to takto funguje... Zostala som zaskočena, že teda zalohu by si mali ponechat to je jasne, ale preco platit za nieco co som vôbec nevyužila, neminula ich vodu ani elektriku....?? Nepodpísala žiadnu zmluvu ... proste nič...
FInancie na dovolenku mame pripravene, všetko nakupene, čakame stale na rozhodnutie majitela firmy, či da vynimku manželovi alebo nie....
Mate niekto nejake info???
asi ako povedala @liz_lemon , záleží od toho, čo ste podpísali. tebe sa to zdá čudné, ale zober si druhú stranu, ak by si niečo prenajímala ty, tiež by sa ti nepáčilo, keby si niekto niečo prenajal a pár dní pred príchodom by to zrušil a tebe by ostala len záloha. keby to takto urobili viacerí klienti počas leta, bola by si nakoniec aj možno stratová. v tom termíne ešte nie je ani vrchol sezóny, tak je možné, že prenajímateľ by bol v riziku, že nikoho iného na ten termín nezoženie.
skús sa ešte popýtať známych, či by nešli namiesto vás, prípadne daj inzerát aj na internet.
@helka101 predpokladám,že ste platili zálohu súkromnému prenajímateľovi =majiteľovi apartmánu/penziónu ....nešlo to cez žiadnu cestovku ? ...známym sa stalo raz,že museli takto zrušiť dovolenku,ale prišli iba o zálohu -nič nedoplácali 😉 ...má ten majiteľ na svojej web stránke nejaké podmienky o zrušení a platbe,či to Vám len teraz napísal?
@bodka13 nie nema tam žiadne podmienky ked sa zruší rezervacia... ano platila sa zaloha ešte v decembri, nešlo to cez cestovku, ale sukromne sa vyhladalo na nete...
@liz_lemon jasne, ako by som to dokazovala, a ako by oni odomna vymahali peniaze, ked nemame podpísanu ani zmluvu ani nič, ked už sa nato pozerame aj z tohto pohladu dokazovania...
@helka101 no tak ja by som to ďalej neriešila 😉 nebola podpísaná žiadna zmluva ,nemá ako od teba vymáhať tie prachy-asi len skúša či sa dáte zlomiť ...myslím,že on to ešte prenajme a zarobí,nemá sa čoho báť 😉 a na Slovensko nepríde aby doplatok od teba vymáhal 😉 ....nič by som nedoplácala 🙂
PS: a kto ti povedal,že sa to musí doplácať ? ten prenajímateľ 😕
@helka101 ahoj, aj keby ste podpisovali nejakú zmluvu, tak v zmluve by bolo uvedené, koľko ostáva druhej strane za zrušenie rezervácie...či "odstúpenie" od zmluvy...obvykle to býva práve tá záloha...takže, nič nemusíte doplácať...ale pozor...zmluvu (dohodu o niečom-napr. o poskytnutí ubytovania...), nemusíte mať hneď v písomnej podobe...niekedy stačí aj ústna dohoda ...(na začatie "súdnych sporov" 😝, veď koľko je takých "susedských" sporov založených práve na ústnej dohode...)
ale, ja by som sa na manželovom mieste spýtala (priameho nadriadeného), či je zamestnávateľ ochotný preplatiť storno už vyplatenej sumy za dovolenku + doplatok (t.j.celej sumy, ktorú žiada od vás ten prenajímateľ...záloha+doplatok), ak áno...tak by som si vyžiadala podklady od toho prenajímateľa- a tentokrát písomné, aj so sumou, ktorú chce od vás a predložila so žiadosťou zamestnávateľovi...(ALE, v žiadnom prípade nie ako prekvapko a nie ako "pomstu" za zrušenú dovolenku...musíte sa vopred jasne dohodnúť a v DOBROM...s tým zametnávateľom...aby potom nenasledovalo prekvapko v podobe vyhadzovu, keď sa vrátite z dovolenky...)...normálne rozmýšľajúci šéf radšej oželie neprítomnosť jedného zamestnanca, akoby mal dať preplácať storno dovolenky... 😉
PS:...inak, čo sa týka zrušenia rezervácie, máš na to právo a vôbec si nemusíš kvôli tomu robiť výčitky...prečo by ťa malo zaujímať, či tvoje zrušenie rezervácie bude mať nejaký vplyv na "kšeft" súkromného prenajímateľa...veď predsa, ak podniká v tomto smere, tak musí rátať aj s niečím takýmto...aj ja keby som poskytovala ubytovanie, tak toto riziko určite zohľadním ...veď sa môže stať hocičo...napr. skončíte v nemocnici, ochoriete...to sa aj v tomto prípade budete trepať na dovolenku?... 😅 a okrem iného, veď ešte zarobí, keď za rovnakú cenu,akú ponúkol vám, alebo ešte vyššiu, môže poskytnúť ubytko ďaľším záujemcom...
@bodka13 nie nie, povedala mi to znama z ktoroou sme mali ísť na dovču, že asi budeme musieť doplatiť aj tak celu sumu lebo to takto funguje 😔 a tak kedže stým nemam skusenosti, tak zhanam info... určite ešte zarobí, ved sezona len teraz začína.... tak dobre bude stratový na jednej rodine ale počas sezony sa mu to predpokladam patrične vraati, kedže bude davať vyššie ceny ako dal naam..
@ivett1 tento tyžden ma prísť majitel firmy do mesta (v našom je len prevadzka) a dojednať to z manželom, hačik je aj vtom že je manžel v skušobnej dobe a narok na dovolenku velmi nemaaa... 🙄 dovolenka bola zajednavana ked bol v starom zamestaní a nikto neratal že sa mu naskytne šanca nastupiť do lepšieho zamestnania čo sa týka platu 🙄
@ivett1 co sa tyka preplacania storna dovolenky zamestnavatelom, tak toto je mozne, len ak mal zamestnanec ziadost o dovolenku podpisanu nadriadenym, o com v tomto pripade pochybujem, kedze je v skusobnej dobe, zrejme to bolo dohodnute len ustne, a to nestaci
kupovat dovolenku dopredu s tym, ze nemam pospisanu dovolenku, je velke riziko
@liz_lemon to ano,ale chodíme takto súkromne na dovolenky do Chorvátska a ešte som sa s tým nestretla a ani o tom nepočula ,že by to tak fungovalo...proste vždy prepadne záloha,ale prenajímateľovi treba zo slušnosti napísať ,že nemôže prísť daná rodina na dovolenku
@helka101 jáááj,tak toto je z agentúry JPP 😀 😀 nič netreba doplácať...ak už naozaj budete vedieť že nejdete,napíšte mu mail a slušne sa ospravedlňte majiteľovi apartmánu 😉
@helka101 takže, v tomto prípade rozhodne majiteľ firmy...ale hádam pochopí...(veď, čo sa manžel zabudol spýtať, pri nástupe do nového zamestnania, či celkom zabudol (v tej eufórii z nového a hlavne lepšieho🙂...), že máte už rezervovanú dovolenku od decembra?...
a...určite to tak nefunguje ako hovorí známa...pri zrušení rezervácie ostáva záloha majiteľovi a tým má on pokryté prípadné "dočasné" náklady zo "straty", ktorú si bohato vykompenzuje...
@ivett1 on to oznamil, ked nastupil, tak sa povedalo, že by nemal byť problem, ak nebude vela praace..nikto nečakal, že sa to asi takto rozbehne... a tam ide o to, že je to nova prevadzka a ma prísť nejaky školitel či čo a zato sa porušii dovolenky... Teda oznamil to len radový pracovník, že asi to pada, ale že bližšie info poda majitel tento týžden... 🙄 a viete ako som sa tam tešila polroka... ale tak zase... o robotu manžel prísť nemôže.... tak ine vychodisko nebude ako zrušenie dovolenky.. 🤐
@bodka13
@liz_lemon noo pride to ako sukromna osoba, lebo je to len stranka vily, fotky apartmanov a komunikuje jedna osoba... nieje to pod žiadnom firmou či hotelom.... kedže si platíme len ubytko nič viaceeej... stravovanie je naša zaležitosť...
dakujem vam všetkym za nazory , uvidím teda čo sa oznami v praci a podla toho sa vyjadrim mailom majitelke... Dakujem 😉
@liz_lemon áno, teraz už viem...v skúšobnej dobe...to naozaj celé závisí od majiteľa...len v prvom príspevku sa spomína, že " minuly týžden oznamili manželovi - že sa dovolenky, ktore boli NAHLASENÉ "asi" rušia, skrz pracovnej vyťaženosti prevadzky a školenia, ktore bude v termíne kedy naša dovolenka"..., tak z toho som usúdila, že by sa to dalo...vydiskutovať s majiteľom ...😉...ale, nakoniec sme sa dozvedeli, že to hovorila známa...

@helka101 zalezi od storno podmienok, ale kedze je to uz dost neskoro, tak to tak aj moze byt, pripadne sa treba obratit na SACK alebo SOI