icon

Môžem podstúpiť interupciu jedného z dvojčiat?

sofinkina_maminka
18. mar 2021

Ahojte, len sa chcem spýtať lebo neviem sa nikde dopátrať odpovede... Ak žena zisti ze čaká dvojičky ale chce iba jedno dieťa. Môže podstúpiť interrupciu iba jedného z dvojčiat? Pýtam sa len preto lebo ma to veľmi zaujíma. Ďakujem.

Strana
z2
aylin80
19. mar 2021

@sofinkina_maminka aha, už rozumiem. Tak to ti naozaj od veci zmenili ten nadpis, ináč by to bolo jasnejšie z toho príspevku, že len vo všeobecnosti sa pýtaš. No čo už, záhady MK 😊 držím palce, nech všetko dobre dopadne s bábätkami ☘️

littlebubble
Autor odpoveď zmazal
littlebubble
19. mar 2021

@h_petra Už som ti odpísala, ale MK nezverejnil príspevok 🤷 takže ešte raz.

Ak potratím alebo porodím predčasne tak to nejaká ironická poznámka z pred pár rokov nijak neovplyvní, nemyslíš? Je mi ľúto ak si niečo podobné zažila, ale nesmieš si to brať osobne.Nemôžu sa všetci prispôsobovať mamičkám a dávať si pozor na to čo povedia v rámci srandy.Sú ženy ktoré v pohode berú pôrod aj v 5 mesiaci pretože vedia, že sa to môže stať a vzťah si vytvárajú až po pôrode.Nie každá sa oslovuje mamou už v 8 týždni a oslovuje plod menom.Ak si nepochopila iróniu tak mi to je ľúto, ale je to tvoj problém ako sa pozeráš na veci a všetko vnímaš negatívne.My sme sa doma pochopili kedže nechceme 2 deti tak sme si takto na uľahčenie témy posrandovali.Dôležité sú činy a nie slová.Čudovala by si sa ako sa milijúce matky priznávajú k tomu, že v prvotnom šoku uvažovali nad interupciou.

Niektoré majú 3 deti a pred nimi podstúpili interupciu alebo niektoré potratili prirodzene a potom ešte podstúpili interupciu.Ani jedna to neľutuje dokonca som počula na vlastné uši ,,som rada, že to odišlo samo,,.Sú to aj VŠ vzdelané ženy a skutočne dobré matky, niektoré stále dobrovoľne bezdetné.Moje srandičky sú oproti tomu nič.

My sme si robili len srandu o počte detí a aj o pohlaví kedže ani jeden z nás si nevie predstaviť mať dcéru.To ešte neznamená, že by sme dieťa odniesli niekam k susedom 🤦.Láska k dieťaťu prichádza neskôr a nie pred tehotenstvom.Nebudem sa rozprávať o deťoch v plnej vážnosti keď žiadne nečakám.

Ja som nikomu šancu na život nezobrala a nesúdim nikoho.Každá žena vie najlepšie v akej situácií je.Príde mi však nelogické podstúpiť interupciu a jedno dieťa si nechať.Keď už tak úplnú interupciu.Nevedela by som sa pozrieť do očí dieťaťu, že som si z nich vyberala.

Takže toto 🤮🤮🤮 si nechaj pre seba.Ďakujem.

h_petra
19. mar 2021

@littlebubble vďaka za výlev... trvám na to, že srandovať o potrate jedného z dvojčat je debilná sranda a so zmyslom pre humor nemá nič spoločné. A ženy berúce potrat ako nejakú pohodovú jízdu, ako to popisuješ sú zrejme sociopatky, to by som za príklad nedávala.

littlebubble
20. mar 2021

@h_petra Uvedomuješ si, že žiadne dvojčatá nečakám a, že ak by som čakala tak si z toho srandu robiť nebudem? Čo je snáď samozrejmé.Nie som padlá na hlavu.

Nie sú sociopatky.Len to nepovažujú ešte za dieťa a do určitého štádia tehotenstva ani ja nepovažujem plod za dieťa.Bez nervovej sústavy nie.A je mi srdečne jedno kto ma na to aký názor takže na túto tému debatovať ani nebudem.Nech si každý o svojich materniciach rozhoduje sám.Ony s tým budú žiť.

h_petra
20. mar 2021

@littlebubble a ktoru fazu vyvoja nervovej sustavy povazujes uz za hodnu cloveka? 😄 strasne ma vzdy bavia tieto pokrivene fantazie o vyvoji cloveka

h_petra
20. mar 2021

@littlebubble nazor mozme mat rozny na legalizaciu potratov. Ale mat nazor na vyvinove stadia cloveka je fakt vtipne. A tuto srandu s nervovou sustavou som este nepocula. Vies, nechcem ti brat iluzie, ale nervova sustava cloveka po jeho narodeni este ani zdaleka nie je zrela a plne vyvinuta, takze do kedy je este mozne dieta hodit z okna podla teba? Kedy uz povazujes nervovu sustavu zrelu natolko, aby sme sa mohli bavit o cloveku? 😄

Vies, mne je jedno, kto kedy a kolkokrat bol na potrate. Vadia mi neustale politicke debaty na temu zrusenia potratov, tato moznost by zrusena byt urcite nemala. To len pre upresnenie, aby si si nemyslela, ze som nejaka bigotna katolicka s protipotratovymi nazormi.
Ale tvrdit, ze embryo alebo plod nie ie clovek je fakt sprostost, je to len zasterka vlastneho svedomia. Chces snad tvrdit, ze z toho plodu ci embrya by sa mohol vyliahnut motyl, alebo narodit delfin? Nie. Narodi sa clovek. Stadium embryonalne a stadium plodu nie je nic ine, len vyvinove stadium cloveka. Rovnako ako puberta, dospelost, staroba,... Cize je to clovek. Ci sa ti to paci, alebo nie.

littlebubble
20. mar 2021

@h_petra 11/12 týždeň to už pre mňa začína byť dieťa.V takom v 4 týždni to skôr vyzerá ako všetko možné len nie dieťa.Ešte aj plod psa sa viac podobá na človeka.Z hľadiska DNA je snáď jasné, že človek je človek, ale ani moje vajíčko nie je človek ani mužova spermia a ani tesne po oplodnení to nie je človek.Ak by som chcela byť fakt, že hnusná a presná tak človek je človekom ak prežije mimo môjho tela.Dovtedy je to plod.
Prikladám obrázok.Toto je pre mňa embryo a nie vnímajúca bytosť.Je to len prázdna schránka.
Chceš mi snáď povedať, že výstelke maternice by si dala meno? Ten plod ani nevidíš keď potratíš skoro.
Je to diskusia ku ktorej má každý iný názor a ja tiež nie som proti a ani za potraty.Som za slobodnú voľbu ženy.Ja by som si tiež dieťa nenechala za každých okolností ak sa na to pozriem ako na predstavu.V realite by som to možno nikdy nepodstúpila.Myslím si, že 11/12 týždeň je už taký diskutabilný, ale nie každá žena zistí tehotenstvo včas.Neviem, netýka sa ma to tak to neriešim.

Každopádne je to strašná vec a ja som to naozaj nemyslela reálne.Mali sme len debatu o dvojčatách a hneď po tomto ,,vtipe,, sme sa pozreli na seba, že NIE.Nie sme pripravení na 2/3 deti po finančnej stránke.Ani náhodou by som však neurobila niečo také a nikdy by sme takto nevtipkovali ak by sme deti čakali.Dieťa je však témou budúcnosti takže žiadnemu dieťaťu som slovom nijak neublížila.

Téma dieťa je pre mňa veľmi citlivá a všetci mi s tým už lezú na nervy.Kedy bude? Mali by ste mať 2.A nech je to dievčatko.Tak od nervov už poviem, že deti nechcem a ,,dám ich preč, podarujem ľuďom ktorí čakajú kedy porodím a nech sa starajú,,
Ja toho narozprávam veľa, ale dôležité sú činy a nie slová.

Prepáč, ale ty ako milujúca matka toto nemôžeš pochopiť.Nie som materínsky typ a mať dieťa je pre mňa niečo s čím sa moje vnútro nestotožňuje takže ja si aj na túto tému ,,posrandujem,, ak žiadne dieťa nečakám a vlastne ho odmietam.Garantujem ti však, že by som nikdy svoje dieťa neopustila pretože viem, že to materstvo niekde vo mne je, ale ja nedokážem cítiť emôcie k niekomu kto neexistuje ani v maternici.

h_petra
20. mar 2021

@littlebubble "človek je človekom ak prežije mimo môjho tela"
Technicky prezije len za okolnosti, ak sa on niekto dostatocne bude starat. Cize bez naslednej starostlivodti neprezije ani mimo tvojho tela.
Takze clovekom sa stava povedzme az v 15tich?
Potom napr.niektore deti preziju narodeniw v 24.tyzdni...ine nepreziju ani v 36.tyzdni. Tie teda neboli ludmi?
Mas v tychto teoriach velke nedokonalosti.
Pleties plod a embryo, pytas sa nezmysli, ci je vajicko, spermia alebo vystelka maternice clovekom 🤦‍♀️. Na to asi snad vazne nemusim obsirke odpovedat. Nie, nie je. Ale vajicko po splynuti so spermiou po uhniezdeni je uz za istych podmienok vyvijajucim sa clovekom. Aj v 4.tyzdni 😉.

littlebubble
20. mar 2021

@h_petra Ja mám biomedicínske základy aj biologické mne vysvetľovať nič nemusíš :D.
Píšem o schopnosti prežiť a nie vedieť sa o seba postarať.To sú 2 rozdielne veci.Čítaj s porozumením.
Niektoré neprežijú ani po 9 mesiacoch tak tu prosím ťa nepleť jedno cez druhé.Dieťa je dieťaťom až po narodení a ak je schopné prežiť.Má všetky orgány a je úplne jedno, že či zlyhajú.Ja píšem o deťoch ktoré sú schopné prežiť aj s pomocou.Plod v 15 týždni neprežije ani keby čo bolo, ale už má črty dieťaťa (takže interupcia je pre mňa už nehumánna a netvrdím ani to, že skôr je pre mňa humánna, ale ľahšie sa spracuje strata niečoho čo podobu človeka nemá)čo sa nedá povedať o uhniezdenom vajíčku.Urči si tú hranicu sama kedy je 0% šanca prežiť.Kedysi sa nezachraňovali ani detičky v 24 týždni.

Ešte si môžeme odbočiť úplne od môjho prvého príspevku a podebatovať o umelom oplodnení 😉.Podľa spoločnosti nie je okey ísť na interupciu ale je úplne v poriadku nechať zamraziť embryo a vybrať si, že ktoré je geneticky vhodné? Takže raz to dieťa je v každej fáze a raz nie je.Zaujímavé.

Komu ako vyhovuje, však? Ale tu už ide o pokus otehotnieť tak sa budeme tváriť, že to už nie je hnus.Ale to, že si ja posrandujem tak to je na 🤮😂 a to žiadne z mojich detí neexistuje ani v skúmavke.

Nie, nie som proti umelému oplodneniu.Nech si každý robí čo uzná za vhodné ale moje vtípky sú oproti interupcii a umelému oplodneniu nič.

Takže kľudne môžeme túto diskusiu ukončiť lebo sa dostaneme až k preberaniu anatómie celého človeka a to sa mi naozaj nechce 🤷 prechádzať od humoru k zákonom a hodnotám.

Každá máme svoj vlastný názor a je to úplne v poriadku.

h_petra
20. mar 2021

@littlebubble opakujem, mať rôzne nazory na umele opodnenie alebo umele ukoncenie tehotenstva z hladiska moralneho mozme, ale fakt, ze clovek je clovekol v akejkolvek faze vyvinu je neodskriepitelny.
A ozaj neviem akym algoritmom si sa dopracovala k tomu, ze zamrazene embrya su pre mna ok, ale ubezpecujem ta, ze ja by som nepodstupila ani jedno ani druhe. Ani zamrazovanie embryi ani interrupciu.
Z moralneho hladiskq je pre mna nerijatelne takto "nakladat" s clovekom.

chrumka120
20. mar 2021

@sofinkina_maminka nad tým som nikdy nerozmyslala teda ale príde mi to fakt zvláštne, lebo v podstate ta matka vidí vyrastať dvojča toho druhého zabitého dieťaťa, myslím že by na to dosť často myslela

littlebubble
20. mar 2021

@h_petra S týmto s tebou úplne súhlasím čo si napísala.Ak sa pozriem na to, že či je embryo človekom tak áno je.Nie je to včela.Ja som to skôr myslela tak, že žena to vníma inak ak je to v začiatkoch a inak to vníma ak už ako človek vyzerá.Ja som sa asi zle vyjadrila.

Ja som nenapísala, že je to pre teba ok, ale pre spoločnosť.

Umelé oplodnenie je pre mňa tiež neprijateľné, ale hlavne z iného dôvodu a aj z toho, že mi to príde také isté ako interupcia.Nie som však za zákaz.

Interupcia je pre mňa téma ktorá sa ma netýka a neviem sa vyjadriť čo by som robila v konkrétnej situácií preto nie som proti.Jediné čo viem, že v tomto vzťahu by som interupciu podstúpila len zo zdr.dôvodov pretože mám v mužovi podporu.

h_petra
20. mar 2021

@littlebubble bingo! Presne o tom som písala celý čas. Embryo je ľudské, čiže je to človek v určitej fáze svojho vývinu. Nie včela, nie delfín, nie pes.
Takže diskutovať o tom, či je alebo nie je 4., 8., 10.,...týždňové embryo/plod človekom je úplne zbytočné.

Strana
z2