Ako sa zbaviť panického strachu z lietania?

deenisskaa
14. mar 2013

cestujeme na dovolenku,let trva ani nie 2 hodky,no manžel mi to sťažuje,lebo ma panický strach z lietania

janinah
14. mar 2013

opi ho 😉

bebe2013
14. mar 2013

Treba mysliet na ciel cesty, drz ho pocas letu za ruku a nastuduj si postupy v lietadle, aby si ho vedela ukludnit, ze napr. ten zvuk, co pocuje po odlepeni sa od zeme, nie je zlyhavanie motora, ale vtahovanie kolies do podvozku. Statisticky ma strach z lietania vyse 60% ludi, takze nemat strach je viac nenormalne ako ten strach mat. 🙂

loxa
14. mar 2013

alebo si zaplatte kratky 15 minutovy let na nejakom malom letisku..nech si to natrenuje🙂

ssisska
14. mar 2013

Ja tiez neznasam lietadla,nie ze by som mala strach ale neznasam tri hodiny cakat pred odletom a este absolvovat to divadlo s batozinami a pasmi,ja radsej budem 12 hodin cestovat autobusom s pustenou hudbou na mp3 ako sa nervovat 3 hodiny pred odletom.Este k tomu ak mas smolu sediet medzi dvoma cudzimi ludmi v strede a ledva dychat.A este sa pozerat na priteplenych letuskarov a pribrzdene letusky,co si o sebe myslia neviem co.Fuj lietadlo uz nikdy.A ked sa chces zbavit strachu z litania treba ist na regres alebo kineziologiu.Tam ti pomocou svaloveho testu zistia ci si zablokovana z detsva alebo este z predchadzajuceho zivota.

sabiatko
14. mar 2013

Ja som uz velakrat letela takto 2 hodky do Anglicka a cim dalej, tym viac sa bojim lietania. Hlavne ked v spravach hovoria o Ryanair, nic pozitivne. Ale ked uz je clovek na palube, tak je to super pocit, ked sa lietadlo rozbieha, super rychlost a na 80% je strach prec... pokial nepridu slabe turbulencie 😅

lujza123
14. mar 2013

Hmmm tiez to mam, kym prve lety uplne v pohode ale cim viac lietam tym vacsi strach.
Ja to riesim tak ze pred cestou sa snazim nespat aby som bola unavena, na letisku do seba hrknem zo dve, tri piva a len co sa lietadlo odlepi zo zeme uz sladko spim 😀

monika15
14. mar 2013

ja viem presne co preziva.... Ja neznasam lietanie !!!! :((( prave kvoly tomu chodim na Sk len 1 za 6 rokov :((
dajte si predpisat lieky... u nas su take malicke, das si ich hodinu pred odletom...
naposledy mi strach pomonol prekonat moj 1.5 rocny syn hihi h🙂 sla snom len sama snim takze bolo veselo cely cas... vsetko chcel vidiet, chytit kazdeho kecal nebol cas na strach musela som ho nahanat po lietadle hihihi 🙂)))

Opit by som neodporucala... nikdy nevies co sa moze stat a musis byt pri vedomi, a u nas niektore spolocnocsti opitych neberu na palubu.... 🙂)

Drziam palce.

suez
14. mar 2013

Ja mam tiez riadny strach, riesim to presne ako lujza123🙂 a ak nahodou hned nezaspim, tak ten strach zo mna akosi vzdy opadne ked donesu jest🙂))) Nuz co zakladne pudy clovek neoklame, xixixixix a ak nahodou letime nizkorozpoctovkou, kamosky or moj drahy vytiahne chlebik so sunkou ked dosiahneme letovu hladinu a je to🙂 no ked uz musim letiet sama....tak to uz nie je taka parada.

matozazzo
14. mar 2013

verim ti, ja mam tiez panicky strach... Moj 1. let, stala som asi 10min pred vchodom do lietadla, slzy sa mi liali po liciach, manzel najprv klud, potom uz nadaval 😀 Povedala som, ze tam nevojdem... este mam strach z uzavretych priestorov... Letuska bola velmi zlata, rozpravala sa so mnou, povedala, nech sa postavim k dveram, pozriem si lietadlo, pomalicky atd... postupne ma dostali dnu 🙂 Leteli sme asi hodku a pol, ale celu cestu neskutocny strach :( Pani za mnou mi poradila, nech myslim, pozitivne, vsetko bude OK, rozptylovala ma, manzel uz nemal sil... 😀 Mensia turbulencia a ja som sa skoro .... stale som sa ukludnovala, vsetko bude OK atd. Chceli mi dat diazepam alebo nieco take, ale ja som proti takymto tabletkam, povedala som si, ze to proste musim zvladnut a hotovo! Tym, ze som to chcela ja, dalo sa to. Zakazdym je to rovnake, mam strach, ale zvladam ho. Samozrejme som si povedala, co najhorsie sa moze stat - spadne lietadlo, zabijem sa - a tom mi uz moze byt jedno... Tym, ze sme stale leteli spolu ako rodina, bolo to o to jednoduchsie, ze som si povedala, ze ak sa nieco stane, tak nam vsetkym a je to jedno... ale opat, ze nic sa nestane a tesim sa na dovcu 🙂 Chce to trpezlivost, mam stastie, ze manzel to zvladol a letusky boli uzasne, aj pocas cesty sa ma pytali, ci je vsetko OK 🙂

pempusik
14. mar 2013

Ja tak isto neznasam lietanie, preto si dovolenky vyberame tak, aby let netrval viac ako 2 az 3 hodiny. Nie je to strach z toho, ze lietadlo spadne alebo nieco podobne. je to neidentifikovatelny pocit, ktory ma obcas prepadne v strede letu, hlava si zmysli, ze chce vystupit a rozum vravi, ze sa neda (to je jasne). Takze mne skor vadi to, ze ak ma chyti panika, ze potrebujem surne vystupit z toho maleho priestoru, tak sa neda. Inak prezivam let lepsie, ak su turbulencie, lebo vtedy aspon citim, ze sa lietadlo hybe a napredujeme.
Opit sa urcite nie je dobre, uz som to skusala aj tak, ale tie zmeny tlakov nerobia dobre v kombinacii s alkoholom. Takze ak je to take naozaj kriticke, tak si skus lekarku a mozno nieco na ukludnenie, aby to cele prespal.

jfd
14. mar 2013

Lexaurin

adrika83
14. mar 2013

Odporucam 2 - 3 pohariky niecoho silneho a vsetko bude fajn 🙂

acer11
14. mar 2013

pošli ho na Šíravu 😀

nefertitka
15. mar 2013

aj ja sa bojim lietania, strasne, sranda ale je, ze kedysi som sa nebala, prislo to postupne. Ja prezivam obrovsky strach uz par dni pred planovanym odletom, niekedy aj tyzdne, noc predtym vobec nespim 😝 ... nebala som sa ani vysok, zrazu dosiel strach vysok a spolu s tym aj strach z lietania. Kratsie lety riesim alkoholom, nikdy som s tym nemala ziaden problem, proste ani nie ze do nalady ale tak trosku viac si musim dat, bojim sa sice, ale ovela menej a niekde v strede letu to zo mna opadne. Samozrejme ale, ze sa nemozem scapat ako rintintin. Poslednu letnu dovolenku jedna pani viedla svojho manzela pod pazuchou, co sa ledva tackal a vsetkym vysvetlovala, nech sa nehnevaju, ale ze on sa strasne boji lietania, ze sa musel opit 😝. Dlhsie lety riesim tabletkou na spanie. Pamatam si ked sme leteli do Kene, ako si vsetci zrazu zacali pred odletom vyberat tabletky;) a ked som sa prebrala, tristvrtina lietadla este spala🙂

broonislava
4. apr 2013

Zalez na tom, preco ma panicky strach? Je to len preto, lebo neletel? Alebo preto, ze uz letel a nieco sa mu prihodilo? Ja som prvykrat letela, ked som mala 29 rokov, dovtedy som nelietala, lebo som nemala kam. Vzdy, ked som videla nejaky film o lietadlach, ktore niekto uniesol, alebo havarovali...tak som si povedala, ze nikdy nepoletim. Potom sme sli na dovolenku s detmi, takze to bol brutal strach, 3 dni pred cestou som poriadne nejedla, moj syn starsi mal vtedy asi 4 roky a smial sa mi, ze mama sa boji lietania. Ked som sedela v lietadle, este to bolo v pohode, ale potom, ked zacal startovat a naberat rychlost, tak som bola schopna vyskocit z lietadla, a ked sme vzlietli, zazila som taky pocit adrenalinu, asi ako ked ludia skacu bungee jamping, najprv hrozny strach a potom euforia! A odvtedy sa "tesim" na kazdy let ako na prilezitost zazit tuto euforiu, strach, paniku a potom ulavu, je to dost navykove, lepsie, nez sex, ozaj. Uz teraz sa tesim, v septembri letime!!! Povedz manzelovi, ze o co viac sa boji, o to viac sa mu to bude pacit.

dadulienka
4. apr 2013

Ahoj na rozne fobie sa používaju techniky resp. je kognitívno behaviorálna terapia....Da sa panicky strach odstraniť za niekolko sedení...Pozri zoznam psychoterapeutov v tvojom meste a tych , ktory maju tuto specializaciu....Da sa aj zistiť cez psychoterapeuticku spoločnosť....zavolaj tam....V BA by som ti vedela poradiť, v čadci neviem...

mirka_aa
4. apr 2013

no ja mam tiez strach z lietania a letela som 4x... ja mam konkretne strach z toho ze spadne..ale napr moja mamka ma strach ze nemoze vystupit kedy chce,a to je rozdiel..u mna pomoze najprv caste ukludnovanie,ake su statistiky,ze lietadlo je ovela bezpecnejsie ako auto a pod..ze denne su stovky letov a spadne len raz za cas (a to tiez vacsinou nie nase dovolenkove,ale male lietadla,ruske a pod...) potom pozitivne myslenie,tesit sa na dovolenku..pred odletom si trosku vypit na uvolnenie,drzat si dobru naladu..a stale opakovat vyhody lietania,ake je to rychle,pohodlne..a v lietadle sa niecim zabavat...my sme hravali karty,alebo na notebooku hry a pod...najhorsie je ze ked si na dovolenke spomeniem ze aj domov sa musim dostat letecky :/ bleee stale mam strach..

malena
14. máj 2013

kuku, aj ja mám strach, ktorý som sa však dostavil postupne, prvý let som absolvovala zo Ženevy do Prahy, a bola som úplne nadšená, vôbec som sa nebála, práve naopak, bol to nádherný pohlad na Alpy zaliate slnkom, potom som letela ešte niekoľko krát a bolo to v pohode. Potom prišiel osudový let zo Švjčiarska do prahy, ked sme leteli cez búrku a boli hrozné turbulencie a navyše dvaja česi vedla mna pospomínali všetky možné letecké katastrofy, a mali všelijaké komentáre k letu. Bol to nočný let a moja nočná mora.
Odvtedy mám hrozný strach, radšej idem autobusom, ale ked už musím letieť dám si predpísať tabletky, minule som ich pojedla dosť veľa a nič, ani som oko nezažmúrila, ani som sa neupokojila. Na dlhší let by ma museli uspať ako na operáciu 🙂 .

trish31
14. máj 2013

Podla mna sa toho neda zbavit...Aj ja mam strach z lietania a vzdy si okusem nechty kompletne pri kazdej mensej turbulencii.Ale beriem to tak,ze inak sa do ciela nedostanem,tak to treba len predychavat,dat si dobre vinko v lietadle,popripade flasu vinka 😉 Ja som zazila situaciu ked som letela z Mexico City,velmi silne turbulencie,ja som uz mala slzy na krajicku a jedna pani tam zacala kricat na letusky ze nech pilot otoci lietadlo,ona chce zostupit...Teraz sa uz na tom smejem ale vtedy mi jej bolo naozaj luto chuderka

waitinka7
16. júl 2014

No aj ja sa bojím lietať a neviem čo s tým, mám pocit, že už ma to dosť obmedzuje. Ešte nikdy som neletela. Všetci chodia na dovolenku a ja nič...Dakedy som z toho zúfalá, neviem ako to prekonať.

operaphantom
16. júl 2014

No, ja milujem lietanie. Inak zenu ktora sa boji lietania a odmieta lietat, by som nechcel 🙂 Neviem si predstavit zivot bez cestovania a lietadlo k tomu jednoznacne patri. A chodit na dovolenky autom maximalne niekde do Chorvatska alebo nepohodlnym autobusom 17 hodin niekde do Grecka, no to veru nie. Navyse dnes su letenky uzasne vyhodne, da sa pocestovat cela europa za par supov len v ramci vikendu.

jahodka8
16. júl 2014

aj ja sa bojím lietania, tiež som ešte nikdy neletela. Iba rada chodím do lietadla, ktoré je zaparkované na zemi alebo na letisko pozerať. Ale ja sama do lietadla alebo aj s niekým, no zakiaľ nemusím, tak to neplánujem. 🙂

kiiiika
13. aug 2014

ja zajtra letím a toež mám panický strach. Mna niekedy aj upokojí ked si na internete najdem niake članky čo píšu psichologičky o strachu z lietania.niekedy tam su aj niake cvičenia ktore pomáhaju aspon na chvílu. Ja si myslí že v lietadle je viac ako polovica cestujucich čo maju strach z lietania. Ked už som na palube tak už niet východiska preto je dobre si pred cestou dať kinedril aby bol človek otapeny a zaspí. Prajem peknu cestu 🙂 😉

luciasn
13. aug 2014

homeopatia

hnedka
13. aug 2014

a coh sa boji lietania ci smrti? 😉

nitranka03
13. aug 2014

Na rozveselenie prihoda znamej.... leteli aj s dvoma malymi detmi a tie cely let kricali: padaaame.... ked nie jedna, tak druha a opacne.....

tenerifka
14. aug 2014

U mna je to podobne a cim dalej tym horsie, a to uz mam za poslednych 15 rokov riadne hodiny nalietane, rekord mam 6 letov behom 24 hodin smer dovolenka a to iste po 2 tyzdnoch naspat(masochista nie som, ale inak sa to nedalo skombinovat).
Myslim si, ze neprijemne pocity su uplne normalne. Mne pomaha toto: Pripomenut si, ze v tento isty den ako letim odlieta a pristava na celom svete dalsich neviem kolko desattisic letov, a to aj v oblastiach, kde lietaju na starych masinach s minimom bezpecnostnych kontrol a pod., a vacsinou sa nic nestane. Potom mi pomaha brat let z nadhladu len ako chvilkovu nevyhnutnost, aby som sa dostala do ciela(tu si zivo predstavujem, ake to bude, ked uz budem v cieli a pod.). No a priznavam, ze si pred letom este na letisku davam trochu alkoholu, vacsinou pivo alebo sampanske, prip.biele vino s bublinkovou vodou, nie na opitie, ale na uvolnenie, ak je dlhy let, neskor este v lietadle pri obede/veceri to iste, a potom je uz let pre mna uplne OK

anetmarek
17. dec 2014

Ja sa nebojím letu lebo neviem čo ma čaká lebo som nikdy neletela..skôr mám strach z vracania,triašky a bolesti uší alebo odpadnutia 😞 pomôžte letím o 3 týždne :(

ivivaiveta
17. dec 2014

anetmarek mas nejaky dlhy let?

mita30
18. dec 2014

ja mám tiež strach, z toho zalahnutia uší, zakaždým to je des aj žujem, preglgam a nič. Niekedy mám pocit že mi idú prasknúť 😢