icon

Pozrite sa večer na Jupiter

andreatytler
12. jan 2026

Pozrite sa vecer na Jupiter. Vyzera ako najjasnejsia hviezda na oblohe, ale na rozdiel od hviedz neblika. Nemozete ho nenajst. Po zapade slnka je na juhovychode v suhvezdi blizencov a je na oblohe celu noc. Mozete ho ukazat aj detom kedze teraz zapada slnko skoro, ked oni este nespia.

biba_18
12. jan 2026

no skúsim keď nezabudnem 🙂 díky

sevrin
12. jan 2026

Jupiter vidieť na oblohe temer každý rok, ak nie je práve v konjukcii so Slnkom, čo býva zhruba každých 12 rokov.

bomba36
12. jan 2026

A táto app je super, keď zamieriš na oblohu ukáže ti všetky telesá aj s názvom 🙂

victoriab
12. jan 2026
@bomba36

A táto app je super, keď zamieriš na oblohu ukáže ti všetky telesá aj s názvom 🙂

@bomba36 wow to je super!

biba_18
12. jan 2026

@bomba36 ja takú apku nemám ☹ to je na androide?

seli4
12. jan 2026
@biba_18

@biba_18 môžeš si stiahnuť aj aplikáciu Stellarium je veľmi dobrý sprievodca nočnou oblohou, Jupiter je kráľ zimnej oblohy nachádza sa nad známym súhvezdím Orion a pod súhvezdím je jasná farebne blikajúca hviezda Sirius...toto sú najviac viditeľné svetielka skorej nočnej oblohy, nádherné Plejady vidieť asi z menej osvetlených miest... Je to krásne a fascinujúce 🙂)

maranco
12. jan 2026
@biba_18

@biba_18 používam Stellarium síce trochu inú verziu, ale táto je voľná, vyžaduje Android 9
https://play.google.com/store/apps/details?id=c...

akú máš verziu Androidu? od 8.0 by mala byť dostupná aj Sky Map
https://play.google.com/store/apps/details?id=c...

biba_18
12. jan 2026

@maranco nemám android zjavne 😉

maranco
12. jan 2026

Ešte pri Jupiteri aj malým poľovníckym ďalekohľadom vidieť 4 najväčšie mesiace, každú noc sú v inej polohe.

maranco
12. jan 2026
@biba_18

@maranco nemám android zjavne 😉

biba_18
12. jan 2026

tak som si ho dnes obzrela ☺️