icon

Ako ovplyvňuje posun času spánok a pohodu?

alofinka
Dnes o 15:22

Pociťujete posun času? Ja chodím nevyspata, hlava ma boli, unavená, chyba mi ta hodina, uz týždeň a stále som si nezvykla, nedá sa mi dlhšie spať ráno, vstávam o 5 ako predtým neviem načo sa to posúva stale

Strana
z2
viestta
Dnes o 15:27

Ja to nejak nepocitujem, najneskor v stredu po zmene casu som skonsolidovana

wolf_
Dnes o 15:31

Nie. Nepociťujem. Vnímam to len v ten jeden deň. Ale ja mám režim, spánok aj tak dosť rozbitý, tak to môže byť aj tým 😁

emily76
Dnes o 15:33

Za mna by tie posuny mohli zrusit. Vecer neviem zaspat, rano som otapena...a trva mi dlho, kym sa dam "dokopy"...a na jesen zase opacnym smerom 🙄

amalka07
Dnes o 15:34

Absolútne nepociťujem, nikdy. Možno trochu to, že spím prvý deň o hodinu menej, ale to je tak isto akoby som vstala o hodinu skôr kedykoľvek inokedy a potom idem opäť spať ako bežne. Úprimne som nikdy nepochopila prečo má niekto problém

guudy
Dnes o 15:39

@alofinka Nas to nijako neovplyvnuje. Bezne cestujeme do krajin, kde je vacsi casovy posun a v pohode. Adaptacia nam trva 1-2 dni max.

lindous
Dnes o 15:39

Občas hej, tentokrát som si asi 3 dni po spomenula, že nejaká bola 😀

btus
Dnes o 15:45

@alofinka nie. Trvá mi asi týždeň, kým nabehnem na nový čas, lebo ráno vstávam o 4.30, ale do týždňa už ani neviem, že bol posun času. Som rada, že nie je večer tma a je dlhšie vidno.

buberova
Dnes o 15:45

Strašná sprostosť tieto posuny

tetapetra
Dnes o 15:52

@alofinka okrem minulého roka, som to vždy dávala úplne v pohode. Aj tento rok, bez problemov

anonym_687071
Dnes o 15:54

Pre mňa by mohli posúvať čas aj každý druhý mesiac. Nemám žiadny problém. Dokonca aj naša autistka - pomerne ťažký stav, po 2 dňoch úplne v pohode.
Omnoho horšie znáša spln mesiaca.

simsalabim
Dnes o 15:56

@alofinka ja tento posun velmi zle znasam, trva mi vzdy 2-3 tyzdne, kym si zvyknem. Asi aj preto, ze vstavam do prace pred 5, co je total proti mojmu biorytmu. Teraz mi hadam trochu pomozu sviatky a par volnych dni. Inak mi byva zle, rano vysoky tep, dvihanie zaludka, krutenie hlavy. Neviem, ci to je vekom alebo skorym vstavanim… ked som vstavala o 7, nevadilo mi to. Ale to som zas bola o 25r mladsia 😅

guiseppinka
Dnes o 16:02

Nepocitujem absolutne ziadnu zmenu. Dokonca som v sobotu sla spat neskoro, v nedelu skoro vstavala a soferovala x km...

cina1
Dnes o 16:11

ja to znasam zle...rano je uz este zas tma,cize men to trva tak 2 tyzdne kym si zvyknem...normlane viem cas odhadnut bez hodin, po posune mam s tymto problem, kedze je to skok.

anonym_c35b18
Dnes o 16:11

Nepociťujem, práveže sa teraz cítim lepšie.
Zmena má svoj význam, dúfam, že ju nezrušia

ivik4
Dnes o 16:18

Nevadi mi to

sweaaa
Dnes o 16:21

Ten posun treba, inak by slnko v lete vyšlo ráno o pol štvrtej. To zas netreba mne. A zapadalo by príliš skoro.

anonym_3c5eb1
Dnes o 16:23

Vplýva to aj na mňa, ale dá sa s tým vyrovnať.

scila
Dnes o 16:41
@anonym_c35b18

Nepociťujem, práveže sa teraz cítim lepšie.
Zmena má svoj význam, dúfam, že ju nezrušia

@anonym_c35b18 aký význam má tá zmena prosím ťa?

scila
Dnes o 16:44

@alofinka ja som bola unavená celú zimu, keďže som sa budila podľa letného času a potom som kukala do blba. Neznášam tie posuny

anonym_c35b18
Dnes o 16:45
@scila

@anonym_c35b18 aký význam má tá zmena prosím ťa?

@scila Bez zmeny by v lete svitalo o tretej ráno, večer by bola skoro tma. Takto si vieme užiť viac svetla

anonym_03b535
Dnes o 16:45

Už pred zmenou času som sa samovolne budila skôr, vstávam bežne o 5:00. Som spokojná a užívam si dlhšie svetlo večer.

scila
Dnes o 16:51
@anonym_c35b18

@scila Bez zmeny by v lete svitalo o tretej ráno, večer by bola skoro tma. Takto si vieme užiť viac svetla

@anonym_c35b18 tak čas sa začal posúvať kvôli úspore elektrickej energie a úspora je minimálna nehovoriac o tom, že kopa firiem má nepretržitú prevádzku takže úspora 0,0.
Takí sme všetci v robote vždy na jar rozbití po tom posune, že hodinu svetla máme v paži.

sara07
Dnes o 16:52

dost mi to vadí , lebo sa v podstate budim inak , ideál je na šiestu ked je zimny ten mi vyhovuje
a už som vyskušala absolutne všetky vychytavky, nepomohlo, proste dva tyždne mesiac rozhadzane všetko

sara07
Dnes o 16:53

mne osobne jedno aky čas daju ale nech to nemenia , po čase sa dám dohromady vždy

maranco
Dnes o 17:24

Dalo by sa vyhovieť obom skupinám aj kto chce využiť viac letného svetla na denné aktivity aj komu vadí skokový posun času a má rozhádzaný biorytmus.
6 mesiacov v roku posunúť čas dopredu o 10-15 minút a 6 mesiacov o 10-15 minút dozadu, napríklad vždy 1. v mesiaci a 10-15 minút je malý posun aby to rozhodilo biorytmus. Prípadne iné intervaly.

Veci pripojené na internet si sami nastavia čas, ostatné by mohli brať čas z GPS alebo cez https://sk.wikipedia.org/wiki/DCF77 prípadne by zmeny času mali uložené vo svojom programe. Posun času by bol prirodzenejší.

Kedysi ľudia vstávali a prispôsobili činnosti podľa východu Slnka a to sa prirodzene postupne mení počas ročných období.

madeincssr
Dnes o 18:06

Podla mna naklady na posun casu a problemy mnozstva ludi s tym spojene 2x rocne prevysuju akekolvek (tazko preukazatelne) uspory. Ale zrusit to bude tazke, lebo polovica ludi (a statov) bude trvat na astronomickom a druha polovica na letnom case.

ivangeline
Dnes o 18:36

U nás, pri deťoch si všímam, že do týždňa si to už nevšímame ale jemne posunieme čas spánku.. taký pol hodinový rozdiel.

maranta_leuconeura
Dnes o 18:39

Nic nepocitujem a strasne sa tesim, ze dnes bolo svetlo este aj o 19. Zimny cas cely rok by bol pre mna za trest :(

maranta_leuconeura
Dnes o 18:41
@madeincssr

Podla mna naklady na posun casu a problemy mnozstva ludi s tym spojene 2x rocne prevysuju akekolvek (tazko preukazatelne) uspory. Ale zrusit to bude tazke, lebo polovica ludi (a statov) bude trvat na astronomickom a druha polovica na letnom case.

@madeincssr ved preto sa to aj nezrusilo. Chceli to v EU zjednotit, ale vychadzali im bizardne situacie, ze prechadzas z bodu A cez bod B a je o hodinu viac a do bodu C menej a v bode D zase viac... Lebo kazda krajina si chcela ponexhat iny. Akekolvek zasobovanie a medzistatna doprava by bola v uplnom chaose, nemozes na kazdych hraniciach prepinat hodiny

maranta_leuconeura
Dnes o 18:43
@madeincssr

@madeincssr a si este predstav lietadla keby prelietali cez krajiny a menili cas tam a spat. Podla mna by realne hrozili pre to kolizie, hoci vsade su radary a vsetko je automatizovane, ale aj tak tam stale mas ten ludsky faktor, ktory nakoniec povoli/nepovoli prelet ci pristatie ci rolovanie na drahu...

Strana
z2