Ako ste to zvládli s dvojičkami?

katkami123
28. apr 2021

Ahojte,
Som doma a mám mat kludovy režim a tak trochu už rozmýšľam hlavne nad rôznymi katastrofickými scenármi. V poslednej dobe ako sa mi blíži tehotenstvo som čoraz viac vystresovanejsia a nad všetkým rozmýšľam. Bojím sa toho ako budem dcerku vyberať pri dvojičkách, ako zvládnem starostlivosť o ne a ako vysvetlím dcérke, aby dobre znášala príchod súrodencov a veľmi nežiarlila. Čo robiť, ak bude niektoré v nemocnici, kto bude pri deťoch doma a kopu iných veci. Čo ak príde tretia vlna korona vírusu a ja mám doma ležať, kto sa mi postará o dcerku ak znovu zatvoria škôlky. Moja mama žije v zahraničí, svokra býva ďaleko a celkovo nemá ani záujem chodiť. Cela som z toho vystresovaná.

katkami123
autor
28. apr 2021

* kto mi bude vyberať dcerku zo škôlky pri dvojičkách a ako ste si to zmanažovali vy?

nafka0483
28. apr 2021

@katkami123 A co manzel? Ved v pripade potreby moze ist on na OCR - bud so starsou dcerkou, alebo pomoct vydzvihnut zo skolky, alebo sa rozdelite pri detoch ak by muselo byt jedno v nemocnici (co dufam ze nebudete musiet riesit).

zuzap33
28. apr 2021

@nafka0483 no manžel na OCR asi veľa nezarobi a predpokladám, že len tak hocikedy nemôže odísť z práce. Autorka, ak máš poblizku akcnejsiu susedu dôchodkyňu alebo slobodnú kamarátku prípadne nejakú mamku zo škôlky, skus sa s nou dohodnúť, aby ti vyberala dieťa zo škôlky, prípadne takto skus riešiť ak zatvoria škôlky, o čom už pochybujem

nafka0483
28. apr 2021

@zuzap33 Nikto na OCR vela nezarobi, ale snad ak by nastal pripad, ze je nutne postarat sa o deti, tak mi je manzelka a deti prednejsia, nie?
A kto si moze len tak hocikedy odist z prace? Asi nikto, ale taketo veci si clovek nenaplanuje, z hodiny na hodinu moze nastat situacia, ze musi ist clovek na PN, alebo na OCR. Nehovorim, ze to zneuzivat, alebo flakat pracu, ale ked je to nevyhnutne, ze sa nema kto postarat o dieta?
Ved je otec tych deti, hadam sa niekedy moze postarat. Pokial to teda nie je pripad, ze je vkuse v zahranici a domov pride raz za cas.

katkami123
autor
28. apr 2021

@nafka0483 nie je v zahraničí. OČR mi ani nenapadla, do teraz sme ju naštastie nikdy nemuseli riešiť.

nafka0483
28. apr 2021

@katkami123 Pre take vynimocne pripady ako si pisala, ze dieta v nemocnici, alebo zatvorena skolka, tak vtedy moze OCR. Pripadne ked bude napr. jedno dieta chore a bude tazke postarat sa o ostatne, tak da sa aj v praci dohodnut par dni dovolenky, ze by pomohol.
Neboj sa, najdete si system 🙂 a ked si casom nastavite rezim, tak po malu do skolky pojdete v ramci prechadzky. Planuje manzel vziat dovolenku napr. na dva tyzdne po porode? Aj tak musi byt s malou kym budes v porodnici a potom by ste boli doma vsetci a spolocne si na vsetko zvykali.

katkami123
autor
28. apr 2021

@nafka0483
Áno plánuje zobrať dovolenku. Neviem, mám zo všetkého taký stres a pritom by som sa vôbec stresovať nemala teraz. Len rozmýšľam nad rôznymi situáciami ako môžu dopadnút.

nafka0483
28. apr 2021

@katkami123 Nestresuj sa 🙂 potrebujes pokoj, zvladnete vsetko ;)

martina1201
28. apr 2021

@katkami123 ak nestradate s peniazmi a niečo sa udeje, skús si zohnať slobodnú mamičku s dcérkou vo veku tvojej dcérky ktorá by ti za pár eur pomohla. Či už by občas mohla mala byť u nej, prípadne by ju zo škôlky brala na ihrisko a potom doniesla k tebe. Hlavne kľud. Nestresuj sa. To neprospieva ani tebe ani dcérke a ani drobcekom v brušku....

sante81
28. apr 2021

@katkami123 skúsila by som len zmeniť uhol pohľadu. Dvojičky budú zdravé, ukážkové deti, v noci prespia v kuse a sestrička sa bude tešiť a pomáhať. 😉

dyala1067
28. apr 2021

Zvladnes to ako ine dvojkomami, deti do kociara a sup do skolky, neviem ako stara je dcera ale bude sa musiet trochu osamostatnit, moja mala 2,5 roka a musela sa naucit obliect, obut a pod. Logistika v skolke bola trochu horsia, ked deti spali odparkovala som kocar, vyjst s malou do triedy, prezliect, utekat von za dvojkami. Pripadne som sa snazila niekoho odchytit nech kociar strazi, hupe kym malu dam do triedy. Dnu som ich nikdy nebrala. Vsetko sa bude riesit za pochodu, neoplati sa stresovat dopredu, ked zavru skolky bude s Tebou doma, ak budes musiet do nemocnice bude s nou doma muz. Muz moze ist na matersku dovolenku na jedno dvojca, kym ty budes s druhym dvojcatom. Inak moja dcera mala problem s prichodom dvojok, uplne sa zmenila, zase chcela byt aj ona babo, stale sa chcela nosit, zacala so mnou spavat, este aj flasu si vypytala spat s mliekom. No ale dali sme to. Aj ked z prveho roku si vela nepamatam🤣

zuzap33
28. apr 2021

@nafka0483 tu nejde o to, kto mu je prednejsi. Len tri deti a manželka potrebujú peniaze na zabezpečenie ich potrieb, keďže rodičovský príspevok je malý. A keď majú hypotéku a iné veci. Pozerajte na to z pohľadu chlapa, ktorý ich potrebuje uživiť. Ako som už písala sú ďalšie možnosti

katkami123
autor
28. apr 2021

@dyala1067
TKze môj muž môže ísť s druhým dvojčaťom na materskú a potom sa normálne vrátiť do prace? A ja budem ako brana? Možem zase byt pri oboch doma, keď sa on vráti naspäť do prace?

katkami123
autor
28. apr 2021

@sante81
Kiežby si mala pravdu, aj keď všade je niečo. Dosť sa obávam, lebo staršej dcérke teraz hrozí možno operácia srdca, ako to všetko zvládneme. Buď sa jej do septembra srdiečko zrastie ako ma, alebo pôjde do Bratislavy, kde jej vložia klin cez tepnu na stehne. Radšej na to teraz ani nechcem myslieť

katkami123
autor
28. apr 2021

@zuzap33
Len my nemáme realne koho popýtať, čiže nám fakt vychádza jediná možnosť jedine OČR 🙁. Lebo ja budem pri dvojičkách doma a pri staršej bude musieť byt muž v nemocnici, keby niečo, hrozí jej operácia srdiečka 😢

katkami123
autor
28. apr 2021

@martina1201
Len my sme na dedine, ešte tu bývame krátko relatívne, veľa ľudí tu nepoznám...

nafka0483
28. apr 2021

@zuzap33 Nehnevaj sa, ale kvoli tyzdnu na OCR predsa neprestane zivit rodinu. A ze rodicovsky prispevok je maly? Najprv je materska a rodicovsky prispevok je len prispevok, to nepokryva vsetky potreby. OCR aj dovolenka je vec, na ktoru ma otec plne pravo, navyse su tu nejake moralne povinnosti voci svojej rodine, nie len tie financne. Ze otec je nedoktnutelny, lebo len praca a vsetko ostatne nech si matka riesi sama.
Autorka napisala, ze si berie dovolenku po porode, nemyslela aj na moznost OCR v situaciach keby bola potrebna, takze si myslim, ze to v pohode zlvadnu a moje rady neboli od veci.

Su aj ine moznosti, ale nevidim dovod pytat nejaku dochodkynu alebo mamicku v skolke aby sa starala o deti, kym bude napr. v nemocnici s druhym dietatom. Hovorim o takych situaciach, ked je viacmenej samozrejme, ze si otec vezme OCR alebo dovolenku.
Nie o tom, ze vybrat dieta zo skolky - ved ok, da v ramci prechadzky s dvojickami, alebo ano poprosi niekoho.

nafka0483
28. apr 2021

@katkami123 Drzim palce, nech ma dcerka vysledky v poriadku. Ale keby musela na operaciu, tak presne ako pises, manzel vezme OCR a rozdelite sa medzi detmi. Neboj, vsetko zvladnete ;)

dyala1067
28. apr 2021

@katkami123 Pri dvojickach mozete byt obaja na materskej naraz. Ty budez poberat materske na jedno dieta, manzel na druhe a moze byt tie prve mesiace s Tebou

dyala1067
28. apr 2021

On pojde po materskej spat do prace a ty pojdes na rodicak

katkami123
autor
28. apr 2021

@dyala1067
Ďakujem za radu, uvidíme ako to budem realne zvládať, ale určite by ma takáto pomoc potešila. V podstate na materskú môže ísť muž hocikedy počas tých 3 rokov dieťatka, ze? Aj keď už ja budem na rodičovskom?

mon88
29. apr 2021

@sante81 úplne súhlasim. Ja to tak mám, síce v noci papajú ale len raz, max 2 krát. 3 ročná dcérka absolútne neziarlila a určite áno už nebude. A ako to dáme so skolkou, uvidíme od septembra 😎

lucinka27118
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
nafka0483
30. apr 2021

@lucinka27118 Take prispevky tu nepatria.

laura_laura888
Odpoveď bola odstránená
Zobraz