Ako správne prezimovať muškáty?
Muškáty na balkóne mám tento rok ešte stále pekné a bola by škoda ich na jeseň vyhodiť. Nikdy som ich ale neprezimovala, vždy som na jar kupovala nové.
Kam ich dávate cez zimu? Máme pivnicu, ale je tam dosť tma, prípadne by mohli ísť na chodbu k oknu. A treba ich predtým zostrihať, alebo ich nechávate tak?
@anonym_autor normalne prezimujem aj tie kupovane, ja ich dam do pivnice, polejem raz za 3 tyzdne a vzdy sa mi na jar rozobrali k zivotu.
Kazde 3 roky ich vymienam, tento rok ich idem prave rozmnozit, zo starych urobim stepy a tie posadim. Tieto novoposadene necham v izbe, aby sa zakorenili. Ale stare muskaty vzdy v tmavej pivnici zimujem.
ak sú kúpené niekedy teraz neprezimuješ, je to proste letnička na jedno leto, prezimovať sa dali tie staré komunistické. Teraz je konzumná doba, robia sa na jedno leto, čo by na jar záhradnictva predávali a z čoho mali tržbu ak by si ich prezimovala?
@marsmykkok Tie stare komunisticke vykapali lebo muskaty napadla nejaka vec (virus ) co celu populaciu takmer uplne vyhubila a chvilu hrozilo ze muskaty prestanu existovat. Tie nove su naroubovane na nieco rezistentne a nedokazu sa uz rozmnozovat kvetmi/semenami
Normalne mi poslednych 5 rokov prezimovali, na chladnejsej chodbe na okne, aby mali aj trocha svetla. Vyberiem zo zeminy, dam prec zoschnute, zozltnute listy a ostriham ich asi na 10cm a necham ich tak v kvetinaci bez zeminy.. raz za mesiac alebo ked si spomeniem ich dam do misky s vodou, aby sa napili..
no nepodarilo sa mi nikdy, ziadne, skusala som to roky, rozne typy aj do novin a kadeco.. aj priestory mam, kde mam 8stupnov v zime, myslela som ze vydrzia a bohuzial, splesniveli, vykapali. Kedysi este par rokov dozadu mali u nas v rodine tetky muskaty co sa dedili, mnozili.. teraz co kupim, neprezije. Posledne (vlastne dva roky dozadu) som to skusila tak ze som ich len dala dnu, mam taku chladnu kupelnu spodnu a raz za cas im dala trochu vody, omaknute rastlinky,ktore proste aj v zime tahali take male stonky, nepomoholo na jar ostrihat, zacat davat von... za mna to nestoji za to trapenie. Vyhadzujem a vlastne uz ani nekupujem. Ale skusit mozes...
mne bolo povedane to co je vyssie pisane, uz su to letnicky, tahave vobec bez sance prezimovat, tie klasicke stojate sa niekomu podari, mozno podla povodu alebo coho :D
ak sú kúpené niekedy teraz neprezimuješ, je to proste letnička na jedno leto, prezimovať sa dali tie staré komunistické. Teraz je konzumná doba, robia sa na jedno leto, čo by na jar záhradnictva predávali a z čoho mali tržbu ak by si ich prezimovala?
@marsmykkok Dá sa v pohode, my sme mali v letnej kuchyni a sú pekné
Nepíšeš ani aké máš muškaty... Veď nie sú muškaty ako muškaty
Tie staré,, komunistické,, po babke mám 20-30r prezimujú u mňa bez problémov, prakticky je jedno či budú v okne alebo v tmavom kúte pivnice. Aj keď na ne na mesiac zabudnem. Ťahave vyžadujú viac svetla a polievam veľmi opatrne max 2x za mesiac , aj to malým množstvom vody. Anglické muškaty sú . citlivejšie ešte aj od ťahavých, v pivnici nikdy neprežili, na chodbe iba ak mali dostatok svetla a vhodné množstvo vody.
@anonym_autor Bývam v paneláku, mám poloprevislé a stojaté muškáty a v panelákovej chodbe prežili už 5 rokov.