Ako sa zbavujete oblečenia, ktoré už nenosíte, aby neskončilo na skládkach?
Bola by som rada za konkrétne tipy na Second handy ktoré výkupujú oblečenie s ktorým máte skúsenosti. Oblečenie je v dobrom stave - jediný dôvod prečo už tie veci nie sú nosené je že už sú mi malé/objednala som zlu veľkosť a zabudla som to vrátiť a tak, takže niekomu inému ešte poslúžia. Ak nie Second handy tak privítam aj web stránky kde to oblečenie môžem darovať niekomu v núdzi. Proste mne to oblečenie len zaberá miesto v šatníku a chcem sa toho zbaviť ale nemám nervy to predávať na sociálnych sieťach.
@hiddenobject nie, aj takéto veci dávam do Eco charity, teda samotný ak je dierka len malá alebo je tam fliacik. Myslím ľuďom bez domova na takýchto detailoch nezáleží, hlavne že majú čistý, nezodraty kus odevu. Ak je niečo ale ozaj viditeľne deravé to ide do smetí. No takých vecí zas až tak veľa nie je.
@wallery86 ked je to lacne oblečko, nema to hodnotu, rovno to vyhod. Ak je to naozaj drahe tak daj do bazara.
@wallery86 mozno sukromnici, co maju sukromny sekac ti oblecko vykupia,ale velke siete (textile house, genesis, kilovka...) to od sukromnikov vykupovat nebudu, nakolko oni svoj tovar nakupuju v stovkach kil vo vreciach zo zahranicia, nasledne idu veci do triedarne a az potom do obchodu. Ja napr. Detske zachovane oblecko predavam ako ako balik oblecenia za symbolicku cenu a svoje oblecko, nakolko si nam extra nepotrpim (deti maju lepsie) bud darujem kamoskam alebo dam do ekocharity
@wallery86 môžete darovať občianskemu združeniu Dobré srdiečka, sú na Facebooku, sú zo Štúrova, môžete poslať poštou
@tianna Oni to z Humany predávajú ďalej ? Ja som si myslela, že to ide do krízových centier.
Znackove veci sa snazim predat aspon za symbolicku cenu cez MK alebo bazos, ostatne som skusala cez remixshop (avsak zisk mizerny,len par €).Teraz radsej darujem do kontajnerov ekocharity alebo do swapu ktory u nas pravidelne organizuju.
@laurika999 áno.. do sekacov.. tiež som dlho nevedela..
@tianna No tak to je pekne sprosté. Človek to tam dá "zadarmo", aby to niekomu pomohlo. A oni na tom idú zarábať. To je potom čo za "charita".
@tianna dakujem za odpoved 🙂
@laurika999 Humana je sieť sekáčov, takže samozrejme, že na tom zarábajú, ale zase na druhej strane tiež majú s tým nejaké náklady, musia platiť predavačky, nájom, atd. a oni tie veci aj triedia, a tie čo sú v zlom stave dávajú napr. do fabrík, kde s tým utierajú stroje alebo ruky robotníci, aspon sa to využije, mne to napr. vôbec nevadí, dám do kontajnera na oblečenie a nemám ja s tým robotu, koľkokrát na charite už ani nechcú brať, že majú toho veľa alebo kvoli korone nemožu, že to nie je vydezinfikované
Delim to...veci ktore ma stali dost a boli mimo domu a uz ako tak dosluzili tak bud nadoma ako pracovne a ostatne take beznejsie tie zas podla latok -niektore na handry, niektore na presitie, niektore do bazaru, z niektorych spravim uzol hodim psovi ako hracku ale vacsina co zostane casto v dobrom stave ci aj nove rozstriham a hodin do humana kontajneru, rozstrihavam ich z vlastneho presvedcenia jednak z toho ze by to zas niekde predali a jednak preto, ze neraz som z tym kontajneroch videla vymodene ciganky vytahovat s udicou na ryby tie handry...ono potrhane veci skoncia skor niekde v priemysle ako vyplne ci izolacie preto to radsej rozstriham
žiaden secondhand neodkupuje oblečenie od osôb .Secondhand sa nakupuje na tony vo veľkých big bagoch na živnostenský list s certifikátom o čistený tovaru a faktúra tiež musí byť výstavena aby som si mohla to dať do nákladov.
obnosene, potrhane, vyblednute, zozmolkovane veci odnasam do H&M, nove, pekne, zachovane predavam cez bazar tu na MK, alebo predam cez Vinted…
Znackove predavam. Lacnejsie kusy rozdam po rodine,susedkach,na swapoch, komunitnom FB
@nickpick úprimne, keď som videla aj čítala, čo sa s tým obleckom ďalej robí, my si myslíme ako to parádne recyklujú, ale iba tam vo vedení vedia aka je pravda.. skús kuk videá o Natálii Pažického..ako áno je to prehnane, ale má pravdu v niektorých veciach ak si pospajas verejne dostupné články.. ja úprimne sa snažím nenakupovat lacné a sezónne oblečenia, čiže tá vec mi celkovo vydrží dlho..viem niekedy sa to nedá..ale keď už mám veci takéto tak si to postriham na handry (záleží podľa materialu). Ale celkovo odevný priemysel je desny a nás spotrebiteľov veľmi zhltol a už neriešime veci je za tým..prirodzené nás zaujíma len cena a ako v tom vyzeráme, ale to je táto doba.. jednotlivci veľku zmenu neurobíme 🤷🏼♀️
Skúste second hand Rezke v Bratislave.
@saska85 pisem ip

To lepsie posuvam do detskeho domova, zvysok davam do tych kontajnerov na oblecenie.