icon

Je lepšie mať bungalov alebo poschodový dom?

11. máj 2022

Skúste poradiť, je lepšie bungalov alebo poschodový (1podložie). nejaké plusy, mínusy.
Doteraz sme boli rozhodnutý pre bungalov, ale mužovi sa zrazu zapáčila idea poschodového.

Strana
z3
pukina
12. máj 2022

@oli18 ono ani nejde tak o to, ze zostanu izby prazdne, ale uz vo vyssom veku liezt hore dole po schodoch nie je sranda, teda casom zostane to vyssie poschodie uplne nevyuzite co nie su iba izby, ale aj kupelna, prip. satnik alebo dalsie miestnosti, ak tam su.

simca06022011
12. máj 2022

realne co je to vyssi vek? mame starych rodicov 70tnikov, moje vlastne tety uz na 80tku idu a v pohode schody v dome zvladaju. Svokrovci planuju ist na "tie stare kolena" (teraz pomaly 70tnici a v pohode funguju v poschodovm dome, zahradu obriaduju a vsetko robia) do bytu.. ja tiez neplanujem dochodok stravit v dome s 200m2 ale kupime si nejaky pidi mini dom niekde kde sa nam bude pacit, podla mna niekde na juhu :D a dom nechame dcere ked tak. Dom riesim na teraz +- 20rokov a vobec ma netrapi co bude- az bude, az budem mat 70+

laurita285
12. máj 2022

Kúrenie bude tiež lacnejšie v poschodiaku ako v bungalove ale ja osobne by som nikdy v živote už do poschodiaku nešla, vidím v tom milión nevýhod

derdia
12. máj 2022

Podla toho co od domu ocakavas... Ci len spalnu, kuchynu s obyvackou, a dve detske... Alebo aj hostovsku, este jednu izbu na zehlenie, napr. Sitie a take...my mame poschodovy... Hore plnphodnotne podkrovie. Nelutujem. Ak sa zhorsi doba budeme byvatvsetci spolu.....lebo pri takomto style moje deti budu musiet brat hypoteku 400000 aby postavili dom.. Takze ak budu chciet mozu zostat s nami.
A po dalsie, niktori postavia taky maly "dom" ze vyjdu z postele a hned poroti maju skrinu a ledva obidu postel... Proste vsetko je tam male... Takze zalezi co od domu ocakavas. Pretoze tam prezijes svoj jediny zivot...takze dom ma byt uzasny a priestranny.

derdia
12. máj 2022

@pukina lenze doba sa moze zmenit... To vidime aj teraz. Uz nebude taka ze vyziju vsetci bezproblemov. A samozrejme ze neostavaju mladi v dome, ked maju len detsku izbu svoju...a musia travit vecery pri rodicoch v obyvacke. Keby mali vdome svoje priestory tak niektori radi zostanu...

travelllerka
12. máj 2022

@simca06022011 vlastne rozmýšľam, že ani pracovna na prízemí nie je žiadna výhra. Lebo zas veci čo si človek vyzlečie v hornej kúpeľni, tak rovno dá do práčky a operie a potom zas do izieb sa ľahšie roznesie. Ale zas keď chce človek sušiť vonku na sušiaku, tak to hore dole po schodoch. S praním to asi nijak nie je výhra :D ja mám práčku hore, ale ešte musíme dokúpiť riadnu sušičku, nech to je ozaj pohodlné. A tiež máme podkrovne izby, takže teraz keď zariadujem dievčatám izby, tiež si lamem hlavu, že ako to celé vymysliet 🙂 A vysávač tiež nosíme hore dole. Len flakam to podkrovie s vysávanim, lebo ja skoro každý deň spodok vysavam, teda po deťoch omrvinky, to sa hneď naspori. Musim na to kúpiť asi len roboticky, to by tiež dopomohlo.

tinka_1807
12. máj 2022

Autorka nerada ti ruším plány, ale tak, ako to planujete, že teraz kúpiť pozmeok a na jeseň mať zakladovu dosku a nechať postáť je nereálne kvôli papierovackam. V prvom rade kým kúpite pozemok potrvá to minimálne mesiac, ďalej kým sa to vloží do katastra tiež to trvá minimálne mesiac. Tvorba projektu tiež trvá mesiac- tri mesiace kľudne a vybavovanie stavebneho povolenia už ani nehovorím - nám to trvalo pol roka, pričom sme mali stavebný pozemok so všetkými schválenými sieťami.
Takže určite tak, že stavať začnete najskôr na jar budúci rok, ale podľa mojich skusenosti a skúsenosti mojich známych odhadujem, že stavať začnete až budúcu jeseň. Neber to v zlom, ale birokracia ohľadom stavania je na Slovensku fakt dlhaaa.... Len ťa chcem uviesť do reality, aby si potom nebola prekvapená. Ale držím vám palce. Ak dom chcete, určite sa sna nevzdávajte 🙂

travelllerka
12. máj 2022

@tinka_1807 presne, my sme si tiež mysleli, že budeme bývať, keď bude mať dcérka 3m a sťahovali sme sa v jej 2r :D a to sme pritom stavali len drevodom, ale s úradmi to bola katastrofa

marca12
12. máj 2022

@cubo2 pri bungalove mas velku plochu strechy a to je financne dost narocne,takze v porovnani s poschodovym vela neusetris

andy57
12. máj 2022

Keby sme mali znova stavať, tak už poschodový, hore nočná časť a dole denná, a plus pivnica to nám veľmi chýba.

pupava36
13. máj 2022

@simca06022011 my mame dve stresne okna ale vobec ich neumyvam sak by som musela byt horolezec aby som ich umyla. Kaslat na ne sak aj tak si to nikto nevsimne ze su spinave😁

katrinka8
13. máj 2022

@simca06022011 - práve to je tiež podstatné, na ako dlho rieši človek dom. My napríklad "navždy", ak sa nič závažné nestane. V rodine máme predispozície na problémy s kĺbami, chrbticou.
Moji rodičia budú mať 70 teraz, ocino operované kolená, tiež by ocenil nemať poschodie, hoci zatiaľ zvládajú. Ale čo už, kúpelňa, spálňa hore. Mamina po operácii chrbtice, už viac rokov a bolesti sa vracajú + vykurovanie veľkého domu (síce zateplený, prerobený, ale nie nový) - tiež rozmýšľajú, ako si to prerobiť tak, aby mohli časom fungovať len dole. Je to ocinov rodičovský dom, moji starí rodičia tiež od určitého veku vôbec nevyužívali poschodie.

simca06022011
13. máj 2022

@pupava36 😂😁👍🏻

simca06022011
13. máj 2022

@katrinka8 no kúrenie a veľké domy... A ako prerobit? Bachnut tam výťah. V zahraničí som videla bezne. Niekedy ľahšie/ mozno aj lacnejšie ako menit celu dispoziciu domu, hlavne ak napr treba kúpeľne atd presuvat. Alebo sa zmieriť s tým, ze nemusi to byt navždy.

katrinka8
13. máj 2022

@simca06022011 NO neviem, či ten výťah by ich nevyšiel drahšie ako prerobiť si dole jednu miestnosť na plnohodnotnú kúpeľňu, plus priestorovo neviem, kde by sa im vopchal taký výťah. Nepotrebujú meniť celú dispozíciu, len by museli tú kúpeľňu dorábať (majú dole WC s provizórnym kútom, ale to nie je na denné používanie, ten kút). Navždy to majú určite, nemajú v pláne sa sťahovať.

katina02
13. máj 2022

S našimi sme bývali v poschodovom dome a odjakživa som si vravela, že až raz budem riešiť svoj dom, tak jedine bungalov. Dokopy máme asi 5 schodov a to k vchodu a z terasy. Na bungalov nedám dopustiť

ceresnicka111
13. máj 2022

@tanisha mame presne tak isto riešený dom, malé dieťa s kopou hračiek všade na prízemí ale za pár rokov sa to zmení, čím budú deti staršie budú tráviť vo svojich izbách na poschodí viac času, a je aspoň pekne oddelená denná a nočná časť aj keď každý deň nadávam keď mám ísť po schodoch 🤦‍♀️

ritta86
13. máj 2022

My sme to vyriesili tak, ze mame sice dve poschodia ale spodna cast ma 100m^2 a horna 50m^2. Rodicovsku spalnu sme nechali dole, cize raz ked decka odidu budeme fungovat len dole a dve detske izby s kupelnou a pracovnou su hore. Cize druhe poschodie je len v stredovej casti- moderny dom. Ale ako pisali ostatne baby, zalezi od velkosti pozemku. Jeden z dovodov bol aj usetrit viac miesta na pozemku lebo bungalow zabere vela miesta a je to aj drahsie. Stavat do vysky je lacnejsie. Len my mame tehlovy dom, drevodom - to je asi jedno. Ale zaklady su celkom drahe. Teraz uz asi vsetko je drahe.

laurikagab
12. jan 2025

@duppka13 my mame tiež 3 poschodia, len nemame pivnice, ale my mame vstup z cesty a musíme dole schodami do obývačky..môj sen bol bungalov, len mame úzky pozemok tak sme ťahali klasika 3 poschodia ..skoro ako bytovka🙈 len my bungalov nehľadáme ..vy ste už našli niečo ?

Strana
z3